Foi de napolitane creme de tot felul
#1
Postat 20 February 2011 - 10:36 PM
Eu astazi am facut rulada cu crema de lapte praf si cacao,si dreptunghiuri cu crema de nuca si caramel.
Pentru crema de lapte praf,eu am folosit 200 grame zahar,50 ml. apa,100 grame unt,200 grame lapte praf,si 4-5 linguri cacao.
Am amestecat apa cu zaharul si l-am pus pe foc la fiert.Cand s-a legat siropul,se adauga untul,iar cand s-a topit untul,luam de pe foc si punem laptele praf amestecat cu cacao.Asa cald se intinde pe foaie,care eu in prealabil am rulat-o intr-un prosop umed.(pentru ai da forma de rulou)
Pentru crema de nuci si caramel.Am strivit cu facaletul cam 150 grame nuca( puteti sa puneti mai mult daca vreti).Am topit 250 grame unt pe bain-marie,am adaugat 100 grame zahar,si am amestecat bine.Am adaugat 4 galbenusuri,si am lasat pana s-a ingrosat,amestecand incontinuu.
Cand s-a ingrosat am pus nuca.Separat caramelizam 200 grame zahar,si turnam peste crema amestecand rapid sa nu se intareasca.Se pune fierbinte peste foi.
Apoi se dau la frigider,la foile normale se pune o greutate peste.
#2
Postat 21 February 2011 - 10:33 AM
#3
Postat 21 February 2011 - 04:27 PM
#4
Postat 01 March 2011 - 11:19 AM
am si eu o reteta (de la mama) de crema pentru foi de napolitana.
e cu rahat. pun cantitatile asa cum le am in reteta scrisa:
- 1 kg rahat
- 1 pachet unt
- 1 lamaie
se da rahatul si lamaia la masina de tocat, dupa care se amesteca cu untul.
eu am bagat totul la blender/robot deodata. merge daca aveti robot de putere mare. atlfel se cam incleiaza si s-ar putea sa stricati masinaria.
este de efect. mai ales daca o parte din rahat este tocat mai mare, si daca rahatul este multicolor.
nu este prea dulce, lamaia taie bine din dulceata rahatului.
#5
Postat 01 April 2011 - 05:55 PM
-1 cutie lapte condensat indulcit(400 gr.)
-100 grame zahar(chiar si mai putin),daca laptele nu e indulcit se pune 220gr.,
-6 linguri cacao,
-200 ml. lapte,
-125 grame unt,
-vanilie,esenta rom.
Se pune totul la foc mic ,mestecand incontinuu,pana se ingroasa un pic.Se pune peste foi.
#6
Postat 02 April 2011 - 06:49 AM
boni, la 01 March 2011 - 11:19 AM, a spus:
am si eu o reteta (de la mama) de crema pentru foi de napolitana.
e cu rahat. pun cantitatile asa cum le am in reteta scrisa:
- 1 kg rahat
- 1 pachet unt
- 1 lamaie
se da rahatul si lamaia la masina de tocat, dupa care se amesteca cu untul.
eu am bagat totul la blender/robot deodata. merge daca aveti robot de putere mare. atlfel se cam incleiaza si s-ar putea sa stricati masinaria.
este de efect. mai ales daca o parte din rahat este tocat mai mare, si daca rahatul este multicolor.
nu este prea dulce, lamaia taie bine din dulceata rahatului.
Pot confirma ca e buna.
Eu am mancat din prajiturile mamei tale
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#7
Postat 24 May 2011 - 09:16 PM
Reteta am luat-o de pe Coolinarika.
0,5 litri lapte,500 grame zahar(eu am pus doar jumatate),250 grame margarina,
350 grame biscuiti maruntiti,150 grame nuci macinate,100 grame ciocolata.
Se pune pe foc laptele cu zaharul si cu margarina si ciocolata,cand s-au topit se ia de pe foc si se pun nucile.Se amesteca bine si se pun si biscuitii maruntiti.Se lasa la racit si se pune peste foi.Se baga la frigider(ideal o noapte),si numai dupa aceea se taie in forma dorita.
Sub forma de piramide.
Si nu numai.
#8
Postat 24 May 2011 - 09:21 PM
#12
Postat 11 September 2012 - 04:28 PM
pozicile..
am pus foaia de napolitana intre 2 prosoape umezite cu apa
am facut crema, am intins-o pe foaia de napolitana, am rulat..
si dupa 2-3 ore la frigi am taiat-o
Delicioasa!
Multumesc pt reteta
#13
Postat 17 September 2012 - 01:21 PM
#14
Postat 17 September 2012 - 02:13 PM
Si dovada ( cu mama cu tot):
#16
Postat 17 September 2012 - 03:19 PM
Gelutza, la 17 September 2012 - 03:04 PM, a spus:
Dovada mea cu suflet de 83 de ani! Sa ne traiasca mamicile si taticii!
#17
Postat 04 October 2013 - 12:24 PM
250 ml lapte
1 cana zahar
4 linguri faina (eu am pus amidon)
1 lingura cacao
1 lingura unt sau margarina
6 buc foi de napolitane de marimea unei coli A4
Vom face o crema/budinca cu care vom unge foile de napolitane.
Vom utiliza un tel sau o lingură.
Incalzim laptele. Adaugam margarina/untul si amestecam sa se topeasca.Urmeaza zaharul, in reprize, continuand să amestecam. Focul e mic. Apoi faina și cacaua, tot în reprize. Aveti grija sa se faca cat mai putine/spre deloc cocoloase. Amestecati mereu. Lasam aceasta compozitie să fiarba 7-10 minute, dar nu incetam sa amestecam. Aveti grija sa nu se lipeasca de fundul cratitei. Cand are consistenta unei budinci mai groase, oprim focul.
Lasam crema vreo 10-15 minute, sa se racească putin.
Ungem foile de napolitana cu crema, cu ajutorul unui cuțit/spatula/lingura
După fiecare foaie unsa apasam usor cu palmele, sa se lipeasca bine. Procedam asa pana terminam foile, ultima va ramane neunsa.
Le acoperim cu un prosop si punem pe ele ceva greu (muuulte carti ) si lasam mai multe ore asa. Sunt mai bune a doua zi, cand foile se mai moaie putin. Se pot pastra in cutii cu capac.
Reteta luata de aici: La Lena!
#18
Postat 04 October 2013 - 01:05 PM
Ioana, la 17 September 2012 - 01:21 PM, a spus:
prajitura-foi napolitane.jpg
Ioana, ce arta faci tu din orice!
#19
Postat 05 October 2013 - 12:35 PM
yoyo, la 04 October 2013 - 12:24 PM, a spus:
Reteta luata de aici!
Reteta am trecut-o la catastif!
Yoyo, am sters link-ul conform regulamentului:
"Sunt strict interzise:
În aceasta categorie intra si postarea de linkuri catre situri românesti cu acelasi profil cu ArtaCulinara.com."
#20
Postat 11 October 2013 - 01:46 PM
Recunosc ca nu am citit regulamentul decat atunci cand m-am inscris aici .