Forum Culinar: Patiserie austro-ungara - Forum Culinar

Salt la continut

• 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Patiserie austro-ungara

#21 Useril este offline   Bonicelli 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 584
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 13 December 2009 - 09:33 AM

Astea da, islere! :lol: Mancam o data cand eram mai...tanara :lol: si mi-am spus ca nimic nu poate fi mai bun. Dupa aceea, tot ce-am gasit n-avea nicio legatura cu numele de isler.
Dar astea arata parca mai fain ca-n amintirea mea. :floare:
Imagine postata

#22 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 13 December 2009 - 12:48 PM

boariu iuliana a spus:

Kiken cite bucati de biscuiti iasa din compozitia data ,sa stiu cita sa fac? :( Arata f bine,io le prefer pe alea cu gem .

Sa fiu al naibii daca stiu...nu le-am numarat niciodata :D , dar stai sa socotesc... Pai depinde cat de mari le faci in diametru, de data asta le-am facut un picut mai mari, de 60 mm in diametru si mi-au iesit 45 de bucati. Daca le faci de 58 mm trebuie sa-ti iasa vreo 50. Dar ai grija, primele 10 dispar inainte de-a vedea ele gemul sau ciocolata :mrgreen:
Take a walk on the wild side...

artizan

#23 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 13 December 2009 - 12:49 PM

Doriana a spus:

Ioi , cum pot arata islerele tale ... :D Mor de pofta . tre` sa le incerc si eu , dar parca sunt mai bune facute de altii ... :(

Multumim ca impartasesti retetele cu noi .

Samloi galusca , nu ai ? :( (astept cuminte , sa stii ) :(

Mersi Doriana, promit ca urmatoarea data sa apar pe aici cu somloi, dedicatie speciala pentru tine ;)

artizan

#24 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 13 December 2009 - 12:51 PM

bonicelli a spus:

Astea da, islere! :( Mancam o data cand eram mai...tanara :D si mi-am spus ca nimic nu poate fi mai bun. Dupa aceea, tot ce-am gasit n-avea nicio legatura cu numele de isler.
Dar astea arata parca mai fain ca-n amintirea mea. :(

Boni, eu zic ca pe langa bombonelele alea ale tale sa bagi si niste islere...iti garantez ca sunt si mai bune decat in amintirea ta :( . Apropo, merg de minune impachetate frumos, pe post de cadou ;) .

artizan

#25 Useril este offline   boariu iuliana 

• Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 96
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationDublin

Postat 13 December 2009 - 02:42 PM

Le-as face de craciun dar cu cit timp innainte de ?si unde sa le tin apoi?in frigi nu am loc si camara nu am.

#26 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 13 December 2009 - 03:06 PM

boariu iuliana a spus:

Le-as face de craciun dar cu cit timp innainte de ?si unde sa le tin apoi?in frigi nu am loc si camara nu am.

Poti sa le tii intr-o cutie de plastic sau metal care se inchide ermetic. Eu am facut aluat mai mult, l-am bagat la congelator si doar il scot si le coc la Craciun...dar daca tu zici ca n-ai loc...

artizan

#27 Useril este offline   boariu iuliana 

• Bucatar
  • PipPipPip
  • Postari: 96
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationDublin

Postat 13 December 2009 - 04:00 PM

deci o sa fac aluatul si io si-l bag la conge dar nu le pot tine la frigi gata facute ca nu am loc de prea multe in frigi..intelegi tu :lol: merci

#28 Useril este offline   milena 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 831
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationCanada

Postat 14 December 2009 - 05:43 AM

Hana, m-ai omorat cu islerele. ma gandeam sa fac, sa nu fac, anul asta de Craciun. Acum nu mai au scapare trebuie sa le fac. Problema e ca nu ma pot opri cand incep sa le ''gust''. Saptamana asta o sa le execut si eu.
Tie o :D , pt acest subiect(il urmaream si dincolo)
Never fake yourself to look perfect, because perfection is never real, and reality is never perfect

#29 Useril este offline   criss 

• Bucatar
  • PipPipPip
  • Postari: 48
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationCluj

Postat 15 December 2009 - 01:54 PM

HAna superbe islerele tale..
Culmea sau nu .. :drool: , reteta mea preferata sunt niste cornulete (sau fursecuri) care le fac dintr-un aluat f asemanator cu cel de islere.. chiar voiam sa postez reteta dar ma las pagubasa sa nu fac plagiat :beer2: , ideea e ca sunt super bune ...
Ps : cand vreau dezmat, pe langa nuca pun si nuca de cocos fulgi.. le da o textura mult mai nisipoasa si un gust mai deosebit..
Felicitari :pupic:
jumatate in cer, putin pe pamant, restul pierdut in vant...

#30 Useril este offline   stella 

• Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 19 December 2009 - 10:56 AM

Kiken, cred ca fac parte dintr-un mic procentaj din cei care n-au mancat islere veci.
cu toate ca aveam o reteta de la prietena care mi-a dat reteta de prajitura Catrinel , a ta m-a inspirat mai mult, si ieri am comis-o.
dar, ca mereu e un dar ;) , nu stiu unde am pus "forma" potrivita.o folosisem la alti biscuiti cu vreo 2 zile in urma, dar aghiutza, si-abagat coditza si n-o mai gasesc, asa caci luai eu un pahar care mi se parea potrivit. am taiat discurile, care s-au dovedit dupa coacere cam...maricele.
in fine , le pun la racit pe grila, rup vreo 2, inerent cand esti pe graba ( caci trebuia sa plec ) , in timp ce ultima tava era la cuptor, merg in camara sa iau borcanul ( unicul ramas) cu dulceata de zmeura , si acolo a 2a surpriza...il mancase sosul, asa ca o parte le-am lipit azi noapte cand ma intorseicu gem de capsuni ( din comertz ;) ) si o parte disdedimineata cu crema de cioco. acum sta cuminti in tava sa se hodine, si pe seara sau chiar maine ii glazurez cu cioco.

intrebarea mea este urmatoarea :"cat timp se pot pastra? crezi ca pot lasa vreo 2-3 pana la Craciun?
si cu pozele doveditoare va fi mai greu...ca nu am instalat nika pe lapul asta.

#31 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 19 December 2009 - 05:39 PM

stella, se pot pastra foarte mult (daca si reusesti :lol: )...in fond sunt niste biscuiti :love7: . Eventual pune-i intr-o cutie care se inchide etans si tine-i la frigider, jos, in cutia pentru fructe/legume.

Criss...eu as vrea sa vad cornuletele :love7:

artizan

#32 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 20 December 2009 - 05:13 PM

Am promis ca atunci cand mai apar pe aici vin cu Somloi...da n-am putut sa ma abtin cand am dat pe net de ceva nou, ceva ce nu mai facusem niciodata si anume Flódni, o prajitura-tort, maghiaro-evreiasca, destinata sarbatorilor iernii si nu numai. E cel mai cunoscut desert venind din partea comunitatii evreiesti din Ungaria. E nemaipomenita, in ea se regasesc toate aromele care ne sunt asa dragi in acest anotimp: nuca, mac, mar, scortisoara, gem de prune, fructe uscate. Sper sa va placa si voua, mie mi s-a pus la inima :sad3:

Imagine atasata: 95_9773435393955581b7201300b7ff5f46.jpg

artizan

#33 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 20 December 2009 - 06:05 PM

Flódni - reteta

Pentru aluat:
300 g făină
125 g unt
1/l lingura zahar pudra
1 varf de cutit sare
100 ml vin alb
2 gălbenuşuri de ou
5 g drojdie proaspată

Umplutura mac:
175 g mac măcinat
125 g zahăr
1 lingura miere
1 lingura stafide sau alte fructe uscate
1 lingura pesmet (alb)
125 ml apă
coajă de lămâie/portocală
vanilie

Umplutura nucă:
150 g nucă măcinată
125 g zahăr
2 linguri pesmet (alb)
1 lingura miere
1 lingura stafide sau alte fructe uscate
125 ml apă
coajă de lămâie/portocală
vanilie

Umplutura mere:
375 g mere curăţate, răzuite (eu am avut conservate la borcan :sad3: )
2 linguri stafide sau alte fructe uscate
1 lingura nucă măcinată
1 lingura pesmet (alb)
scorţişoară

Umplutura prune:
1 borcan dulceata groasa de prune (silvais/magiun)

Pentru aluat puneti toate ingredientele intr-un vas. Va rezulta un aluat foarte moale care trebuie framantat pana devine elastic si nelipicios. Pentru acest procedeu recomand folosirea robotului sau a unei tehnici geniale de framantat pe care o puteti vedea aici: http://www.gourmet.com/magazine/video/2 ... sweetdough
Imagine atasata: 95_7b484f99888532324ad46cf27000f4df.jpg
Imagine atasata: 95_3f1a6dfff6bad27f363607291f88b894.jpg
Cand aluatul s-a legat se pune intr-o punga si se da la frigider.

Se prepara umpluturile. Pentru umplutura de mac puneti intr-o cratita apa, zaharul si mierea si dati in clocot. Intr-un vas puneti ingredientele uscate si turnati peste ele apa clocotita, amestecati bine.
Imagine atasata: 95_32c5bd41f461305615955097a0163822.jpg
Imagine atasata: 95_52cb71fecb28961aac4ebceaa754133a.jpg
Imagine atasata: 95_9426b961d43dab030c104f212e5cfff2.jpg

Umplutura de nucă o faceți după același procedeu.
Imagine atasata: 95_4b8f5f2e4cdc18aa2b7ae935cecac23e.jpg

Pentru umplutura de mere amestecați bine toate ingredientele.
Imagine atasata: 95_b4d3ec46e1bb0fd49ff86e17c44ce072.jpg
Imagine atasata: 95_b36a883101e7dcb63ba9413d95a2ce62.jpg

artizan

#34 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 20 December 2009 - 06:13 PM

Cand ați terminat cu umpluturile se scoate aluatul de la frigider și se porționează în 5 bile egale care se vor intinde in cercuri cu diametrul de 22 cm (pentru o tava de tort de aceasta dimensiune).
Imagine atasata: 95_61fa029d9dde79941cf14fc2a3e0c8a7.jpg
Trei dintre ele se impung cu furculița și se coc pe hartie de copt sau suprafata neaderenta cam 8 minute la 180 grade, pana au bașicuțe maronii.
Imagine atasata: 95_8cf4a7d3921948fc9164ee409c7804fb.jpg
Imagine atasata: 95_c8272bda3dc4d7cd8ef20261f4b480cf.jpg
Când cele 3 blaturi sunt gata, una dintre foile ”crude” se întinde intr-o tava de tort de 22 cm, se impunge cu furculița și peste ea se pune umplutura de mac, se niveleaza.
Imagine atasata: 95_00ebd30d9ce3d5a7a184253610131831.jpg
Peste umplutura de mac se pune unul dintre blaturile coapte si se apasa ușor. Peste acesta se pune umplutura de nucă.
Imagine atasata: 95_20dc2f749a240604026d1d0690c07c8e.jpg
Se niveleaza și se pune următorul blat copt, din nou de apasă. Peste acesta se pune magiunul, se niveleaza și se pune al treilea blat copt, se apasă din nou.
Imagine atasata: 95_337a9aae2e83bbd28f6a93dc0c20a175.jpg
Deasupra se pune umplutura de mere, se niveleaza, apoi se întinde a doua foaie ”crudă”, se împunge cu furculița și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 50 minute.
Imagine atasata: 95_20bf49e871c2dddef0a0323b734a4b0e.jpgImagine atasata: 95_acb309fb0de5f20197c836f9d373b9ae.jpg

Se scoate, se pudreaza cu zahar și se taie felii.
Imagine atasata: 95_b3615293deda862e1f3f876ede2f39a3.jpg
Asta este tot:mrgreen:
Imagine atasata: 95_798142e9d904f596793f03e6b8abfaea.jpg

artizan

#35 Useril este offline   Cassia 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 268
  • Inregistrat: 05-December 09
  • Locationla nord de 49

Postat 20 December 2009 - 07:00 PM

Excelent arata. Incerc sa imi imaginez ce gust poate avea, atunci cind combina practic 4 prajituri obisnuita. Ar trebui sa se cheme 4 in 1 :sad3:
Hana- cum de reusesti sa fii atit de subtirica gatind atite de multe minunate dulciuri?

Hmmm... ma gindesc sa o fac si eu, desi asta mic al meu este alergic la nuci. Nu ca ar minca el, dar chiar si daca il atingem dupa ce am mincat noi nuci, deja are reactie alergica, asa ca in mod normal evit nucile sub orice forma ar fi ele :sad3:
Prieteni sunt acele persoane, care te iubesc cu toate ca te cunosc bine.

#36 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 20 December 2009 - 07:08 PM

Cassia a spus:

Excelent arata. Incerc sa imi imaginez ce gust poate avea, atunci cind combina practic 4 prajituri obisnuita. Ar trebui sa se cheme 4 in 1 :sad3:
Hana- cum de reusesti sa fii atit de subtirica gatind atite de multe minunate dulciuri?

Hmmm... ma gindesc sa o fac si eu, desi asta mic al meu este alergic la nuci. Nu ca ar minca el, dar chiar si daca il atingem dupa ce am mincat noi nuci, deja are reactie alergica, asa ca in mod normal evit nucile sub orice forma ar fi ele :lol:

Da, chiar e o praji 4 in 1 :mrgreen:

Familia mare si prietenii pofticiosi ma ajuta la silueta :sad3:

Baiatul tau e alergic la toate tipurile de nuci, adica inclusiv arahide si migdale? Daca nu ai putea sa inlocuiesti cu migdale. Sau poti imparti stratul de mere in 2 si pui jumatate din el in loc de cel de nuci :lol:

artizan

#37 Useril este offline   Cassia 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationla nord de 49

Postat 20 December 2009 - 07:13 PM

KikenHana a spus:

Cassia a spus:

Hmmm... ma gindesc sa o fac si eu, desi asta mic al meu este alergic la nuci. Nu ca ar minca el, dar chiar si daca il atingem dupa ce am mincat noi nuci, deja are reactie alergica, asa ca in mod normal evit nucile sub orice forma ar fi ele :lol:

Da, chiar e o praji 4 in 1 :mrgreen:

Familia mare si prietenii pofticiosi ma ajuta la silueta :sad3:

Baiatul tau e alergic la toate tipurile de nuci, adica inclusiv arahide si migdale? Daca nu ai putea sa inlocuiesti cu migdale. Sau poti imparti stratul de mere in 2 si pui jumatate din el in loc de cel de nuci :lol:

Din pacate este alergic la toate nucile, inclusiv la Nutella. Dupa ce mincam nuci sau ceva cu nuci, ne spalam bine-bine inainte de a-l atinge.
Dar cred ca totusi o incerc de sarbatori. Desi aici nu am vazut gem de prune :roll:

#38 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 20 December 2009 - 07:21 PM

Cassia a spus:

Din pacate este alergic la toate nucile, inclusiv la Nutella. Dupa ce mincam nuci sau ceva cu nuci, ne spalam bine-bine inainte de a-l atinge.
Dar cred ca totusi o incerc de sarbatori. Desi aici nu am vazut gem de prune :roll:

Poti folosi si un alt gem, numai sa fie gros :sad3:

artizan

#39 Useril este offline   Cassia 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationla nord de 49

Postat 20 December 2009 - 07:35 PM

KikenHana a spus:

Cassia a spus:

Poti folosi si un alt gem, numai sa fie gros :sad3:

Deci gemul se pune intre nuca si mere. Oare ce ar merge cel mai bine? Gem de caise? de portocale? chit ca nici unul nu este atit de gros ca si magiunul.

#40 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 20 December 2009 - 11:44 PM

Cassia a spus:

Deci gemul se pune intre nuca si mere. Oare ce ar merge cel mai bine? Gem de caise? de portocale? chit ca nici unul nu este atit de gros ca si magiunul.

Eu as merge pe caise :lol:

artizan

Arata acest topic

• 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic