Asa cum am mai spus,
Tortul Dobos a fost inventat in 1884 de maestrul cofetar József C. Dobos (1847-1924). Se pare ca acesta dorea sa creeze o prajitura care sa aiba o viata de raft cat mai lunga, intr-o vreme cand posibilitatile de pastrare a alimentelor pe timp indelungat erau limitate. Asa a creat aceasta prajitura din 7 straturi successive de pandispan fin si o crema de unt si ciocolata fantastica + un strat e pandispan imbracat in caramel. Oglinda de caramel ce acopera prajitura o apara de uscaciune, astfel, straturile de pandispan raman moi pentru mai mult timp. Dobosul a fost prezentat pentru prima data la Expozitia Nationala de la Budapesta in 1885, imparatul si consoarta sa fiind primii degustatori. Prajitura a avut instant un success fantastic si a devenit un obiect de export catre cele mai de vaza curti nobiliare si dinastice din Europa. József C. Dobos a tinut multa vreme reteta secreta si multi au incercat sa o copieze. Se spune ca in momentul de apogeu al popularitatii acestei prajituri existau in jur de 120 de retete care incercau sa imite originalul. In 1906 maestrul patiser s-a retras din viata sociala, nu inainte insa de a da publicitatii mult ravnita reteta. Astazi prajitura este o emblema de pret a Budapestei. Se prepara cu 5, 7 sau chiar 11 straturi.
Eu am vrut de data asta sa fac unul cu 9 straturi+stratul caramel, dar dintr-o eroare de calcul (matematica n-a fost niciodata punctul meu forte

) mi-au iesit doar 8+1 straturi. Cum era o seara atat de festiva, m-am chinuit si eu mai mult, am copt blaturi rotunde, individuale, nu le-am mai copt in tava mare de aragaz, dreptunghiulare ca sa fac din unul, doua :oops: . Va dau cantitatile pentru 5+1 blaturi si 7+1 blaturi si daca vreti mai multe blaturi impartiti si inmultiti voi

.
In continuare acesta ramane tortul favorit al sotului meu, care a decretat "is as close to perfection as it can get"

....scuzati englezismul :oops:
Reteta Tort Dobos
* pentru rezultate extrardinare recomand folosirea ingredientelor de calitate foarte buna: ciocolata min 55% cacao, unt 85% grasime, extract natural de vanilie (Finesse Dr. Oetker) sau vanilie naturala
Atat blaturile cat si crema pot fi preparate in avans cu cateva zile si asamblate apoi. Blaturile se pastreaza in camara sau frigider, cu cate o foaie de hartie de copt pusa intre ele, acoperite cu o punga de plastic, crema in frigider. Mai intai puteti prepara crema, intrucat trebuie oricum sa stea o vreme la frigider.
Pentru crema 7+1:
6 oua mari
275 g zahar
200 g ciocolata amaruie
300 g unt 85% grasime (eu recomand pentru toate prajiturile unde se cere unt sa folositi unt cu 80-85% grasime, daca folosit de calitatea B - 65% grasime riscati sa aveti rezultate neplacute intrucat acesta contine o cantitate foarte mare de apa )
(
Crema 5+1: 4 oua, 180 g zahar, 150 g ciocolata, 225 g unt)
Crema se prepara la bain-marin, asa ca puneti pe foc o oala cu apa peste care puteti pune vasul in care veti bate ouale.
Ouale se bat cu zaharul pana se albesc si-si dubleaza volumul, apoi vasul se pune la bain-marin si se amesteca 3-4 minute, pana crema incepe sa se ingroase putin.
Se adauga ciocolata taiata bucati si se amesteca pana ciocolata se topeste si e incorporata, cam 3-4 minute.
Apoi vasul se ia de pe aburi si se lasa sa se raceasca (pentru a se raci mai repede se poate pune cu fundul intr-un vas cu apa rece). Crema astfel obtinuta trebuie sa fie densa si lipicioasa. Untul, la temperatura camerei se bate bine pana devine cremos, apoi se incorporeaza treptat crema rece de ciocolata.
Crema se pune intr-un vas, se acopera cu folie si se da la frigider.
Pentru 7+1 foi :
9 oua
225 g zahar pudra
150 g faina (1/3 din faina eu o inlocuiesc cu amidon)
sare
vanilie
(
Pentru 5+1: 6 oua, 150 g zahar, 100 g faina, sare, vanilie)
Ouale se separa albusuri de galbenusuri. Galbenusurile se bat cu jumatate din zahar pana se albesc, apoi se incorporeaza vanilia.
Albusurile se bat spuma tare, impreuna cu un praf de sare, apoi se bat cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar pana sunt o bezea densa si se incorporeaza treptat in galbenusuri, la inceput cate o lingura, prin rasturnare.
La sfarsit se incorporeaza faina in mai multe etape, prin rasturnare.
Blaturile se pot coace in forma rotunda sau dreptunghiulara. Ca sa imi usurez munca si sa nu am de copt 8 blaturi separat eu coc de obicei 4 blaturi in tava mare de aragaz, dreptunghiulara si apoi le tai in doua pe latime (tava mea are 30x40 cm). E neaparat sa folositi hartie de copt. Blaturile se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade cate 5-7 minute, sau pana se rumenesc usor, in partea de sus a cuptorului(sub griller). Pentru un blat individual rotund e nevoie de 80-90 g compozitie.
Se asambleaza tortul, un rand blat, unul crema, avand grija sa se ajunga crema si pentru imbracarea tortului (puteti impartii crema in atatea gramajoare cate aveti nevoie

)
Cel mai "frumos" blat se tine pentru stratul de caramel . Oglinda de caramel este "piesa de rezistenta" a dobosului.
Aveti nevoie de:
200 g zahar
8 linguri apa
4 linguri zeama de lamaie
Blatul tinut in acest scop se pune pe o hartie de copt unsa cu putin unt si se taie in 12 bucati. Apa, zaharul si zeama de lamaie se pun intr-o tigaie (preferabil antiaderenta) si se lasa la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand siropul devine auriu si dens.
Se ia de pe foc, se lasa sa se limpezeasca putin si se toarna peste blat, glazura se intinde spre extremitati cu ajutorul unei spatule.Se lasa cateva minute sa se intareasca, iar apoi cu ajutorul unui cutit incalzit si trecut cu lama prin ulei se taie caramelul pe liniile taiate anterior.
Cand foile de caramel s-au racit de tot se aseaza pe tort, fie direct, fie le proptiti intr-o nuca/migdala ca sa stea "in aer"
Tortul se pastreaza la rece, in frigider sau camara, dar se scoate in camera cu 20-30 minute inainte de a fi consumat, pentru a lasa crema sa se inmoaie putin, astfel va fi mai cremoasa si absolut delicoasa.