
Mangostan este considerat un fruct avand toate calitatile posibile, gust, miros, bogat in nutrienti si antioxidanti. Pretuit si cautat fruct tropical, este originar din zonele sud-estice ale Asiei. Se cultiva si in Australia, Brazilia, America Centrala, Hawaii şi alte regiuni tropicale. De asemenea in Africa centrala, in special in Congo, unde este un fruct popular.

Arborele are nevoie de temperaturi mai mari de 4 grade Celsius, altfel nu rezista. Fructele se consuma si sub forma de suc sau piure. Se gaseste conservat sau congelat in numeroase tari. Inainte de coacere, coaja fructului este fibroasa si tare, dar devine moale si usor de indepartat imediat ce fructul s-a copt.
Frunzele sunt utilizate pentru ameliorarea unor afectiuni. Pasta de mangostan are un efect astringent si este de real folos in acnee, psoriasis sau vitiligo. Decoctul de magostan ajuta la tratarea problemelor digestive. Bogat in antioxidanti, are proprietati antivirale si chiar anticancerigene. Fructul are si efecte benefice asupra aparatului circulator. Contine compuşi polifenolici cunoscuţi sub denumirea xantone ce au efect benefic asupra bolilor sistemului cardiovascular.
Stimuleaza sistemul imunitar. Are de asemenea proprietati antihistaminice si anti-inflamatoare. Este fructul perfect pentru curele de slabire pentru ca da senzatia de satietate, ajuta la controlul greutatii corporale. De asemenea contribuie la mentinerea sanatatii vederii.
BATALIA CU RADICALII LIBERI
Primul lucru pentru care este cunoscut mangostanul consta in proprietatile lui antioxidante. Fructul contine cativa compusi, inclusiv xantone, proantocianidine, si catechine – care sunt agenti puternici in lupta impotriva radicalilor liberi. Cei mai multi oameni au auzit de radicalii liberi - molecule instabile care ne distrug sanatatea in lupta lor pentru redobandirea stabilitatii. De fapt, unii experti estimeaza ca celulele sanatoase ale corpului sufera cam zece mii de atacuri ale radicalilor liberi pe zi. Literal, cateva duzine de studii au aratat o legatura evidenta dintre ranirile produse de radicalii liberi si boli, ca de exemplu boli de inima, cancer, diabet si dementie. Tot asa, cercetarea a demonstrat ca compusii antioxidanti – ca cei aflati in fructul mangostan – au importanta cruciala in protejarea organismului impotriva efectelor produse de radicalii liberi nocivi.
PROANTOCIANIDINELE SI CATECHINELE:
Fructul Mangostan contine compusi care sunt bine cunoscuti de oamenii de stiinta ca luptand impotriva bolii si contribuind la sanatatea diverselor sisteme ale organismului. Proantocianidinele sunt antioxidanti puternici care pot reduce evectul distrugator al radicalilor liberi, reduc nivelul de inflamatie, si usureaza durerile cauzate de inflamatie si stres oxidativ. Proantocianidinele si-au dovedit posibilitatea de a reduce riscul bolilor de inima, a intretine sanatatea incheieturilor, a proteja creerul si ochii, si a limita efectul nociv al radicalilor liberi asupra pielii.
Catechinele sunt la fer de impresionante. Ele sunt o clasa de bioflavonoizi care, ca si proantocianidinele, pot proteja organismul impotriva ravagiilor radicalilor liberi. Acestea au fost studiate extensiv, rezultatele sugerand ca ele pot proteja inima si vasele de sange, pot lupta impotriva cancerului, pot reduce riscul de paralizie cerebrala, si pot reduce efectul diabetuluisi a altor conditii asemanatoare. Atat proantocianidinele cat si catechinele se gasesc in mangostan.
XANTONELE: CARTEA DE VIZITA A MANGOSTANULUI. Un aspect al fructului care a atras interestul oamenilor de stiinta este continutul lui de xantone. Cercetarea in laborator a aratat ca xantonele pot usura inflamatia, pot lupta impotriva patogenilor cum ar fi bacteriile, virusurile, si ciupercile, pot neutraliza radicalii liberi, si pot reduce durerea si febra. Cel putin a suma de studii sugereaza ca xantonele pot avea capacitatea de a restrange activitatea celulelor canceroase. Stiinta a aratat ca mangostanul contine cel putin 40 de feluri de xantone, iar acel numar va continua sa creasca pe masura ce stiinta continua sa studieze acesti fito-nutrienti care merita atentie.