Garcinia mangostana L. este un pom fructifer tropical peren din familia Clusiaceae, inrudit cu speciile cherapu (Garcinia prainiana) si charichuelo (Garcinia madruno). Mangustanul este fructul arborelui Garcinia mangostana. In ciuda numelui sau, nu are nici o legatura cu mango.
Mangostan este considerat un fruct avand toate calitatile posibile, gust, miros, bogat in nutrienti si antioxidanti. Pretuit si cautat fruct tropical, este originar din zonele sud-estice ale Asiei. Se cultiva si in Australia, Brazilia, America Centrala, Hawaii şi alte regiuni tropicale. De asemenea in Africa centrala, in special in Congo, unde este un fruct popular.
Arborele are nevoie de temperaturi mai mari de 4 grade Celsius, altfel nu rezista. Fructele se consuma si sub forma de suc sau piure. Se gaseste conservat sau congelat in numeroase tari. Inainte de coacere, coaja fructului este fibroasa si tare, dar devine moale si usor de indepartat imediat ce fructul s-a copt.
Frunzele sunt utilizate pentru ameliorarea unor afectiuni. Pasta de mangostan are un efect astringent si este de real folos in acnee, psoriasis sau vitiligo. Decoctul de magostan ajuta la tratarea problemelor digestive. Bogat in antioxidanti, are proprietati antivirale si chiar anticancerigene. Fructul are si efecte benefice asupra aparatului circulator. Contine compuşi polifenolici cunoscuţi sub denumirea xantone ce au efect benefic asupra bolilor sistemului cardiovascular.
Stimuleaza sistemul imunitar. Are de asemenea proprietati antihistaminice si anti-inflamatoare. Este fructul perfect pentru curele de slabire pentru ca da senzatia de satietate, ajuta la controlul greutatii corporale. De asemenea contribuie la mentinerea sanatatii vederii.
BATALIA CU RADICALII LIBERI
Primul lucru pentru care este cunoscut mangostanul consta in proprietatile lui antioxidante. Fructul contine cativa compusi, inclusiv xantone, proantocianidine, si catechine – care sunt agenti puternici in lupta impotriva radicalilor liberi. Cei mai multi oameni au auzit de radicalii liberi - molecule instabile care ne distrug sanatatea in lupta lor pentru redobandirea stabilitatii. De fapt, unii experti estimeaza ca celulele sanatoase ale corpului sufera cam zece mii de atacuri ale radicalilor liberi pe zi. Literal, cateva duzine de studii au aratat o legatura evidenta dintre ranirile produse de radicalii liberi si boli, ca de exemplu boli de inima, cancer, diabet si dementie. Tot asa, cercetarea a demonstrat ca compusii antioxidanti – ca cei aflati in fructul mangostan – au importanta cruciala in protejarea organismului impotriva efectelor produse de radicalii liberi nocivi.
PROANTOCIANIDINELE SI CATECHINELE:
Fructul Mangostan contine compusi care sunt bine cunoscuti de oamenii de stiinta ca luptand impotriva bolii si contribuind la sanatatea diverselor sisteme ale organismului. Proantocianidinele sunt antioxidanti puternici care pot reduce evectul distrugator al radicalilor liberi, reduc nivelul de inflamatie, si usureaza durerile cauzate de inflamatie si stres oxidativ. Proantocianidinele si-au dovedit posibilitatea de a reduce riscul bolilor de inima, a intretine sanatatea incheieturilor, a proteja creerul si ochii, si a limita efectul nociv al radicalilor liberi asupra pielii.
Catechinele sunt la fer de impresionante. Ele sunt o clasa de bioflavonoizi care, ca si proantocianidinele, pot proteja organismul impotriva ravagiilor radicalilor liberi. Acestea au fost studiate extensiv, rezultatele sugerand ca ele pot proteja inima si vasele de sange, pot lupta impotriva cancerului, pot reduce riscul de paralizie cerebrala, si pot reduce efectul diabetuluisi a altor conditii asemanatoare. Atat proantocianidinele cat si catechinele se gasesc in mangostan.
XANTONELE: CARTEA DE VIZITA A MANGOSTANULUI. Un aspect al fructului care a atras interestul oamenilor de stiinta este continutul lui de xantone. Cercetarea in laborator a aratat ca xantonele pot usura inflamatia, pot lupta impotriva patogenilor cum ar fi bacteriile, virusurile, si ciupercile, pot neutraliza radicalii liberi, si pot reduce durerea si febra. Cel putin a suma de studii sugereaza ca xantonele pot avea capacitatea de a restrange activitatea celulelor canceroase. Stiinta a aratat ca mangostanul contine cel putin 40 de feluri de xantone, iar acel numar va continua sa creasca pe masura ce stiinta continua sa studieze acesti fito-nutrienti care merita atentie.
Pagina 1 din 1
Mangostan
#2
Postat 05 December 2009 - 11:31 PM
22 de motive pentru a consuma Mangostan:
1. INFLAMATIE - Usureaza inflamatia. Inflamatia este tot mai mult legata de numeroase conditii, de la boli cardiovasculare la diabet
2. SANATATE CARDIOVASCULARA - Sprijineste sistemul cardiovascular. Poate ajuta in prevenirea arterosclerozei prin capacitatea lui antiinflamatorie, cat si prin proprietatile antioxidante.
3. SANATATE MINTALA - Poate ajuta in prevenirea dementiei, inclusiv boala Alzheimer.
4. XANTONE - Asigura efectele protective ale xantonelor. Aceasta categorie relativ necunoscuta de fitonutrienti au dovedit sa usureze inflamatia, sa protejeze inima si vasele de sange, sa inhibite bacteriile si virusii, sa amelioreze bolile interstinale, posibil sa limiteze activitatea cancerulu si sa optimizeze functia imunitara.
5. BOALA PARKINSON - Poate reduce factorii care contribuie la conditii neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson.
6. ANTI-FUNGIC - Poseda proprietati anti-fungice.
7. VIRUSI - Inhibita activitatea virusilor. Cercetarea arata ca poate fi eficient impotriva multor conditii cauzate de virusi, cum ar fi dermatita, viermi inelari si acneea.
8. BOALA GINGIILOR - Lupta impotriva bolilor gingiilor si a altor probleme de sanatate ale gurii.
9. DIAREE - Amelioreaza diareea. Sute de ani de folosinta populara, cat si cercetarea si observatia moderna au demonstrat ca fructul este un agent eficient anti-diaree.
10. INFECTIE - Poate sa ajute in reducerea febrei datorate infectiei.
11. SANATATEA OCHIULUI - Sprijineste sanatatea ochiului cum ar fi in cazuri de glaucoma si cataracte.
12. SISTEMUL IMUNITAR - Poate ajuta in imbunatatirea functiei imunitare. Mai multi din constituentii principali ai fructului, inclusiv polizaharidele, sunt considerate sa ajute sanatatea imunitara.
13. PREVENTIE - Livreaza catechine si proantocianidine pentru organism. Acesti antioxidanti puternici pot sprijini o mare varietate de sisteme ale organismulu, poate ajuta in protectia impotriva bolilor de inima, paraliziei cerebrale, cancerului, diabetului.
14. CANCER - Poate asigura protectie impotriva cancerului prin limitarea distrugerilor oxidative asupra ADN-ului si a reproducerii normale a celulelor.
15. ENERGIE - Poate ajuta in cresterea nivelului de energie. Datorita capacitatii fructului de a creste sanatatea generala a celulei, cresterea nivelului de energie este un benefit de asteptat.
16. ANTI-IMBATRANIRE - Este un aliment impotriva imbatranirii. Asicura nutrientii necesari si lupta impotriva distrugerii oxidative, care contribuie la procesul imbatrinirii.
17. SANATATE GASTRO-INTESTINALA - Intareste sanatatea gastro-intestinala. Cercetarea arata ca fructul poate ameliora conditiile inflamatorii ale tractului gastro-intestinal.
18. BACTERIILE - Lupta impotriva infectiilor bacteriene. Studii variate arata ca componentele primare ale fructului sunt eficiente impotriva bacteriilor, inclusiv Salmonela si Stafilococulaureus (inclusiv forma periculoasa de stafilococ rezistent la antibiotice, numit Stafilococul Aureus Resistent la Meticilina, Micobacterium tuberculosis, enterococi rezistenti la vancomicin, si P. Acnes care cauzeaza acnee si S. Epidermitis.
19. ANTIOXIDANTI - Este un antioxidant puternic. Fructul contine mai multi luptatori cunoscuti impotriva radicalilor liberi, inclusiv proanto cianidine si catechine.
20. DIABET - Poate contribui la obtinerea valorii optime a zaharului in sange. Acest lucru poate reduce riscul de diabet si distrugere a vaselor de sange
21. COMUNICAREA CELULELOR - Asigura polizaharide si steroli. Polizaharidele sunt o categorie nutritiva considerata a fi inima mai multor procese din organism, inclusiv comunicarea celulelor si activitate imunitara.
22. SANATATE MAI BUNA - Este un supliment pentru intregul organism. Substantele nutritive multiple pot afecta variate sisteme ale organismului, si pot intoarce efectele detrimentale ale radicalilor liberi si patogenilor, cum ar fi: bacteriile, virusii si ciupercile, astfel reducand riscul de boala si contribuind la sanatatea generala.
1. INFLAMATIE - Usureaza inflamatia. Inflamatia este tot mai mult legata de numeroase conditii, de la boli cardiovasculare la diabet
2. SANATATE CARDIOVASCULARA - Sprijineste sistemul cardiovascular. Poate ajuta in prevenirea arterosclerozei prin capacitatea lui antiinflamatorie, cat si prin proprietatile antioxidante.
3. SANATATE MINTALA - Poate ajuta in prevenirea dementiei, inclusiv boala Alzheimer.
4. XANTONE - Asigura efectele protective ale xantonelor. Aceasta categorie relativ necunoscuta de fitonutrienti au dovedit sa usureze inflamatia, sa protejeze inima si vasele de sange, sa inhibite bacteriile si virusii, sa amelioreze bolile interstinale, posibil sa limiteze activitatea cancerulu si sa optimizeze functia imunitara.
5. BOALA PARKINSON - Poate reduce factorii care contribuie la conditii neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson.
6. ANTI-FUNGIC - Poseda proprietati anti-fungice.
7. VIRUSI - Inhibita activitatea virusilor. Cercetarea arata ca poate fi eficient impotriva multor conditii cauzate de virusi, cum ar fi dermatita, viermi inelari si acneea.
8. BOALA GINGIILOR - Lupta impotriva bolilor gingiilor si a altor probleme de sanatate ale gurii.
9. DIAREE - Amelioreaza diareea. Sute de ani de folosinta populara, cat si cercetarea si observatia moderna au demonstrat ca fructul este un agent eficient anti-diaree.
10. INFECTIE - Poate sa ajute in reducerea febrei datorate infectiei.
11. SANATATEA OCHIULUI - Sprijineste sanatatea ochiului cum ar fi in cazuri de glaucoma si cataracte.
12. SISTEMUL IMUNITAR - Poate ajuta in imbunatatirea functiei imunitare. Mai multi din constituentii principali ai fructului, inclusiv polizaharidele, sunt considerate sa ajute sanatatea imunitara.
13. PREVENTIE - Livreaza catechine si proantocianidine pentru organism. Acesti antioxidanti puternici pot sprijini o mare varietate de sisteme ale organismulu, poate ajuta in protectia impotriva bolilor de inima, paraliziei cerebrale, cancerului, diabetului.
14. CANCER - Poate asigura protectie impotriva cancerului prin limitarea distrugerilor oxidative asupra ADN-ului si a reproducerii normale a celulelor.
15. ENERGIE - Poate ajuta in cresterea nivelului de energie. Datorita capacitatii fructului de a creste sanatatea generala a celulei, cresterea nivelului de energie este un benefit de asteptat.
16. ANTI-IMBATRANIRE - Este un aliment impotriva imbatranirii. Asicura nutrientii necesari si lupta impotriva distrugerii oxidative, care contribuie la procesul imbatrinirii.
17. SANATATE GASTRO-INTESTINALA - Intareste sanatatea gastro-intestinala. Cercetarea arata ca fructul poate ameliora conditiile inflamatorii ale tractului gastro-intestinal.
18. BACTERIILE - Lupta impotriva infectiilor bacteriene. Studii variate arata ca componentele primare ale fructului sunt eficiente impotriva bacteriilor, inclusiv Salmonela si Stafilococulaureus (inclusiv forma periculoasa de stafilococ rezistent la antibiotice, numit Stafilococul Aureus Resistent la Meticilina, Micobacterium tuberculosis, enterococi rezistenti la vancomicin, si P. Acnes care cauzeaza acnee si S. Epidermitis.
19. ANTIOXIDANTI - Este un antioxidant puternic. Fructul contine mai multi luptatori cunoscuti impotriva radicalilor liberi, inclusiv proanto cianidine si catechine.
20. DIABET - Poate contribui la obtinerea valorii optime a zaharului in sange. Acest lucru poate reduce riscul de diabet si distrugere a vaselor de sange
21. COMUNICAREA CELULELOR - Asigura polizaharide si steroli. Polizaharidele sunt o categorie nutritiva considerata a fi inima mai multor procese din organism, inclusiv comunicarea celulelor si activitate imunitara.
22. SANATATE MAI BUNA - Este un supliment pentru intregul organism. Substantele nutritive multiple pot afecta variate sisteme ale organismului, si pot intoarce efectele detrimentale ale radicalilor liberi si patogenilor, cum ar fi: bacteriile, virusii si ciupercile, astfel reducand riscul de boala si contribuind la sanatatea generala.
#3
Postat 06 December 2009 - 10:16 AM
Mangustanul e fructul meu preferat Din pacate, cum este foarte fragil, suporta greu calatoriile.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!
#4
Postat 23 December 2009 - 09:48 AM
Si mie-mi place foarte mult.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#5
Postat 20 June 2010 - 03:05 AM
Am gasit azi la Real mangustan, am luat 3, trebuia sa iau 30 si tot cred ca erau putine...e superbun!
NU pot sa cred ca l-am ignorat atita amar de ani prin Africa
NU pot sa cred ca l-am ignorat atita amar de ani prin Africa
raluca elena
Arata acest topic
Pagina 1 din 1