Forum Culinar: Avocado - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Avocado

#1 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 05 December 2009 - 11:57 PM

In limba romana este cunoscut sub numele de avocado, preluat din spaniola, insa alte populatii folosesc denumirea de: „avocat”. Intamplator sau nu, exista de altfel si o potrivire cu totul speciala intre cele doua trimiteri semantice ale cuvantului respectiv, fructul de avocado – originar din America Centrala – avand o serie de calitati ce fac din el un veritabil aparator al sanatatii noastre.
Fructul are forma ovala, coaja verde-inchis sau brun -violacee, neteda sau aspra, mata sau stralucitoare, in functie de soi. Pulpa este galben-verzuie, cremoasa cu gust de alune. Fructele tari la apasare nu sunt coapte, iar cele moi sunt deja trecute. In mijlocul fructului se afla un sambure mare din care se extrage uleiul de avocado, foarte apreciat in tratamentele cosmetice. Avocado este un fruct atipic: contine mai multe grasimi decat zaharuri.

Imagine atasata: 97_c420325b7f8d92aea44db196a69c865b.jpg

Avocado intra in categoria fructelor conform botanicii universale, tot ce se are seminte si inmulteste prin seminte, intra in aceasta categorie. Fructul se cumpara verde, doar foarte putin moale la apasare si se pune la copt in pungi de hartie colorata (este mai rapida coacerea) sau pur si simplu pe platou.

Imagine atasata: 97_770961249396efa17e491ec92caef0af.jpg

Avocado este originar din Mexic, unde este folosit pentru productia de ulei. Un fruct de avocado poate sa atinga pina la 1 kilogram greutate. Acest fruct contine intre 14% si 25% grasimi vegetale usor asimilabile, ce protejeaza vasele sangvine. Este apreciat de asemenea pentru proprietatile sale antioxidante, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, hipoglicemiante.

Imagine atasata: 97_6da3cede6ec3b55304c4e99dc516a4f7.jpg

Calitati nutritionale (100g):
Calorii: 160
Proteine: 2
Lipide: 14.7
Carbohidrati: 8.5
Fibre: 6.7

CRUD. Chiar daca este un fruct, avocado se consuma mai mult ca fel de mincare. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste sa mincam avocado crud, adaugat in salate sau amestecat cu condimente exotice. Daca este tratat termic, avocado capata un gust amarui. Din avocado se pregateste un sos, numit si unt vegetal datorita grasimilor pe care le contine.
Spre deosebire de untul obisnuit, untul vegetal din avocado nu creste colesterolul si nu pune in pericol silueta. Sosul de avocado se poate asezona cu usturoi, piper, peste sarat. 100 g avocado contin 165 de calorii, mai mult decit alte fructe. Comparativ cu alte fructe, avocado este mai satios datorita grasimilor si fibrelor alimentare. Proteinele din avocado sint usor de digerat.

VITAMINE. Avocado este bogat in vitaminele A, B, C, D, E, K. Datorita B-urilor, acest fruct are efecte tonice asupra sistemului nervos si este sursa buna de vitamina A (60 micrograme/100 g), ce stimuleaza acuitatea vizuala. 100 g avocado ne furnizeaza 15 mg vitamina C si 1 mg fier, elemente cu rol important in stimularea imunitatii si prevenirea anemiei feriprive

Ca informatie, pe 150 g de avocado vom avea urmatoarele informatii nutritionale.
Vitamine
Vitamina A 219 IU
Vitamina C 15 mg
Vitamina E 3,1 mg
Vitamina B 6 0,6 mg
Niacin 2,6 mg
Choline 21,3 mg
Betaina 1,2 mg
Cupru 0, 3 mg
Pantotenic acid 2,1 mg
Riboflavin 0,2 mg

Minerale
Calciu 18 g
Fier 0,8 mg
Magneziu 43,5 mg
Fosfor 78 mg
Potasiu 727 mg
Sodium 10,5 mg
Zinc 1 mg
Cupru 0, 3 mg
Selenium 0,6 mcg
Flor 10,5 mcg

Grasimi si diverse
GrasimiSaturate 3,2 g
Grasimi Monosaturate 14, 7 g
Grasimi Polisaturate 2,7 g
Acizi grasi ~
Omega 3 total 165 mg
Omega 6 total 2534 mg
Colesterol 0 g
Proteine 3,0 g
Fibra 10,1 g
Zahar 1,0 g

Cum se pastreaza:
- Avocado necopt trebuie tinut la temperatura camerei si ii trebuie de obicei intre 3 si 6 zile sa se coaca. Il puteti pune intr-o punga de hartie impreuna cu un mar, o banana, o rosie sau o para, toate acestea emanand un gaz de etilena care grabeste procesul de coacere. Nu puneti niciodata avocado necopt la frigider pentru ca nu se va coace. Avocado copt se va pastra proaspat la frigider pana la o saptamana.

#2 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 05 December 2009 - 11:58 PM

Numit pana nu de mult 'para aligator', avocado este un fruct gustos si benefic pentru sanatate:
- scaderea colesterolului din sange
- uleiul de avocado, extras din sambure, portejeaza pielea de uscare dar se foloseste si ca tratament in cazul deterioraii pielii de catre paraziti
- este renumit pentru proprietatile sale antibacteriene, antiriduri, cicantrizante
- uleiul de avocado este o baza excelenta pentru tratarea aceneelor, dermatitelor, accelereaza procesul de vindecare al pielii.

Intarzierea sclerozei osoase
Artroza este o boala severa, care afecteaza circa 15% din populatie, specialistii folosind impotriva ei, in ultima perioada, si extracte naturale din diverse plante, cum sunt avocado si soia. Este vorba despre un amestec intre cele doua, dovedit a fi superior compusilor respectivi luati separat. Bogate in fitosteroli (elemente fabricate de plante, cu structura apropiata de cea a colesterolului, diminueaza absorbtia colesterolului in intestin si se gasesc in uleiuri vegetale, in nuci, in arahide), dar si in vitamina E sau in acizi grasi mononesaturati, amintitele extracte – numite si ASU – au proprietati foarte importante.

In cazul artrozei, ASU stimuleaza principalii constituenti ai cartilagiilor, care au in special capacitatea de a absorbi socurile mecanice de la nivelul articulatiilor. Totodata, ele diminueaza sinteza a doua elemente implicate in reactia inflamatorie. Mai exact si foarte succint spus, in artroza apar mediatori ce favorizeaza distrugerea cartilagiilor. Or, ASU ajuta la normalizarea metabolismului la acest nivel, intarziind sclerozarea osului, respectiv degradarea tesutului osos. Efectele pozitive obtinute in combaterea durerilor specifice si in imbunatatirea functiei articulare, cu o medicatie minima, s-au facut remarcate in a doua luna de tratament.

Proprietati anticancerigene
Avocado isi datoreaza culoarea galben-verzuie a miezului unor carotenoide care, alaturi de pretioasa vitamina E, formeaza un foarte pretios antioxidant. Potrivit celor mai noi studii, cele doua substante inhiba in special dezvoltarea celulelor cancerigene din zona prostatei. Actiunea este insa mult mai complexa.

Fructul influenteaza absorbtia carotenoidelor din alimente – acesti pigmenti antioxidanti care joaca un rol preventiv in boli oculare, in cancere si in protectia pielii contra radiatiilor ultraviolete. In limbaj... culinar si sanitar, avocado ajuta la o mai buna absorbtie a trei astfel de substante din salata verde. De asemenea, adaugat in salsa mexicana (mancare pe baza de tomate si de condimente), imbunatateste asimilarea licopenului si a beta-carotenului din acest sos.

Ramanand in acelasi domeniu, trebuie sa specificam ca, din cauza continutului de grasimi vegetale foarte ridicat (vezi si tabelul de mai jos), avocado este deseori exclus din regimurile de scadere in greutate. In mod eronat, deoarece aceste grasimi sunt de foarte buna calitate, comparabile cu cele din uleiul de masline. Dimpotriva, studii recente arata ca un regim sarac in calorii, care include si avocado, ajuta mai bine la slabit decat un regim clasic si aceasta fara a afecta nivelul de lipide din sange sau presiunea arteriala.

Razboi declarat colesterolului „rau”

Se stie bine ca asa-numitul colesterol „rau” (LDL), daca inregistreaza un nivel ridicat, ne expune serios riscurilor de a ne alege cu maladii cardio-vasculare. Tot pe cale experimentala, s-au verificat calitatile fructului de avocado, si in asemenea cazuri: la aceleasi doua tipuri de regimuri calorice bogate in acizi grasi mono-nesaturati, s-a recurs la grasimi provenite din avocado si respectiv la unele de alt tip, servind drept martori.

Dupa o saptamana, voluntarii din grupul „avocado” au avut colesterolul LDL si pe cel al trigliceridelor diminuate, in timp ce membrii grupului-martor au inregistrat cresteri clare. Aceasta, in conditiile in care toti voluntarii fusesera declarati sanatosi. Concluzia deosebit de importanta este ca acizii grasi mononesaturati din avocado pot participa la prevenirea maladiilor cardio-vasculare. Pentru o mai mare claritate a informatiilor, iata si o comparatie intre principalele elemente intrate in compozitia pulpei de avocado si a boabelor de soia.

Studiile au demonstrat ca avocado reduce intensitatea simptomelor ce insotesc cresterea in volum a prostatei. Recent, s-a descoperit ca in avocado se gaseste o substanta - persenona - cu actiune antiinflamatoare

Avocado sau/si soia
Comparatia intre principalele elemente continute de cele doua produse naturale s-a facut pentru cate 100 grame de planta. In paranteze sunt notate unitatile de masura ale fiecaruia.

Energie (kcal): 160 avocado (A)/141 soia (S); - proteine (g): 2A/12,35 S; - lipide (g): 14,66 A/6,45 S; - lipide totale, inclusiv acizi grasi (g): 9,799 A/1,209 S; - glucide (g): 8,53A/ 11,05 S; - calciu (mg): 12 A/145 S; - magneziu (mg): 29 A/60 S; - potasiu (mg): 485 A/539 S; - fier (mg): 0,55 A/2,5 S; - seleniu (mg): 0,4 A/1,4 S; - beta-caroten (mg): 62 A/92,4 S; - vitamina B3 (mg): 1,738 A/1,25 S; - vitamina B5 (mg): 1,389 A/0,128 S; - vitamina B6 (mg): 0,257 A/0,06 S; - vitamina B9 (mg): 81 A/111 S; - vitamina C (mg): 10 A/17 S; - vitamina E (mg): 2 A/0 S; - vitamina K (mg): 40 A/0 S.

#3 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 05 December 2009 - 11:59 PM

Ce ne-ar determina totusi sa cheltuim bani pe un asfel de fruct considerat de lux in Romania.

* Continut mare pentru un fruct de peste 2,4 % de proteine
* Primul fruct pe care bebelusii pot sa-l consume si care este recomandat de pediatri
* Continut mare de grasimi monosaturate recomandate diabeticilor, ajutand la controlarea zaharului din sange
* Prezenta antioxidantilor care ajuta corpul sa lupte contra cancerului, cancerului de san, cataractei si a imbatranirii
* Contine grasimi “bune” care ajuta la controlarea greutatii [sursa]
* Potasiul din avocado regleaza tensiunea arteriala
* Folosit de oamenii cu probleme sexuale inca de pe vremea aztecilor
* Se poate folosi in tratamente impotriva bolilor de piele
* Este folosit de persoane care au dificultati digestive si circulatorii [sursa]
* Folosit in cancerul de prostata pentru inhibarea cresterii prostatei
* Contine luteina care protejeaza impotriva cataractei si oricarui fel de boala de ochi cauza de imbatranire
* Cea mai puternica sursa de vitamina E, care protejeaza corpul de diferite boli
* Prevenire impotriva accidentelor vasculare
* Acidul oleic, grasime monosaturata, scade colesterolul dar si beta-sitosterol, component care ajuta la scaderea acestuia. Conform unui studiu facut pe 45 oameni, dupa doar o saptamana de consumare zilnica, colesterolul le-a scazut cu peste 17%.

Avocado, în loc de unt
165 de calorii , aceasta este energia pe care ne-o oferă 100 g avocado crud. Avocado are mai multe calorii decât celelalte fructe, deoarece conţine între 5% şi 25% grăsimi vegetale, uşor asimilabile. Sunt însă grăsimi de calitate, care protejează vasele sangvine. "Avocado este recunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante, antiinflamatoare, de protejare a ficatului şi de scădere a nivelului glicemiei şi colesterolului.
Aceste proprietăţi, dar şi altele se datorează conţinutului bogat în betasitosterol, o substanţă care scade colesterolul, previne bolile cardiovasculare şi ameliorează simptomele care însoţesc creşterea în volum a prostatei. Studii recente au demonstrat, de ase­menea, că avocado conţine o substanţă , persenona , care are proprietăţi antiinflamatoare", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Avocado are un conţinut mic de proteine, dar este bogat în vitamine din complexul B. Din acest motiv, acest fruct are efecte tonice asupra sistemului nervos. În acelaşi timp este sursă bună de vitamina A (60 micrograme/100 g), care acţionează favorabil asupra acuităţii vizuale. 100 g avocado ne furnizează 15 mg vitamina C şi 1 mg fier, elemente cu rol important în stimularea imunităţii.

Salate
Chiar dacă conţine multe grăsimi, avocado se digeră foarte uşor datorită enzimelor conţinute. Deşi este vorba despre un fruct, avocado se consumă mai ales ca fel de mâncare, în nici un caz ca desert. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să-l mâncăm crud, adăugat în salate sau amestecat cu condimente exotice. Dacă îl tratăm termic, avocado capătă un gust amărui. Datorită grăsimilor, sosul de avocado este cunoscut şi sub denumirea de unt vegetal. Acesta se poate asezona cu usturoi, piper, alături de peşte sărat.

PREVENIRE
Fructele de avocado conţin 2% proteine, 1,6% zaharuri, potasiu, calciu, fosfor, magneziu şi vitamine (A, B, C, D, E, K). Un studiu efectuat la Universitatea Ohio (SUA) a demonstrat că avocado poate preveni cancerul. Substanţele biologic active din aceste fructe contribuie la eliminarea to­xinelor din organism şi reduc stresul oxidativ.

1. In urma cu 10 ani medicii recomandau evitarea consumului de avocado din cauza continutului mare de grasimi. Specialistii in probleme de nutritie spun, insa, ca acest fruct ajuta la scaderea nivelului de colesterol.
2. Contine mai mult de 20 de vitamine si minerale, folati si fibre.
3. Un avocado mediu are mai mult potasiu decat o banana.
4. Poate reduce riscul de hipertensiune arteriala, boli de inima sau accidente vasculare.

5. Folatii din acest fruct protejeaza impotriva infarctului.
6. Poate fi introdus foarte usor in dieta zilnica.
-adaugati felii de avocado in salate
-intindeti pe paine, in loc de maioneza sau unt
-adaugati cubulete la supele de legume

#4 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 06 December 2009 - 09:48 AM

Doua jmekerii :
1) Daca nu aveti nevoie imediat de ambele jumatati ale unui avocado, lasati sîmburele în cea pe care o pastrati : Pulpa nu se va mai înegri si se poate pastra asa pîna la doua zile la frigider.
2) Profesorul Gheorghe Bîzdîcopschi bate cîmpii. Pulpa de avocado taiata bucati si sotata zece douazeci de secunde la tigaie cu un pic de ulei nu se va mai înegri iar culoarea verde a pulpei va fi si mai intensa. Caldura descompune enzimele care oxideaza pulpa în contact cu aerul :)
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi