Bagna caoda Piemonte - Italia
#1
Postat 09 March 2011 - 10:29 PM
- 500 gr hamsii sarate
- jumatate de litru de lapte
- 6 pahare de ulei de masline extravirgin
Se curata de sare hamsiile.
Se curata usturoiul si i se scoate partea care incolteste din interiorul fiecarui catel.
Se pune la fiert intr-o tigaie de lut la foc mic laptele cu usturoiul (unii tin usturoiul in lapte citeva ore). Trebuie sa se coaca la foc mic fara sa dea in clocot. Se elimina laptele si usturoiul se piseaza cu furculita obtinind o crema densa si omogena. Se adauga uleiul si hamsiile. Se pune la fiert tot la foc foarte mic pina cind hamsiile se desfac total si rezulta o crema maronie omogena.
Se serveste in fuiot adica in chestiile astea cu luminarica dedesubt ca sa mentina calda crema
Se curata legumele de sezon, de regula se maninca iarna la cit e de "bogata" deci se serveste cu ardei, tije de telina, foi de varza, praz, napi porcesti, sau cu legume fierte: cartofi, ceapa, conopida, sfecla rosie si/sau ardei copti.
Fiecare are un fuiot in fata si ia cu bucata de leguma crema si o maninca.
#2
Postat 09 March 2011 - 11:02 PM
#4
Postat 10 March 2011 - 12:52 AM
#5
Postat 10 March 2011 - 07:35 AM
Adriana, la 09 March 2011 - 11:35 PM, a spus:
Ansoa pe romaneste
Acciuga-allice italiana
Anchovy engleza
Anchois franceza
Ajoka maghiara
Sardelle germana
Turca hamsi
Cresc in Marea Mediterana.Nu au legatura cu hamsiile romanesti.
Sunt foarte aromati si pentru ca sunt scumpi,se folosec mai mult pentru a da savoare
si eleganta sosurilor, mancarurilor.
Se gasesc conservati in ulei de masilne sub forma de fasii sau rulouri sarate.
Se desareaza cel mai bine prin imersie in lapte vaca,cateva ore.
La noi,nu am vazut proaspat sau congelat.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#6
Postat 10 March 2011 - 11:48 AM
Eu folosesc conopida cruda, si la fondue de brinza e leguma care-mi place cel mai tare. Desi toata lumea se mira, nu m-am procupat niciodata sa ma interesez daca are vreo componenta care o face toxica in varianta cruda.
Aaa, si cam mult ulei mi se pare. Poate incerc si eu si mai ajustez din cantitati.
#7
Postat 10 March 2011 - 12:10 PM
Adriana, la 09 March 2011 - 10:29 PM, a spus:
Bagna caoda
La chestia asta merge de baut un whisky Caol Ila.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#8
Postat 10 March 2011 - 01:55 PM
#9
Postat 10 March 2011 - 06:15 PM
La-Chef-A, la 10 March 2011 - 12:52 AM, a spus:
Cu mare placere, doar ca tre sa vii iarna ca vara cu atitea calorii si usturoi mori
Piscotel, la 10 March 2011 - 07:35 AM, a spus:
Adriana, la 09 March 2011 - 11:35 PM, a spus:
Ansoa pe romaneste
Acciuga-allice italiana
Anchovy engleza
Anchois franceza
Ajoka maghiara
Sardelle germana
Turca hamsi
Cresc in Marea Mediterana.Nu au legatura cu hamsiile romanesti.
Sunt foarte aromati si pentru ca sunt scumpi,se folosec mai mult pentru a da savoare
si eleganta sosurilor, mancarurilor.
Se gasesc conservati in ulei de masilne sub forma de fasii sau rulouri sarate.
Se desareaza cel mai bine prin imersie in lapte vaca,cateva ore.
La noi,nu am vazut proaspat sau congelat.
Atunci imi bag in cap ca e ansoa, eu credeam ca nu prea e pe romaneste si mi se pare ca pe undeva am citit hamsii si am zis ca poate ar fi mai corect.
Aici se numesc si acciughe si alici, depinde si de marime, si se gasesc si sarate, si proaspete, si sub ulei, in toate felurile doar congelate cre ca n-am vazut niciodata.
Carmella, la 10 March 2011 - 11:48 AM, a spus:
Eu folosesc conopida cruda, si la fondue de brinza e leguma care-mi place cel mai tare. Desi toata lumea se mira, nu m-am procupat niciodata sa ma interesez daca are vreo componenta care o face toxica in varianta cruda.
Aaa, si cam mult ulei mi se pare. Poate incerc si eu si mai ajustez din cantitati.
E o bomba, asa e, putina lume o mai face pe aici, eu am avut fericirea de a o minca de citeva ori facuta foarte bine si n-am avut nici un fel de consecinte, decit alea de pe coapse dar e foarte multa lume care nici n-o poate minca.
dragos, la 10 March 2011 - 12:10 PM, a spus:
Fiind in patria vinurilor rosii se bea un vin rosu de aici din zona
stella, la 10 March 2011 - 01:55 PM, a spus:
De o mie de ori mai sanatoase
#10
Postat 10 March 2011 - 06:28 PM
Carmella, la 10 March 2011 - 11:48 AM, a spus:
Aaa, si cam mult ulei mi se pare. Poate incerc si eu si mai ajustez din cantitati.
Fiert asa, in lapte, isi pierde din tarie.Tinand cont ca o mancam o data pe an, eu nu mai tin cont de cat ulei are.E prea buna, eu as face baie in ea.
Stella, mai dai o sansa, multi nu fierb usturoiul in lapte si se simte diferenta.Daca e facuta bine e o bunatate imensa.
#12
Postat 10 March 2011 - 07:08 PM
sper sa-mi iasa pasentza cu plecatul mai devreme
#13
Postat 10 March 2011 - 07:11 PM
Daca iese pasenta stii unde ne gasesti, punem de-o intilnire torineza
sper numai sa nu fie mi se pare in al doilea weekend ca noi nu suntem
#14
Postat 10 March 2011 - 07:20 PM
Adriana, la 10 March 2011 - 07:11 PM, a spus:
sper numai sa nu fie mi se pare in al doilea weekend ca noi nu suntem
in al 2lea wend eu sunt in tocul cizmei
nunta e in 25 iunie. ramane de vazut daca am sau nu posibilitatea inainte,
caci dupa sigur e exclus , ca incep repetitii , alea alea...
#15
Postat 10 March 2011 - 07:23 PM
#16
Postat 10 March 2011 - 07:35 PM
#18
Postat 11 March 2011 - 12:19 PM
#20
Postat 13 March 2011 - 11:02 AM
Piscotel,mersi pt traducere
Saptamana asta o sa fac si eu