Am ingrediente, n-am idei - cum putem folosi diverse ingrediente
#241
Postat 12 September 2012 - 10:22 PM
Daca il pui framantat il sarezi cat vrei tu sa-ti placa tie si-l sigilezi cu unt topit! La mine a mers.
#242
Postat 13 September 2012 - 06:33 AM
#243
Postat 13 September 2012 - 07:19 AM
"[...] Daca totusi tii cu tot dinadinsul sa o pui la saramura, socoteste cam 30g de sare la litru. Nu uita sa fierbi saramura înainte de a o turna peste brînza. Ar fi bine, daca gasesti, sa pui si 1,5g de clorura de calciu, ca sa rectifici aciditatea saramurei. "
http://artaculinara....post__p__160121
#244
Postat 16 September 2012 - 12:52 PM
#245
Postat 18 September 2012 - 11:19 AM
yoyo, la 12 September 2012 - 08:42 PM, a spus:
Imi spuneti pls ce cantitati de apa si sare sunt necesare pt a pastra cas-ul pentru iarna? Se mai pune ceva?
Parca deasupra e necesar sa pun putin unt. Nu-i asa?
Vb zoazei cum doresti sa il pui ptr iarna? ce cas este? mai zemos, mai scurs?
Eu daca am cas gras si scurs bine (daca nu il tin eu sa se scurga) apoi o parte din el o macin si framant cu sare mare sa fie oleac mai sarat ca un gust normal sarat , iar alta parte tai felii asa cam de 2 degete pe care le dau prin sare mare si le dau deoparte.
Eu am o barbantza unde imi intra 9,5 kg de branza (un butoias de lemn cu doage special ptr pus branza asa in partile bucovinei. O sa ii fac o poza intr`o zi la barbantza.
Aranjament:
La stana se fierbe barbantza in zer de la cas inainte de folosire.
In barbantza pun un sac de naylon tare, pun branza framantata apoi felii de cas de ala dar prin sare si iarasi framantata si se bate binisor cu mana peste cea framantata si tot asa pina termini branza. Deasupra va fi de cea framantata. Se inchide bine sacul si se bate capacul de lemn cu cerc.
Se poate pune si in borcan la fel si se lasa 2 degete liber pina in gura borcanului apoi se topeste untura si se toarna pina in gura borcanului nu fierbinte untura topita. Se lasa sa se intareasca bine untrura se leaga borcanul si gata. La iarna se ia frumos stratul de untura cu lingura si se consuma din branza. La iarna nu pateste nika ca este foarte frig (se tine undeva la rece borcanul)
Daca doresti sa o pui in saramura, se face saramura sa stea oul deasupra atunci este suficient de sarata daca nu este suficient de sarata saramura, se poate sa se inmoaie branza si primeste gust neplacut si face mazga. Prefer varianta prima ptr ca imi place mai mult decat saramura.
#246
Postat 18 September 2012 - 11:34 AM
Si ce s-a gandit el ,ca sa-mi faca o bucurie .Mi le-a tocat acolo la oamenii care toaca varza ,pentru varza la butoi.
Asa ca m-am trezit cu el acasa ,cu un sac de 5 kg de varza tocata .
Am facut varza a la Cluj ,varza calita ...si tot mai am vreo 3 kg.
Eu nu vrea s-o murez,dar nici nu vreu sa o pierd .Asadar,cum o pastrez asa dulce ?
Pot sa o pun in congelator asa cruda ?Sau trebuie sa o oparesc un pic inainte de congelat ?
Accept si alte idei .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#247
Postat 18 September 2012 - 12:07 PM
n-am congelat niciodata varza cruda. gatita - sigur merge congelata, deci cred c-ar tb fiarta. da' nu stiu daca merita efortul. io n-as face. i-as da salata de varza de 5 ori pe zi, sa se sature!
niste ardei umpluti cu varza tocata, telina si morcov, o muratura de iarna, n-ai vrea?
#248
Postat 18 September 2012 - 12:32 PM
Varza cruda chiar nu stiu, poti face o proba pana diseara, o scoti si vezi ce-a iesit. Dar cruda ocupa mai mult spatiu.
#249
Postat 18 September 2012 - 12:58 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#250
Postat 18 September 2012 - 01:00 PM
#251
Postat 18 September 2012 - 09:06 PM
Am scurs-o bine de apa si am pus-o in 3 pungi din alea mari de 2,5 l.cu zibzar.
Acuma Omul va manca varza gatita tot la trei zile pana o termin,ca mai am si alte planuri pentru spatiul liber din congelator .
Omul se uita lung si la un moment dat zice :
Zau ca nu mi-am imaginat ca 5 kg de varza tocata e asa de mult .
Eu nu l-am certat ,pentru ca in fond el a vrut sa ma scuteasca pe mine de munca.Acuma nu trebuie decat sa deschid punga si s-o arunc in oala.
Pana la urma a avut si el putina dreptate .
No totul e bine cand se sfarseste cu bine.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#252
Postat 18 September 2012 - 09:12 PM
Bine ca ai rezolvat problema!
#253
Postat 18 September 2012 - 09:15 PM
#254
Postat 18 September 2012 - 10:04 PM
zerda, la 18 September 2012 - 09:12 PM, a spus:
Bine ca ai rezolvat problema!
Daca tot ziceam ca i-o servesc tot la trei zile ,zic ca ar mai merge si o zi de fasole in triada asta .
Si apoi : Stang!Drept!Stang!Drept!
Eataly, la 18 September 2012 - 09:15 PM, a spus:
Toata casa imi miroase a varza asa ca si eu inot in ea .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#255
Postat 18 September 2012 - 11:39 PM
eu una mancam o saptamana salata pe saturate.
sau poate si muram oleaca ....sau ardeii aia fantastici burdusiti cu varza, morcov si telina ....wow.
#256
Postat 11 October 2012 - 08:48 AM
Murate ar fi o idee, in zacusca nu-mi vine sa le bag,nu stiu sincer, ma uit la ele si oftez!
#257
Postat 11 October 2012 - 10:01 AM
Daca ai multe kg poti:
- 3-4 kg a le amesteci cu 2 cepe taiate marunt si cativa catei de usturoi, le pui intr-o
cratita incapatoare si le sotezi f putin 20 min, le lasi la racit, scurs, le pui in
pungi si la congelat. Cand le scoti la poti pregati simplu cu ceva smantana, sau cu maioneza,
sau cum vrei sunt tare bune
-Murate nu am pus dar poate vin fetele cu idei.
- Tocanita cu mujdei de usturoi sau smantana si mamaliguta
- chiftelute cu ghebe
cam atat imi trece acum prin minte.
#258
Postat 11 October 2012 - 10:14 AM
#259
Postat 11 October 2012 - 10:54 AM
ca azi am ce am cu tocanitele
#260
Postat 11 October 2012 - 11:40 AM
zerda, la 11 October 2012 - 10:14 AM, a spus:
Pacat de ele, mai bine le congelezi taiate în bucati, palarii si picioare. Altminteri, ai putea sa pui la uscat dar tot mai bune sînt congelate. Murate se cam duce naibii gustul.