Am ingrediente, n-am idei - cum putem folosi diverse ingrediente
#1
Postat 11 March 2011 - 12:06 PM
O idee vine de la o persoana, de la doua...asa putem sa facem ceva gustos si mai mult golim camara, dulapurile .
Am urmatoarelor ingrediente insa nu stiu ce sa fac cu ele:
- 2 cutii de sos Bechamel
- 2 cutii sos rosii
- 4 cutii mici de iaurt cu fructe care dau sa se expire in urmatoarele zile
- 1 punga mare de arahide neprajite
Astept ideiile voastre ca eu sincer sunt in pana de ideii de ceva vreme.
#2
Postat 11 March 2011 - 12:25 PM
Cu iaurtul cu fructe cred ca poti face muffins, dar sa iti dea cineva priceput o reteta ca nu stiu eu asa de bine
Ma lipesc si eu la topicul tau pt ca am o bucata mare (vreo jum de kg) de prosciuto crudo (nefeliat) care pe 15 martie expira, oare ce pot face cu atata prosciuto? Oare merg la muffins sarate, ca mi-am luat forme si acum sunt pusa pe briosat?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#3
Postat 11 March 2011 - 12:28 PM
yoyo, la 11 March 2011 - 12:06 PM, a spus:
O idee vine de la o persoana, de la doua...asa putem sa facem ceva gustos si mai mult golim camara, dulapurile .
Am urmatoarelor ingrediente insa nu stiu ce sa fac cu ele:
- 2 cutii de sos Bechamel
- 2 cutii sos rosii
- 4 cutii mici de iaurt cu fructe care dau sa se expire in urmatoarele zile
- 1 punga mare de arahide neprajite
Astept ideiile voastre ca eu sincer sunt in pana de ideii de ceva vreme.
Lasagna, sau lasagne false, folsind paste scurte fierte pe trei sfert in prealabil si apoi date la cuptor
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#4
Postat 11 March 2011 - 01:11 PM
Daniella, la 11 March 2011 - 12:25 PM, a spus:
Ma lipesc si eu la topicul tau pt ca am o bucata mare (vreo jum de kg) de prosciuto crudo (nefeliat) care pe 15 martie expira, oare ce pot face cu atata prosciuto? Oare merg la muffins sarate, ca mi-am luat forme si acum sunt pusa pe briosat?
O parte poti sa-ti faci sare.Se congeleaza si in portii mici sau se conserva in frigider o saptamana.E un ameliorator de gust fara E-uri, cum iti place tie.
#5
Postat 11 March 2011 - 01:23 PM
#6
Postat 11 March 2011 - 03:14 PM
Nu stiu de ce dar de mana mea se leaga multe ingrediente cand intru in supermarket si probabil utilizez jumate din ele desi cand plec de acasa am hartie cu ceea ce trebuie sa cumpar (eu zic strictul necesar) dar, se pare ca nu asa stau lucrurile de mi se aduna ingredientele prin camara.
Voua nu vi se intampla la fel?
#7
Postat 11 March 2011 - 03:25 PM
#8
Postat 11 March 2011 - 03:57 PM
yoyo, la 11 March 2011 - 03:14 PM, a spus:
Nu stiu de ce dar de mana mea se leaga multe ingrediente cand intru in supermarket si probabil utilizez jumate din ele desi cand plec de acasa am hartie cu ceea ce trebuie sa cumpar (eu zic strictul necesar) dar, se pare ca nu asa stau lucrurile de mi se aduna ingredientele prin camara.
Voua nu vi se intampla la fel?
Mie da, exact la fel: plec cu lista frumos facutaq si vin cu ditamai caruciorul (din lista initiala poate mai scap cate ceva), mai mult de juma din cos sunt extra-lista! Unele ma inspira cand le vad chiar daca nu iau la oferta aproape niciodata! ...mi se pare ca imi trebuiau si am uitat sa le trec pe lista ... Iubi imi spune mereu: fa mana grebla si trage tot de pe raft: doar vine sfarsitul lumii, nu? dar tot nu ma lecuiesc
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#9
Postat 11 March 2011 - 04:00 PM
Eataly, la 11 March 2011 - 01:11 PM, a spus:
Daniella, la 11 March 2011 - 12:25 PM, a spus:
Ma lipesc si eu la topicul tau pt ca am o bucata mare (vreo jum de kg) de prosciuto crudo (nefeliat) care pe 15 martie expira, oare ce pot face cu atata prosciuto? Oare merg la muffins sarate, ca mi-am luat forme si acum sunt pusa pe briosat?
O parte poti sa-ti faci sare.Se congeleaza si in portii mici sau se conserva in frigider o saptamana.E un ameliorator de gust fara E-uri, cum iti place tie.
merci!
mai vreau, mai da-mi retete, te rog ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#10
Postat 11 March 2011 - 04:01 PM
yoyo, la 11 March 2011 - 03:14 PM, a spus:
cu carnati de porc afumati merge si varza de minune, sau poti sa-i pui alaturi de o mamaliguta
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#11
Postat 11 March 2011 - 06:23 PM
Bechamel + sos de rosii = ori cum a zis shefu, lasagne, ori o musaca, de vinete, de dovlecei, de cartofi...
#12
Postat 11 March 2011 - 07:32 PM
Daniella, la 11 March 2011 - 12:25 PM, a spus:
Cu iaurtul cu fructe cred ca poti face muffins, dar sa iti dea cineva priceput o reteta ca nu stiu eu asa de bine
Ma lipesc si eu la topicul tau pt ca am o bucata mare (vreo jum de kg) de prosciuto crudo (nefeliat) care pe 15 martie expira, oare ce pot face cu atata prosciuto? Oare merg la muffins sarate, ca mi-am luat forme si acum sunt pusa pe briosat?
Cu prosciuto poti sa-l faci a la basquaise : pui cam 300g ceapa taiata pestisori sa traga cu 5-6 linguri de ulei de masline pîna devine stravezie, adaugi doi catei de usturoi taiati felii, cimbru, foaie de dafin, piper. Nici un pic de sare! Coci patru ardei grasi, îi cureti si îi adaugi în fîsii peste ceapa, torni deasupra o cana de vin alb si o cutie-doua de rosii în bulion tocate. Tai prosciuto felii mai groscioare si le adaugi la sos. Acoperi si lasi sa fiarba la foc mic cam 20 minute. Gusti de sare abia la sfîrsit, jambonul fiind deja destul de sarat. Poti sa adaugi un ardei iute rosu, curatat de vine si de seminte si taiat julien, daca va place iute.
Se poate servi cu mamaliga, cu orez fiert sau întins pe pîine, eventual usor prajita.
#13
Postat 11 March 2011 - 07:40 PM
yoyo, la 11 March 2011 - 03:14 PM, a spus:
De ce nu încerci cu linte verde? E o reteta clasica pe aici, în plus, extrem de simpla.
#14
Postat 11 March 2011 - 09:02 PM
Alexandru, la 11 March 2011 - 07:32 PM, a spus:
multumesc!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#15
Postat 11 March 2011 - 11:16 PM
yoyo, la 11 March 2011 - 03:14 PM, a spus:
Soleanca:
http://artaculinara..../2091-soleanca/
yoyo, la 11 March 2011 - 03:14 PM, a spus:
Voua nu vi se intampla la fel?
Mie mi se intimpla cind ma cadoriseste cineva cu cite ceva, ma scoate din circuit un cadou (sau "shpaga") in ceva de-ale gurii pentru ca rar se intimpla sa nu am deja cumparat ce imi trebuie, sau daca n-am, inseamna ca oricum nu aveam chef sa fac de mincare... si nu ma salveaza nici recomandarile, ca stiu ce as putea face cu ele, dar n-am chef.
#16
Postat 12 March 2011 - 11:44 AM
#17
Postat 12 March 2011 - 12:17 PM
se fierbe relativ repede. depinde de care gasesti...e cea rosie, care e cea mai rapida la fiert,
apoi cea verde , sau cea maronie, nu stiu cum sa-i spun.
personal folosesc rosie si verde.
o spal bine, pun in apa , si cand clocoteste dau focul mai mic. pun o ceapa, un morcov si radacina de telina/pastarnac/patrunjel ,
si dupa cca 30 min e gata. atentie sa nu se prinda de oala.
eu o fac foarte des ca salata ( ulei, otet, sare , ceva cimbru/thym , sare ,piper si niscai ceapa verde sau nu taiata marunt.
daca nu am cimbru pun patrunjel verde sau marar sau ce ai la indemana si va place )
acuma daca o faci cu carnati afumati, nu stiu daca pui totul la fiert sau prajesti carnatii separat
#18
Postat 12 March 2011 - 12:33 PM
stella, la 12 March 2011 - 12:17 PM, a spus:
se fierbe relativ repede. depinde de care gasesti...e cea rosie, care e cea mai rapida la fiert,
apoi cea verde , sau cea maronie, nu stiu cum sa-i spun.
personal folosesc rosie si verde.
o spal bine, pun in apa , si cand clocoteste dau focul mai mic. pun o ceapa, un morcov si radacina de telina/pastarnac/patrunjel ,
si dupa cca 30 min e gata. atentie sa nu se prinda de oala.
eu o fac foarte des ca salata ( ulei, otet, sare , ceva cimbru/thym , sare ,piper si niscai ceapa verde sau nu taiata marunt.
daca nu am cimbru pun patrunjel verde sau marar sau ce ai la indemana si va place )
acuma daca o faci cu carnati afumati, nu stiu daca pui totul la fiert sau prajesti carnatii separat
Ambele metode sînt bune, cîrnatii se pot si fierbe cu lintea, se poti si praji separat, personal prefer sa-i fierb.
În afara de ingredientele citate de stella, (stella, ) poti eventual sa mai adaugi un catel de usturoi si ceva piept afumat
Cum timpul de fierbere a lintei poate diferi în functie de soi, cel mai bine e sa le gusti, ca pentru spaghete.
Lintea verde e mult mai buna decît celelalte, dupa gustul meu.
#20
Postat 04 April 2011 - 10:14 PM
ceva simplissim? sa il amestec cu un fir de smantana si mustar si sa il folosesc la o salata mixta ca un dresing) sau pe o foaie de wrap + salata mixta ar merge?
am oleaca ...vreo 2 cani asa ...
cu ce mai pot combina ...?
Oare as putea sa fac ...ca un fel de drob cu oua, ceapa si usturoi verde, verdeata, piper, smantana si eventual tarhon??
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!