Kumquat este cel mai rezistent arbust deoarece atunci cand temperaturile ajung sa scada sub punctul de inghet intra intr-o stare latenta. Nu inmugureste si nu infloreste pana cand vremea nu devine mai calda.
In climatele calde, acesti arbusti cresc mai repede si produc mai multe fructe. De asemenea, in decursul unui an, inmuguresc si produc fructe de mai multe ori. Recoltarea fructelor se face atunci cand acestea au o culoare portocalie.
Cultivarea Fortunellei a fost preferata mult timp in mediul urban datorita peisajului pe care il ofera ca planta ornamentala.

Florile sunt de culoare alba si au un miros placut. Ramurile sunt verzi, inclinate si spinoase. Frunzele sunt simple, fin dintate la varf si au o culoare verde inchis.
Fructul arbustului Fortunella este rotund sau oval, alungit, iar cand este copt are o culoare portocalie, galbena sau rosie, in functie de soi.
Cojile acestui fruct sunt galben-aurii pana la rosu-portocalii si au o compozitie uleioasa. Coaja comestibila este dulce, pe cand pulpa este uscata si foarte acra.
Intregul fruct – pulpa si coaja – se mananca, iar fructele foarte coapte se pot taia felii si servi crude, in salate sau ca garnitura.
Kumquat se intalneste insa cel mai des confiat sau conservat (ca atare sau sub forma de marmelada). Fructele proaspete se gasesc din noiembrie pana in martie. Se pot pastra la frigider, in punga de plastic, maximum o luna. Kumquat contine cantitati semnificative de potasiu si vitamine A si C.