Somon la cuptor mai simplu de atit nici ca se poate ...
#1
Postat 14 May 2011 - 09:43 PM
cu 15' inainte de a fi gata cartofii, puteti sa va ocupati de fileul de somon (fara piele): il asezati intr-o forma termorezistenta stropita cu putin ulei, il sarati dupa gust, il presarati cu citeva crengute de marar proaspat si boabe de piper roz, adaugati si citeva felii subtiri de lamiie, iar apoi dati forma la cuptor (180°C), timp de 12-15' (optional, faceti un sos rece amestecind: 2-3 Lg smintina groasa, 1 catel de usturoi pisat, citeva fire tocate de marar, sare dupa gust)
cind e gata, il scoateti din cuptor si il lasati sa-si traga sufletul fo' 8' - timp in care aranjati garnitura pe farfurii
portionati somonul in functie de numarul infometatilor sositi intre timp la masa, serviti-i pina nu se raceste de tot mincarea, iar pe furiiiiisssss-tiptil-tiptil va retrageti din nou in bucatarie si cu viteza luminii faceti o pirueta insfacind aparatul de facut pozne propriei farfurii
#2
Postat 14 May 2011 - 10:15 PM
#4
Postat 14 May 2011 - 10:40 PM
Bravo, Dana! , pe gustul meu!
#5
Postat 15 May 2011 - 04:26 AM
Adriana, la 14 May 2011 - 10:15 PM, a spus:
Chiar ieri am citit pe net despre sweet-sour cucumbers. sa vezi ce mai scria acolo:
Se taie ambele capete ale castravetelui cam un cm si cu bucatile acestea se freaca bine coaja. Se spune ca inlatura amareala din coaja. Se sterg bine. Apoi se taie castravetii pe mijloc(pe lungime), cu o lingurita se scot semintele, se taie felii subtiri, se marineaza.
http://en.christines...r-cucumber.html
Fiind o reteta asiatica, eu as inlocui sarea cu shoyu (sos de soya) si zaharul cu mierea.
Eu am facut vineri somn la cuptor. Nu am mancat un "o". A fost chiar somn, dar pregatit in aceeiasi maniera. Am facut in schimb si un parter din feliute de lamaie. Acestea s-au caramelizat in uleiul si sucurile lasate de peste si si-au tras si sare. I-au placut mult consoartei.
O reteta simpla, curata si eleganta
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#6
Postat 15 May 2011 - 11:21 AM
#7
Postat 15 May 2011 - 02:17 PM
#8
Postat 15 May 2011 - 04:12 PM
Cam asa il fac si eu.Diferenta zace in faptul ca nu pun marar(nu mi-a dat prin cap ,dar ideea e f.buna)
si il invelesc in folie de Al.Cind e gata, pun deasupra un sos rece din maioneza si castraveti acri tocati marunt
(ca un sos tartar).
Prima data cind o sa fac voi folosi reteta ta.Multumesc!
#9
Postat 16 May 2011 - 03:20 PM
W Mamadeus Paparotti, la 15 May 2011 - 04:26 AM, a spus:
Chiar ieri am citit pe net despre sweet-sour cucumbers. sa vezi ce mai scria acolo:
Se taie ambele capete ale castravetelui cam un cm si cu bucatile acestea se freaca bine coaja. Se spune ca inlatura amareala din coaja. Se sterg bine. Apoi se taie castravetii pe mijloc(pe lungime), cu o lingurita se scot semintele, se taie felii subtiri, se marineaza.
http://en.christines...r-cucumber.html
Fiind o reteta asiatica, eu as inlocui sarea cu shoyu (sos de soya) si zaharul cu mierea.
bun pontul cu castravetele. Eu urmez de fiecare data si celalalt pont dat de tine, cu ciupercile date prin razatoare si se simte diferenta.
o sugestie daca-mi permiti, daca faci sosul pentru castraveti cu soia si miere, ma gandesc ca ar merge de pus si ginger in sosul de smantana, impreuna cu usturoi, biensur...
#10
Postat 28 April 2013 - 08:47 PM
la cite retete de somon am facut de-a lungul timpului, despre aceasta nu pot sa spun decit ca la gust si la rapiditatea de pregatire e "simply the best !"
prin urmare iat-o pe scurt: 6 fileuri de somon sub paturica (2 Lg iaurt grecesc + 75 g branza feta faramitata + 1 esalota tocata + 1 Lg patrunjel sau marar verde tocat, la alegere + un pic de piper macinat) stropite cu ulei de masline feciorelnice si date la cuptor (180°C, timp de 15')
prima oara le-am acompaniat cu o garnitura simpla de cartofi fierti si rosioare fripte in tigaie
iar a doua oara cind am mai facut, s-au servit cu piure de cartofi si o salata de rosii, castraveti, ceapa verde si masline - sa aveti pofta !
#11
Postat 05 July 2013 - 03:38 PM
de data asta m-am jucat cu 600 g fileu de somon proaspat, pe care l-am portionat in 4 buc. (150g/pers.)
iar intr-un mojar am scapat 1 Lg seminte de mustar si 1 lg piper roz, cu intentia de a-mi linisti nervii facindu-le aproape praf
apoi am adaugat 2 Lg gem de caise ( merge si unul de portocala, pt. cei ce doresc un gust mai dulce-acrisor-amarui)
si cu maglavaisul rezultat am uns bucatile de somon, asezate intr-o forma termorezistenta, unsa cu putin ulei
am dat somonul la cuptor (180°C) timp de 15', iar cind a fost gata, l-am servit pe un pat de risotto - sa aveti pofta !
cit de fraged si de bun iese somonul astfel facut la cuptor, nu pot sa va descriu in cuvinte ... asa ca nu va ramine decit sa-l incercati !
#12
Postat 05 July 2013 - 08:50 PM
#13
Postat 05 July 2013 - 09:10 PM
#14
Postat 05 July 2013 - 10:01 PM
Vreau somoooon, acum! Dar nu am, iar mîine e deja programat grilul. Deci duminica
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#16
Postat 06 July 2013 - 09:05 AM
#17
Postat 06 July 2013 - 09:08 AM
Maya, la 05 July 2013 - 10:01 PM, a spus:
Vreau somoooon, acum! Dar nu am, iar mîine e deja programat grilul. Deci duminica
Maya, si eu sa fiu in locul Denisei as vorbi in limba gourmanda de cite ori mi-ai pune o farfurie cu bunatati in fatza.
pofta mare azi la gratar si miine la somon, daca-l faci !
#18
Postat 09 July 2013 - 11:38 PM
Dan@, la 06 July 2013 - 09:08 AM, a spus:
Maya, la 05 July 2013 - 10:01 PM, a spus:
Vreau somoooon, acum! Dar nu am, iar mîine e deja programat grilul. Deci duminica
Maya, si eu sa fiu in locul Denisei as vorbi in limba gourmanda de cite ori mi-ai pune o farfurie cu bunatati in fatza.
pofta mare azi la gratar si miine la somon, daca-l faci !
Facut-am, of course! Iaca si dovada!
A fost minunat! Minunat, minunat si înca odata minunat!
Toata lumea lins pe "botique"
Am cules verdeata. Am pus marar si patrunjel cret
Am acoperit somonul cu paturica de brînza si iaurt dolofan , sa nu cumva sa-i fie frig.
Ca sa nu înghete, l-am bagat si la cuptor
Si l-am servit cu legume: cubulete de cartofi si felii de morcov - ambele fierte,
apoi amestecate cu ardei, dovlecel si mazarea trase scurt la tigale cu ulei din masline fecioare
Verdict... LECKER!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#19
Postat 11 July 2013 - 08:46 AM
#20
Postat 14 September 2013 - 08:12 PM
Maya, la 09 July 2013 - 11:38 PM, a spus:
A fost minunat! Minunat, minunat si înca odata minunat!
Toata lumea lins pe "botique"
Am cules verdeata. Am pus marar si patrunjel cret
Somon cu brînza - Dana (3).jpg
Am acoperit somonul cu paturica de brînza si iaurt dolofan , sa nu cumva sa-i fie frig.
Ca sa nu înghete, l-am bagat si la cuptor
Somon cu brînza - Dana (5).jpg
Si l-am servit cu legume: cubulete de cartofi si felii de morcov - ambele fierte,
apoi amestecate cu ardei, dovlecel si mazarea trase scurt la tigale cu ulei din masline fecioare
Verdict... LECKER!
Somon cu brînza - Dana (1).jpg
Somon cu brînza - Dana (2).jpg
Maya, n-am crezut ca am sa ajung vreodata sa poftesc la o portie de somon, dar ce ai pus tu in farfurii arata nemaipomenit de apetisant. mai ales explozia de culori calde ale garniturii de legume !
sa va fie de bine, dragilor !
(m-ai facut sa-mi lipesc nasul de monitor cu buchetul tau de marar si patrunjel )