Forum Culinar: Dieta Montignac - Tarta de ciocolata - Forum Culinar

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Dieta Montignac - Tarta de ciocolata dupa reteta lui Kiken

#1 Useril este offline   boni 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,768
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 16 May 2011 - 11:29 AM

reteta originala, cea a lui Kiken, este aici. :(

eu am sa scriu cat pot de exact reteta la care am ajuns eu, dupa mai multe incercari:

Aluat:
pentru ca nenea monti recomanda sa nu folosim unt la copt/gatit, ca nu e sanatos, imi fac blaturile cu ulei, acolo unde se poate

- 5 linguri apa
- 5 linguri ulei
- 1 lingura fructoza
- 1 lingura cacao
- 200 gr pudra migdale (2 pungute)
- cate o lingura, alternativ faina integrala si tarate, pana cand aluatul capata consistenta dorita (nu mai stiu cate mi-au intrat mie :( aproximativ 3+3)
- un praf de copt

daca se doreste aluatul original al lui Kiken, ar fi cam asa:
160 g unt
50 g fructoza
un praf sare
300 g făină (200 g pudra de migdale + aprox. 100 g amestec 50%-50% de faina integrala si tarate)
2 ouă
30 g cacao
coaja rasă de la o portocală

Crema:
- 400 ml frisca lichida
- 2 tablete cioco neagra > 70% cacao (ex. Heidi)
- 2 galbenusuri (eu am mai folosit si ouale intregi cand nu aveam ce face cu albusul. iese la fel de buna, doar ca se intareste mai tare pana a doua zi)

modul de preparare este identic cu cel din reteta originala.

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-84-13055379241806.jpg

#2 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 May 2011 - 12:34 PM

ahahaha! deci modificarile sunt serioase! imi pare bine ca ai inlocuit untul cu ulei, pentru ca si eu evit untul. Deci inca o bila alba de la mine in favoarea regimului lui nenea Monti.

rezultatul tau final arata exceptional! Boni si KikenHanna :D

scuzati ca nu am stiut ca nu-i voie sa particularizam monti la topicul cu reteta originala :D

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#3 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 16 May 2011 - 01:56 PM

Boni, nu am citit toata cartea si poate spun prostie :D , insa unul dintre principii era sa nu amesteci proteine (oua, lactate) cu glucide (dulciuri) ...cum de e voie sa pui oua/frisca la prajitura? multumesc :D

#4 Useril este offline   boni 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationSibiu

Postat 16 May 2011 - 02:05 PM

Dani, treci la citit :D
glucide nu inseamna doar dulciuri. si fainurile sunt tot glucide. important este IG-ul unui aliment. daca este < 35 poate fi combinat cu grasimi.

categoric trebuie sa citesti cartea CU RABDARE :D si sa intelegi ce si cum. pana atunci crede-ma pe cuvant ca tarta asta e monti ;)

#5 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 16 May 2011 - 02:26 PM

te cred pe cuvant, doar ca speram sa pricep mai rpd ce e cu combinatia grupelor de alimente.
citesc ...citesc :D , dar speram ca din rezumat sa pricep deja

#6 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 16 May 2011 - 05:17 PM

am citit ca o sa faci si alte variante, sper sa faci si cu: branza (genul cheese cake) si cu crema de vanilie (o fi voie?) si cu fructe de padure ... sau alte fructe ...astea imi vin acum in minte ...sunt tare curioasa de blatul monti. Ca si aspect, asta de cred ca nu am mancat in viata mea o tarta de cioco mai buna ...

#7 Useril este offline   boni 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationSibiu

Postat 17 May 2011 - 08:43 AM

Vezi postareaDaniella, la 16 May 2011 - 05:17 PM, a spus:

am citit ca o sa faci si alte variante, sper sa faci si cu: branza (genul cheese cake) si cu crema de vanilie (o fi voie?) si cu fructe de padure ... sau alte fructe ...astea imi vin acum in minte ...sunt tare curioasa de blatul monti. Ca si aspect, asta de cred ca nu am mancat in viata mea o tarta de cioco mai buna ...

prima pe lista este asta. tot Kiken e autoarea.
eu am facut o groaza de dulciuri monti, am montificat tot ce am prins :tongue3: dar sunt dincolo. incet, incet, pe masura ce le refac, am sa le aduc si aici.

#8 Useril este offline   dia 

• Bucatar
  • PipPipPip
  • Postari: 96
  • Inregistrat: 11-November 10
  • LocationCluj-Napoca

Postat 25 May 2011 - 09:45 AM

Vezi postareaboni, la 16 May 2011 - 11:29 AM, a spus:

Aluat:

- 200 gr pudra migdale (2 pungute)
- cate o lingura, alternativ faina integrala si tarate, pana cand aluatul capata consistenta dorita (nu mai stiu cate mi-au intrat mie :icon_fessee: aproximativ 3+3)
- un praf de copt

Buna! Imi spui te rog prin ce zona ai gasit faina de migdale la Kaufland? Multumesc!

#9 Useril este offline   boni 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationSibiu

Postat 25 May 2011 - 12:40 PM

Vezi postareadia, la 25 May 2011 - 09:45 AM, a spus:

Buna! Imi spui te rog prin ce zona ai gasit faina de migdale la Kaufland? Multumesc!

faina de migdale isi tot schimba locul Imagine postata
am gasit-o, de-a lungul timpului asa:
- la raionul de esente si aditivi (zahar vanilat, praf de copt, esente, etc.)
- la raionul de fructe uscate si seminte
- in spate in depozit, cand am intrebat unde sunt pungile si mi-au adus din depozit ca nu le mai gaseau nici ei pe rafturi.

si-a schimbat si ambalajul mai nou. eu cumpar de la firma stilla, pungute de 200gr. inainte ambalajul era maro, acum este rosu.
cel maro arata asa:
Imagine atasata: monthly_05_2011/post-84-13063199879805.jpeg

#10 Useril este offline   dia 

• Bucatar
  • PipPipPip
  • Postari: 96
  • Inregistrat: 11-November 10
  • LocationCluj-Napoca

Postat 26 May 2011 - 07:40 AM

Vezi postareaboni, la 25 May 2011 - 12:40 PM, a spus:

Vezi postareadia, la 25 May 2011 - 09:45 AM, a spus:

faina de migdale isi tot schimba locul Imagine postata
am gasit-o, de-a lungul timpului asa:
- la raionul de esente si aditivi (zahar vanilat, praf de copt, esente, etc.)
- la raionul de fructe uscate si seminte
- in spate in depozit, cand am intrebat unde sunt pungile si mi-au adus din depozit ca nu le mai gaseau nici ei pe rafturi.

si-a schimbat si ambalajul mai nou. eu cumpar de la firma stilla, pungute de 200gr. inainte ambalajul era maro, acum este rosu.
cel maro arata asa:
Imagine atasata: monthly_05_2011/post-84-13063199879805.jpeg

Multumesc! Ma duc azi sa mai caut,poate o gasesc.

#11 Useril este offline   sorinadaniela 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 26 May 2011 - 10:46 PM

Boni, m-ai omorat... Doamne, cum poate sa arate...
Sorina

#12 Useril este offline   boni 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationSibiu

Postat 27 May 2011 - 08:44 AM

Vezi postareasorinadaniela, la 26 May 2011 - 10:46 PM, a spus:

Boni, m-ai omorat... Doamne, cum poate sa arate...

Imagine postata stiu cum e sa stai sa te uiti la monitor si sa inghiti in sec Imagine postata
sa vezi ce buna este...Imagine postata

#13 Useril este offline   sorinadaniela 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 27 May 2011 - 10:22 AM

Deabia astept sa o gust.
Sorina

#14 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 30 May 2011 - 03:19 PM

Boni cum vei adapta tarta cu vanilie si ajuta-ma cu o reteta de cheesecake cu fructe de padure ca lesin.

auzi in crema ciocolatoasa nu ai pus nici un indulcitor deci? iese amara :) ?

#15 Useril este offline   boni 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationSibiu

Postat 31 May 2011 - 08:54 AM

Vezi postareaDaniella, la 30 May 2011 - 03:19 PM, a spus:

Boni cum vei adapta tarta cu vanilie si ajuta-ma cu o reteta de cheesecake cu fructe de padure ca lesin.

auzi in crema ciocolatoasa nu ai pus nici un indulcitor deci? iese amara :snorting: ?

pentru tarta cu vanilie ti-am dat un link (nu mai stiu pe unde am scris) catre tarta Hanei.
crema se aseamana cu cea ce aici, doar ca elimini ciocolata, pui mai multe oua si aroma de vanilie.
si trebuie si indulcitor la tarta cu vanilie. cand o fac pun si aici poze si tot ce trebuie.
la asta cu ciocolata nu am pus nici pic de indulcitor, doar ciocolata. nu ar trebui sa ma intrebui pe mine daca iese amara, ca eu zic ca nu Imagine postata
tu poti sa faci asa: topesti ciocolata in frisca si inainte de a adauga ouale gusti. daca nu ti-e destul de dulce poti sa adaugi indulcitor. Kiken, in tarta originala, a mai pus zahar pe langa ciocolata.

#16 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 31 May 2011 - 11:29 AM

Eu m-am uitat pe reteta de la link (e tot pe pagina asta mai sus de intrebarile lui dia), dar nu sunt in stare inca sa modific o reteta de dulciuri sa o fac monti. Spune-mi tu mie concret ce inlocuim, sau uite spun eu si tu ma corectezi:

Pentru aluatul fraged:
210 g făină (pudra migale 70g + faina integrala 70g + tarate 70g)
50 g zahăr pudră (1/2 lingura fructoza ???)
110 g unt moale (110 g smantana sau smantana lichida pentru gatit ??? )
1 ou (cate oua 2? 3? doar albus sau merge si galbenus?)
1/4 linguriță sare
1/4 linguriță praf copt * (la acesta renuntam, ca parca am citit undeva pe aici ca monti are ceva impotriva prafului de copt?)

* notă: în aluatul fraged se poate pune o cantitate infimă de praf de copt, nu cu scopul de agent de creștere ci ca agent de afânare, astfel aluatul fraged devine și mai fraged

Pentru cremă:
5 gălbenușe (e ok ?)
50 g zahăr (1/2 lingura fructoza?)
400 ml smântână dulce (pentru frișcă) (ok?)
100 ml lapte (inlocuim cu 100ml smantana lichida?)
1 baton vanilie

Pot folosi blatul de la tarta ta si pt cheesecake, nu? vreau si eu o reteta pt crema de branza din cheesecake, te rog, daca ai).
Astept cuminte cand ai timp sa ma ajuti. Multumesc. :scratch:

Dar nu cumva in F1 nu e voie dulciuri deloc? :D in afara de eventual 1-2 patratele de cioco dark (care pt mine nu e un dulce, e un amar!!! :snorting: )

#17 Useril este offline   boni 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationSibiu

Postat 31 May 2011 - 12:32 PM

Dani, hai sa gandim impreuna, ca la scoala Imagine postata (nu o spun deloc la misto), cum monticizam o reteta.

1. intai si intai ne uitam la ingrediente si vedem daca contine grasimi.
2. daca NU atunci eliminam/inlocuim toate ingredientele cu IG>50
3. daca DA (marea majoritate se incadreaza aici) atunci eliminam/inlocuim toate ingredientele cu IG>35

110 g unt moale (110 g smantana sau smantana lichida pentru gatit ??? )
banuiesc ca untul vrei sa il inlocuiesti pentru ca nu e recomandat la gatit. altfel combinatia este perfect monti. daca nu vrei unt atunci faci alt aluat... nu stiu sa iti spun cu ce/cat sa inlocuiesti

1 ou (cate oua 2? 3? doar albus sau merge si galbenus?)
de ce vrei sa elimini galbenusul?

1/4 linguriță praf copt * (la acesta renuntam, ca parca am citit undeva pe aici ca monti are ceva impotriva prafului de copt?)
monti nu stiu daca zice ceva de el, dar citind ingredientele vezi ca are amidon in compozitie. asa ca daca vrei sa fi stricta atunci nu il folosesti.
eu folosesc totdeauna un "agent de afanare" in aluatul de tarte monti pentru ca altfel imi iese tare ca piatra.

la cream trebuie doar inlocuit
laptele => lapte monti (smantana pentru frisca lungita cu apa)
zahar => indulcitor monti

aici mie mi se pare cam putin 50g zahar. la 5 oua si jumate litru lapte, mi se pare foarte putin.... eu as pune 2-3 linguri fructoza, asa ca tu ai pune 5 precis :)

reteta de cheesecake "autentic" nu am si nici nu cred ca am facut vreodata. am facut doar prajituri cu crema de branza de vaci :D eu pe astea nu le recomand la inceputul dietei pentru ca branza de vaci e mai "cu cantec". depinde cum e facuta, cat e de bine scursa, etc.

Dar nu cumva in F1 nu e voie dulciuri deloc? :)
dupa parerea mea nu e chiar asa. dar nici nu poti sa te infrupti cu dulciuri si sa astepti sa slabesti miraculos. din cand in cand cate o pofta, ca sa nu scapi in nepermise. dar trebuie sa te educi sa nu mai poftesti in ultimul hal. am mai spus-o eu pe undeva: toate se educa, faptul ca spui ca esti "gurmanda" e doar o scuza ;) trebuie sa vrei cu adevarat ca sa poti, si atunci poti orice

#18 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 31 May 2011 - 12:49 PM

Boni, am inteles si merci, exact asa doream sa imi explici ca la un scolar prost :) .

ce nu am inteles este:
- la un alt aluat parca, nu mai stiu unde am mai vb noi, ai inlocuit untul cu smantana de gatit (pentru a evita untul, pe care si mie imi place sa il evit). Aici zica nu stii cu ce se inlocuieste. Faci pe nisnaiul ? :D
- ce agenti de afanare folosesti?
- 1 ou ramane 1 ou, chiar daca faina e monti+eventual migdale?
- lapte monti: cata frisca (e tot una cu smantana lichida?) si cata apa 50-50%, sau pana la ochi o vezi subtire ca un lapte?
- 10 g zahar se inlocuiesc cu cata fructoza pentru un gust normal de dulciuri?

PS1: cu galbebusul lipidic ai spus tu ca il scoti la clatite si m-am zapacit, tocmai pentru ca nu am facut o schema logica cu lipide si IG, cum mi-ai facut tu aici
PS2: pudra de roscove la ce foloseste/ce inlocuieste?

icnerc sa aimi educ poftele. Pana mai acusi 2 ani aveam o abitie de fier in ceea ce priveste dietele, acum nu stiu ce mi se intampla, pun inca pe seama alaptarii.
incerc din rasputeri sa imi educ pofta de dulciuri, pentru ca fata de acum 2 saptamani inainte de a ma apuca, cand mancam 10x2 rolls de kinder bueno, acum stau cu amaraciunea pamantului la capul patului: ieri nu am gustat-o, nu am nici o pofta de ea. Daca mi-as face o prajitura monti si ar fi dulce ...cred ca nu as avea stare pana nu as termina-o, asa ca poate in F1 sa ma rezum la cioco neagra si probabil inghetata artizanala in concediu, cred ca alea negre cu cacao ar fi cele mai ok ...dar au si coaja aia de wafa.

Insa prajitura asta a ta ciocolatoasa tot mi-o fac o data, acum sau cand ajung in F2 :) . Mi-e sa nu o infulec pe toata si sa nu-mi dea dependenta! pentru ca arata de as musca din monitor.

#19 Useril este offline   boni 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationSibiu

Postat 31 May 2011 - 01:07 PM

Vezi postareaDaniella, la 31 May 2011 - 12:49 PM, a spus:

ce nu am inteles este:
- la un alt aluat parca, nu mai stiu unde am mai vb noi, ai inlocuit untul cu smantana de gatit (pentru a evita untul, pe care si mie imi place sa il evit). Aici zica nu stii cu ce se inlocuieste. Faci pe nisnaiul ? :) exact la aluatul de la tarta asta, la inceput de subiect, folosesc ulei, dar am facut alt aluat de fapt...
- ce agenti de afanare folosesti? eu personal folosesc praf de copt. consider ca e infima cantitatea de amidon dintr-un praf de copt, repartizat la toata prajitura
- 1 ou ramane 1 ou, chiar daca faina e monti+eventual migdale? DA, jonglezi din cantitatea da "faina"
- lapte monti: cata frisca (e tot una cu smantana lichida?) si cata apa 50-50%, sau pana la ochi o vezi subtire ca un lapte? dupa ochi
- 10 g zahar se inlocuiesc cu cata fructoza pentru un gust normal de dulciuri? in prospectul fructozei zice ca are putere de indulcire dubla fata de zahar, deci, teoretic, ar trebui injumatatita cantitatea de zahar. dar nu e chiar asa... mie imi ajunge, ca nu-mi plac dulciurile dulci. despre alti indulcitori nu stiu sa iti spun, ca nu am folosit inca

#20 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 31 May 2011 - 02:34 PM

Multumesc mult!
abia astept sa faci tu un cheesecake (am citit ca se face cu philadelphia nu cu branza de vaci... dar habar nu am, a facut Aura 1 de paste, dupa reteta Hannei dar am cautat de zor aseara si eu nu gasesc reteta ei) si sa mi-l arati si mie sa ma satur din privit :)

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi