Forum Culinar: Physalis - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Physalis

#1 Useril este offline   Fraise 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 18
  • Inregistrat: 07-December 09
  • LocationWannebecq-Belgique

Postat 08 December 2009 - 10:49 PM

Este o planta din flora spontana specifica zonelor de clima temperata din Europa si Asia.In Romania aceasta planta este intalnita prin paduri, tufisuri, la marginea drumurilor, langa garduri sau cultivat in gradini. Creste sub forma de tufe, inalte pana la 80 cm, in locuri insorite. Frunzele sale sunt alterne, cresc in spirala si sunt crestate pe margini. Infloreste vara si are florile mici, nesemnificative, de culoarea alb-galbui. Toamna apar fructele, care au marimea unei cirese si au culoarea galben-portocaliu si sunt invelite intr-un invelis protector, ce are consistenta hartiei si este de culoare portocaliu intens.
Dintre elementele chimice ce intra in compozitia plantei amintim: acid citric, substante amare (fisolina), alcaloizi, solanina, mucilagii, zaharuri, substante minerale, vitamina C (in cantitate importanta in fructe).
In fitoterapie sunt utilizate fructele si frunzele. Fructele culese la maturitate sunt comestibile si se pot folosi la prepararea dulceturilor si marmeladelor, a bomboanelor. Cand este uscata poate fi folosita ca element decorativ, deoarece protectia fructelor isi pastreaza culoarea.
Principalele calitati ale papalaului sunt: antireumatismal, decongestiv, diuretic, febrifug, laxativ.
Uz intern:
- litiaza, guta, reumatism - sub forma de infuzie din frunze sau fructe.
Uz extern:
- dureri reumatismale, furunculoze, eriteme, afectiuni ale pielii - sub forma de comprese cu infuzie de frunze si fructe.
Sunt mai multe specii dar cel comestibil cred ca e Physalis heterophylla
Imagine atasata: 439_166aa7ea65e14902c4682a8b769f5f67.jpg
Eu ador combinatia de gusturi dintre branza si Pysalis.Incercati-o si voi.
Popular se mai numesc si cirese de pamint.
Noi il consumam cu mare placere, mai ales cu ocazia Sarbatorilor de iarna, in combinatie cu diverse tipuri de branzeturi.
IataImagine atasata: 439_9a2d8f09dae976ff0e80865bc5157462.jpg
Eu ador combinatia de gusturi dintre branza si Physalis.Incercati-o si voi.

#2 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 09 December 2009 - 04:35 PM

Imagine postata




Physalis ( Physalis peruviana ) apartine familiei Solanaceae,este de provenienta Sud-Americana.Creste în tufe pîna la 1-1,5 m înaltime.Se recolteaza din Decembrie pîna în Iunie.


Proprietati nutritive -100 g physalis

* Calorii 32
* Grasimi 1 g
* Proteine 1 g
* zaharuri 3,9 g
* Vitamina C 12 mg
* Vitamina B12 2,8 mg
* Calciu 9 mg
* Fier 1 mg



Cînd fructele sînt coapte,lampoianele sînt uscate.Fructul din interiorul lampionului este portocaliu, si putin lipicios la atingere.Masoara 1-2 cm.Are un gust dulce-acrisor,este bogat în vitamine,are multi sîmburi marunti care se pot consuma împreuna cu fructul.Lampionul nu este cmestibil.
Este întîlnit în toate zonele tropicale,dar si pe la noi în locuri ferite.Principalii producatori sînt Kolumbia,Zimbave si Kenia.
Physalis care sînt înca verzi,se coc relativ rapid la temperatura camerei,la loc uscat.În general se consuma cruzi,sau înmuiati în ciocolata topita,ca decor la deserturi..sau pur si simplu strivti cu o furculita cu putin zahar presarat deasupra,asta în cazul în care sînt mai acri.În medicina naturala se recomanda contra inflamatiilor renale,vezica..

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#3 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,248
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 29 January 2010 - 11:36 AM

Fraise a spus:

Eu ador combinatia de gusturi dintre branza si Physalis.Incercati-o si voi.

Am s-o incerc, eu pina acum le foloseam doar la decorarea dulciurilor. Merg cu orice feld e brinza sau numai cu unele?

#4 Useril este offline   Fraise 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 18
  • Inregistrat: 07-December 09
  • LocationWannebecq-Belgique

Postat 16 February 2010 - 03:36 PM

Vezi postareaAdriana, la 29 January 2010 - 11:36 AM, a spus:

Fraise a spus:

Eu ador combinatia de gusturi dintre branza si Physalis.Incercati-o si voi.

Am s-o incerc, eu pina acum le foloseam doar la decorarea dulciurilor. Merg cu orice feld e brinza sau numai cu unele?

Adriana,dupa mine merg cu orice fel de branze, dar in special cu cele "puternice" gen Camembert afinat, Rochefort...

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi