Povestea pieptului de pui
#1
Postat 09 July 2011 - 07:13 PM
Piept de pui cu kale* şi pleurotus
* nu, n-am băgat calele in oală, este vorba de varză furajeră care pe alte limbi se mai cheamă şi kale sau borecole
combinaţia asta merge şi cu alte cărnuri cărora vreţi să le faceţi o garnitură. ideea am furat-o de la un restaurant la care an dejunat de curînd
Ingrediente
+ doi piepţi de pui, mărimea 90 DD
+ două frunze de kale sau varză furajeră
+ nişte pleurotus, cam 300 g
+ nişte usturoi
+ niste ardei iute sau foarte iute
+ vin alb, un pahar mic
Ce faceţi cu ingredientele?
pieptul de pui se prăjeşte in ulei de măsline
cînd este aproape gata, se adaugă celelalte ingrediente de-a valma sau în ploaie. frunzele de kale trebuie tăiate în fâşii orizonatale, pleuroatele merg întregi iar restul, după cum vă place
dacă puiul s-a lipit de tigaie, deglasaţi (oare aşa se spune?) cu un pic de vin, puneţi capac şi lăsaţi cîteva minute, pînă frunzele se înmoaie un pic şi pleuroatele absorb din ulei. nu mergeţi la telenovelă pentru că pieptul se va pleoşti şi nu va mai fi crocant. dacă vreţi să aburiţi pleuroatele mai mult, scoateţi pieptul (afară din tigaie, nu-l bombaţi pe ăl personal) şi readăugaţi-l la sfîrşit
în 2 minute e gata
#2
Postat 09 July 2011 - 07:27 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#3
Postat 09 July 2011 - 07:35 PM
#5
Postat 10 July 2011 - 02:22 PM
#7
Postat 12 July 2011 - 08:43 PM
dupa ce m-ai scos la macelarie , nu m-am intors cu oase, da' nici cu mina goala ... ci cu piepturi bombastice !
Puiu' tricolor
se incepe prin a taia rondele 3 ardei grasi (curatati de seminte si vinisoarele albe), se toaca o ceapa mare, se taie cubulete 3 rosii (fara pielita) si se tunde motzu' unei tufe de cimbru
intr-o tigaie bine incinsa se prajesc 2 piepturi de pui 90DD dupa metoda dexteriana
dupa ce s-au rumenit un pic, li se ofera un domiciliu fortat intr-o forma termorezistenta, iar ceapa le ia locul in tigaie pina devine translucida - moment in care 'mneaiei da buzna peste piepturi
se mai pune un strop de ulei in tigaie si se prajesc un pic ardeii, care vor incaleca ceapa
cind tigaia devine libera si independenta (sanki, s-o creada ea ! ) se pun rosiile, cimbrul si ingredientul meu favorit ... 1 lg miere de albine (optional - 0,5 dl cognac) lasind totul sa fiarba vreo 8-10'
se adauga 1,5 dl smintina subtire si cind da in primul clocot ...
se toarna sosul peste puiu' tricolor
se da forma la cuptorul preincalzit 200°C (pe ventilatie) timp de 20'
se scoate forma din cuptor, se presara rapidos cu o mina de mozzarella rasa si se da pt. 5' la gratinat
se serveste cu paste la alegere, iar impresiile despre gust astept sa mi le povestesti - pofta mare !
p.s. nush cum reusesti sa topesti 2 piepturi babane la o masa, ca noi ne-am saturat din unul. celalalt a ramas pe miine.
#8
Postat 12 July 2011 - 09:17 PM
uptown girl, la 12 July 2011 - 08:43 PM, a spus:
e nevoie de o dexteritate aparte
PS sună bine, punem pe listă puiu tricolor că momental n-am toate ingredientele, presupun că peptu nu mai rămâne crunchy după băgatu in cuptor
alt PS Adriana, am notat şi reţeta de la linkul tău
#9
Postat 12 July 2011 - 09:49 PM
Dexter, la 12 July 2011 - 09:17 PM, a spus:
PS sună bine, punem pe listă puiu tricolor că momental n-am toate ingredientele, presupun că peptu nu mai rămâne crunchy după băgatu in cuptor
presupui bine. se inmoaie in sos.
daca vrei un piept crocant, incerci o alta reteta. sacrifici piepturile taindu-le fisii si prepari o pasta de ou + faina ca pt. snitele. dai carnea prin faina si apoi prin pasta, imbraci fisiile de pui in fulgi de migdale sau un amestec de seminte: pin, bostan, alune, cum iti place. le asezi intr-o forma termorezistenta unsa cu putin ulei si le dai la cuptorul preincalzit (200°C), timp de 15-20' pina cind capata o culoare aramie. servesti cu ce garnitura doresti.
#10
Postat 15 July 2011 - 09:58 AM
2 piepturi de pui se taie in bucati potrivit de mari si se prajesc intr-o cratita cu 1 Lg unt si un strop de ulei
cind s-au rumenit frumos, se dau deoparte pe o farfurie
iar in tigaie se pun 2 dl zeama de pui (cine n-are, toarna ce are la indemina: aqua chioara sau vin alb ) + 3 Lg de mango chutney + 3 Lg smintina groasa + 10 caise deshidratate taiate feliute + sare/piper dupa gust
cind sosul da in primul clocot, se adauga bucatile de pui prajite si se lasa sa fiarba inca 10' la foc mic
se serveste imediat pe un pat (nu de la Ikea ! ) de orez fiert si cu un motz dintr-o tufa de coriandru - pofta mare !
#11
Postat 15 July 2011 - 04:55 PM
#12
Postat 15 July 2011 - 05:10 PM
Dexter, la 15 July 2011 - 04:55 PM, a spus:
să înţeleg că ai făcut puiu' mangă cu un vin eggsotic ?
p.s. mai am 2 piepturi de pui, şi 30' pînă la cină. da' să mă bată Ion Creangă la poveşti, dacă ştiu ce să mai fac din/cu ele ?!
#15
Postat 29 April 2012 - 10:23 PM
am taiat in cubulete 400 g piept de pui (socotit 200 g/persoana) si l-am condimentat putin cu rub-a-dub (chestie optionala, nu e musai ! ), iar apoi am rumenit usor carnea intr-o tigaie cu 1 Lg de unt, timp de 8'
am adaugat 2 cepe verzi tocate, sare dupa gust si cam o mina de fructe uscate tocate (caise, stafide, ananas, mango, papaya si merisoare; desigur fiecare poate pune dupa preferinte ) amestecind totul cu carnea si lasind la calit inca vreo 2'
am turnat 1 dl cidru de mere (optional) + 2 dl supa de pui si am lasat sa fiarba la foc potrivit cam 10'
apoi am adaugat 2 Lg de smintina groasa + 1 Lg amestec de verdeturi uscate (patrunjel, telina, chili), am redus focul la mic, lasind mincarea sa mai fiarba timp de 5'
am servit imediat cu o garnitura de orez jasmin (50 g/cap de gura flaminda) - sa ai pofta de pui !
#16
Postat 10 May 2012 - 10:05 PM
Povestea pieptului de pui este un titlu foarte inspirat, iar povestitorii sunt pe masura
#17
Postat 18 July 2012 - 12:55 PM
povestea incepe cu o farfurie intinsa in care se amesteca 6 Lg fulgi de porumb (sfarimati) + 1 Lg parmezan + 1 lg condimente uscate (patrunjel + telina + chili), intr-o alta se pun ca. 3 Lg faina alba si intr-o farfurie adinca se bate un ou
de asemeni se prepara un pesto macinind la un robot de bucatarie 1 Lg seminte de pin + 1 catel de usturoi + 1 Lg ulei de masline + o mina babana cu frunze de busuioc, dar puteti jongla la cantitati dupa cum doriti
(cine are shaker-ul lui Jamie, sa nu ezite a-l folosi ! - si acum luam o pauza de dans, ca am obosit povestind )
http://www.youtube.c...h?v=ic87SfqQAAM
dupa zbintuiala, se iau 3 jumatati din piept de pui (bah, chiar mai multe, daca ati invitat la masa tot familionul cu catel, cu pisica si purcel ! ), uscate gentil cu hirtie absorbanta si li se face o incizie in partea superioara si mai groasa cu un cutit de filetat pt. a obtine un soi de portofel
ei, si de-abia acum incepe distractia !
pt. umplerea portofelelor de pui cu pesto recomand folosirea unei lingurite, ca eu am avut neinspirata idee de-a apela la serviciile decopen-ului lekue si mi s-a infundat duza, s-a creat un vid in pompita si incercind sa redresez cumva situatia m-am facut din cap in picioare ca un celebru personaj din 101 dalmatieni (nu, nu Cruela, floricico, ci Perdita ! )
bon, dupa ce se umplu portofelele cu pesto, se dau prin faina, prin oul batut, prin amestecul de panaj si se aseaza intr-o forma termorezistenta unsa cu putin ulei sau unt topit, dindu-se mai apoi la arza-le-ar focul, cunoscut si sub numele de cuptor incins la 200°C, timp de 20-25' pina se rumenesc frumos
cit stau portofelele la copt, cam cu 10' inainte de-a fi gata, se pregateste intr-o craticioara un sos din: 1 Lg unt + 1lg dijon + 1,5 dl smintina subtire + sare/piper alb dupa gust lasindu-le sa fiarba la foc potrivit pina dau in primul clocot, dupa care se da deoparte
portofelele de pui umplute cu pesto se servesc cu o garnitura de cartofi fierti alaturi de sos - sa aveti pofta !
si-am incalecat pe-o sea si v-am spus povestea mea ! ca a fost un piept fraged se vede; dar cum a fost la gust, poate o sa va spuna odata moftanescu
#18 Guest_Gelutza_*
Postat 18 July 2012 - 01:25 PM
#19
Postat 19 July 2012 - 07:22 AM
Gelutza, la 18 July 2012 - 01:25 PM, a spus:
Gelutza, nici macar un piept de curcan n-ai la indemina ? ca ar merge sa faci reteta, iar apoi zici comesenilor ca sint portofele din pui cu abonament la sala de fitness.
#20
Postat 20 July 2012 - 03:19 PM
eu n-o sa fiu prea povestitor, ca si asa am fost laudat de logoree
oricum, reteta este foarte simpla, asa ca am pus mai intai pe farfurie necesarul de materiale...
ficateii, ardeii si salotele le-am bronzat in prealabil in putin oloi si unt,
pieptul l-am pregatit cu un cutter de terorist, apoi l-am umplut cu adunatura de care povesteam mai inainte... cu gheara am facut niste incizii profunde in suprafata carnii, am aplicat bandaje cu bucatele de costita, tepi de rozmarin si catei de usturoi taiati in patru...
am legat opera sa nu fuga si am inabusit-o in cuptor intr-un deget de vin alb
rezultatul arata cam asa
salata este bonus, pentru un motan vegetarian