Carmella, la 13 July 2011 - 06:18 PM, a spus:
Comentariile mele la chestia cu bacul (vad ca s-a scris foarte mult si nu am timp sa citesc tot acum) este ca, din pacate, cei care ii critica pe "analfabetii si loazele" care au picat bacul, folosesc la rindul lor exprimari groaznice, ignora cele mai elementare norme ortografice, ortoepice sau de punctuatie. Am auzit zilele trecute la toate emisiunile de televiziune pronuntia "bacaloreat" in loc de "bacalaureat" la moderatori, jurnalisti, ministri, si, fara suparare, la subiectul asta numai din citirea lui
pe diagonala mi-au sarit in ochi zeci de greseli pentru care cei care le-au facut ar fi picat cu succes bacul

Deci cine critica pe cine? Citi din cei ce critica
loazele au curajul sa-si puna diploma de bac pe masa?
Am aflat cu ocazia acestui bac si ceva ce poate o sa mire pe toata lumea dar se poate verifica (eu nu am gasit inca o sursa oficiala), si anume ca procentul de promovabilitate la bacalaureatul romanesc de anul asta este foarte aproape de media europeana, ca in Germania, de exemplu, promovabilitatea este de 42%. Deci nu vad unde e rusinea noastra ca natie, ca elevi, ca parinti sau ca dascali ca anul asta s-a luat bac-ul in proportie de 45%.
Pe undeva mi-ai cam loat vorba din gura. Cam asa ceva vroiam sa scriu si io da'mi zisesem sa astept sa cetesc tot si p-orma sa zic dar zic acum.
Da, Romania era tara unde diploma de BAC era, intr-un fel, de la sine inteles sa o ai. Iar cine n-o avea doar muncitor necalificat putea fi.
Romania era tara unde, daca nu aveai facultate, nu puteai deveni mai stiu eu ce sef, chiar daca dovedeai ca esti capabil. Asa spunea legea ca sa dea bine in statistici.
Romania este acum tara unde, daca nu ai masterat sau doctorat, nu poti visa la o slujba mai bine platita. Adica, a ajuns si masteratul/doctoratul asta un fel de... diploma de BAC.
Da, in Romania s-a facut ceva doar daca era la moda, ma refer dupa '89.
Pe vremea cand eram eu in facultate aveam unii profesori care ne spuneau destul de des "Dragilor, facultatea este facultativa ci nu obligatorie. Ca sa obtii diploma trebuie sa si depui un efort. Nu depui, nu te tine nimeni ca sa pierzi vremea aci".
In multe tari din occident, facultatea pregateste oameni care, teoretic vorbind, vor sa faca o cariera in cercetare. Cine vrea in "productie" nu se duce la facultate ci la o "inalta scoala" (un fel de subinginerie raportat la inginerie).
In occident, dupa primul an de studiu, multi renunta la facultate pentru ca "este prea greu". Fapt pentru care numarul de detinatori de diploma universitara este destul de scazut (nu stiu statistici si nici n-am chef sa caut). Asta nu inseamna insa ca occidentalii is mai prost pregatiti decat romanii. Din contra, as spune. Un subinginer de aici da clasa unui inginer din romania. In primul rand, ca mentalitate si motivatie. Nu-i intereseaza ca scriu cu greseli atata timp cat isi fac treaba. Nu-i intereseaza ca nu citesc si ei Kant sau Liiceanu, ei isi vad de treaba lor.
Sunt constienti ca o hartie nu e totul si ca trebuie sa dovedeasca ca se si pricep.