Forum Culinar: Risotto, fel de fel de feluri - Forum Culinar

Salt la continut

  • 18 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Risotto, fel de fel de feluri

#41 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,259
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 21 February 2010 - 01:45 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 21 February 2010 - 03:42 AM, a spus:

Nucile prajite cu ulei sau far'de ?
Ibidem, pentru orez?

In italiana sunt 2 verbe, tostare e friggere, prima se face fara nimic, a doua intr-o grasime.
In romaneste din cite stiu eu exista numai unul care identifica ambele operatii.
Atit nucile cit si orezul prajite (tostate) fara nimic, ca daca era in ulei scriam :D in wokul cel teflonat in care aceasta operatie se poate face fara nici o problema.

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 21 February 2010 - 03:42 AM, a spus:

Am facut odata incercarea de a praji bobul de orez, uscat. Fara ulei. Apoi am calit ceapa in unt + leguma (nu mai stiu care a fost atunci) si am continuat cu tehnologia risotto. Mi-a placut rezultatul. Bobul de orez a crescut dar nu s-a "popcornizat" :P , nu a "inflorit" si paraca si-a facut o coaja subtire. Trebuie sa mai repet.

Pai asa ar trebui sa faci la toate risottourile ca sa iasa cu bobul intreg si distinct, nu terciuit, mi-ai aratat orezul ala sau l-ai tinut numai pentru tine? :pupic:

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 21 February 2010 - 03:42 AM, a spus:

Ieri le-am facut parintilor mei - la ei acasa - primul lor risotto cu dovelecei.
(Acasa facuse Dumneaei mancare asa ca m-am dus sa gatesc in deplasare, "sa nu-mi stric mana" :floare: )
L-au adorat. :floare:

Ma bucur, inseamna ca sunt deschisi noutatilor culinare :pupic:

#42 Useril este offline   Nicoleta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 178
  • Inregistrat: 02-December 09

Postat 22 February 2010 - 12:13 AM

[quote name='Adriana' date='21 February 2010 - 01:45 PM' timestamp='1266752710' post='22115']
[quote name='W Mamadeus Paparotti' date='21 February 2010 - 02:42 AM' timestamp='1266716536' post='22064']

In romaneste din cite stiu eu exista numai unul care identifica ambele operatii.


[/quote]

a frige - direct la actiunea focului
a praji - cu adaos de grasime
"Maybe this world is another planet's Hell." - Aldous Huxley (1894-1963)

#43 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,259
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 22 February 2010 - 08:26 AM

Mersi Nicoleta.
Deci, sefule, am fript nucile si orezul si am prajit ceapa.

#44 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 22 February 2010 - 11:18 AM

Vezi postareaAdriana, la 21 February 2010 - 01:45 PM, a spus:

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 21 February 2010 - 03:42 AM, a spus:

Nucile prajite cu ulei sau far'de ?
Ibidem, pentru orez?

In italiana sunt 2 verbe, tostare e friggere, prima se face fara nimic, a doua intr-o grasime.
In romaneste din cite stiu eu exista numai unul care identifica ambele operatii.
Atit nucile cit si orezul prajite (tostate) fara nimic, ca daca era in ulei scriam :P in wokul cel teflonat in care aceasta operatie se poate face fara nici o problema
Pai asa ar trebui sa faci la toate risottourile ca sa iasa cu bobul intreg si distinct, nu terciuit, mi-ai aratat orezul ala sau l-ai tinut numai pentru tine? :D

L-am aratat( plin de mandrie, pe forumul vechi) si am si primit si laude de la tine :) Asa am facut o singura data, restul datilor am fript in grasimea in care era calita ceapa si boabele de orez.

Sti de ce am intrebat?
In prima ta postare de aici noiembrie 2009, scrie:

Citeaza

Am calit ceapa taiata marunt in wokul in care incalzisem uleiul
cind ea s-a inmuiat am adaugat orezul

De unde se intelege, si din poza a doua tot asa am crezut, ca ai adugat orezul peste ceapa, care era impreuna cu uleiul in care a fost calita.
pe forumul culinar ai scris in 2004:

Citeaza

Cind ceapa este calita se adauga orezul (...) si se lasa sa se prajeasca amestecind mereu pina ce devine sticlos orezul si incepe aproape sa se prinda.

Asa stiam si eu din Wikipedia:

Citeaza

The rice is first cooked briefly in butter or olive oil to coat each grain in a film of fat, this is called tostatura

Sir Jammie Oliver spune tot asa:

Citeaza

In a separate pan heat the olive oil and butter, add the onions, garlic and celery, and fry very slowly for about 15 minutes without colouring. When the vegetables have softened, add the rice and turn up the heat.[stage 2]The rice will now begin to lightly fry, so keep stirring it. After a minute it will look slightly translucent. Add the vermouth or wine and keep stirring


Sa tragem totusi o concluzie ca citind in diverse locuri m-am "nedumerit".
Azi sunt cam militian (si mi-am pierdut din nou portmoneul cu acte si bani :D )
Sunt doua retete , totusi?
Bobul de orez se gateste in ulei sau fara ulei?

Scuze de deranj si multumesc pentru rabdare :)
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#45 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,259
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 22 February 2010 - 12:16 PM

Iarta-ma ca am creat confuzie. :)
In general si eu pentru multa vreme am facut cum stii tu, adica ulei-ceapa-orez in aceasta ordine, prajite.
Simbata (dar mai incercasem intr-o zi cu putin timp in urma) trebuind sa frig nucile mi-a venit ideea sa frig si orezul (e o operatie pe care eu in wok pot sa o fac fara probleme, nu mi arde wokul, deci cine decide sa repete operatia are nevoie de o oala de acest gen care sa poata fi incalzita mult cu un ingredient inauntru fara sa se arda), dupa care am prajit ceapa. Asta si pentru ca am observat ca in wokul meu cel minunat ceapa se prajeste imediat si cind adaug orezul si mai prajesc, ea se prajeste prea tare.

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 22 February 2010 - 11:18 AM, a spus:

L-am aratat( plin de mandrie, pe forumul vechi) si am si primit si laude de la tine :) Asa am facut o singura data, restul datilor am fript in grasimea in care era calita ceapa si boabele de orez.

Pai vezi, de ce n-ai perseverat daca te-am laudat? :D

#46 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,259
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 28 February 2010 - 03:18 PM

Risotto cu ciuperci.
Aveam facute pleurotus, in felul asta am reciclat si ciupercile din care mincasem deja ca garnitura si care nu mai ajungeau pentru 4 persoana alta data, si am facut si un risotto foarte bun.
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126736301763.jpg

#47 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 01 March 2010 - 03:55 PM

Frunza verde ca secara.
Risotto-ul e marinara.
Si iar verde si-un orez
Mânci un pic - n-ajungi obez
:-*
.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-168-12674515343.jpg
.

De data asta am combinat retetele. Boabele de orez le-am prajit uscat, fara ulei, in metalul wok-ului pana s-au imbracat intr-o pojghita aurie, care tine bobul compact chiar si daca ar fi sa-l uiti la fiert mai mult decat trebuie.
Alaturi se caleau in alta tigaie, in untdelemn + unt solzisori de bulb de fenicul. Am rasturnat boabele prajite acolo si le-am lasat pana si-au tras grasimea, am deglasat cu vin alb si dupa ce s-a redus alcoholul, am adaugat rosiile curatate de pielita si samburi, taiate cubulete cat mai mici, impreuna cu bulionul in care au fost conservate. Am asezonat cu sare si piper negru proaspat sfaramat, cateva fire de ardei iute uscat si afumat (pentru un plus de personalitate).
Pe masura ce orezul isi tragea lichidul am completat cu suc de rosii fierbinte, nu cu supa de legume. La ultima canita de lichid, am condimentat cu oregano si busuioc uscatt si macinat in mojar, apoi cernut si am rasturnat continutul unei conserve de creveti categoria musca :-*
Am mantecat cu unt, am lasat sa se odihneasca 10 minute sub doua prosoape de bucatarie. (Thenica furata de la un japonez, maestru de sushi. Sub capacul de sticla, sau metalic, se creeaza condens din respiratia risottoului si vom avea surpriza inundarii produsului cu o pelicula de apa.)
Spre bucuria mea, bobul a ramas intact si al dente.
.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-168-1267451577.jpg
.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-168-126745162846.jpg
.


Intre timp am fript pe gratar restul de fenicul (prea putin din pacate :( ) si l-am marinat cu o reductie de acetto balsamico primita asta vara de la un chef de de chef(Danke schoen, Herr Koch! :-* )
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#48 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,259
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 March 2010 - 11:22 PM

Risotto alla pescatora
Am calit un catel de usturoi in putin ulei, l-am scos, am pus orezul si l-am prajit bine, am adaugat o punguta de fructe de mare pentru risotto alla pescatora si citeva inele de calamari, am adaugat apa fierbinte pina ce a fost gata.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-4-126791062546.jpg

#49 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,259
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 April 2010 - 06:24 PM

Risotto alla pescatora ca mai sus la care am adaugat si o punguta de creveti si dovlecei congelati.
Imagine atasata: monthly_04_2010/post-4-127091668879.jpg

#50 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 12 April 2010 - 07:08 PM

Risotto cu sofran si creveti:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-10-127109206017.jpg

Adriana, un detaliu pentru tine, sa-mi zici daca iau nota de trecere :occasion14:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-10-127109209273.jpg
raluca elena

#51 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,259
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 12 April 2010 - 10:57 PM

Splendid :occasion14: nota 10 cu felicitari :wasted:

#52 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 13 April 2010 - 01:22 AM

Dindindindin!!!! and the winner is: Scotti!

Sarna! A fost si tare gustos!
data viitoare il fasonez :occasion14: azi nu am avut timp!
raluca elena

#53 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,259
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 April 2010 - 07:33 AM

Vezi postarearaluca elena, la 13 April 2010 - 01:22 AM, a spus:

Dindindindin!!!! and the winner is: Scotti!

Atunci spune-i si iepurasului ce orez ai folosit :occasion14:

#54 Useril este offline   Cristinica 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 21-December 09
  • LocationTorino

Postat 13 April 2010 - 11:11 PM

Vezi postareaAdriana, la 10 April 2010 - 06:24 PM, a spus:

Risotto alla pescatora ca mai sus la care am adaugat si o punguta de creveti si dovlecei congelati.


Dar tu ce orez ai folosit? Mie nu-mi iese risotto asa alb si bine delimitat, neam! Ma gandesc ca poate folosesc un orez prost...

#55 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,259
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 April 2010 - 11:20 PM

De data asta am folosit o marca veche si renascuta acum, Maratelli, dar costa 8 euro chilogramul :lol: Cauta in orice caz sa cumperi varietatea Carnaroli, la Coop gasesti sigur. :)

#56 Useril este offline   Cristinica 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 21-December 09
  • LocationTorino

Postat 14 April 2010 - 09:34 AM

Vezi postareaAdriana, la 13 April 2010 - 11:20 PM, a spus:

De data asta am folosit o marca veche si renascuta acum, Maratelli, dar costa 8 euro chilogramul =)) Cauta in orice caz sa cumperi varietatea Carnaroli, la Coop gasesti sigur. :)


Oh, merci de informatie! :lol:

#57 Useril este offline   justy 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 25
  • Inregistrat: 03-May 10

Postat 03 May 2010 - 09:09 AM

Vezi postareaAdriana, la 22 November 2009 - 03:39 PM, a spus:

Risotto alla salsiccia e curcuma=Risotto cu cirnat si curcuma


nu-s o fana a orezului, da' arata prea bine reteta ta...o testez cat de curand

#58 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,259
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 03 May 2010 - 09:21 AM

Vezi postareajusty, la 03 May 2010 - 09:09 AM, a spus:

nu-s o fana a orezului, da' arata prea bine reteta ta...o testez cat de curand

Daca nu esti fana orezului incearc-o cu paste, e la fel de buna, uite aici
http://artaculinara....dpost__p__27142

#59 Useril este offline   justy 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 25
  • Inregistrat: 03-May 10

Postat 03 May 2010 - 09:33 AM

Vezi postareaAdriana, la 03 May 2010 - 09:21 AM, a spus:

Vezi postareajusty, la 03 May 2010 - 09:09 AM, a spus:

nu-s o fana a orezului, da' arata prea bine reteta ta...o testez cat de curand

Daca nu esti fana orezului incearc-o cu paste, e la fel de buna, uite aici
http://artaculinara....dpost__p__27142



sar'na adriana, esti o dulce

#60 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 05 May 2010 - 01:35 PM

Din cartea "Cucina regionale Piemonte e Val d'Aosta":Risotto al Barolo.

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-9-127305882152.jpg

Am calit o ceapa mica in 2 linguri ulei si una de unt.

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-9-127305889074.jpg

Am adaugat orezul( Carnaroli) si l-am calit impreuna cu ceapa.

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-9-127305896732.jpg

Am adaugat un pahar de Barolo si am lasat un pic la foc mare amestecand mereu.

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-9-127305904038.jpg

Am adaugat un polonic de supa fierbinte si am lasat la fiert la foc mic.Din cand in cand se "hidrateaza" orezul cu supa fierbinte.

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-9-12730591507.jpg

Cand e gata, se stinge focul, se adauga unt si se amesteca bine.Eu Parmigiano pun deasupra.

Se serveste cald.

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-9-127305925919.jpg

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-9-127305928397.jpg

Arata acest topic


  • 18 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi