Risotto, fel de fel de feluri
#1
Postat 22 November 2009 - 03:39 PM
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 500 gr cirnat de Bra
informatii despre acest produs aici: http://www.salsiccia...a.it/storia.asp
in lipsa se poate folosi un cirnat pe cit posibil cit mai putin gras
- 350 gr orez Carnaroli
- 1 l supa a mea era facuta cu concentratul pentru supa facut in Bimby (Thermomix), voi reveni cu reteta
- o ceapa mica
- 3 linguri de ulei extravirgin de masline
- 1 lingura de curcuma praf
Am calit ceapa taiata marunt in wokul in care incalzisem uleiul
cind ea s-a inmuiat am adaugat orezul amestecind frecvent ca sa se prajeasca bine boabele de orez si imediat dupa aceea bucatile de cirnat ca sa se topeasca putina grasime pe care o avea
am adaugat un pic de vin si cind s-a evaporat am inceput sa adaug cite un polonic de supa, amestecind din cind in cind
cind era aproape gata am adaugat curcuma
si la sfirsit am stins focul si presarat abundent parmigiano ras
rezultatul final
#2
Postat 22 November 2009 - 04:42 PM
Cineva mi-a spus ca risotto trebuie neaparat facut/stins cu vin,altfel nu e risotto.
Eu nu cred asta!..deci spune-mi tu ca am dreptate,ca sa pot da cuiva una dupa ceafa
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#3
Postat 22 November 2009 - 04:47 PM
Despre vin sunt unii care il pun fiert, ca sa nu mai aiba alcool, altii care il pun normal.
Eu sincer, toate diferentele astea nu le-am simtit pentru ca am facut tot felul de probe in toate felurile.
In general se pune vin, ma duc sa corectez mesajul pentru ca am uitat sa scriu de el, de data asta l-am folosit, vinul, din cauza cirnatului, ca sa ii iau din grasime, nu stiu daca chestia asta are o baza stiintifica dar eu am facut-o :mrgreen:
#4
Postat 22 November 2009 - 05:09 PM
Eu nu cred ca vinul este o obligatie,ca risotto sa fie "original" ..este o posibilitate
Oricum,eu folosesc vin la risotto.De fapt,daca stau si ma gîndesc,eu folosesc chiar foarte des vinul,la mîncare
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#5
Postat 22 November 2009 - 05:21 PM
#6
Postat 22 November 2009 - 06:06 PM
Maya a spus:
tu, da, ca e mai sigur
si daca te intreaba de ce ii zici ca ti-am zis eu
Bunny a spus:
Pai importanta e consistenta.
Si supa asta a mea e extrem de sarata pentru ca are la 300 de gr de carne 300 de gr de sare, daca imi amintesc bine, dar am pus o lingura la un litru de apa si risotto-ul evident ca nu l-am mai sarat si a iesit foarte bine.
#7
Postat 22 November 2009 - 06:28 PM
Bunny a spus:
Bunny, era supa adevarata, sau din cuburi? Cu cea din cuburi am dat si eu niste chixuri memorabile...
#8
Postat 22 November 2009 - 06:31 PM
#9
Postat 23 November 2009 - 12:27 AM
Cind fac supa de oase pentru gatit (sosuri, pasta de mici, supe crema) nu pun sare decit cit sa iau spuma la carne, pentru ca le scad mult, si se sareaza destul. Prefer sa mai adaug, daca e nevoie, in produsul finit.
#10
Postat 23 November 2009 - 08:33 AM
Doi, ce fel de orez folosesti?
#11
Postat 23 November 2009 - 09:12 AM
Nu mai tin minte ce am folosit de fiecare data, dar o sa fiu atenta de acum inainte.
Culmea e ca am facut un risotto cu rata acum vreo 2 saptamini, dar sa ma bata mamaie daca mai tin minte ce orez am pus...
#12
Postat 23 November 2009 - 09:17 AM
raluca elena a spus:
Nu mai tin minte ce am folosit de fiecare data, dar o sa fiu atenta de acum inainte.
Culmea e ca am facut un risotto cu rata acum vreo 2 saptamini, dar sa ma bata mamaie daca mai tin minte ce orez am pus...
Atunci cind iese bine, sper cit mai curind, incearca sa-ti notezi ce fel de orez ai folosit si sa il cauti iar, e foarte importanta calitatea lui si daca nimeresti pe unul care iti place n-are nici un rost sa faci alte experimente nereusite, il folosesti mereu pe acela si gata.
#13
Postat 24 November 2009 - 07:36 PM
Maya a spus:
Eu nu cred ca vinul este o obligatie,ca risotto sa fie "original" ..este o posibilitate
Oricum,eu folosesc vin la risotto.De fapt,daca stau si ma gîndesc,eu folosesc chiar foarte des vinul,la mîncare
Maya, vinu-i ptr. baut ... pacat de el sa-l pui doar in mancare
On-topic: Adriana, un italian - de mic in Franta - mi-a spus ca la risotto se pune mereu curcuma. Asa-i?
Eu pun ca-mi place culoarea, gust special zic ca nu-i da, sau nu mai am eu papile sensibile
Si cu saratul: am dat-o si eu de cateva ori in bara ca saram normal ... si uitam ca mai prinde sare si de la parmigiano. Acum m-am invatat ... mai putin la inceput, gust prinde si de la cascaval
Sanatate!
#14
Postat 25 November 2009 - 09:13 AM
In cel cu osso buco da, e obligatoriu, dar nu in absolut toate risotto-urile.
Si si eu il pun cind vreau tot ca sa ii dea culoare, dar nu intotdeauna.
#15
Postat 04 December 2009 - 11:03 AM
si reteta asta vine numai bine
Acum ramane de vazut daca nimeresc orezul potrivit, nu mi-a iesit risotto mereu :oops:
#16
Postat 04 December 2009 - 11:07 AM
Hai ca-ti tin pumnii, nu pune multa curcuma, cind vezi ca e un pic colorat cit sa-ti placa, gata
#17
Postat 04 December 2009 - 11:47 AM
risotto
#18
Postat 08 December 2009 - 09:47 PM
Ah cum arata asta!
#19
Postat 27 December 2009 - 12:49 AM
Am taiat speck-ul bucatele si l-am pus in wok la foc mare pina ce s-a rumenit frumos, am adaugat orezul (cite un pumn de caciula plus unul pentru wok )
apoi am adaugat cite un pic de apa fierbinte amestecind din cind in cind, cind orezul era copt al dente am omogeneizat cu un mar taiat bucatele, unt cit o nuca si parmigiano reggiano ras
Am vrut sa incerc metoda asta noua de a-l coace cu apa in loc de supa, se pare ca in felul asta se mentine gustul ingredientelor, era bun si asa, mai incerc si cu alte tipuri de risotto sa vad daca e valabil.
#20
Postat 31 December 2009 - 03:48 PM
Am prajit orezul cu cepusoara in putin ulei, am inceput sa vars apa fierbinte si dupa ce a inceput sa fiarba am adaugat salata radicchio taiata
Cind orezul era gata am stins focul si am adaugat cascavalul taiat bucatele
Am amestecat si servit