Arahidele - alunele de pamant
Nu stiam.
Un coleg de servici a semanat la birou, intr-un ghiveci, o arahida cruda luata dintr-o pastaie. A incoltit si s-a dezvoltat frumos ajungand sa faca flori galbene asemanatoare cu cele de fasole, sau mazare. Atunci mi-am pus intrebarea:
Aluna, care se dezvolta in pamant este in mod clar o samanta nu un tubercul ca in cazul cartofului. (Are cele doua cotiledoane clasice si micutul embrion din varf pe care le-am vazut de atatea ori cand mancam arahide) Deci ia nastere in urma fecundarii florii (si autopolenizarea se produce in cazul acestei specii). Floarea e pe tulpina in locul de unde se ramifica frunzele, la inaltime de 15-20 cm (sau +) de sol. Fructele stiam insa ca se dezvolta in pamant. Cum ajung acolo?
Inainte de a cauta pe net am evaluat in minte cateva posibilitati:
Ovarul e in sol si pistilul e foarte lung si traverseaza tulpina ajungand in final in floare. Destul de improbabil.
Cineva - cultivatorul? - ingroapa florile dupa ce au fost fecundate. Complicat, ineficient si necesita interventie umana, iar specia exista in mod natural independent de prezenta vremelnica a omului pe Pamant. Ar trebui ca planta sa o faca singura.
Atunci?
Am gasit raspunsul pe net si am posibilitatea de a-l observa direct pe viu.
Dupa ce rodeste floarea(se usuca si cade), pendunculul ei (codita) incepe sa se lungeasca si sa se indrepte in jos, spre sol unde se ingroapa si apoi se dezvolta fructul pe care il rontaim fara sa ne gandim prea mult la el.
Mi s-a parut interesant, inedit si m-am gandit sa va spun si voua.
Povestiti-le copiilor.
.
Arahide 01.jpg (99.98K)
Number of downloads: 0
.
Arahide 02.jpg (127.47K)
Number of downloads: 0
.
Arahide 03.jpg (109.92K)
Number of downloads: 0
.
http://youtu.be/sbzF4q2yKpU
.