Salata de cruditati de la Mignon
#1
Postat 31 August 2011 - 09:24 AM
Acolo mincam mereu o salata de cruditati care era facuta cu ceva legume date pe razatoare si probabil un amestec de maioneza cu mustar si sau altceva.
Stie cineva despre ce vorbesc, isi mai aduce cineva aminte? Si daca da, cum s-ar putea face acea reteta pentru ca amintirile mele sunt tare incetosate!
#3
Postat 31 August 2011 - 10:24 AM
Din pacate in meniu nici macar nu e lista cu ingredientele din salata de cruditati.
#4
Postat 31 August 2011 - 11:57 AM
#5
Postat 31 August 2011 - 11:59 AM
Cel vechi mai e?
Daca vrei sa intrebi si asta nu-ti comporta nici un deranj eu iti multumesc.
#6
Postat 31 August 2011 - 12:27 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#7
Postat 31 August 2011 - 12:36 PM
Dar au trecut si tare multi ani, mi-e si frica sa ma gindesc citi
#8
Postat 31 August 2011 - 12:38 PM
cea clasica e simpla fara astea din urma
faci salata asta de cruditati clasica/simpla si poate iti amintesti daca era asa sau nu
desi acum realizez si eu cate chestii grozave mi se pareau acum 15 ani si pe care acum nu le mai gust, fie din motive de schimbat stil de viata/alimentatie, fie pur si simplu pt ca se schimba gusturile ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#9
Postat 31 August 2011 - 01:24 PM
Adriana, la 31 August 2011 - 09:24 AM, a spus:
Acolo mincam mereu o salata de cruditati care era facuta cu ceva legume date pe razatoare si probabil un amestec de maioneza cu mustar si sau altceva.
Stie cineva despre ce vorbesc, isi mai aduce cineva aminte? Si daca da, cum s-ar putea face acea reteta pentru ca amintirile mele sunt tare incetosate!
Sper sa-ti gasesti raspunsul.
Parerea mea e ca gustul pe care incerci acum sa-l regasesti e mai mult o nostalgie, legata de regasirea de fapt a varstei de atunci.
Pe vremea meaaa ...
(Tot asa spuneau si sudistii muuuulti ani dupa Razboiul de secesiune: Admirand intr-o seara o preafrumoasa luna plina:
- Dar, sa vezi ce luna aveam inainte de razboi .... )
Sunt absolut convins ca in urma experientei culinare acumulata intre timp, esti oricand in stare, cu ochiii inchisi, sa prepari o salata mult mai delicioasa, folosindu-se de expertiza pe care o ai acum despre mancare si diversele tehnici de lucru. Da frau liber imaginatiei.
Eu, la fel cu Daniela, as da pe razatoare, morcov, telina si mar, ultimul stropit imediat cu suc de lamaie impotriva oxidarii. Dupa gustul meu as pune si ghimbir (sigur nu era in Romania pe vremea aceea) . Maioneza as inlocui-o cu vinegreta care nu mai demult de ieri m-a dat pe spate. Otet capsunar, ulei, o lingurita de mustar dulce, sare, piper, o tuşă de scortisoara.
Stafidele m-au surprins si pe mine in mod placut acum 25 de ani intr-o banala salata de varza dulce, consumata intr-un local bucurestean. De atunci le-am adoptat constant in salatele de cruditati.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#10
Postat 01 September 2011 - 08:48 AM
Sugestiile pentru reteta sunt binevenite si o sa le incerc, mi-am amintit de ea pentru ca o facusem cu citiva ani in urma la sugestia lui Nenea Radu si ieri am dat peste pozele de atunci
#11
Postat 29 December 2011 - 07:08 PM
Adriana, la 01 September 2011 - 08:48 AM, a spus:
Sugestiile pentru reteta sunt binevenite si o sa le incerc, mi-am amintit de ea pentru ca o facusem cu citiva ani in urma la sugestia lui Nenea Radu si ieri am dat peste pozele de atunci
Restaurantul Mignon, heheeeee, ce memorie!
Era unul din restaurantele tinute de faimosii frati Chivu, ca si Bolta Rece (la sosea), Select (pe lînga Izvor) si înca un mic restaurant pe aleea Alexandru (tot la sosea).
Faimoasa salata era de fapt o salata de morcov, telina si în functie de sezon, andive sau varza taiata fin. Daca puteai sa te boieresti, lista ingredientelor se lungea cu cîteva crevete (maaare lux pe vremea lu' Ceasca)
Fitza nu erau cruditatile ci sosul, care era un hibrid de sos "Aurore" si "Remoulade", adica un Remoulade cu cîteva picaturi de ketchup.
Reteta sosului Remoulade este adeseori pocita, asa ca am sa încerc sa redau o reteta cît de cît corecta :
2 oua fierte tari
1 galbenus crud
1 lingura mustar de Dijon
otet sau zeama de lamîie dupa gust
2 linguri castraveciori murati tocati
1 lingura capere în otet tocate
sare, piper, verdeturi tocate fin (patrunjel, tarhon, hasmatuchi)
Se amesteca galbenusurile fierte, cel crud si mustarul pîna se obtine o crema, se sareaza, se pipereaza.
Se bate ca o maioneza cu ulei, pîna se umfla bine, se acreste usor cu zeama de lamîie sau otet (atentie, mai vin castravetii si caperele!) Pîna aici, ai facut un sos "Gribiche".
Se adauga albusurile fierte tari tocate, castraveciorii, caperele, verdeturile tocate.
Se rectifica asezonarea (sare, acru, piper)
Eh, daca la asta adaugi o lingura de ketchup, obtii faimosul sos pentru cruditati al fratilor Chivu
Fratii Chivu, m-ar mira sa mai fie în viata, probabil au plecat dupa vecinul lor, Nichita Stanescu. În locul Mignonului, astazi se afla un restaurant chinezesc.
#12
Postat 29 December 2011 - 11:42 PM
Am gulie (in loc de telina), varza si sper morcov (daca nu cumpar miine), sper sa am timp sa fac sosul si mi-o fac de Anul Nou.
Multumesc mult si pentru ca ai confirmat ca memoria nu m-a inselat
#13
Postat 30 December 2011 - 03:23 PM
Daca ai o mandolina sau un instrument special pentru taiat julien, preparatia e floare la ureche.
#14
Postat 01 January 2012 - 05:42 PM
Se va reface negresit, mersi mult mon cher
#15
Postat 01 January 2012 - 10:18 PM
Adriana, la 01 January 2012 - 05:42 PM, a spus:
Se va reface negresit, mersi mult mon cher
salatamignon.jpg
Evident, amintirea pluteste într-un ulei ideal, dar în realitate exact asta era. Sînt si eu surprins ca ti-am facut asa placere cu asa un marunt lucru
P.S. : Data aviatoare pune mai mult sos
#16
Postat 01 January 2012 - 11:48 PM
#17
Postat 06 April 2017 - 09:04 PM
Adriana, la 31 August 2011 - 09:24 AM, a spus:
Acolo mincam mereu o salata de cruditati care era facuta cu ceva legume date pe razatoare si probabil un amestec de maioneza cu mustar si sau altceva.
Stie cineva despre ce vorbesc, isi mai aduce cineva aminte? Si daca da, cum s-ar putea face acea reteta pentru ca amintirile mele sunt tare incetosate!
Minion era scris (era mai greu cu denumiri frantuzesti in perioada respectiva), se afla pe Strada Piata Amzei imediat cum veneai din Calea Victoriei pe partea stanga . Era OK salata lor de cruditati, dar cea mai celebra salata de cruditati era cea de la Select. Comanda traditionala la Select era: Salata de cruditati, Cupa calda, iar felul principal varia intre niste snitele fabuloase cu cascaval ras pe deasupra si cartofi prajiti sau Muschiulet de porc impanat, sau Muschi de vita sau Peste (somn). Desertul traditional erau papanasii cu dulceata si smantana sau clatite sau Tort maresal - care era fabulos. Responsabilul de restaurant se numea Liviu... Aproape la fel de bine se manca la "Fratii Chivu" pe sos. Aviatorilor, unde era indicat sa "iei" un mititel langa o friptura, dar acolo erau cele mai buna Maduvioare si cel mai bun Creer...
Amintiri... Eu ma uitam dupa o reteta pentru salata de cruditati de pe vremea aia... Astept sugestii.
#18
Postat 06 April 2017 - 09:10 PM
Alexandru, la 29 December 2011 - 07:08 PM, a spus:
Adriana, la 01 September 2011 - 08:48 AM, a spus:
Sugestiile pentru reteta sunt binevenite si o sa le incerc, mi-am amintit de ea pentru ca o facusem cu citiva ani in urma la sugestia lui Nenea Radu si ieri am dat peste pozele de atunci
Restaurantul Mignon, heheeeee, ce memorie!
Era unul din restaurantele tinute de faimosii frati Chivu, ca si Bolta Rece (la sosea), Select (pe lînga Izvor) si înca un mic restaurant pe aleea Alexandru (tot la sosea).
Faimoasa salata era de fapt o salata de morcov, telina si în functie de sezon, andive sau varza taiata fin. Daca puteai sa te boieresti, lista ingredientelor se lungea cu cîteva crevete (maaare lux pe vremea lu' Ceasca)
Fitza nu erau cruditatile ci sosul, care era un hibrid de sos "Aurore" si "Remoulade", adica un Remoulade cu cîteva picaturi de ketchup.
Reteta sosului Remoulade este adeseori pocita, asa ca am sa încerc sa redau o reteta cît de cît corecta :
2 oua fierte tari
1 galbenus crud
1 lingura mustar de Dijon
otet sau zeama de lamîie dupa gust
2 linguri castraveciori murati tocati
1 lingura capere în otet tocate
sare, piper, verdeturi tocate fin (patrunjel, tarhon, hasmatuchi)
Se amesteca galbenusurile fierte, cel crud si mustarul pîna se obtine o crema, se sareaza, se pipereaza.
Se bate ca o maioneza cu ulei, pîna se umfla bine, se acreste usor cu zeama de lamîie sau otet (atentie, mai vin castravetii si caperele!) Pîna aici, ai facut un sos "Gribiche".
Se adauga albusurile fierte tari tocate, castraveciorii, caperele, verdeturile tocate.
Se rectifica asezonarea (sare, acru, piper)
Eh, daca la asta adaugi o lingura de ketchup, obtii faimosul sos pentru cruditati al fratilor Chivu
Fratii Chivu, m-ar mira sa mai fie în viata, probabil au plecat dupa vecinul lor, Nichita Stanescu. În locul Mignonului, astazi se afla un restaurant chinezesc.
Dragul meu, faci o mica confuzie; Select este/era pe Aleea Alexandru colt cu Tirana ( e cartierul meu ), iar cel de la Izvor, daca nu ma insel se numea OPERA. Fratii Chivu erau cei de la Bolta Rece, dar inainte de a prelua Liviu Selectul, ei au fost cei care au pus Selectul la punct.
#19
Postat 06 April 2017 - 09:59 PM
AdiIonescu, la 06 April 2017 - 09:04 PM, a spus:
+1 la salata de crudități și cupa caldă dar de picioarele de pui de baltă trase la tigaie nu spune nimeni nimic?
#20
Postat 07 April 2017 - 01:30 PM