Muraturi - Un topic acrisor Muram tot ce prindem
#141
Postat 09 August 2011 - 05:30 PM
Dar fac o muratura de ardei iuti "bondamanjak" din Martinica, din aia de iei foc numa cînd îi mirosi.
Ca idee, cînd îi prepar, folosesc manusi de cauciuc si ochelari de protectie. Fara gluma!
#142
Postat 09 August 2011 - 05:44 PM
Alexandru, la 09 August 2011 - 05:30 PM, a spus:
Dar fac o muratura de ardei iuti "bondamanjak" din Martinica, din aia de iei foc numa cînd îi mirosi.
Ca idee, cînd îi prepar, folosesc manusi de cauciuc si ochelari de protectie. Fara gluma!
Nu stiam ca asa se numesc ardeiutii astia. Mi-a adus anul trecut o prietena o pungulita. Am crezut ca-mi dau duhul de cat de iuti erau! Nu-si aduce aminte de unde avea samanta.
Sa ne spui cum a iesit muratura ca poate mai primesc in toamna si fac si eu Multumesc!
#143
Postat 09 August 2011 - 06:11 PM
boabe de cafea, la 09 August 2011 - 05:44 PM, a spus:
Sa ne spui cum a iesit muratura ca poate mai primesc in toamna si fac si eu Multumesc!
Asa le zice în creola, si vrea sa zica "curu' lu' madam Jaques". Nu stiu cine a fost numita madam Jaques, si daca referinta se face la cum arata sau la cît era de "hot"
Asa cum ziceam, prevezi matale mînusi chirurgicale si ochelari de protectie. Fara mînusi, chiar daca te speli pe mîini de mai multe ori, e suficient sa atingi buzele, ochii sau chiar pielea fetei ca sa iei foc. Cît despre o picatura de zeama care îti sare în ochi, nici nu vreau sa ma gîndesc!
Se taie ardeii în doua si se curata de cotoare si de sîmburi.
Într-un borcan, se pune un strat de ceapa taiata pestisori, unul de morcov taiat felii subtiri, unul de ardei iute, si da capo, pîna se umple borcanul. Unii adauga si felii de castravete, eu nu.
Se fierbe otet alb cu sare, ghimbir ras, usturoi taiat felii, cimbru, foaie de dafin si cuisoare. Se toarna peste ardei+ceapa+morcov.
Dupa cîteva zile la soare borcanul sa da la frigider si se poate ataca, desigur, cu grija.
O alta varianta (o prepar destul de des) este sa mixezi toate ingredientele susnumite cu un pic de ulei neutru, de arahide de pilda. Poti sa fierbi si o lingura de boabe de mustar în otet, nu strica, dimpotriva!
Cînd extragi din pasta asta, evita sa folosesti propriile tacîmuri, daca vrei sa eviti o experienta incendiara
O anecdota : ma aflam acum cîtiva ani la plaja în Martinica, cu niste amici care veneau în Antile pentru prima oara. La prînz, am mers la un mic restaurant, chiar lînga plaja. Am luat, mai multi dintre noi, un "blaff" (rasol de peste specific antilez). În farfurie, ca sa dea frumos, bucatarul pusese cîte un ardei iute din asta, decoratie. Unul dintre amici, pîna sa apuc sa-l avertizez, l-a apucat de codita si l-a mîncat. Am crezut ca are sa moara!
Ca idee, în oala în care fierbe pestele, se pune un ardei din asta, întreg, ca sa parfumeze. Daca se sparge, poti sa arunci totul la gunoi ca e imposibil de mîncat (chiar si pentru localnici).
#144
Postat 09 August 2011 - 07:14 PM
Alexandru, la 09 August 2011 - 06:11 PM, a spus:
boabe de cafea, la 09 August 2011 - 05:44 PM, a spus:
Sa ne spui cum a iesit muratura ca poate mai primesc in toamna si fac si eu Multumesc!
Asa le zice în creola, si vrea sa zica "curu' lu' madam Jaques". Nu stiu cine a fost numita madam Jaques, si daca referinta se face la cum arata sau la cît era de "hot"
Asa cum ziceam, prevezi matale mînusi chirurgicale si ochelari de protectie. Fara mînusi, chiar daca te speli pe mîini de mai multe ori, e suficient sa atingi buzele, ochii sau chiar pielea fetei ca sa iei foc. Cît despre o picatura de zeama care îti sare în ochi, nici nu vreau sa ma gîndesc!
Se taie ardeii în doua si se curata de cotoare si de sîmburi.
Într-un borcan, se pune un strat de ceapa taiata pestisori, unul de morcov taiat felii subtiri, unul de ardei iute, si da capo, pîna se umple borcanul. Unii adauga si felii de castravete, eu nu.
Se fierbe otet alb cu sare, ghimbir ras, usturoi taiat felii, cimbru, foaie de dafin si cuisoare. Se toarna peste ardei+ceapa+morcov.
Dupa cîteva zile la soare borcanul sa da la frigider si se poate ataca, desigur, cu grija.
O alta varianta (o prepar destul de des) este sa mixezi toate ingredientele susnumite cu un pic de ulei neutru, de arahide de pilda. Poti sa fierbi si o lingura de boabe de mustar în otet, nu strica, dimpotriva!
Cînd extragi din pasta asta, evita sa folosesti propriile tacîmuri, daca vrei sa eviti o experienta incendiara
O anecdota : ma aflam acum cîtiva ani la plaja în Martinica, cu niste amici care veneau în Antile pentru prima oara. La prînz, am mers la un mic restaurant, chiar lînga plaja. Am luat, mai multi dintre noi, un "blaff" (rasol de peste specific antilez). În farfurie, ca sa dea frumos, bucatarul pusese cîte un ardei iute din asta, decoratie. Unul dintre amici, pîna sa apuc sa-l avertizez, l-a apucat de codita si l-a mîncat. Am crezut ca are sa moara!
Ca idee, în oala în care fierbe pestele, se pune un ardei din asta, întreg, ca sa parfumeze. Daca se sparge, poti sa arunci totul la gunoi ca e imposibil de mîncat (chiar si pentru localnici).
Alexandru, multumesc!
Cand primesc recolta am sa execut si eu una din variante. Am sa folosesc echipament de protectie pt ca anul trecut am avut reactii precum in filmele erotice cand ma atingeam pe fata
#145
Postat 09 August 2011 - 10:22 PM
boabe de cafea, la 09 August 2011 - 07:14 PM, a spus:
Off Topic:
Tata ne-a povestit adesea o intamplare din timpul copilariei lui interbelice si belicoase, cu o fetita, care in urma intalnirii intime cu un ardei iute autohton a primit porecla evocatoare Usturicurigauri . Cred ca la un moment dat mi-a si aratat-o pe eroina respectiva devenita intre timp babutza.
Alex, multumesc de retete.
Sotia prepara cu multi ani inainte de a ne cunoaste o pasta numai buna pentru porcariile hibernale.
I spune - nu stiu cat de corect - picadella si e formata din parti egale de ardeii iuti, usturoi si pulpa de rosii. Macinate in masina de tocat carne. Sarea e subinteleasa. Se fierbe la bain marie.
E atata rautate in ea incat nu se strica. Am gasit demult in pivnita la parintii ei un borcanel ratacit vechi de circa 10 ani, legat cu celofan (asa am putut-o data cu aproximatie) cu lichidul tot evaporat si pasta mumificata, dar tot otzarata.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#146
Postat 04 September 2011 - 10:24 AM
Am pus sa-i consumam rapid nu pt. iarna(nu i-am oparit)
#148
Postat 17 September 2011 - 05:00 PM
in fiecare gogosar am pus o lingurita de ulei, una de otet, una de zahar, jumatate de catel de usturoi si un praf de sare.I-am bagat la cuptor si i-am copt pana s-au inmuiat.
I-am asezat unul peste altul presandui usor cu o lingura.Deasupra am turnat zeama(sucul) fierbinte, o frunza doua de dafin boabe de piper, mustar.
Sterilizat la cuptor.
Multumesc de reteta Pansy!
Imagini atasate
#149
Postat 02 October 2011 - 02:04 PM
#150
Postat 06 October 2011 - 12:09 AM
O reteta foarte simpla si buna, nu stiu daca mai e scrisa si in alta parte pe forumul asta, a fost pusa de Maya acum cativa ani. E fara cantitati fixe, totul se face dupa gust. Am folosit gogosari, foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, catei de usturoi, sare, zahar, otet, apa.
Am spalat si curatat gogosarii, i-am taiat in bucati, i-am asezat in borcane impreuna cu cativa catei de usturoi. Separat se pune apa la fiert cu restul ingredientelor. Dupa ce da in clocot se toarna fierbinte peste gogosari, se inchid borcanele, se acopera si se lasa la racit. Si atat Ies foarte buni si tin bine. Eu am pus si anul trecut si nu am avut nicio problema cu ei.
#151
Postat 06 October 2011 - 12:30 AM
Eu ar trebui sa pun niste castraveciori
#152
Postat 08 October 2011 - 10:17 AM
Si-amu stiu cum sa-l pornesc!
.
.
Oricat de fabuloasa mi s-ar parea mie muratura/mancarea koreana, tot i gasesc un cusur: pretul mult mai ridicat al ingredientelor de baza in raport cu pretul muraturilor autohtone. De 3 pana la 6 ori. Rezultatul justifica pe deplin pretul dar...
Si atunci m-am gandit: asiaticii au exploatat ingredientele locale si de sezon. Hai sa vedem cum se pliaza o reteta milenara pe profilul legumelor autohtone. In prima faza, am pastrat ridichea daykon si am inlocuit varza napa cu varza rosie. Si am fost atat de multumit de rezultat incat am mers mai departe folosind ingredientele de baza europene proaspete, de sezon si doar condimentele asiatice.
Romanesti au fost:
varza alba, sau rosie - una bucata
ridiche neagra de toamna - una bucat. Dar mare
o sfecla rosie mica - minerale, gust + culoare, culoare, culoare
un morcov baban
frunzele verzi de la trei tulpini de praz
3 gogosari
8 ardei iuti rosii
doua capatani mari de usturoi. Dar mari.
o mana de sare pentru muraturi
o lingura cu varf de de zahar
Faina de orez (macinata acasa in rasnita electrica)
Proportia volumetrica a verzei tocate, fata de celelalte ingrediente taiate subtire la mandolina, a fost cam de 65% versus 35%
Asiatice:
200 grame de ghimbir
o cana de shouyu (light) + sos de peste
o mana de frunze de curry uscate (tocmai am primit un pachet mare, peste ceea ce aveam cumparat dinainte)
.
.
La un loc au depasit putin 4 Euro si au rezultat la final 7 borcane de 800 ml de kimchi.
Fata de kimchi-ul facut asta vara cand erau peste 30 de grade si care a fermentat complet in 30 de ore asezat la soare in fereastra deschisa, acesta - izgonit in camara racoroasa, de nasul sensibil al consoartei - s-a acrit complet in 3 zile si o noapte.
Diferenta fata de reteta originala?
Varza noastra desi are frunzele mai groase dacat delicata, dar mai fada rubedenie asiatica, are gust mai bun, atat cruda, cat si murata, iar ridichea neagra are mult mai multa personalitate olfactiva decat cea alba. De grupa mare In plus am nimerit si o ridiche iute ceea ce nu a putut decat sa ma bucure.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#153
Postat 17 October 2011 - 02:59 PM
Dar am conditionat prestarea, de primirea acceptului de a manca kimchi in hodaia a' buna
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#154
Postat 24 October 2011 - 12:14 PM
Coapta in cuptorul cu microunde, in coaja, in vas de jena cu capac cu un pahar de apa. 3 bucati, care taite cubuuri au umplut 2 borcane de 800 ml, au stat 25 de minute pe puterea maxima.
Si am gasit un secret sa nu mi se invineteasca mainile la dezpielitat:
Am pus-o pe socrella
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#155
Postat 28 March 2012 - 10:11 AM
#156
Postat 28 March 2012 - 02:57 PM
zerda, la 28 March 2012 - 10:11 AM, a spus:
Woman, you are my man!
Daca nu ai pus usturoi, nu e timpul pierdut!
Poate ai uitat sa scri...
Kimchi prin definitie e hot, nu ai gresit cu nimic.
Vara, in borcan pus in geam fermenteaza ca nebunu' in 20 de ore!
Trebuie pus intr-un borcan mare cu mult spatiu gol deasupra caci se umfla si risca sa dea afara.
Pe pariu, ca ai sa recidivezi ?
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#157
Postat 28 March 2012 - 04:21 PM
#158
Postat 05 April 2012 - 01:05 PM
Detaliu:
Predau stafeta!
#159
Postat 05 April 2012 - 02:51 PM
Stii ceva?
Am egoism pe tine.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#160
Postat 05 April 2012 - 04:28 PM