Muraturi - Un topic acrisor Muram tot ce prindem
#282
Postat 07 November 2016 - 09:11 AM
#283
Postat 08 February 2017 - 11:25 PM
in poză sunt napa și kombu. varza napa se taie ad libitum, se adaugă sare 2% din greutatea napei și o bucățică de kombu/kelp/algă groasă uscată google cică îi spune varec pe românește.
se bagă toate intr-o pungă cu fermoar, se freacă și se pun sub o greutate. se țin la murat cam 2-3 ore in frigider, după care se pot consuma. cînd alga s-a inmuiat se taie fideluță.
după principiul murăm tot ce prindem al maestrului paparotti, putem mura varză albă, castraveți, ridichi, morcovi sau combinații de legume. idea e să folosim numai 2% sare.
#284
Postat 09 February 2017 - 10:02 PM
moatza, la 18 September 2013 - 08:12 PM, a spus:
intr-un puseu de lene, am pus castraveti la murat in bidoanele de apa plata de 5l.
castravetii spalati, cu ceva telina, cimbru, ardei iuti, inflorescente de marar uscat, catei de usturoi - toate in bidon. am pus apa rece peste ele, am scos apa si=am aproximat-o la ochi, sare grunjoasa 1lg/litru, am fiert zeama, am lasat-o de s-a racorit un pic si inapoi peste castraveti&co.
pana se acresc, cca 1 saptamana, se lasa bidonul cu capacul desurubat, ca ei fermenteaza.
apoi am scos zeama, am fiert-o iar, am repus-o in bidon, l-am strans bine si pa!
tin fara pb, cand i-am desfacut era rece afara. i-am taiat cu foarfecul gura bidonului, i-am pus o punga-n cap si-au stat pe balcon la rece.
am o multime de borcane, da' mi-a fost sila sa le-aduc de la boxa, mi s-a parut mai comod asa.
anul trecut am facut ptr prima data, acum am pus doar un bidon care-a intrat deja la consum.
Socrella mea face si in peturi mici, de acelea patratoase de apa carpatica, atat la 500 ml, cat si la 2l. Ea face castravetii la rece, nu fierbe nik...ca petul si zeama calda nu se prea impaca.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#285
Postat 09 February 2017 - 10:08 PM
Dexter, la 08 February 2017 - 11:25 PM, a spus:
in poză sunt napa și kombu. varza napa se taie ad libitum, se adaugă sare 2% din greutatea napei și o bucățică de kombu/kelp/algă groasă uscată google cică îi spune varec pe românește.
se bagă toate intr-o pungă cu fermoar, se freacă și se pun sub o greutate. se țin la murat cam 2-3 ore in frigider, după care se pot consuma. cînd alga s-a inmuiat se taie fideluță.
după principiul murăm tot ce prindem al maestrului paparotti, putem mura varză albă, castraveți, ridichi, morcovi sau combinații de legume. idea e să folosim numai 2% sare.
IMG_2808.JPG
FffInteresant sa obtii muraturi in 4 ore. Alga aceea e tot skepaisul? Sau merge si fara?
Eu sunt fan muraturi cu sare si apa rece (fara otet si fara a fierbe saramura). Are Ligia Pop o reteta f simpla. Raw veganii spun ca muraturile ar trebui consumate in 2 zile pt a beneficia de probiotice ...
Ps: nu prea reusesc sa ma impac cu algele. Suportabil..., dar nu placut... Probabil nu fac combinatiile bune...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#286
Postat 09 February 2017 - 10:47 PM
in orele alea cică se formează deja cultura de bacterii benefice, am citit că japonezii mănâncă murăturile astea rapide aproape la fiecare masă.
#287
Postat 01 December 2020 - 08:03 PM
Varza rosie si alba, cu metoda de inspiratie Noma, cu punga zip cu apa cu rol de greutate.
Aici, mix morcov, gulie de iarna, fenel, ceapa rosie, ghimbir.
Gogonele feliate
#288
Postat 02 December 2020 - 06:07 AM
Aceasta postare a fost editata de mino: 02 December 2020 - 06:08 AM
#289
Postat 02 December 2020 - 09:16 AM
Varza si asortata cu gulii etc le fac dupa metoda 3% sare.
Adica tai legumele, le cantaresti si adaugi 3% de sare din cantitatea respectiva.
Le lasi sub o greutate, daca nu-si lasa lichid suficient sa le acopere, mai adaugi apa.
La gogonele normal ca nu am procedat asa, am facut normal 1 lingura sare la litru.
O sa revin cu alte combinatii.
#290
Postat 02 December 2020 - 01:56 PM
#291
Postat 02 December 2020 - 04:36 PM
Anul asta am pus gogonele si am pus si ienibahar la ele... Nu cred ca imi place gustul de ienibahar, dar nu am stiut. Gogonelele intregi sunt bune, nu au gust pronuntat dar cele taiate au gust puternic de ienibahar.
Aia e! O sa stiu data viitoare.
#292
Postat 02 December 2020 - 04:37 PM
Pun si eu aici poza cu salata de conopida pe care am apucat sa o fac inainte de spitalizare - e cu otet si ulei + morcovi + telina + ardei rosu. Abia am regasit reteta dupa multi ani, tinusem minte ca e minunata, dar cand am gustat-o mi s-a parut foarte acra in comparatie cu ce-mi aminteam. Am vazut dupa aceea ca otetul pe care l-am folosit era 7%, chiar asa diferenta mare sa fi fost la gust fata de cel de 5%? Nu stiu cum s-o dreg...
(edit ca am vazut acuma ca sunt din carte )
Imagini atasate
Aceasta postare a fost editata de adi_edi: 02 December 2020 - 04:40 PM
#293
Postat 01 September 2021 - 09:50 AM
Cu ce am adunat de prin gradina, muraturi asortate: castraveti, gogonele, morcovi, usturoi, hrean + conopida cumparata. E saramura clasica, 1 lingura sare la litrul de apa.
De obicei la castraveti foloseam busuioc iar la gogonele frunze de telina. De data asta am pus de toate impreuna, pe langa cimbru si marar.
Acum sunt la fermentarea initiala, de 3 zile, dupa care fierb din nou apa si le pun capacele.