Forum Culinar: Muraturi - Un topic acrisor - Forum Culinar

Salt la continut

  • 15 Pagini +
  • « Prima
  • 13
  • 14
  • 15
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Muraturi - Un topic acrisor Muram tot ce prindem

#281 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 05 November 2016 - 04:12 PM

Minunat!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#282 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 07 November 2016 - 09:11 AM

Aaaaah.......... ce te-as vizita nitel. Vreo cateva luni.... :71:

#283 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,023
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 08 February 2017 - 11:25 PM

murături japoneze tsukemono încrengătura asazuke, tipul shio-zuke. tsukemono înseamnă murături, asa-zuke înseamnă murate rapid iar shio-zuke inseamnă murate cu sare.

in poză sunt napa și kombu. varza napa se taie ad libitum, se adaugă sare 2% din greutatea napei și o bucățică de kombu/kelp/algă groasă uscată google cică îi spune varec pe românește.
se bagă toate intr-o pungă cu fermoar, se freacă și se pun sub o greutate. se țin la murat cam 2-3 ore in frigider, după care se pot consuma. cînd alga s-a inmuiat se taie fideluță.

după principiul murăm tot ce prindem al maestrului paparotti, putem mura varză albă, castraveți, ridichi, morcovi sau combinații de legume. idea e să folosim numai 2% sare.

Imagine atasata: monthly_02_2017/post-1215-14865879232035.jpg

#284 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 09 February 2017 - 10:02 PM

Vezi postareamoatza, la 18 September 2013 - 08:12 PM, a spus:

poate foloseste cuiva, de-aia zic.
intr-un puseu de lene, am pus castraveti la murat in bidoanele de apa plata de 5l.
castravetii spalati, cu ceva telina, cimbru, ardei iuti, inflorescente de marar uscat, catei de usturoi - toate in bidon. am pus apa rece peste ele, am scos apa si=am aproximat-o la ochi, sare grunjoasa 1lg/litru, am fiert zeama, am lasat-o de s-a racorit un pic si inapoi peste castraveti&co.
pana se acresc, cca 1 saptamana, se lasa bidonul cu capacul desurubat, ca ei fermenteaza.
apoi am scos zeama, am fiert-o iar, am repus-o in bidon, l-am strans bine si pa!
tin fara pb, cand i-am desfacut era rece afara. i-am taiat cu foarfecul gura bidonului, i-am pus o punga-n cap si-au stat pe balcon la rece.
am o multime de borcane, da' mi-a fost sila sa le-aduc de la boxa, mi s-a parut mai comod asa.
anul trecut am facut ptr prima data, acum am pus doar un bidon care-a intrat deja la consum.

Socrella mea face si in peturi mici, de acelea patratoase de apa carpatica, atat la 500 ml, cat si la 2l. Ea face castravetii la rece, nu fierbe nik...ca petul si zeama calda nu se prea impaca.

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#285 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 09 February 2017 - 10:08 PM

Vezi postareaDexter, la 08 February 2017 - 11:25 PM, a spus:

murături japoneze tsukemono încrengătura asazuke, tipul shio-zuke. tsukemono înseamnă murături, asa-zuke înseamnă murate rapid iar shio-zuke inseamnă murate cu sare.

in poză sunt napa și kombu. varza napa se taie ad libitum, se adaugă sare 2% din greutatea napei și o bucățică de kombu/kelp/algă groasă uscată google cică îi spune varec pe românește.
se bagă toate intr-o pungă cu fermoar, se freacă și se pun sub o greutate. se țin la murat cam 2-3 ore in frigider, după care se pot consuma. cînd alga s-a inmuiat se taie fideluță.

după principiul murăm tot ce prindem al maestrului paparotti, putem mura varză albă, castraveți, ridichi, morcovi sau combinații de legume. idea e să folosim numai 2% sare.

Atasament IMG_2808.JPG

FffInteresant sa obtii muraturi in 4 ore. Alga aceea e tot skepaisul? Sau merge si fara?
Eu sunt fan muraturi cu sare si apa rece (fara otet si fara a fierbe saramura). Are Ligia Pop o reteta f simpla. Raw veganii spun ca muraturile ar trebui consumate in 2 zile pt a beneficia de probiotice ...

Ps: nu prea reusesc sa ma impac cu algele. Suportabil..., dar nu placut... Probabil nu fac combinatiile bune...

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#286 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,023
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 09 February 2017 - 10:47 PM

dani, alga e "culoarea" japoneză, nu e obligatorie și nici schepsisul. dacă intâlnești kelp, încearcă-l, eu îl cumpăr ca snack și îl mănînc așa uscat.
in orele alea cică se formează deja cultura de bacterii benefice, am citit că japonezii mănâncă murăturile astea rapide aproape la fiecare masă.

#287 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 01 December 2020 - 08:03 PM

Cum va spuneam m-am fixat pe fermenti si probiotice naturale

Imagine atasata: monthly_12_2020/post-9-0-45180100-1606845595.jpg

Varza rosie si alba, cu metoda de inspiratie Noma, cu punga zip cu apa cu rol de greutate.

Imagine atasata: monthly_12_2020/post-9-0-67089200-1606845670.jpg

Aici, mix morcov, gulie de iarna, fenel, ceapa rosie, ghimbir.

Imagine atasata: monthly_12_2020/post-9-0-44954900-1606845707.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2020/post-9-0-60091200-1606845753.jpg

Gogonele feliate

Imagine atasata: monthly_12_2020/post-9-0-63218400-1606845807.jpg

#288 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,838
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 02 December 2020 - 06:07 AM

Ce amestecuri interesante! Abia aștept să îmi spui de gust si rezultat. Cred ca colonul meu ar fi bucuros sa profite si el de probiotice naturale. Sunt puse la mutat doar cu apa si sare? Câtă sare, ca la murături obisnuite sau mai putina?

Aceasta postare a fost editata de mino: 02 December 2020 - 06:08 AM


#289 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 02 December 2020 - 09:16 AM

Combinatiile au fost super, o sa le repet toata iarna, doar gogonelele nu-s inca gata.

Varza si asortata cu gulii etc le fac dupa metoda 3% sare.
Adica tai legumele, le cantaresti si adaugi 3% de sare din cantitatea respectiva.

Le lasi sub o greutate, daca nu-si lasa lichid suficient sa le acopere, mai adaugi apa.

La gogonele normal ca nu am procedat asa, am facut normal 1 lingura sare la litru.

O sa revin cu alte combinatii.

#290 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,838
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 02 December 2020 - 01:56 PM

Mulțumesc Lili! O sa incerc cu siguranță câteva combinații. Acum mi-am facut 3 borcane de salata de sfecla coaptă și cu hrean.

#291 Useril este offline   Wowerful 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,399
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 02 December 2020 - 04:36 PM

Ce fain! Cred ca ar trebui sa imi fac si eu amestecuri din astea. Zic si eu ca mino- colonul meu s-ar bucura. Si s-ar bucura si papilele gustative :scratch:


Anul asta am pus gogonele si am pus si ienibahar la ele... Nu cred ca imi place gustul de ienibahar, dar nu am stiut. Gogonelele intregi sunt bune, nu au gust pronuntat dar cele taiate au gust puternic de ienibahar.
Aia e! O sa stiu data viitoare.

#292 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,616
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 02 December 2020 - 04:37 PM

Lili, retetele sunt din cartea aceea imprumutata? toate arata minunat! mai ales niste gogonele as manca acuma :scratch: ...
Pun si eu aici poza cu salata de conopida pe care am apucat sa o fac inainte de spitalizare - e cu otet si ulei + morcovi + telina + ardei rosu. Abia am regasit reteta dupa multi ani, tinusem minte ca e minunata, dar cand am gustat-o mi s-a parut foarte acra in comparatie cu ce-mi aminteam. Am vazut dupa aceea ca otetul pe care l-am folosit era 7%, chiar asa diferenta mare sa fi fost la gust fata de cel de 5%? Nu stiu cum s-o dreg...
(edit ca am vazut acuma ca sunt din carte :blink: )

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_12_2020/post-192-0-44856900-1606919780.jpg

Aceasta postare a fost editata de adi_edi: 02 December 2020 - 04:40 PM


#293 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,750
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 01 September 2021 - 09:50 AM

Ridic la suprafata topicul de muraturi, ca a venit toamna.

Cu ce am adunat de prin gradina, muraturi asortate: castraveti, gogonele, morcovi, usturoi, hrean + conopida cumparata. E saramura clasica, 1 lingura sare la litrul de apa.
De obicei la castraveti foloseam busuioc iar la gogonele frunze de telina. De data asta am pus de toate impreuna, pe langa cimbru si marar.
Acum sunt la fermentarea initiala, de 3 zile, dupa care fierb din nou apa si le pun capacele.
Imagine atasata: monthly_09_2021/post-84-0-85538600-1630482540.jpg

Arata acest topic


  • 15 Pagini +
  • « Prima
  • 13
  • 14
  • 15
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi