Pickled Eggs - Oua murate
(cu sfecla rosie)
.
.
.
Ouale se spala cu detergent, se clatesc bine se pun in apa rece cu un pic de sare si se fierb la foc dulce 20-30 de minute. Se imerseaza in apa rece si se curata cu atentie sa nu ramana resturi de membrane.
Le introducem in borcanul in care le vom conserva si apoi umplem cu apa pana sus. Apa se goleste intr-o oala.
Astfel am estimat volumul necesar de solutie pentru marinare. Se marcheaza nivelul se goleste din oala jumatatate din cantitatea de apa si se inlocuieste cu otet de vin de noua grade, plus inca o jumatate de pahar pentru a compensa evaporarea. Se adauga sare ca la o saramura clasica, sau dupa gust si optional o frunza - doua de dafin, si/sau telina. Se lasa la fiert cateva minute. Sa zicem cinci.
In borcanul cu oua se pot adauga dupa plac
mirosenii Eu am pus: seminte de mustar, boabe de pieper, marar, doi catei de usturoi , un ardei iute si pentru un plus de culoare cateva feliute de
sfecla rosie taiata fin. Va arat o parte din ele in imagine. Dupa obiceiul casei am folosit ardei iute uscat si afumat la flacara aragazului chiar atunci.
.
.
Se aseaza borcanul pe o suprafta metalica pentru a ajuta la disparea caldurii ...
Fac o paranteza: Doua cutite incrusisate mi se par mult mai putin eficiente decat o tava de prajituri cu fundul in sus sau o cratita. IMHO. Incheiat paranteza.
Solutia se toarna fiebinte in borcanul cu oua "cu varf"
. Zero aer. Se infileteaza capacul se lasa la racit in bucatarie si apoi se depoziteaza in camara sau frigider de la doua saptamani la cateva luni (wikipedia)
Dupa sapte zile am facut proba.
Impresia ... artistica.
.
.
Oul e murat pana in mijlocul galbenusului, adica are gustul sarat-acru-picant al oricarui preparat murat. Cui i plac muraturile - mie cu siguranta
- il va aprecia. Dupa doar o saptamana, albusul isi pastreaza textura unui ou fiert si nu a devenit (deocamdata) cauciucos cum ne informeaza internetul. Galbenusul e fin, cremos si bineinteles murat.
Planuri de viitor.
Data viitoare - da, va fi si o data viitoare - voi lega oul fiert
curatat de coaja cu fasii de dantela. Am prezentat tehnologia acum un an la ouale incondeiate de Pasti, sau voi aplica frunzulite si le voi lega in bucati de ciorapi de matase. Am vazut century eggs decorate cu frunzulite si cred ca merita incercat.
.
.