W Mamadeus Paparotti, la 12 June 2012 - 02:08 PM, a spus:
"Muram tot ce prindem!" The sky is the limit !
(nucile
verzi murate, au intrat in ziua a zecea. Voi vorbi curand si despre ele caci imi place cum evolueaza

)
R U nuts?!
Nuci verzi murate
.

.
La modul cel mai romantic sunt sfasiat intre doua sentimente contradictorii: Bucuria de a fi incercat o reteta inedita a carei origine se pierde in negura timpului si regretul de a nu fi facut o cantitate mai substantiala ci doar un borcan de 800 de mililitri. Mai am doar 58 de bucati, dar cine sta sa le numere?
In esenta nucile se culeg inainte de 24 iunie pana nu li se intareste ... "mobila". Eu, chiar la inceputul lui iunie cand erau de marimea maslinelor, sau a cireselor ,plasate in compozitia foto ca termen de comparatie si contrast cromatic.
.

.
Se tinuieste fiecare nuca pe un tocator de care nu va este mila cu ajutorul unei furculite cu coarnele foarte subtiri si ascutite, perforand-o si se taie captele. Se pun intr-un borcan si se acopera cu saramura. Feriti-va mainile de contactul cu sucul nucilor!!!.Ca amorsa de fermentatie am adaugat si o lingura de zeama de kimchi(merge si de castraveti murati fermentati natural). La 3-4 zile se schimab saramura cu una noua. Dupa 15-20 de zile se scurg nucile si se lasa la soare de la 8 ore pana la o zi astfel incat sa se inchida la culoare fara insa a se usca. Acesta etapa si definitiveaza/concentreaza gusuturile. Se prepara o noua sarmaura, se depoziteaza in borcane si se sigileaza etans. Retetele de pe net vorbesc si despre tot felul de condimente, sau despre otet. Eu am preferat fermentatia naturala lactica si gustul nedenaturat, atat de specific al nucilor verzi, asa ca am tinut reteta cat se poate de simpla.
Evaluarea produsului.
Textura e asemantoare cu cea a maslinelor verzi de la care pastreaza si primul strat de gust cel acrisor. Este primul lucru care iti vine in minte. Apoi se dezvaluie urmatoarele straturi vizand o tenta usor amaruie si astringenta, plus dominata: aroma fabuloasa a nucilor verzi. Aceasta minunata complexitate m-a oprit sa ma joc cu condimentele cum imi sta in obicei.
Pentru cei ce joaca la ... "Asian level"

- R U nuts?! - mentionez ca am gasit indicatia ca nucile se pot inveli in frunze de vita (murate separat sieele) si legate cu o fasie ingusta taiata longitudinal din camasa exterioara a tulpinii de praz. Pun pariu ca daca ai rabdare sa "sarmalesti" astfel 30-40 de bucati macar, vor fi de un efect cosmic garantat la o masa festiva de Craciun sau Revelion mai ales daca veti incheia simetric cu o dulceata de nuci verzi.
Inchei dedicandu-va un zambet:
.

.
Bibliografie:
http://www.theoldfoo...utts-green.html