Muraturi - Un topic acrisor Muram tot ce prindem
#201
Postat 08 June 2012 - 05:18 PM
Simpla
Cu pasta de faina si condimente.
Prim plan !
Desigur ca am gustat o bucatica doua trei asa crude .. iuti iuti .. da bune ..
Revin cu impresii dupa citeva zile :
Multumesc tuturor de ajutor
#202
Postat 09 June 2012 - 02:32 PM
Daca nu mai aveam doua borcane pline in camara si ditamai oloiul plin la fermentat ramneam...
Au trecut 24 de ore si cand amestec cu linguroiul se aude cum "fierbe". Maine le borcanizez.
Azi ne-a vizitat un profesor pe care l-am avut la facultate, emigrat in Canada de peste douazeci de ani. A gustat, a terminat bolul, si a plecat solicitand reteta, deci vom schimba rolurile si de data aceasta eu voi fi dascalul .
Dar nu uitati: "Murez tot ce prind"
Saptamana viitoare, sper sa pot sa va arat ce am mai prins nou.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#203
Postat 12 June 2012 - 02:08 PM
- Doua?
- Ouă
Razboiul din Coreea a luat sfarsit si e timp pentru un fusion: "Cultura" americana de saloon si si cea autentica, milenara, coreeana. Cea culinara.
==> Oua murate in borcanul de kimchi. Ce poate fi mai simplu?
Am mai murat oua acum ceva timp:
http://artaculinara....dpost__p__73556
Acum efortul e minim.
Si nu era sa ma opresc aici, caci o pornisem pe acest drum acum o luna, dar nu v-am mai batut la cap cu kimchuirea diverselor ingrediente.
Nucile murate chiar sunt ceva notabil prin inedit si prin gust. Murarea miejilor de nuca e ca un tratament la un institut de geriatrie.
Nuca intinereste! Daca nu ar fi si acrisoara ai putea sa juri dupa textura ca sunt culese la inceputul lui septembrie. Va amintiti?
http://artaculinara....dpost__p__74008
De curand am murat mieji de nuca in moarea excendentara de la kimchi si documentez si fotografic cu ultimele bucati ramase (creeaza dependenta):
.
.
.
Va intrebati daca nu am cumva si un borcanel cu arahide crude decojite in moare de kimchi?
Ati ghicit!
Le voi incerca saptamana viitoare.
"Muram tot ce prindem!" The sky is the limit !
(nucile verzi murate, au intrat in ziua a zecea. Voi vorbi curand si despre ele caci imi place cum evolueaza )
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#204
Postat 14 June 2012 - 10:58 AM
Asta-i kimchi-ul meu, very mild ca rinichii mei nu accepta mai mult.
#205
Postat 14 June 2012 - 11:14 AM
Eataly, la 14 June 2012 - 10:58 AM, a spus:
Asta-i kimchi-ul meu, very mild ca rinichii mei nu accepta mai mult.
Mi s-a facut gura punga
Noroc ca am ce baga in ... "punga" colea in camara.
Nu apas pe "Adauga raspuns" pana nu imi aduc si eu castronul
....
Gata!
Si-ti placu?
Mai faci?
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#206
Postat 14 June 2012 - 09:42 PM
#207
Postat 14 June 2012 - 10:50 PM
W Mamadeus Paparotti, la 14 June 2012 - 11:14 AM, a spus:
Si-ti placu?
Mai faci?
Mai fac, cum nu!
Ghimbirul asta-n muratura a fost o revelatie pentru mine.
Acu sa-mi ziceti ce fac cu doua radacini mari de ghimbir, una-i a mea si una-i primita de la o prietena care l-a cumparat din greseala (cica l-a "confuzat" cu hreanul)!
Maestro, ai matale o ginger ale, o gimbirata pe undeva sau spun bestialitati?!
#208
Postat 14 June 2012 - 10:52 PM
Aveam pasta "harissa" in casa dar n-am indraznit sa pun in kimchi.
#209
Postat 15 June 2012 - 09:17 AM
#210
Postat 15 June 2012 - 10:35 AM
Eataly, la 14 June 2012 - 10:50 PM, a spus:
Maestro, ai matale o ginger ale, o gimbirata pe undeva sau spun bestialitati?!
Cata mataluta o reteta de socata (cam 8 l de apa 1 kg de zahar), inlocuieste socul cu ghimbir ras (o radacina cat palma ... sotului tau ), coaja de lamaie, sucul de la doua lamai, apa, zahar, un pic de drojdie(o lingurita nu chiar plina) ==> Gingerale
Daca e ghimbir tanar ... MUREAZA-L !!! - la ce topic suntem ? E foarte bun cu sushi.
Se poate taia felii cat mai subtiri si pune in geam, la soare, intr-o caserola de polistiren. Se usuca in 2-3 zile ca hartia si se pastreaza foarte bine in borcan inchis ermtetic. Ulterior se poate si macina in rasnita electrica.
Fa-l sirop!
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#211
Postat 15 June 2012 - 10:17 PM
Eu am pus castraveti cu sare, usturoi si flori de marar. E varianta care imi place cel mai mult in perioada asta a anului. Abia astept sa ma dau la ei, la ce soare am pe terasa in 4-5 zile sint gata.
#212
Postat 23 June 2012 - 01:30 AM
W Mamadeus Paparotti, la 12 June 2012 - 02:08 PM, a spus:
(nucile verzi murate, au intrat in ziua a zecea. Voi vorbi curand si despre ele caci imi place cum evolueaza )
R U nuts?!
Nuci verzi murate
.
.
La modul cel mai romantic sunt sfasiat intre doua sentimente contradictorii: Bucuria de a fi incercat o reteta inedita a carei origine se pierde in negura timpului si regretul de a nu fi facut o cantitate mai substantiala ci doar un borcan de 800 de mililitri. Mai am doar 58 de bucati, dar cine sta sa le numere?
In esenta nucile se culeg inainte de 24 iunie pana nu li se intareste ... "mobila". Eu, chiar la inceputul lui iunie cand erau de marimea maslinelor, sau a cireselor ,plasate in compozitia foto ca termen de comparatie si contrast cromatic.
.
.
Se tinuieste fiecare nuca pe un tocator de care nu va este mila cu ajutorul unei furculite cu coarnele foarte subtiri si ascutite, perforand-o si se taie captele. Se pun intr-un borcan si se acopera cu saramura. Feriti-va mainile de contactul cu sucul nucilor!!!.Ca amorsa de fermentatie am adaugat si o lingura de zeama de kimchi(merge si de castraveti murati fermentati natural). La 3-4 zile se schimab saramura cu una noua. Dupa 15-20 de zile se scurg nucile si se lasa la soare de la 8 ore pana la o zi astfel incat sa se inchida la culoare fara insa a se usca. Acesta etapa si definitiveaza/concentreaza gusuturile. Se prepara o noua sarmaura, se depoziteaza in borcane si se sigileaza etans. Retetele de pe net vorbesc si despre tot felul de condimente, sau despre otet. Eu am preferat fermentatia naturala lactica si gustul nedenaturat, atat de specific al nucilor verzi, asa ca am tinut reteta cat se poate de simpla.
Evaluarea produsului.
Textura e asemantoare cu cea a maslinelor verzi de la care pastreaza si primul strat de gust cel acrisor. Este primul lucru care iti vine in minte. Apoi se dezvaluie urmatoarele straturi vizand o tenta usor amaruie si astringenta, plus dominata: aroma fabuloasa a nucilor verzi. Aceasta minunata complexitate m-a oprit sa ma joc cu condimentele cum imi sta in obicei.
Pentru cei ce joaca la ... "Asian level" - R U nuts?! - mentionez ca am gasit indicatia ca nucile se pot inveli in frunze de vita (murate separat sieele) si legate cu o fasie ingusta taiata longitudinal din camasa exterioara a tulpinii de praz. Pun pariu ca daca ai rabdare sa "sarmalesti" astfel 30-40 de bucati macar, vor fi de un efect cosmic garantat la o masa festiva de Craciun sau Revelion mai ales daca veti incheia simetric cu o dulceata de nuci verzi.
Inchei dedicandu-va un zambet:
.
.
Bibliografie: http://www.theoldfoo...utts-green.html
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#213
Postat 23 June 2012 - 08:29 AM
S-au facut si castravetii mei in saramura si nu-mi mai trebuie nicio muratura toata vara Au iesit de mare clasa, de 2 zile la noi in casa se maninca castraveti goi, ca mincare nu avem azi o sa fac niste cartofi noi prajiti, mi se pare combinatia ideala. Si miine o fasole scazuta simpla, fara carne + castraveti murati.
#214
Postat 23 June 2012 - 08:40 AM
Deci chiar acum bag jumatea de kil la murat desi ii vroiam salata!
#215
Postat 23 June 2012 - 11:59 AM
Carmella, la 23 June 2012 - 08:29 AM, a spus:
Honi soit qui mal y pense!
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#217
Postat 23 June 2012 - 10:35 PM
#218
Postat 25 June 2012 - 09:11 PM
Carmella, la 23 June 2012 - 10:08 PM, a spus:
Deci am un borcan de 1,5 l si unul de 800 amandoua miros divin, si maine le internez in frigider ca mi-e ca se inmoaie la ce zapuseala e aici! Si dupa aia poate o s-o iubesc pe Carmella!
#219
Postat 25 June 2012 - 09:31 PM
#220
Postat 02 July 2012 - 02:37 PM
Ghimbir
Usturoi,
Lemon grass,
Suc de lamaie - m-am zgarcit la lime, dar am macinat o lingura de frunze uscate de kaffir
Sare - de Hymalaia ca tot m-am ocosit sa-mi cumpar
Zahar - de palmier - a se vedea mai sus
O lingurita de "moare" de kimchi ca amorsa de fermentare.
Au trecut doua zile si a inceput sa faca besicute.
Si limba mea caci gust de cinci-sase ori pe zi.
Sambal.
Intotdeauna mi-a placut cum suna. ❤
A mé:
- Ce mai pitrocesti in borcanul ala?
- Ia, o leaca de sambal
- Fa bine si muta-ti ţambalu' mai in spate pe raft ca-l dai jos cand umbli la kimchi.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare