Ingrediente: (pentru un borcan de 800 ml):
Trei cepe mari 500 g
300 ml de otet de vin alb (sau balsamico bianco)
300 ml de apa
o lingura de zahar ( sau miere pentru cunoscatori
)
trei sfert de lingurita de sare
10 boabe de piper
o lingurita de seminte de mustar
o frunza de dafin
o jumatate de ardei iute rosu
Mod de preparare:
Ceapa se curata de coaja, se taie longitudinal in jumatate si apoi in felii de 2-3 mm grosime. Nici 1 nici 4
. Se spala in sita sub jet de apa. Se pune intr-o cratita, si se toarna apa pana se acopera. Apa se deverseaza intr-un borcan si astfel putem estima necesarul de marinata. Se aseaza ceapa intr-o cratita se toarna, apa, otetul, mierea, sarea, condimentele si se pune la fiert. Dupa ce incepe sa fiarba se mai lasa doua minute, se stinge focul si se pune fierbinte intr-un borcan sterilizat.
Eu nu ma ostenesc sa mai leg / astup borcanul caci incep sa o consum imediat ce se raceste.
Taina:
(si ce daca am mai spus-o)
Ardeiul iute i confera produsului un plus de aroma si de ... virilitate. Odata fiarta, ceapa nu mai este iute.
Folositi ardei iuti uscati afumati la flacara aragazului sau intr-o tigaie fara ulei. Un centimetru dintr-un astfel de ardei tocat apoi din cutit, a fost suficient pentru un borcan. Aroma "smoky" a ardeiului grofilor tortionari de iobagi mamaligari, e mult imbogatita.
.
.
La ciorbele grele de iarna, cu ciolane afumate si îndesite in
boane de fasole, ceapa marinata peste care se picura uleiul brun verzui de seminte de bostan, vine cu veselie si zvâc, sa se aseze langa mamaliga ancestrala.
Nu vreti sa deschideti un borcan nou de gogosari, sau castraveti pentru o salata de cartofi? Marinati doua cepe, pana fierb barabulele si doua oua, scapati un pumn de masline si untedelemnul cel virginal si gata mancarea.