Muraturi - Un topic acrisor Muram tot ce prindem
#102
Postat 27 January 2011 - 02:40 AM
acum ai venit si cu nucile, esti intradevar un maestru in ceea ce priveste inovatiile si creativitatea! felicitari, ador nouvelle/creative cuisine!!!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#103
Postat 26 June 2011 - 08:45 AM
Hai la prins de castraveti!
Am pus ieri la solar prima transa din vara asta de castraveti mur(l)ati* la soare.
Pe bubosii respectivi i-am frecat constiincios cu peria de teama bacteriilor E-coli si i-am si oparat de trei ori (dimineata la pranz si seara) - o premiera, sa vedem cum ies.
Miroseniile care-mi plac mie: Ramurele de cimbru uscat, de busioc uscat cu floare, crengute de visin.
Printre dansii, boabe de agurida, catei de usturoi, boabe de piper, seminte de mustar si un ardei iute, care chipurile accidental , s-a aruncat in cutitul meu si s-a putin spart.
Saramura am amestecat-o cu un pahar din borsul meu de legume (de fapt o moare fara sare) care contine deja amorsa de fermentatie.
______________
* vorba fetii din orasu' de sus
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#104
Postat 26 June 2011 - 03:29 PM
Nu le-am pus zeama de bors, dar le-am pus un colt de paine. Eu le zic castraveti de vara! Recunosc ca i-am spalat bine, dar nu i-am frecat cu peria.Ii cred si eu pe astia de la televizor care zic ca pe aici nu avem problema asta la castraveti, at least.
#105
Postat 26 June 2011 - 09:50 PM
zerda, la 26 June 2011 - 03:29 PM, a spus:
Nu le-am pus zeama de bors, dar le-am pus un colt de paine. Eu le zic castraveti de vara! Recunosc ca i-am spalat bine, dar nu i-am frecat cu peria.Ii cred si eu pe astia de la televizor care zic ca pe aici nu avem problema asta la castraveti, at least.
Zerda, ce sunt crengutele de vin?
#106
Postat 27 June 2011 - 10:23 AM
Armina, la 26 June 2011 - 09:50 PM, a spus:
1. C'est quelque chose du bon
Si sunt sigur ca sunt aromate.
2. Vin la tine / vin degeaba .
Sunt "precis" ca e vorba de tot de visin
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#108
Postat 27 June 2011 - 08:34 PM
W Mamadeus Paparotti, la 27 June 2011 - 10:23 AM, a spus:
dadada, de visin.!!!!
#109
Postat 17 July 2011 - 01:49 PM
Muraturi - Un topic acrisor
cu subtitlul
Muram tot ce prindem
Multumesc pentru ajutor.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#110
Postat 17 July 2011 - 02:44 PM
#111
Postat 17 July 2011 - 03:20 PM
W Mamadeus Paparotti, la 16 January 2011 - 11:50 AM, a spus:
Pai, coaja de pepene verde nu fuge prea repede.
- Nespa?
- Baspa! - Gheorghe Dinica si Marin Moraru in Cuibul de viespi
Am gasit muratura asta pe net - watermelon pickle rind
La vara, materia prima va fi scumpa foc , dar facem un efort si o incercam.
Pana una-alta, mi-am pus un reminder pe computer cu data de 1 iulie si cu atentionare din saptamana in saptamana.
Zis si facut. De trei ori m-a atentionat calculatorul pana acum.
Multumesc Adriana pentru promptitudine
Urmeaza reteta.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#112
Postat 17 July 2011 - 03:33 PM
Watermelon Pickled Rind
.
.
Ingrediente:
o lubenita de 6-7 kilograme
sare grunjoasa neiodata
otet de 9 grade
zahar sau miere
seminte de mustar
boabe de piper negru
palarii de flori de marar
foi de dafin
un ardei iute
Optionale
Ceapa, usturoi, boabe de agurida, morcov, seminte de coriandru, enibahar, cuisoare, ghimbir, scortisoara, you name it. Stiti mai bine ce va place.
Americanii folosesc in retetele lor, cuisoare, scortisoara, ghimbir. Si le fierb de le innebusc. Eu am virat inspre castraveciorii bulgaresti, ca si pepenele, vorba lui Eminescu e tot un fel de "bulgaroi cu ceafa groasa"
Mod de preparare:
Taiati pepenele in felii si faceti ce stiti cu miezul . Cojile se taie transversal fasii de 2 cm latime (e mai usor de curatat). Se inlatura partea roz si apoi coaja verde. Un cutit economic (vegetables peeler) solid ajuta mult. Fasiile de coaja se taie patratele, dreptunghiuri sau mai fancy. Se pun intr-un castron cu apa sarata, eventual si cuburi de gheata si se lasa in frigider pana a doua zi.
Buuun. E a doua zi, v-ati intors de la servici si aveti un pic de timp liber. Incepeti prin a steriliza borcanele. Cand sunt putine eu pun borcanele ude dar bine scuturate in cuptorul cu microunde si le las 1 minut pe putere medie si 1 minut pe putere maxima. In fiecare borcan se pun seminte de mustar, boabe de piper, marar, o jumatate de frunza de dafin, feliute de chilli cate socotiti apoi coaja de pepene scursa.
Se prepara solutia de marinare din apa si otet in proportia de 1 la 4 - mai gustati si voi. Sare se da cam o lingura la litru si zahar cam tot atat, poate ceva mai putin. Se aduce la fiert, se pun o parte din condimentele pe care nu le-ati introdus in borcane. Eu am pus o ceapa taiata felii, 5-6 fire de cimbru uscat, doua frunze de dafin, o frunza de telina, 10 seminte de coriandru si 3 boabe de enibahar sparte. Dupa ce da un clocot se lasa sa infuzeze 10 minute, se strecoara si se toarna peste coaja de pepene din borcane.
.
.
Se infileteaza capacele, se verifica etanseitatea rasturnand borcanele cu capacul in jos. Se sterilizeaza la bain-marie douazeci de minute din momentul fierberii, apoi se acopera cu oarece textile si se lasa sa se raceasca foarte incet. Se depoziteaza in camara.
Eu voi sacrifica un borcanel, il voi cerceta din doua in doua zile si va voi spune in cat timp sunt gata de servit.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#114
Postat 18 July 2011 - 05:47 AM
si separat
Prune murate
Exceptand fazele cu curatatul de coaja - aici se elimina cat de cat doar coditele fructelor - si lasatul peste noapte in frigider - tot ne-necesar si el, se procedeaza ca in reteta de mai la deal - Coaja de pepene verde murata
Hai lelita in deal la vie!
Hai lelita, hai lelita, hai!
Sa culegem razachie
.
.
Ochiii lui
.
.
Poze mai vechi
Nu curatati prunele de os raman mai ferme. La struguri, doar daca aveti placere
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#115
Postat 18 July 2011 - 02:12 PM
am niste castraveti excedentari, ia sa pun si eu un borcan mic!
edit: gata, am prestat!
#116
Postat 21 July 2011 - 12:59 PM
1 litru si jumatate de apa, 250 ml otet, 1 lingura sare, 100 gr zahar, in clocot si turnat peste pastai.
Revin cu poza si cu rezultat cand or fi gata!
#117
Postat 22 July 2011 - 08:47 AM
L-am prins!
.
.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#118
Postat 23 July 2011 - 11:28 AM
.
.
Iei o varza mare si indesata. Si un ardei gras. O toci cat poti mai bine. La fel faci si cu ardeiul. Ai nevoie de oala de 10 litri sau o copaie. Framanti varza cu un pumn de sare grunjoasa neiodata. Bagi o maturica de cimbru uscat intr-o punga si freci bine, apoi condimentezi varza cu măcinişul de cimbru din punga. Indoi cotoarele de cimbru si le legi cu ata impreuna cu cateva bete de cimbru cu palaria pe cap si le ţâpi in varza. Indesi varza intr-un borcan presand bine. Isi lasa singura apa de care are nevoie. Acoperi borcanul cu o farfurioara sau il legi la gura cu tifon. Il pui in geam, la soare de sa-si faca rânză si vecinii.
Si pleci de-acolo.
Te intorci peste cateva zile cand varza e murata si muiata.
O pui in borcane mai mici si o ti in frigider.
Si vreau sa incerc sa fac si Kimchi vara asta.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#119
Postat 23 July 2011 - 12:03 PM
Poate schimbam ceva retete
#120
Postat 23 July 2011 - 12:19 PM
kimchi asta ma intriga dar...cum am zis...doar pt mine? nu am mancat niciodata, nu stiu cum e