Coaja de pepene verde murata
Watermelon Pickled Rind
.

.
Ingrediente:
o lubenita de 6-7 kilograme
sare grunjoasa neiodata
otet de 9 grade
zahar sau miere
seminte de mustar
boabe de piper negru
palarii de flori de marar
foi de dafin
un ardei iute
Optionale
Ceapa, usturoi, boabe de agurida, morcov, seminte de coriandru, enibahar, cuisoare, ghimbir, scortisoara, you name it. Stiti mai bine ce va place.
Americanii folosesc in retetele lor, cuisoare, scortisoara, ghimbir. Si le fierb de le innebusc. Eu am virat inspre castraveciorii bulgaresti, ca si pepenele, vorba lui Eminescu e tot un fel de "bulgaroi cu ceafa groasa"
Mod de preparare:
Taiati pepenele in felii si faceti ce stiti cu miezul

. Cojile se taie transversal fasii de 2 cm latime (e mai usor de curatat). Se inlatura partea roz si apoi coaja verde. Un cutit economic (vegetables peeler) solid ajuta mult. Fasiile de coaja se taie patratele, dreptunghiuri sau mai fancy. Se pun intr-un castron cu apa sarata, eventual si cuburi de gheata si se lasa in frigider pana a doua zi.
Buuun. E a doua zi, v-ati intors de la servici si aveti un pic de timp liber. Incepeti prin a steriliza borcanele. Cand sunt putine eu pun borcanele ude dar bine scuturate in cuptorul cu microunde si le las 1 minut pe putere medie si 1 minut pe putere maxima. In fiecare borcan se pun seminte de mustar, boabe de piper, marar, o jumatate de frunza de dafin, feliute de chilli cate socotiti apoi coaja de pepene scursa.
Se prepara solutia de marinare din apa si otet in proportia de 1 la 4 - mai gustati si voi. Sare se da cam o lingura la litru si zahar cam tot atat, poate ceva mai putin. Se aduce la fiert, se pun o parte din condimentele pe care nu le-ati introdus in borcane. Eu am pus o ceapa taiata felii, 5-6 fire de cimbru uscat, doua frunze de dafin, o frunza de telina, 10 seminte de coriandru si 3 boabe de enibahar sparte. Dupa ce da un clocot se lasa sa infuzeze 10 minute, se strecoara si se toarna peste coaja de pepene din borcane.
.

.
Se infileteaza capacele, se verifica etanseitatea rasturnand borcanele cu capacul in jos. Se sterilizeaza la bain-marie douazeci de minute din momentul fierberii, apoi se acopera cu oarece textile si se lasa sa se raceasca foarte incet. Se depoziteaza in camara.
Eu voi sacrifica un borcanel, il voi cerceta din doua in doua zile si va voi spune in cat timp sunt gata de servit.