Cand ficatul nu mai functioneaza
#101
Postat 08 January 2013 - 09:14 PM
eu zic ce am facut eu si-a scazut si posteriorul, vorba ta adiacent, mie mi-era frica ca ma baga la operatie, sa ma vezi ce disciplinata eram!
#102
Postat 08 January 2013 - 09:40 PM
De vreo catva ani, am o durere, ca si laponica, dar in partea stanga.La aceasta durere se adauga de vreo cateva luni, oboseala, dureri de cap si balonari.Am fost la medic, de fapt am vazut doi medici, si trebuie sa vad altul, pt ca pe astia nu i-am nimerit. Unul mi-a zis ca nu e nimic anormal cu aceste dureri, iar celalalt, sa mai asteptam, sa vedem daca starea mea se inrautateste. Grozav, ce sa zic.O sa caut si pe al treilea sa vad si ala ce mai zice.
#103
Postat 08 January 2013 - 09:48 PM
Mai arunca si aici un ochi: http://artaculinara....alori-gamma-gt/
Cine se da medic si spune ca nu e grav...ori mai rau, ca e normal sa ai dureri si balonari iti rade in fata efectiv. Eu cel mai tare ma enervez pe astia care isi trateaza pacientii ca pe niste bovine cu creier amputat. Atata timp cat corpul iti da semnale ca ceva nu e asa cum ar trebui, asculta-l.
Pentru inceput, incearca sa iti ajustezi alimentatia ca sa eviti balonarile. Si incearca ceva miscare, o plimbare de jumatate de ora poate avea beneficii imense.
Sanatate multa iti doresc!
#104
Postat 08 January 2013 - 09:49 PM
Suc de portocale sau portocala;
Dupa 30 de minute 2 sandwichuri cu sunca de pui/curcan;
cafea/ceai cu indulcitor
Pranz:
salata verde cu ton( in suc propriu) si lamaie cu paine prajita
supa de carne degresata cu fidea
ora 16 : biscuiti cu grasime max 16%.
Cina (ora 7 daca va culcati la 10) paste cu piept de pui fiert cu sos de iaurt si ierburi aromatice.
Altul:
imediat dupa trezire suc de grapefruit
Dupa 30 de minute, doua tartine cu branza tartinabila light
un iaurt mic
cafea/ceai
Pranz:
Supa de rosii cu orez/paste sau supa crema de legume.
Budinca de piept de pui cu conopida cu crusta de branza tartinabila light la cuptor.
Orele 16: iaurt natural cu fructe taiate sau langa cum preferati.
Cina: Cod la cuptor cu lamaie si ierburi si cartofi nature fara unt.
La trezire portocala/suc de portocale
dupa 30 de minute un sandwich cu sunca de pui/curcan
un sandwich de branza tartinabila light
Pranz:
salata de cruditati( mar, morcov,cartof piure, lamaie, sare) cu paine prajita
Friptura de vitel cu salata verde cu lamaie sau cu iaurt.
Orele 16: sticksuri simple cu sare sau jeleu de fructe/ grisine/biscuiti sarati.
Cina optional: Friptura de vitel la gratar cu legume sau piure de cartofi facut cu iaurt doar;
Placinta de spanac cu branza( cas, tartinabila), foi de placinta.
Friptura de pui fara piele la cuptor cu ierburi si lamaie cu legume.
Paste cu piept de pui fiert, broccoli si lamaie, ierburi aromatice.
Chifelute din carne de max 5 % grasime( curcan, vitel) la gratar cu salata verde cu iaurt;
Cum se vede o vreme n-am folosit nici macar ulei de masline, dar v-am dat idei de protejat ficatul, sper, cel putin!
#105
Postat 08 January 2013 - 09:57 PM
Eu nu ma impac cu lactatele dimineata, asa ca o sa le mut eu cumva. Azi m-am bazat pe legume si grasimi foarte putine.
#106
Postat 08 January 2013 - 10:03 PM
Dar cum pe vremea aia nu simteam prea grozav, nu era mare diferenta. Dupa aia nu am mai mancat decat sunca dimineata!
Pune si tu paste cu sos de iaurt, ca sa ai calciu si gata!
Ti-am zis ca eu am fost la specialist in boli metabolice ca s-au crucit aia cum mi-a crescut mie GGT cand eram internata de 10 zile in spital cu perfuzii! Deci meniul e pentru oameni normali , nu din astia ca mine!
Adica, daca nu stateam 14 ore pe zi cu perfuzii, poate ma suspectau ca am fugit din spital, dar asa, imi schimbau perfuzia la ora, ce naiba era sa fac, a crescut de stres/
Dar ideea e ca da rezultate, nu mori de foame, nu cantaresti nimic, vorba ta, mai faci si un pic de miscare si se porneste rotita!
#107
Postat 08 January 2013 - 11:05 PM
Lapona Enigel, la 08 January 2013 - 09:48 PM, a spus:
Mai arunca si aici un ochi: http://artaculinara....alori-gamma-gt/
Cine se da medic si spune ca nu e grav...ori mai rau, ca e normal sa ai dureri si balonari iti rade in fata efectiv. Eu cel mai tare ma enervez pe astia care isi trateaza pacientii ca pe niste bovine cu creier amputat. Atata timp cat corpul iti da semnale ca ceva nu e asa cum ar trebui, asculta-l.
Pentru inceput, incearca sa iti ajustezi alimentatia ca sa eviti balonarile. Si incearca ceva miscare, o plimbare de jumatate de ora poate avea beneficii imense.
Sanatate multa iti doresc!
multumesc, laponico. nu pot sa zic, ca fac excese in alimentatie, evit prajelile, iar cu dulciurile nu sunt prietena. tata a fost diabetic, mama sufera de alte chestii, asa ca la noi in casa s-a gatit tot timpul dietetic, ca sa zic asa.dar osa incerc sa-mi organizez un meniu, si, mai ales sa respect orele de masa.
cu sportul, e mai prost. urasc sa merg la sala, am incercat de nenumarate ori, si rezultatul a fost anularea abonamentului. imi place sa merg pe jos, si sa fac miscare, dar in aer liber. va trebui si aici sa ma organizez, cu plimbari deocamdata, urmand sa le adaug bicicleta, cand vine vremea frumoasa.
stiu ca la toate astea, stresul a avut partea lui, din cauza unor probleme juridice in Romania, care ma macina de 3 ani jumate, si care din pacate nu mai am nici o speranta ca se vor rezolva. tot am sperat, dar cu inceputul asta de an, cred ca a venit si randul sperantei sa moara.
hai, ca incerc sa ma organizez cu meniurile dupa ce-a scris zerda si celelalte fete pe-aici.
#108
Postat 09 January 2013 - 11:57 AM
am facut o lista de alimente vegetale si animale agreate si am redus meniul zilnic
in loc sa am 5 mese VARIATE am preferat 5 mese cu 2-3 alimente/zi, din 2 motive: unul ca nu ma tineau nervii sa pregatesc atitea dimineata si sa le car in poseta, iar altul ca obligam sistemul digestiv sa prelucreze prea multe tipuri de alimente diferite
sau chiar un singur aliment, cu un mic adaos de altceva, toata ziua la job. cind ajungeam acasa schimbam cu altceva.
depinde de reactiile din stomac, eu prefer alimente blinde dimineata, ca un pansament gastric, ceva neutru la prinz si de preferat fara miros si seara fac experiente la cratita
cine poate suporta dimineata pe stomacul gol suc de portocale/grepfruit, jos palaria, dar pe mine parca ma rodeau soarecii in stomac chiar daca mai completam cu biscuiti sau urda de vaca
la fostele joburi imi caram meniul complet, felul 1 + 2 + desert si faceam masa combinata cu restul colegelor... timpuri fericite
recent, exclusiv din cauza altor colegi am avut nivel de stres maxim, pe 2 functii simultan, o perioada buna de timp si dupa ce am facut amenintari mortale la adresa lor, am renuntat la 1 functie si colaborarea cu respectivii... mi-am revenit ca sunt o duamna protapita pe job special de relatii cu publicul de nivel supra calificat, dar am in vizita si muncitori necalificati...
acum am trecut la semi regim alimentar de protectie, la job, dar imi permit excese culinare - nu cantitative - acasa
si i-as stringe de git pe doctori, ca specialistu' la care am fost cindva nu mi-a dat o analiza, tot tratamentul s-a bazat pe o radiografie
te sfatuiesc sa iti faci analiza specifica ptr. evidentierea ulcerului. probabil ar fi si alte analize ptr. depistarea altor bacterii
si nu iti spala stomacul prea mult cu ceaiuri, inainte de masa in nici un caz, ca speli sucurile care sunt pe mucoasa stomacala si alea te ajuta la digestie.
dupa masa doar o inghititura sau doua, sa iti cureti dintii si gitul, ca iar se dilueaza bolul alimentar
sa ne scrii cu ce te repari
#109
Postat 09 January 2013 - 12:11 PM
Tic-tac, la 09 January 2013 - 11:57 AM, a spus:
cine poate suporta dimineata pe stomacul gol suc de portocale/grepfruit, jos palaria, dar pe mine parca ma rodeau soarecii in stomac chiar daca mai completam cu biscuiti sau urda de vaca
si nu iti spala stomacul prea mult cu ceaiuri, inainte de masa in nici un caz, ca speli sucurile care sunt pe mucoasa stomacala si alea te ajuta la digestie.
dupa masa doar o inghititura sau doua, sa iti cureti dintii si gitul, ca iar se dilueaza bolul alimentar
sa ne scrii cu ce te repari
Draga tic-tac,in primul rand ma bucur nespus sa te revad (mi s-a facut brusc o pofta nebuna de salata de ardei copti )
Ma regasesc atat de bine in ceea ce ai scris ,idem sunt si eu!
Laponel si fetelor,urmaresc topicul cu maxim interes!
P.S Meniurile puse de Zerda ma coafeaza extrem
#110
Postat 09 January 2013 - 12:39 PM
In general nici mie nu-mi rezista stomacul la citrice, tot din cauza de reflux, dar atunci luam 3 omeprazol pe zi si am suportat mai usor.
Altfel, daca nu le mananc pe stomacul gol, eu nu pot manca fructe, atunci sa vezi balonari chiar dureroase, ca am si colon iritabil. Scuzati precizarea, dar eu dupa 30 de minute de la portocala, mandarina,suc ce-o fi, trebuie sa fiu in preajma baii si apoi pot manca restul micului dejun, dupa ce ma linistesc.
Stiu, sunt un compendiu medical ambulant, ma gasiti la multe pagini!
Edit pentru Geany, ma bucur ca-ti plac meniurile, m-am gandit sa-ti spun un secret aflat de la emisiunea ta favorita, parmezanul are multa aroma, asa ca chiar daca pui putin 10-15 grame, ii simti gustul si continutul de grasimi este in realitate destul de mic, asa ca poti pudra legumele fierte, innabusite cu parmezan si nu ai senzatia de mancare de dieta.
#111
Postat 09 January 2013 - 12:43 PM
#112
Postat 09 January 2013 - 12:53 PM
zerda, la 09 January 2013 - 12:39 PM, a spus:
Edit pentru Geany, ma bucur ca-ti plac meniurile, m-am gandit sa-ti spun un secret aflat de la emisiunea ta favorita, parmezanul are multa aroma, asa ca chiar daca pui putin 10-15 grame, ii simti gustul si continutul de grasimi este in realitate destul de mic, asa ca poti pudra legumele fierte, innabusite cu parmezan si nu ai senzatia de mancare de dieta.
Exact! Multumesc
Deasemeni ierburile aromatice,sau pudra de cilli,sau ce altceva place si va prieste(verdeata,marar,patrunjel ,ceapa verde busuioc etc)caperi,putin usturoi sau ceapa etc,pot da gust mancarii fade sau care nu place atat de mult papilei, fara insa a aduce aport caloric ci doar gust!e un truc bun de stiut si de tinut minte..(dealtfel mancarea condimentata cu oricare din cele mentionate mai sus ,se poate reduce la maxim sau chiar de tot sarea ,condimentele dau gust asa incat pt. cei cu probleme de sanatate ce implica si reducerea sarii sau chiar scoterea ei din dieta pt. regim,asa pot reusi mai usor sa tina ,un regim fara sare)
#113
Postat 09 January 2013 - 01:27 PM
se fac si ptr. bila, ficat
ai facut coprocultura ? atentie mare ca ar trebui repetata, nu te baza ca e negativa o data si ca scapi
Geany, anul asta m-am suparat ca n-am conditii de copt la aragaz si n-am copt nici un ardei ptr. iarna !
si eu maninc fructele pe stomacul gol, acum iarna imi fac seara cum ajung acasa o salata de fructe - mandarina, clementina, ananas, banana, portocale - cu iaurt, dar nu dimineata
uneori banana dimineata
dupa ce te repari in linii mari, foloseste praful de turmeric (curcuma), de preferat din sursa nord africana, condiment la legume fripte si carne si orice ti-ar placea.
adica e dezinfectant bun ptr. stomac, intestine
am o iubire de mitza, cit timp am avut probleme cu balonarea si cind stateam intinsa pe canapea venea la mine si se aseza exact pe stomacul meu umflat.
iubirea are 4,5 kg
am terminat cu balonarile - am terminat si cu mitza latita pe stomac
acum imi sare in brate si vrea masaj la cap, urechi si umeri
#114
Postat 09 January 2013 - 01:44 PM
Cu privire la meniuri in timp te obisnuiesti sa le gatesti, de exemplu, sa nu lasi pieptul de pui la cuptorul incins mai mult de 20 de minute ca se face iasca, sau pestele la fel, cartofii natur ii impodobesti cu iaurt sau daca nu vrei zdrobesti un cartof, il diluezi cu apa in care au fiert cartofii si patrunjel si se face ca un dressing.
A sau "snitel: de piept de curcan la cuptor fara grasime. Incredibil, dar mi-a iesit din prima!
Daca ma mai intrebati poate imi mai aduc aminte!
#115
Postat 09 January 2013 - 01:51 PM
de fapt am uitat ceva, cititi aici, io n-am citit tot, pe alese
http://www.netmedic....erea-abdominala
#116
Postat 09 January 2013 - 02:01 PM
#117
Postat 09 January 2013 - 02:02 PM
zerda, la 09 January 2013 - 01:44 PM, a spus:
Cu privire la meniuri in timp te obisnuiesti sa le gatesti, de exemplu, sa nu lasi pieptul de pui la cuptorul incins mai mult de 20 de minute ca se face iasca, sau pestele la fel, cartofii natur ii impodobesti cu iaurt sau daca nu vrei zdrobesti un cartof, il diluezi cu apa in care au fiert cartofii si patrunjel si se face ca un dressing.
A sau "snitel: de piept de curcan la cuptor fara grasime. Incredibil, dar mi-a iesit din prima!
Daca ma mai intrebati poate imi mai aduc aminte!
Pe mine ma ucid bananele.... Una daca mananc... o iau pe rau la vale.... zic ca dau coltu', asa de tare ma arde stomacul. Crude, coapte, verzi, patate.... orice vechime or avea, efectul e acelasi - hiperaciditate, da' rau de tot!!!!
#118
Postat 09 January 2013 - 02:34 PM
si asa ajungi sa faci liste de verzituri
nu va luati dupa listele de alimente citite/recomandate ptr. boli de ficati, bile si alte co(t)loane
am facut proba ptr. fiecare aliment in parte, iar un regim de 1-2 alimente pe zi face bine sistemului digestiv, se digera uniform, cu repetitie, in acelasi interval de timp alimentul respectiv.
stomacul si intestinele se refac, altfel obligati sa schimbe parametrii dupa 3-5 ore pe alt tip de aliment/digestie
doctor in gastroentero ma fac
#119
Postat 09 January 2013 - 02:40 PM
#120
Postat 09 January 2013 - 04:15 PM
Ba chiar mi le-a recomandat doctorul cand a vazut ca iar mi-au scazut electrolitii( sarurile) din sange si m-a intrebat ce s-a intamplat si o colega de rezerva m-a dat " in gat" ca Nu mananca nimic domnule doctor!
Si a trebuit sa-i spun de ce, ca n-avea sare!
Dar cum ziceam eu luat omeprazol la greu, puteam manca si lamaie goala!