Lapona Enigel, la 08 January 2013 - 04:48 PM, a spus:
Ioana, de ce nu e indicata mazarea la bolile de ficat? Din cauza continutului mare de zahar?
Sa-i multumesti animalului Squeaky ca s-a bagat intr-un dulap inainte de Craciun si-am gasit cu aceasta ocazie doua copii xerox dupa cele doua regimuri pe care le-am tinut eu, date de nutritionist , mentionez ca si eu aveam ficat steatos.
Regim in boli de ficat
Alimente permise:
ceai, ceai cu lapte, cafea cu lapte, iaurt, kefir, lapte batut.
Branzeturi nefermentate: branza de vaca, urda.Gruyere, branza cheddar, unt in cant f. mica.
Biscuiti, paine alba( uscata).
Supe: de legume, supa fara grasime cu fainoase.
Paste fainoase: gris, orez, ovaz, paste din grau, fidea de orez, tapioca, arpacas.
Legume verzi fierte pregatite cu unt sau untdelemn: fasole verde, dovlecei, conopida, broccoli, spanac( alte verzituri Nota mea),sfecla, salata verde, vinete coapte.
Carne alba( fiarta sau la gratar) - de pasare, vitel, piept de curcan, miel fara grasime( adica cotletele sau pulpa macra-nota mea), peste slab( salau, stiuca, pastravi, biban, mreana, calcan, guvizi etc.)
Prajituri cu ou putin, preferabil prajituri uscate, cu fructe sau marmelada, placinta cu mere sau branza de vaci.
Fructe crude: pere, mere, citrice, fragi, struguri, pepene, banane, zmeura, curmale, smochine, compoturi sau gelatine de fructe, miere de albine.
Bauturi: apa naturale, limonada, sucuri de fructe sau legume.
Interzicem:
lapte gras, smantana, frisca, branzeturile fermentate( casul este permis ca are putina grasime), supe grase.
Legume: mazare verde, sparanghel, varza, zeama de varza, ardei, rosii, ciuperci, macris, castraveti,ridichi, ceapa, usturoi, telina, hrean, praz( astea ultimele sunt iritante pentru ficat din cauza ca sunt picante- nota mea)
Legume uscate: fasole, mazare uscata, linte.
Carne de : vaca, porc, gasca, rata, vanat si sosuri tip tocana, papricas, carne afumata, slanina, mezeluri, carnati; organe- creier, rinichi, ficat, plamani.
Peste gras: nisetru, cega, morun, somon, sardine, crap, somn, etc.
Sunca grasa, pastete, icre, conserve de carne si peste(cu exceptia celor in apa, adica ton, ca eu alta nu am gasit), raci si creveti.
Oua si maioneza.
Condimente: piper, paprica, otet, hrean, mustar, masline, alune, migdale, fistic seminte.
Prajituri cu multe oua si/sau frisca, torturi cu crema, inghetata( cu exceptia celei de fructe).
Cafea neagra, ciocolata.
Bauturi alcoolice, tutun.
Se recomanda alimentatia frecventa de 5 ori pe zi( 8,10,13,18,20. eu aveam GGT mare de tot si m-a ajutat.
Si mazarea, ca si fasolea si varza si sparanghelul sunt interzise pentru ca se digera in mult timp si in tot timpul digestiei, ficatul este solicitat sa contribuie cu bila si enzime, asa mi-au spus mie.
Dupa cum vezi daca faci o comparatie cu cele de la regimul detox, o multime de acolo sunt interzise la regimul pentru boli de ficat: varza, sparanghel, castraveti,rosii, telina, ridichi, ceapa, usturoi, condimente.
Edit ca animalul Veve imi tot topaia pe foaia cu regimul:
Sunt permise si cartofii, fierti, copti, cartofii dulci,dovleacul fiert/ copt radacina de patrunjel, pastarnac, andivele si rudele lor.( ca dupa andive era etc., de aia am decis eu ca toata familia lor)