Postat 18 March 2010 - 02:25 AM
știu, sînt cam multe cifre dar măcar ele nu *minte*
Infiintarea Fondului National de Dezvoltare a fost urmata de un mod de aplicare restrans, temporizat si ezitant, care a vizat mai degraba prezervarea disponibilitatilor din privatizare, gestionate de Ministerul Finantelor Publice, decat introducerea lor in circuitul investitional.
Aceasta este una dintre concluziile prezentate de Curtea de Conturi in raportul pe 2008.
Potrivit raportului, sumele provenite din privatizari, adica 11 miliarde de lei, au fost folosite pentru acoperirea deficitelor din Trezorerie.
In ceea ce priveste sumele utilizate efectiv pentru investitii din FND, circa 500 milioane de lei, Curtea de Conturi a sesizat o serie de nereguli si prejudicii.
Au fost sesizate organele de urmarire penala in cazul banilor alocati pentru investitiile de la stadionul national Lia Manoliu si aeroportul Baneasa.
Pe scurt: Banii care trebuiau sa ajunga in investitii nu mai exista, fiind folositi pentru acoperirea deficitului.
In 2008, a fost utilizata suma de 8,5 miliarde de lei, iar in 2007, suma de 2,6 miliarde de lei, totalul fiind de 11,1 miliarde de lei.
Fondul National de Dezvoltare trebuie reintregit pentru ca acea suma sa poata fi utilizata pentru lucrari de infrastructura.
Persoana care a gestionat fondul in perioada 2007-2008, Varujan Vosganian, sustine ca sumele au fost utilizate temporar, iar fondul poate fi refacut prin emiterea unor titluri de stat.
"Sa ma lase Basescu o luna la Ministerul Finantelor si o sa reintregesc fondul", este raspunsul lui Vosganian la o intrebare adresata de HotNews.ro. (dacă nu sîntem miștocari, nu sîntem români)
Ramane in continuare intrebarea: unde au ajuns cele 11 miliarde de lei? (2.7 miliarde euro)
Atitudinea actualului Guvern fata de modul in care au fost utilizate sumele este mai degraba pasiva.
Din cand in cand iese premierul Emil Boc si mai aminteste de acei bani, fara a intreprinde, insa, ceva concret.
Ultima oara a vorbit de sumele din FND in urma cu doua zile, in cadrul unei vizite in judetul Timis.
"Noi am luat 3,6 miliarde de euro pana acum, Guvernul Romaniei, de la FMI si Comisia Europeana.
Daca aveam banii in Fondul national de dezvoltare, de unde i-a cheltuit guvernul liberal, Romania nu ar fi avut nevoie de acord de imprumut pentru finantarea deficitului.
Dar cand am avut crestere economica de 5, de 8%, am lasat deficit de 5,2%.
Ne-am finantat deficitul de unde?
Nu din imprumut extern, ci papand (exprimare de prim-ministru!) banii de la privatizarea BCR-ului si a altor privatizari.
Banii aceia din Fondul de dezvoltare, 4 miliarde si ceva de euro, in loc sa fie trimisi la investitii, unde le era locul, ca de aceea am facut privatizari, i-a cheltuit guvernul liberal pe bonusuri, prime si pe cadouri electorale", a spus Boc. (miștocari și profesioniști în aruncarea pisicii...moarte)
FND a fost infiintat in 2006 fiind alimentat cu 11 miliarde de lei din privatizarea BCR si alte privatizari.
Potrivit OUG 113/2006, acesti bani trebuiau sa fie folositi pentru investitii.
Acesta a fost scopul principal al infiintarii fondului. (și nicidecum finanțarea deficitului, măi Boc, care ești!)
Numai din privatizarea BCR au intrat in contul statului 2,25 miliarde de euro.
Cati bani au fost utilizati efectiv pentru investitii?
Raportul Curtii de Conturi arata clar: 504 milioane lei.
Aceasta este suma cheltuita, insa in bugetul de stat au fost prevazuti 700 de milioane de lei in perioada 2007-2008.
Potrivit Ministerului Finantelor, in 2009 nu a fost cheltuit niciun ban din FND. (deci nicio investiție)
Unde s-au dus 11 miliarde de lei din Fondul National de Dezvoltare?
Deturnare de fonduri sau inginerie contabila pentru acoperirea deficitului bugetar?
și mai pe scurt: dintr-un fond cu destinația 'investiții', alimentat cu 2,7 miliarde euro, se folosesc pentru investiții 124 milioane euro, restul de 2,6 miliarde euro nu-s...
Autorităţile publice locale s-au întrecut în a inventa sporuri pentru angajaţii din sistemul bugetar, potrivit Raportului Curţii de Conturi.
„Există o imaginaţie debordantă în a inventa drepturi şi sporuri care eludează atât cadrul legal cât şi o atitudine rezonabilă şi profesională din partea aparatului administraţiei publice locale (de ex. primă refacere după concediu de odihnă, primă de toamnă, bonificaţie pentru ziua localităţii).
Au fost acordate drepturi salariale prin acordul sau contractul colectiv de muncă sau dispoziţii ori decizii ale ordonatorilor principali de credite, în afara cadrului legal care reglementează salarizarea la nivelul funcţionarilor publici şi a personalului contractual, fenomen care s-a declanşat în urmă cu circa 4-5 ani”, se arată în Raport.
Peste 25.000 de persoane anagajate la nivelul autorităţilor locale au beneficiat de indemnizaţie pentru ţinută decentă, cheltuielile bugetare ridicându-se la aproape 50 milioane lei într-un singur an. (12 milioane euro)
Dar ţinuta decentă nu este totul pentru edili, angajaţii lor benefiind şi de alte sporuri care să le asigure o imagine excelentă.
Astfel, bugetarii au primit bani pentru vestimentaţie, pentru echipament sau pentru reprezentare (în acest ultim caz fiind cheltuite peste 20 milioane lei (5 milioane euro) pentru aproximativ 6.000 de persoane).
Nu a fost uitată nici întreţinerea igienii şi sănătăţii, astfel încât peste 1.500 de bugetari au beneficiat de acest spor pentru care s-au cheltuit 8,5 milioane lei. (2 milioane euro)
Chiar dacă pare greu de crezut, în România există şi sporul pentru refacerea după concediul de odihnă, ca şi sporul pentru transportul în concediu.
Pentru condiţii dificile de muncă s-au acordat o mulţime de bonificaţii, de la sporul pentru xerox sau sporul de praf, până la sporul pentru ochelari de protecţie sau cel pentru reparaţii carosabil, dar nefiind uitată bonificaţia pentru munca în condiţii penibile.
La nivel de comună s-a ajuns să se acorde chiar şi bonificaţie pentru ziua localităţii, pentru ziua silvicultorului sau pentru a sărbătorii venirea toamnei.
Întrucât funcţionarii români sunt tot mai stresaţi, conducerea instituţiilor au decis să le acorde şi spor de suprasolicitare neuropsihică (stres).
Astfel, într-un singur an, peste 18.000 de bugetari au primit un spor de stres în valoare totală de 20 milioane lei. (5 milioane euro)
Tot pentru a ajuta bugetarii să se relaxeze, autorităţile publice locale au decis să adauge acestor bonificaţii multe alte prime acordate cu diverse ocazii, de la căsătorie, naştere copil, pensionare, până la tot felul de zile de sărbătoare (Paşte, Crăciun, 1 iunie, 8 martie, 1 mai, 9 mai).
Autorităţile publice locale au dat şi multe sporuri pentru fidelitate, mobilitate, loialitate, dar şi spor de relaţii cu publicul sau spor pentru limbi străine.
În total, sporurile, indemnizaţiile, primele acordate salariaţilor plătiţi din bugetele locale au însumat 259 de milioane de euro în 2008. (64 milioane euro)
Iar raportul Curţii de Conturi susţine că aceste sume au fost plătite „fără bază legală”.
din sferele bine închise ale bugetarilor mai aflasem informații (mărunte) referitoare la sporurile acordate (de acord, nu în sume egale tuturor) și rar mi se întîmplă să mă mai uimească ceva din ceea ce se întîmplă în fascinanta Românie
tot ce mai pot să spun: nesimțire și bătaie de joc
noi de noi ne batem joc
repetă că nu există pustiu.
există doar incapacitatea noastră de a umple golul în care trăim.
aminteşte-ţi că paradisul a fost, aproape sigur, într-o grotă.
Octavian Paler