Sos caramel Cel de la terina de Clatite cu mere
#1
Postat 13 September 2011 - 03:50 PM
Ingrediente :
70 g unt
200 g zahar
180 ml frisca naturala(nu vegetala !) nebatuta
putina sare
vanilie
Lucrati intr-o cratita care sa aiba cel putin volum dublu fata de ingrediente ,pentru ca in momentul in care adaugati frisca se umfla foarte tare .
Sa aveti totul masurat si pregatit ,pentru ca dupa ce incepeti ,nu va mai puteti deslipi de cratita .
Sa purcedem dara :
Punem la topit untul .
Cand face basici ,adaugam zaharul si incepem sa invartim cu rabdare pana cand (zaharul )se caramelizeaza si face bulbuci .
Tragem cratita de pe foc si adaugam cu mare atentie jumatate din cantitatea de frisca lichida.Omogenizam.
Adaugam sarea,vanilia ,restul de frisca,invartim puternic si mai fierbem compozitia 4 minute.
Nu mai mult,ca se branzeste.
De fapt in cele 4 minute,nu trebuie decat sa se omogenizeze bine ,bine totul .
Gata .
Turnati in borcan si puneti la frigider pana se raceste .
Dupa ce se raceste,sosul se ingroasa .
Sa va fie de folos ,ca eu una m-am indragostit de el .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#2
Postat 13 September 2011 - 09:28 PM
Eu am citit asa: "in momentul in care adaugati frica Care frica nene? Aia de dependenta de sos caramel de la Pisco
Ei uite cum imi dai tu de lucru in loc sa ma hodinesc . Am un plan maret pentru maine
#3
Postat 13 September 2011 - 09:33 PM
Te astept la ceas de seara sa vad ce-ai comis .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#4
Postat 28 September 2011 - 10:52 AM
Ai folosit frisca naturala? Eu nu!
Pun poza sa vezi consistenta lui:
#5
Postat 28 September 2011 - 01:18 PM
dana3262, la 28 September 2011 - 10:52 AM, a spus:
Ai folosit frisca naturala? Eu nu!
Pun poza sa vezi consistenta lui:
20110925_5.JPG
Da am folosit frisca naturala(continut de grasime 30 %) si am respectat la gram cantitatile si timpii de fierbere.
Eu am mai facut o data reteta si duminica asta cand copiii au fost acasa si mi-au cerut repetitie la terina.
A iesit la fel .
Imi pare rau ,dar eu zic sa nu te dai batuta,pentru ca sosul asta chiar merita .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#6
Postat 28 September 2011 - 01:22 PM
Am modificat si la ingrediente ,sa nu mai existe confuzii .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 28 September 2011 - 04:07 PM
Mai incerc, mai incerc !
#8
Postat 20 January 2012 - 04:30 AM
#9
Postat 20 January 2012 - 08:09 AM
Floryn, la 20 January 2012 - 04:30 AM, a spus:
Eu fac doar atunci cand am la ce sa-l folosesc .Si nu apuca sa stea in frigider mai mult de 2-3 zile .
Cred ca termenul lui de valabilitate este egal cu cel al prajiturilor cu crema de unt .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#10
Postat 20 January 2012 - 03:13 PM
Floryn, la 20 January 2012 - 04:30 AM, a spus:
Cînd prepar în cantitati mai mari îl torn fierbinte în borcane cu capac sterilizate (oparite si uscate cu gura în jos, strîng capacul si rastorn borcanul cu fundul în sus pîna se racoreste suficient ca sa-l dau la frigider. Asa se poate pastra luni si luni, chiar si un an, as zice.
#11
Postat 21 January 2012 - 04:35 PM
Acum, sa zicem ca voi fi norocoasa si-mi va iesi, dupa aia sa presupunem ca va mai ramane ceva dupa ce voi baga linguroiul in borcan, imi dati si mie, va rog frumos, ceva idei la ce as putea folosi acest sos?
Multumesc muuuult de tot!
A, ca-mi veni mie o idee... oare ar merge sa fac trufele Stelinei si sa le umplu cu sosul? Ce ziceti? Oare merge?
#12
Postat 21 January 2012 - 09:43 PM
sorinadaniela, la 21 January 2012 - 04:35 PM, a spus:
Acum, sa zicem ca voi fi norocoasa si-mi va iesi, dupa aia sa presupunem ca va mai ramane ceva dupa ce voi baga linguroiul in borcan, imi dati si mie, va rog frumos, ceva idei la ce as putea folosi acest sos?
Multumesc muuuult de tot!
A, ca-mi veni mie o idee... oare ar merge sa fac trufele Stelinei si sa le umplu cu sosul? Ce ziceti? Oare merge?
Sorina ,
Daca inlocuiesti zaharul cu fructoza,pune putin mai multa fructoza si fii atenta la timpii de fierbere .
Fructoza are putere de indulcire mai mica decat zaharul .
Pe o scara de 1 la 100 ,
Zaharul are putere de indulcire de 100 %,
Fructoza si glucoza au putere de indulcire ,cam 80 %.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#13
Postat 23 January 2012 - 09:46 AM
Acum, daca se vorbeste de caramelizare nu mai stiu. Nu am incercat niciodata. Ma gandeam ca poate cineva are vreo experienta sau stie ceva mai mult decat mine.
Iti multumesc mult!
#14
Postat 23 January 2012 - 09:57 AM
sorinadaniela, la 23 January 2012 - 09:46 AM, a spus:
am caramelizat eu fructoza, o data, si pot sa iti spun ca se topeste/lichefiaza foarte repede, dar nu isi schimba culoara asa ca zaharul foarte repede. nu mai stiu exact ce am vrut sa fac (era cam de multisor) dar imi amintesc ca aveam in cratita de pe foc un lichid transparent care nu vroia sa se inchida la culoare. mi-a fost frica sa il las mai mult si l-am folosit asa si la gust era "caramelizat".
#15
Postat 23 January 2012 - 06:38 PM
sorinadaniela, la 23 January 2012 - 09:46 AM, a spus:
Ai gresit... eu cand inlocuiesc zaharul cu fructoza intodeauna pun mai putin. Inlocuiesc 100g de zahar cu 60g de fructoza... asta de ocicei.
Da asa e .
Errare humanum est .
Adevarul este undeva la jumatatea drumului .
M-am documentat si asta am gasit :
Dupa o carte de tehnologie .
Nu dupa informatii transmise din "gura in gura " pe net,unde am gasit... cum ca fructoza ar fi de doua ori mai dulce decat zaharul .
Puterea relativa de indulcire a unor zaharuri .
Zaharoza are putere de indulcire 100
Fructoza 120
Glucoza si siropul de glucoza 75-60
Dextroza 80
Sorbit 50
Fructoza ,mai pierde din puterea de indulcire daca este supusa unui proces termic indelungat .
Ce ai facut pana la urma ?
Ai incercat ?
http://povesticulinare.blogspot.com/
#16
Postat 24 January 2012 - 11:01 AM
Cer scuze, Piscotel, am fost dura? Nu te-ai suparat pe mine, nu? Sunt cam ametita in ultimul timp... am fetele amandoua acasa, bolnavioare, asa ca mai vorbesc si prostii uneori. Cer scuze!
De incercat, tot nu am reusit sa fac nimic din cauza de copchii bolnaviori... Trebuie sa stau numai cu ele sau intre ele...
Cum o sa scap un pic de nebunie am sa-mi incerc norocul.
#17
Postat 23 February 2012 - 10:40 AM
sorinadaniela, la 24 January 2012 - 11:01 AM, a spus:
Cum o sa scap un pic de nebunie am sa-mi incerc norocul.
Si am scapat de nebunieee... concluzie: trebuie sa-mi gasesc neaparat ceva de munca...
Am facut sosul caramel a lui nenea monti. Si arata superb, miroase o nebunie, da' eu inca nu-l pot gusta... dupa masa de pranz vedem ce bunatate a iesit.
Pana atunci poze:
Imediat cum am oprit focul...
La nici 5 minute de cand era gata, pus in borcanel... da' iese ceva sos din cantitatile date...
Si aici nu se vede prea bine ca-mi tremura manuta, da' asa pt Boni ca sa-si dea seama de consistenta dupa 10 minute de cand am pus sosul in borcan...
Va multumesc la amandoua! Si va pupacesc!
#18
Postat 23 February 2012 - 11:18 AM
#19
Postat 23 February 2012 - 12:17 PM
2ut, la 23 February 2012 - 11:18 AM, a spus:
Absolut!!! Altfel cum ar fi monti?
Eu sunt monti pan' la moarte!
#20
Postat 23 February 2012 - 12:31 PM
Dupa ce se intareste ramane tot lichid, adica poate fi turnat peste un dulce, etc ?
Sorina, brava, reusesti sa transformi tot ce vrei in monti!