Forum Culinar: Fresh Yellow Dates - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Fresh Yellow Dates Curmale proaspete

#1 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 16 September 2011 - 05:04 PM

Stiu ca majoritatea dintre voi ati mancat curmale uscate insa probabil ca putini ati incercat curmalele proaspete.
Curmalele sunt printre cele mai vechi fructe, cultivate de-a lungul Nilului încă din secolul 5 B.C.
Încărcate cu fibre - atât solubile si insolubile - curmalele sunt o sursa excelenta de potasiu şi oferă numeroase alte vitamine si minerale importante.

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-701-13161853103095.jpg

Curmalul sau denumit stiintific Phoenix dactylifera face parte din familia palmierilor.
Fructul are o pulpa carnoasa si un sambure lemnos. Forma fructelor variaza de la sferica, forma de ghinda, turtita sau patrata, iar culoarea variaza de la galben-portocaliu deschis la portocaliu-rosiatic inchis.
Marimea poate fi de la cateva sute de grame la mai mult de 500 g.

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-701-13161853192286.jpg

Curmalele se pot consuma proaspete sau uscate.
Fructele uscate sunt utilizate ca ingredient in prajituri, si in umpluturi. In tarile arabe, din fructele uscate se obtine o faina, iar din cele proaspete o substanta pastoasa, care inlocuieste zaharul si, respectiv, untul.
E folosit si la prepararea bauturilor alcoolice fermentate.
Curmalele proaspete au mai putine calorii decat cele uscate si contin cantitati mici de vitamina C.
Un desert din curmale uscate, presarate cu seminte de susan, cu acizi grasi polinesaturati si proteine, asigura o gustare delicioasa la orice ora.

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-701-13161853234578.jpg

Curmala contine si fier: 25 g de curmale pe zi sunt suficiente pentru a satisface nevoile de fier ale organismului.
Alte componenente: calciul, potasiul si cuprul - fac din curmala un aliment exceptional.
De asemenea curmalele sunt o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C si, asa cum am mai spus sunt bogate in fibre solubile si insolubile. Ele contin o varietate de antioxidanti fitochimici, fenoli si minerale intr-o cantitate mai mare decat merele.
In concluzie, acest fruct „miraculos", energizant si cu un continut de fier apreciabil ese un aliment ideal pentru cei care sufera de anemie si afectiuni care produc oboseala cronica.

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-701-13161853148117.jpg


#2 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 16 September 2011 - 05:37 PM

n-am vazut niciodata (cred) curmale proaspete.Imi tare mult cele uscate, chiar acum mancam unele:)
Cred ca daca le vedeam pe astea galbene asa nici n-as fi stiu ca-s curmale :scratch:
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#3 Useril este offline   Kiva 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 821
  • Inregistrat: 19-September 10
  • LocationDE

Postat 16 September 2011 - 06:49 PM

Interesant articolas, Chef-a. Nici eu nu am vazut pe aici sau prin alte parti curmale proaspete dar sunt frumoase, asa galbene, parca ar fi niste boabe de struguri :scratch:

#4 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,248
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 16 September 2011 - 07:25 PM

Nici eu nu le-am vazut niciodata, nici nu stiam cum arata, multumim ChefA :scratch:

#5 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,023
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 16 September 2011 - 07:34 PM

curmalele proaspete rulz, numai că trebuie să ştii cum să lea alegi, că dacă le papi necoapte, ţi se face gura pungă ...

alte chestii interesante despre curmale:
nu toate varietăţile pot fi mâncate proaspete

curmalele trec prin 4 faze de coacere iar denumirea arăbească a fazei e folosită pentru marketing: kimri pînă să dea în pîrg, khalaal (pârguite, astea sunt cele pe care le numim "proaspete"), rutab (cind incep să se maronească şi miezul devine lipicios) şi tamar (alea pe care le ştim noi, maro şi uscate). alea de se găsesc prin (unele) magazine sunt ori khalaal or tamar.

persanii papă ouă papară cu curmale, ceea ce mi-a fost recomandat să incerc de către un prieten, persan evident, cică-i foarte sănătos, are vitamine, mama zmeului, alea, alea. să NU incercaţi decît dacă aveţi toleranţă mare la chestii scârboase

#6 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 16 September 2011 - 09:12 PM

Ce fain arata! Nici eu nu am vazut! Daca vedeam sigur cumparam. Merci de info :*
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#7 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 16 September 2011 - 10:05 PM

Nici eu nu am vazut curmale proaspete pana anul acesta. V-am mai zis, cred, ca imi fac cumparaturile, mai ales cand e vorba de legume si fructe dar si peste si carne, de la un magazin asiatic, corean in speta dar cu produse din toate tarile exotice, incluzand si Romania in lista lor exotica. Zic asta pentru ca de la coreeni cumpar apa minerala Borsec, dulceata de macese, biscuiti, eugenii si cate si mai cate. Anyway, la ei am gasit acese curmale prospete pe care initial habar nu am avut ce sunt iar cand am vazut ca dedesubt scrie mare "Fresh Yellow Dates" mi-am ras in gand si am zis, oh, ia, coreeni astia nu prea stiu sa traduca, cu siguranta e vreun fruct de pe la ei de-acolo si i-au zis "date" ca asa le-a zis google translate. Ei bine, spre surprinderea mea boabele astea galbene sunt chiar curmale. Am cumparat ca sa ma dumiresc cum sunt si ca sa impartasesc cu voi experienta mea. Fructul este tare, la textura seamana cumva cu merele padurete, sunt fibroase dar foarte dulci, insa destul de asemanatoare cu ceea ce stiam eu ca inseamna curmala. Multumesc Dexter pentru completare, asa este, exista cele 4 faze de coacere, cele pe care le-am cumparat eu sunt khalaal. Am citit undeva ca arabii le mananca dimineata amestecate cu un soi de iaurt gros. Termenul lor grecesc este “diospyros” si inseamna “hrana zeilor”. Si inca ceva, in Orientul Mijlociu, curmalele sunt considerate un stimulent sexual eficace. So....curmalele rulz! :scratch:

P.S. Ioana, nu manca singura, da si la sot. =))

#8 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 17 September 2011 - 10:44 AM

Eu am vazut, cumparat , mancat...sunt delicioase...darrrrr ...atentie ca asa cum sunt in poze nu se pot manca...trebuie sa fie usor spre maroniu :floare:

http://fr.wikipedia....C3%AEches_1.jpg

#9 Useril este offline   rym 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Scarlett
  • Postari: 176
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 17 September 2011 - 01:11 PM

Vezi postareastella, la 17 September 2011 - 10:44 AM, a spus:

Eu am vazut, cumparat , mancat...sunt delicioase...darrrrr ...atentie ca asa cum sunt in poze nu se pot manca...



se consuma dupa ce stau in congelator cel putin o zi.
altfel slabe sanse sa mestecati fibra.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi