O prezentare pe cat de condensata, pe atat de remarcabila. Felicitari, moatza. Si inca odata felicitari pentru calitatea pozelor.
In sudul Ungariei nu am trecut, dar am auzit si citit ca orasul Seghedin este foarte frumos. Cunosc foarte bine Budapesta si vestul Ungariei, mai ales orasele Gyor, Komarom si Sopron.
Imi permit sa aduc cateva corecturi de date din textul topicului
Citeaza
Universitatea orasului - dupa ce Ungaria a cedat Romaniei Timisoara, ungurii si-au transferat universitatea la Szeged
Nu Universitatea din Timisoara, ci cel din Cluj a fost mutata la Seghedin cu profesori, studenti, biblioteca, arhiva cu tot, Dealtfel, Universitatea din Seghedin este cea mai bine cotata universitate din Ungaria. Aici au fost si sunt profesori de celebritate mondiala in domenii precum matematica, medicina, biologia. Au predat aici mai multi laureati ai Premiului Nobel.
Citeaza
Orasul e plin de cladiri frumoase, dar toate sunt inscriptionate doar in maghiara, asa ca n-am inteles mare lucru. Era cladirea unui minister
Cladirea la care va referiti, este sediul
Academiei de Stiinte Maghiare (fondata in 1824), a fost ridicata in 1856 pe baza proiectului arhitectului berlinez Stuller, castigator al concursului international organizat de academie. Construit in stil neorenascentist, atat exteriorul cat mai ales interiorul, perfect conservat, ofera viztatorilor o ambianta incantatoare.
Citeaza
Monumentul din piaţa care leagă muzeele, a fost construit în anul 1986, la jubileul de 1000 de ani de la existenţa ţării
De fapt, a fost construit in anul 1896, odata cu Bulevardul Andrassy si metrolul care circula sub el.
Citeaza
Budapesta este alaturarea celor doua orase vechi -Buda -orasul de pe deal si Pesta -partea de campie
Putina lume stie, dar in realitate nu doua, ci trei orase se uneau in 1876 Buda, Obuda (aflate pe malul drept) si Pesta de pe malul stang al Dunarii. Din cronicile vremii se stie ca burghezia celor trei orase nu au fost de loc incantati de idee si au boicotat cat au putut procesul de unificare, mai ales cei din Obuda. A fost nevoie de interventia regelui si a guvernului pentru a forta cele trei consilii locale ca sa voteze actul de unificare.
Citeaza
Grupul statuar Gh Dosza -Gh Doja. Noi am invatat altceva la scoala, ca era taran roman, asuprit de grofi. Vad ca si ungurii il comemoreaza, un mare bulevard ii poarta numele, cum o fi fost de fapt?
Pai, nu a fost nici roman si nici taran, cu atat mai putin, asuprit de grofi. Pe numele adevarat,
Makkfalvi Dosa Gyorgy, sau in actele de cancelarie:
Georgius Dosa Siculus de Makfalva in Sede Maros, in traducere:
Gheorghe Doja secui de Makfalva din Scaunul Mures a fost un
primpilus (echivalent cu patura mijlocie a nobilimii) secui, adica familia sa ocupa pozitia de capetenie militara a satului Makfalva (azi: Ghindari, jud. Mureş), nascut in Dalnic, judetul Covasna la 1470. Nu numai ca nu a fost un simplu taran, dar datorita faptelor de vitejie in oastea regala a fost ridicat la rang de Cavaler al Regatului, apoi numit comandant general al armatei care s-a constituit pentru pornirea unei campanii impotriva otomanilor, oaste la care au fost admisi, pe langa nobilime si taranii liberi, burghezia, respectiv iobagii. Dupa contramandarea campaniei, taranii si iobagii dezamagiti de esuarea sansei de a participa la razboi si revoltati de inasprirea conditiilor fiscale (marirea darilor) au pornit revolta impotriva marii nobilimi. Doja, initial se opunea actiunilor fostilor subalterni, vazand insa atacurile nemiloase ale banderiilor nobiliare, a acceptat sa organizeze si sa conduca oastea taraneasca. La procesul din Timisoara ale carui acte exista si acum, principala acuzatie impotriva sa a fost aceea de
crima de lezmajestate si tradarea natiunii, adica incalcarea juramantului fata de rege si atacarea propriei stari (natiune), la acea epoca, prin natiune (
nationes) se intelegea o stare a societatii (rege, nobilime, cler, oameni liberi, iobagime), nu natiunea politica sau etnia. Foarte pe scurt, asta e povestea lui Doja.