Forum Culinar: unt si alte produse din lapte - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

unt si alte produse din lapte

#21 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 17 October 2011 - 12:07 PM

Multam fain pt sfaturi, citesc si inca invat.

Moaza, interesanta idee.N-am borcn da am sa pun in niste sticle cu gura mai larga.

Ieri vazusem la o tantica un bidonas venea de la lapte.Tb sa vad de unde pot face si eu rost.
Azi am prima productie de iaurt si smantana.Smantana normal ca nu e multa de la 1,5 l lapte, da e cat sa-mi fac pofta.
Iartul are zer, l-am lasat la scurs putin.

Cam asta este, pozele sunt slab calitativ din pacate,dar gustul e divin.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_10_2011/post-479-13188452568393.jpg
  • Imagine atasata: monthly_10_2011/post-479-13188460662348.jpg

"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#22 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 17 October 2011 - 02:15 PM

Vezi postareaIoana, la 17 October 2011 - 12:07 PM, a spus:

Multam fain pt sfaturi, citesc si inca invat.
Moaza, interesanta idee.N-am borcn da am sa pun in niste sticle cu gura mai larga.
Iartul are zer, l-am lasat la scurs putin.


Pana faci rost de borcane, poti taia un pet de plastic de 2 l. Roamanul se descurca oriunde ar fi.

Icearca sa amesteci iaurtul in timpul fermentarii, cand te afli prin preajma lui, asa cum fac eu cu kefirul. Macar odata. Apoi sune-ne daca a dat rezultate.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#23 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 October 2011 - 08:13 AM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 17 October 2011 - 02:15 PM, a spus:

Icearca sa amesteci iaurtul in timpul fermentarii, cand te afli prin preajma lui, asa cum fac eu cu kefirul. Macar odata. Apoi sune-ne daca a dat rezultate.

Eu incalzesc laptele, il las sa se raceasca un pic, adaug iaurtul, vars in borcanele si pun in "iaurtiera". Acolo sta vreo 10 ore dupa care pun borcanele in frigider. Tu zici ca in alea 10 ore sa deschid borcanele si sa invirt nitel in ele de citeva ori?

#24 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 18 October 2011 - 09:14 AM

Vezi postareaAdriana, la 18 October 2011 - 08:13 AM, a spus:

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 17 October 2011 - 02:15 PM, a spus:

Icearca sa amesteci iaurtul in timpul fermentarii, cand te afli prin preajma lui, asa cum fac eu cu kefirul. Macar odata. Apoi sune-ne daca a dat rezultate.

Eu incalzesc laptele, il las sa se raceasca un pic, adaug iaurtul, vars in borcanele si pun in "iaurtiera". Acolo sta vreo 10 ore dupa care pun borcanele in frigider. Tu zici ca in alea 10 ore sa deschid borcanele si sa invirt nitel in ele de citeva ori?

Incearca cu unul dintre borcane. In cazul kefirului face diferenta. Nu se mai alege zerul.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#25 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 October 2011 - 09:24 AM

Incerc, pentru ca ultimul pe care l-am facut vineri a lasat cite un pic de zer in fiecare borcan si are in el ca niste bobite, nu e omogen, eventual o sa incerc sa-l ametesc un pic mai bine si dupa ce vars iaurtul in lapte.

#26 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 18 October 2011 - 11:24 AM

Vezi postareaIoana, la 17 October 2011 - 12:07 PM, a spus:

Moaza, interesanta idee.N-am borcn da am sa pun in niste sticle cu gura mai larga.


ptr ce ti-am zis eu nu-ti tb borcan. E chiar necesar sa-l pui intr-un bidon, chiar unul in care a fost suc. si-l lasi vertical, cu gura in jos in frigider.

#27 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 18 October 2011 - 11:45 PM

Bidon am vrut sa scriu, nu borcan, bine se poate improviza, nu asta e pb.
Daca am maine timp ma mai duc sa mai iau vreo 4 l de lapte,daca nu joi si poate reusesc sa-mi fac rost de un bidon mai mare ca as vrea sa cumpar vreo 8 l chiar.

Adriana, esti multumita de iaurtiera?Am vazut si eu si ma batea gandul sa-mi iau.
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#28 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 19 October 2011 - 08:23 AM

Vezi postareaIoana, la 18 October 2011 - 11:45 PM, a spus:

Adriana, esti multumita de iaurtiera?Am vazut si eu si ma batea gandul sa-mi iau.

Foarte, o am de foarte multi ani si acum am reinceput sa o folosesc.
Acum l-am facut cu Thermomixul ca asa incalzeste el laptele, am asteptat sa se raceasca, pus borcanelul de iaurt, amestecat si varsat in borcane. Apoi pus iaurtiera in priza si lasat cite ore vreau, cind trece timpul se stinge singura.

#29 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 08 November 2011 - 01:28 PM

Prima tura de branza este gata, am mai facut eu cas ,dar acum ca am primit de la mami cheagul am purces la treaba.
Vineri am luat 5 l de lapte din care 2 i-m pus la prins, 2 le-am dat cheg si unu l-am pastrat pt baut.Cand i-am dat sotului sa guste din smantana care o strangeam de deasupra laptelui pus la prins a replicat :"mmmm, ce cremoasa e" :love7:

Branza, ce sa spun, se topeste in gura e asa de cremoasa si buna, nu m-as mai fi oprit din mancat,da tb sa-i opresc si lui asa ca am zis stop.

Si iaca prima mea productie de branza

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-479-13207516424068.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-479-13207516699143.jpg
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#30 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 08 November 2011 - 01:42 PM

Bravo, foarte frumoasa!

#31 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 09 November 2011 - 11:22 AM

Vezi postareaAdriana, la 08 November 2011 - 01:42 PM, a spus:

Bravo, foarte frumoasa!



e si foarte buna :toothy9;
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#32 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 16 November 2011 - 02:56 PM

Domn Mamadeus, am incercat varianta amestecat in iaurt in timpul fermentarii,super

Moatza, ma declar fan pe viata a variantei tale blenduite.zici ca papi mousse, e divin.O parte am pus-o intr-o sticla de 1 l-gen de lapte, cu cura larga- cu gura in jos,iar restul l-am lasat intr-un pahar de blander,zerul a ramas dedesupt si crema a fost usor de mancat fara sa o amestec cu zerul.ieri si azi am halit tot :)
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#33 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 16 November 2011 - 08:12 PM

Vezi postareaIoana, la 16 November 2011 - 02:56 PM, a spus:

Moatza, ma declar fan pe viata a variantei tale blenduite.zici ca papi mousse, e divin.O parte am pus-o intr-o sticla de 1 l-gen de lapte, cu cura larga- cu gura in jos,iar restul l-am lasat intr-un pahar de blander,zerul a ramas dedesupt si crema a fost usor de mancat fara sa o amestec cu zerul.ieri si azi am halit tot :lol:


Am facut si eu dintr-un litru de lapte in care am pus ptr fermentare o lingurita de smantana. bate orice sana din magazin. Ma bucur ca-ti place, maine fac iar ca-mi vine portia de lapte pe saptamana asta.

#34 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 20 January 2012 - 10:00 PM

azi in loc de portia saptamana de 5l, am luat 8 si am facut mozzarella.E adevarat ca aia de bivolita e mai buna,da si asta a iesit buna. NAu am dat eu forma prea egala, da mi-a placut ce a iesit si nici nu se face greu

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-479-13270895111294.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-479-1327089528559.jpg

mai mi-au ramas 5 bilute pe care le-am dat la frigider intr-un vas scufundate in zer.Sunt curioasa cum se pastreaza pana duminica.
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#35 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 09 March 2019 - 06:05 PM

Bai, ce fel de lapte bea lumea pe la voi? Olandezii, cei mai multi, beau lapte degresat de vaca, 1%. Zic ei "jumate plin". Ca ala "plin" are 3%. E degresat si ala, ca deh, dar nu se spune. Mai beau unii si o pisoarca de lapte "slab" care are mai putin de 1% grasime.

Unele supermarket-uri au si lapte de capra. De un singur fel. De capra. Habar n-am cata grasime are dar este mult mai bun decat laptele de vaca.

Daca te duci la fermier, acolo poti cumpara lapte nedegresat de vaca insa sunt obligati sa-l pasteurizeze. Io m-am rugat de el sa-mi dea lapte proaspat muls dar n-a vrut sa-mi dea, in ruptul capului.

Cum am facut io unt, fara sa vreau.

Eram in vizita si ne trebuia frisca. Zic, fac io. Torn smantana dulce in troc. Mixer nu aveau asa ca mi-au dat blender d-ala vertical. L-am bagat in troc, i-am dat drumul, la foarte scurt timp dupa aia aveam unt in troc. Si ceva zeama pe langa Imagine postata

SImplu si rapid.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#36 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,600
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 09 March 2019 - 06:58 PM

Vezi postareadragos, la 09 March 2019 - 06:05 PM, a spus:

Bai, ce fel de lapte bea lumea pe la voi? Olandezii, cei mai multi, beau lapte degresat de vaca, 1%. Zic ei "jumate plin". Ca ala "plin" are 3%. E degresat si ala, ca deh, dar nu se spune. Mai beau unii si o pisoarca de lapte "slab" care are mai putin de 1% grasime.

Unele supermarket-uri au si lapte de capra. De un singur fel. De capra. Habar n-am cata grasime are dar este mult mai bun decat laptele de vaca.

Daca te duci la fermier, acolo poti cumpara lapte nedegresat de vaca insa sunt obligati sa-l pasteurizeze. Io m-am rugat de el sa-mi dea lapte proaspat muls dar n-a vrut sa-mi dea, in ruptul capului.

Cum am facut io unt, fara sa vreau.

Eram in vizita si ne trebuia frisca. Zic, fac io. Torn smantana dulce in troc. Mixer nu aveau asa ca mi-au dat blender d-ala vertical. L-am bagat in troc, i-am dat drumul, la foarte scurt timp dupa aia aveam unt in troc. Si ceva zeama pe langa Imagine postata


SImplu si rapid.


Noi cumparam lapte 3.25% (de vaca), mai slab mi se pare ca nu are niciun gust. La serviciu avem 2%, merge pentru cafea.
... Cum a fost untul, in comparatie cu acela "de cumparat"?

#37 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 09 March 2019 - 11:36 PM

Untul a fost ok. Nu a ieșit chiar untunt dar a fost foarte bun pe pâine proaspata a doua zi dimineață.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#38 Useril este offline   black_cat 

  • crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,382
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 10 March 2019 - 12:40 AM

Vezi postareadragos, la 09 March 2019 - 06:05 PM, a spus:

Bai, ce fel de lapte bea lumea pe la voi? Olandezii, cei mai multi, beau lapte degresat de vaca, 1%. Zic ei "jumate plin". Ca ala "plin" are 3%. E degresat si ala, ca deh, dar nu se spune. Mai beau unii si o pisoarca de lapte "slab" care are mai putin de 1% grasime.

Unele supermarket-uri au si lapte de capra. De un singur fel. De capra. Habar n-am cata grasime are dar este mult mai bun decat laptele de vaca.

Daca te duci la fermier, acolo poti cumpara lapte nedegresat de vaca insa sunt obligati sa-l pasteurizeze. Io m-am rugat de el sa-mi dea lapte proaspat muls dar n-a vrut sa-mi dea, in ruptul capului.

Cum am facut io unt, fara sa vreau.

Eram in vizita si ne trebuia frisca. Zic, fac io. Torn smantana dulce in troc. Mixer nu aveau asa ca mi-au dat blender d-ala vertical. L-am bagat in troc, i-am dat drumul, la foarte scurt timp dupa aia aveam unt in troc. Si ceva zeama pe langa Imagine postata

SImplu si rapid.

Nici aici nu e voie sub nici o forma sa se vanda lapte nepasteurizat insa unii au gasit o forma sa ocoleasca legea. Am niste amici care impreuna cu alti amici- nu mai stiu exact cate familii in total 4 sau 5 ?- au "cumparat" o vaca de la un fermier. Practic vaca e tot a fermierului si sta la ferma iar ei merg pe rand , cate o familie pe saptamana si iau laptele crud, pentru ca legal ei nu cumpara laptele, vaca fiind a lor. Stiu asta de la prima mana pentru ca m-au intrebat daca nu vreau sa ma asociez cu ei, insa cum iti vine randul o data la cateva saptamani, iei mult lapte o data, lapte cu care eu nu am ce face. Treaba asta se intampla acum vreo 5 ani insa, daca intre timp s-o mai fi schimbat ceva, nu stiu .

Aceasta postare a fost editata de black_cat: 10 March 2019 - 12:45 AM

brain loading....please wait....

#39 Useril este offline   Wowerful 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,398
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 10 March 2019 - 01:19 AM

La noi chiar nu stiu exact care e legea oficiala, dar avem o ferma aici pe insula, care vinde lapte crud. De cate ori suntem in zona, oprim si cumpara. E fain ca e lapte gras, separa smantana de 5 degete.Cat despre ce gasesti la supermarket- sunt tot felul de variante- integral ( care nu e chiar integral- asta care il am eu zice ca ar fi 12% grasime), 1%, 2%, cu adaus de vitamine ( cred ca C, D si E?), fara lactoza.Se promoveaza tare consumul de lapte low fat, inclusiv la copii de peste 12 luni. Ideea e ca grasimea e rea ( rahat cu perje din punctul meu de vedere).
Ce nu imi place mie e ca laptele din comert din zona mea e ultra pasteurizat. Deci are termen de valabilitate de multe saptamani - asta care il am acum expira pe 15 aprilie si il am de vreo 2 saptamani ( nu suntem asa bautori de lapte). Daca as fi mai aproape de ferma, as lua lapte crud mai des.
La unt- prefer Kerrygold ( marca Irlandeza). Il cumpar de o vreme si avantajul e ca il iau de la Cosco ( magazin gen Metro in Romania?) si e convenabil la pret.

#40 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 10 March 2019 - 03:33 AM

Nici aici nu e permisa vanzarea de lapte nepasteurizat. Laptele integral are 3.5%. Degresat nu cumpar ca nu-l bea nimeni. Asta e pasteurizat normal, rezista cam o saptamana la frigider.
Niste prieteni au cumparat lapte de capra crud, direct de la ferma, acum multi ani. Banuiesc ca daca cauti si insisti, se gaseste, dar noi suntem ok cu ala de la magazin. Vecinele cumpara mai mult degresat, dar eu nu-nteleg nimic din el. Nu cumpar nimic low fat
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

8 useri citesc topicul
0 membri, 8 vizitatori, 0 utilizatori anonimi