Intrebare ..!?
#1
Postat 17 October 2011 - 01:49 AM
Unul nou i-a luat locul pina sa ma apuc sa coc a fost nou si frumos.
Dupa, a devenit el cu mine si eu cu el.
Blaturile le coace bine exact in temperatura indicata in retete.
Insa, cind coc aluat cu fructe la mijloc, sau cu brinza...dragul de aragaz nu coace bine, parte de jos nu e coapta ca lumea, sau e coapta pe fund si aluatul din interior-vecin cu fructele sau brinza e clisa> necopt.
Cind mi-a instalat aragazul, am vazut ca rafturile au alte locatii - usor schimbate.CU alte cuvinte mijlocul aragazului vechi nu e la fel cu mijlocul celui nou.
M-am uitat in cartea lui si zice :ca e posibil de la asezarea tavii pe raft.
Daca asez tava mai sus un pic se arde suprafata. Am incercat asta dupa ce copsesem pe raftul de dedesubt...si nu mi-a iesit nimic, poate ochii...Am acoperit cu hirtie copt suprafata sa nu se arda, dar blatul, interiorul prajiturii -tot nu a iesit crescut frumos ( deja l-am compromis_
Pina acum am stricat 3 praji. E vorba de praji in tava intinsa de marimea tavii normale de aragaz.
Am o solutie: sa le iau pe rind, sa incerc cu tava sus . jos. la"stinga" la dreapta" si sa arunca ataita matarial? dar muncesc pentru el, sa i ia naiba pe aia de la fabrica de aragazele lu'peste prajit!
A avut cineva exper. similara?
1. daca asez tava pe raftul de un pic mai sus decit jumatea aragazului, ar trebui sa micsorez temperatura ? sau sa micsorez timpul?
2.Daca asez pe raftul de putin mai jos decit mijlocul aragazului, sa maresc temeperatura si timpul?
in speranta ca intelege cineva ce am scris, then,/// ma "apuc "de fumat.
..si cind ma gidesc ca aragazul ala vechi,batrin, era super..pina sa dea ortul popii evident.
#2
Postat 17 October 2011 - 06:32 PM
Incearca sa pui inca o tava sub tava in care coci prajitura si s-o lasi un pic mai jos. Sau sa dai focul mai tare... Mama pune una-doua tavi in partea de jos a cuptorului exact din cauza asta, sa nu se arda aluaturile.
P.S. Ti-am mutat aici topicul, nu cred ca vroiai sa-l postezi chiar la pupeze.... mie nu mi se pare nimic legat de pupeze in intrebarea ta.
#3
Postat 17 October 2011 - 08:12 PM
In cel cu gaz si mama punea pe fundul aragazului caramizi subtiri de shamota, mentineau si dispersau caldura mai mult timp, domolind puterea flacarii la baza tavilor.
#4
Postat 17 October 2011 - 08:19 PM
moatza, la 17 October 2011 - 08:12 PM, a spus:
In cel cu gaz si mama punea pe fundul aragazului caramizi subtiri de shamota, mentineau si dispersau caldura mai mult timp, domolind puterea flacarii la baza tavilor.
Hmmmm... s-ar putea sa ai dreptate. La mama e pe gaz, intr-adevar.
Eu am avut (si inca mai am) un cuptor electric, de ala mix, de facut pizza (din aia mare). N-am avut niciodata probleme cu el. Am copt aluaturi, bezele.... fara nici o problema. Am setat temperatura si rezistenta (in care parte sa "arda" - sus sau jos) si am bagat tava la cuptor. Nimic rau nu s-a intamplat. Cozonacii au iesit extraordinar, bezelele coapte, placintele cu branza facute taman-bine!
Dar, chiar daca e cuptor electric, ai incercat sa pui inca o tava in cuptor, sub tava ta cu coptura?
#5
Postat 18 October 2011 - 01:10 AM
Cu tava n-am incercat, ca deh ma gindeam ca e NOU. Mai foloseam tava la al batrinu';
O sa pun tava dedesubt, bine.
Merci Moatzo. Da e helectric, halucinant de nou. L-am cumparat intentionat, un NZ brand, sa fie de aici cu piese-reparatii-etc cind colo nenea ala de l-a instalat zice ca e manufacturat in Italy. Zic Hait.Ore sa fie de bine ? oare sa fie de rau? ...tipu, la vreo 60 si ceva de ani, satul de munca lui, zice , mucalit...< sa ai noroc sa tina asta 10 ani, sau 5 sau 2....> Am zis, cum asa domnule? ca doar nu e made in China...Contractorul (omu) zice < E acum daca nu ti iese mincarea buna nu poti sa dai vina pe cuptor!> A mai repetata o data si a molfait inca ceva, mi-a dat factura la semnat si a plecat cu aragazu vechi.
himmm
"am mirosit" ceva ..necopt, instantaneu.
o sa insist, ca ce sa fac altceva?
#6
Postat 19 October 2011 - 09:04 AM
Nasha, la 18 October 2011 - 01:10 AM, a spus:
Cu tava n-am incercat, ca deh ma gindeam ca e NOU. Mai foloseam tava la al batrinu';
O sa pun tava dedesubt, bine.
Merci Moatzo. Da e helectric, halucinant de nou. L-am cumparat intentionat, un NZ brand, sa fie de aici cu piese-reparatii-etc cind colo nenea ala de l-a instalat zice ca e manufacturat in Italy...
Nasha draga, ai putea sa pui o poza cu butoanele de la care comanzi temperaturile, etc? Sau macar spune ce marca este si ce model. Ah, si nu uita regula aia cu RTFM
#7
Postat 20 October 2011 - 01:47 AM
Alexandru, la 19 October 2011 - 09:04 AM, a spus:
Nasha, la 18 October 2011 - 01:10 AM, a spus:
Cu tava n-am incercat, ca deh ma gindeam ca e NOU. Mai foloseam tava la al batrinu';
O sa pun tava dedesubt, bine.
Merci Moatzo. Da e helectric, halucinant de nou. L-am cumparat intentionat, un NZ brand, sa fie de aici cu piese-reparatii-etc cind colo nenea ala de l-a instalat zice ca e manufacturat in Italy...
Nasha draga, ai putea sa pui o poza cu butoanele de la care comanzi temperaturile, etc? Sau macar spune ce marca este si ce model. Ah, si nu uita regula aia cu RTFM
thx,sir, dar ma faci sa riz ca un om 'tinar' cu dinti in gura...... ce butoane/ ce manual?
este un basic oven, am luat intentionat la fel ca ala vechi..care era la fel si a mers trasnet pina intr o zi cind nu mai cocea deloc. Mi-am zis sa luam unu la fel, dar updatat la zilele noastre, ceea ce inseamna ca are doar afisaj /reglaj electronic la ceas si timer
=totalmente basic. Era si i oferta la pret bun, ne-am zis ca ne-am scos!
e FIsher & Paykel (NZ) manufactured by nu stiu ce Italyan co. Nu asta conteaza.
Sigur ca pot sa intru pe website, sa i intreb,sa caut pe forumuri-dar draci-ca am imbatrinit ( sorry -am intinerit) si nu am rabdare-Mi-a fo mai comod sa intru aici in romaneste.
ca m-am obisnuit cind iau un lucru sa -l iau de bun si sa nu mi faca probleme.Acu asta m-a scos din zona de comfort rau.
Bou de aragaz are UN singur buton cu 3 comenzi: bake / fan bake si fan gril.
La ala batrinu' foloseam BAKE exact la temeratura indicata in reteta si era super totul.
Acu la asta updatatu ieri am bagat de sama ca BAKE nu mere. sau poate mere daca fac bezele sau un pavlova cake... desi am pus tava sub=si am marit temperatura.
Am stricat iar matearial pe o reteta de cake a lui Nigela...o sa o fac===biscuiti.
am citit iar in cartulie-ca e posibil sa nu fii folosit butonu bine-dracu sa l ia- o sa fac azi, ca e musai sa fac saratele la ala mare, o sa dau la FAN BAKE/poate asa e setat sa BAke cind primeste comanda de Fan BAke
mai scrie evident in cartulie, ca tre sa am minime cunostinte de a folosi aragazul
yea
aia e .
si temepratura e ok, ca i-am pus un termometru de oven inside.si corespunde cu ce invirt eu la buton
e in garantie.dar e mare daraua sa fac complaint.
in fine
sa l ia naiba !
#8
Postat 20 October 2011 - 02:12 AM
Nasha, la 20 October 2011 - 01:47 AM, a spus:
Alexandru, la 19 October 2011 - 09:04 AM, a spus:
Nasha, la 18 October 2011 - 01:10 AM, a spus:
Cu tava n-am incercat, ca deh ma gindeam ca e NOU. Mai foloseam tava la al batrinu';
O sa pun tava dedesubt, bine.
Merci Moatzo. Da e helectric, halucinant de nou. L-am cumparat intentionat, un NZ brand, sa fie de aici cu piese-reparatii-etc cind colo nenea ala de l-a instalat zice ca e manufacturat in Italy...
Nasha draga, ai putea sa pui o poza cu butoanele de la care comanzi temperaturile, etc? Sau macar spune ce marca este si ce model. Ah, si nu uita regula aia cu RTFM
thx,sir, dar ma faci sa riz ca un om 'tinar' cu dinti in gura...... ce butoane/ ce manual?
este un basic oven, am luat intentionat la fel ca ala vechi..care era la fel si a mers trasnet pina intr o zi cind nu mai cocea deloc. Mi-am zis sa luam unu la fel, dar updatat la zilele noastre, ceea ce inseamna ca are doar afisaj /reglaj electronic la ceas si timer
=totalmente basic. Era si i oferta la pret bun, ne-am zis ca ne-am scos!
e FIsher & Paykel (NZ) manufactured by nu stiu ce Italyan co. Nu asta conteaza.
Sigur ca pot sa intru pe website, sa i intreb,sa caut pe forumuri-dar draci-ca am imbatrinit ( sorry -am intinerit) si nu am rabdare-Mi-a fo mai comod sa intru aici in romaneste.
ca m-am obisnuit cind iau un lucru sa -l iau de bun si sa nu mi faca probleme.Acu asta m-a scos din zona de comfort rau.
Bou de aragaz are UN singur buton cu 3 comenzi: bake / fan bake si fan gril.
La ala batrinu' foloseam BAKE exact la temeratura indicata in reteta si era super totul.
Acu la asta updatatu ieri am bagat de sama ca BAKE nu mere. sau poate mere daca fac bezele sau un pavlova cake... desi am pus tava sub=si am marit temperatura.
Am stricat iar matearial pe o reteta de cake a lui Nigela...o sa o fac===biscuiti.
am citit iar in cartulie-ca e posibil sa nu fii folosit butonu bine-dracu sa l ia- o sa fac azi, ca e musai sa fac saratele la ala mare, o sa dau la FAN BAKE/poate asa e setat sa BAke cind primeste comanda de Fan BAke
mai scrie evident in cartulie, ca tre sa am minime cunostinte de a folosi aragazul
yea
aia e .
si temepratura e ok, ca i-am pus un termometru de oven inside.si corespunde cu ce invirt eu la buton
e in garantie.dar e mare daraua sa fac complaint.
in fine
sa l ia naiba !
p .s.
am dat un search si am gasit un text: una din Australia zice ca uraste Fisher & Paykel(aia avea masina de spalat) ..ha ha ' deh daca eu am fo happy tare cu batrinu; fisher& paykel, am zis ca unu nou e la fel.
Domnule ce se schimba vremurile astea!
acum na, daca la saleuri nu o sa le placa sa vina caldura si de la sud si de la nord ( cu fan bake ) si nu o sa se coaca, ii sparg capul ovenului.
#9
Postat 20 October 2011 - 01:37 PM
#10
Postat 24 October 2011 - 12:28 PM
Nasha, la 20 October 2011 - 01:47 AM, a spus:
Alexandru, la 19 October 2011 - 09:04 AM, a spus:
Nasha, la 18 October 2011 - 01:10 AM, a spus:
Cu tava n-am incercat, ca deh ma gindeam ca e NOU. Mai foloseam tava la al batrinu';
O sa pun tava dedesubt, bine.
Merci Moatzo. Da e helectric, halucinant de nou. L-am cumparat intentionat, un NZ brand, sa fie de aici cu piese-reparatii-etc cind colo nenea ala de l-a instalat zice ca e manufacturat in Italy...
Nasha draga, ai putea sa pui o poza cu butoanele de la care comanzi temperaturile, etc? Sau macar spune ce marca este si ce model. Ah, si nu uita regula aia cu RTFM
thx,sir, dar ma faci sa riz ca un om 'tinar' cu dinti in gura...... ce butoane/ ce manual?
este un basic oven, am luat intentionat la fel ca ala vechi..care era la fel si a mers trasnet pina intr o zi cind nu mai cocea deloc. Mi-am zis sa luam unu la fel, dar updatat la zilele noastre, ceea ce inseamna ca are doar afisaj /reglaj electronic la ceas si timer
=totalmente basic. Era si i oferta la pret bun, ne-am zis ca ne-am scos!
e FIsher & Paykel (NZ) manufactured by nu stiu ce Italyan co. Nu asta conteaza.
Sigur ca pot sa intru pe website, sa i intreb,sa caut pe forumuri-dar draci-ca am imbatrinit ( sorry -am intinerit) si nu am rabdare-Mi-a fo mai comod sa intru aici in romaneste.
ca m-am obisnuit cind iau un lucru sa -l iau de bun si sa nu mi faca probleme.Acu asta m-a scos din zona de comfort rau.
Bou de aragaz are UN singur buton cu 3 comenzi: bake / fan bake si fan gril.
La ala batrinu' foloseam BAKE exact la temeratura indicata in reteta si era super totul.
Acu la asta updatatu ieri am bagat de sama ca BAKE nu mere. sau poate mere daca fac bezele sau un pavlova cake... desi am pus tava sub=si am marit temperatura.
Am stricat iar matearial pe o reteta de cake a lui Nigela...o sa o fac===biscuiti.
am citit iar in cartulie-ca e posibil sa nu fii folosit butonu bine-dracu sa l ia- o sa fac azi, ca e musai sa fac saratele la ala mare, o sa dau la FAN BAKE/poate asa e setat sa BAke cind primeste comanda de Fan BAke
mai scrie evident in cartulie, ca tre sa am minime cunostinte de a folosi aragazul
yea
aia e .
si temepratura e ok, ca i-am pus un termometru de oven inside.si corespunde cu ce invirt eu la buton
e in garantie.dar e mare daraua sa fac complaint.
in fine
sa l ia naiba !
Da-i cu FanBake, si doar ai grija ca s-ar putea sa fie necesar sa scazi temperatura cu 10°C fata de Bake fara Fan.
#11
Postat 25 October 2011 - 02:16 AM
in final au iesit bune, dar le-am scos le-am bagat, le-am rotit, le-am vai mama lor de saleuri...
ce dara!
au fost apreciate de teenagers-i , ce stiu ei cit a muncit mama colegului lor....munca de-a -n pixulea.timp pierdut, de mai bine suflam eu in foc.
Moatzo rizi tu rizi.....fata lui Harap Alb e rosie de furie ..
..vineri iar am aruncat o portie de NIgela s cake...........
..intre timp m-am mai vaitat///in stinga -dreapta/ e posibil sa i fii venit de hac, am aflat o info ( care e de ris)
dar tac milc, nu tastez nimic, pina nu incerc iar////o reteta normala ptr cuptor normal si om normal
#12
Postat 11 November 2011 - 02:12 AM
ma cinstesc si nu ma mai mir de nimic, ca de la o vreme, ca sa zic asa, totul e posibil
problema mea cu cuptorul a fost rezolvata, si in caz ca or mai fi si alti ..ispraviti, ma exprim mai jos:
Cuptorul cel NOU este din lumea noua, lume in care setarile ptr foc potrivit se fac la 200 grade, chiar 200 si ceva.
Eu, obisnuita cu cuptorul vechi, care corespundea indicatiilor (99% din retete) , am continuat sa -l folosesc la 180; evident ca bietele aluaturi nu au avut destula temperatura sa se coaca
Cum am folosit 200 gr pe post de 180( din retete_) totul a fost ok.
...no comment & +20 degrees