Bombite umplute, Poale'n brau, Placinte cu bostan alb/dovleac, Cornulete din acelasi aluat magic :)
#1
Postat 28 October 2011 - 08:40 PM
Eu de cand am descoprit acest aluat il folosesc mai mereu la orice fel de placinta, cornulete...etc
Ingrediente
20 g drojdie proaspata
500 g faina
250 ml lapte caldut
1 ou zbatut
1 lingurita fara varf sare
50 g unt/margarina topita
50 g zahar.
esenta sau lamaie/portocala rasa
Mod preparare
Eu pun 2 lingurite cu varf de drojdie uscata.
Se amesteca ingredientele mai putin faina, iar apoi se adauga faina, se framanta ,apoi se lasa la crescut 30 min(eu trec peste faza cu framantatul si pun ingredientele la masina de paine).Apoi se framanta din nou aluatul si se fac din el 16 bucati.Eu le fac rupand aluatul in mana :intai in doua,apoi fiecare parte iar in doua si tot asa ajungand la 16 bucati.
Aluatul rupt in 16 bucati...
Bucatile de aluat se rotunjesc cu mainile apoi se turtesc in palma, se pune umplutura (dulceata,crema de ciocolata Finetti, branza dulce cu zahar, umplutura de nuca si cacao,gem prune etc.) si se impacheteaza o biluta.Se pun bilutele in tava unsa si se lasa 20-30 min la crescut.Apoi se dau la cuptor dar nu se ung inca cu ou cum se face deobicei.
Se lasa sa se coaca doar pe jumatate bombitele.
In timp ce bombitele sunt la cuptor, se pregateste un ''sirop'' din 20 ml lapte, 2lg zahar sau zahar vanilat, un galbenus ou. Cu siropul acesta se ung bombitele pe jumatate coapte.Cand ungeti cu sirop, desfaceti cu lingura bombitele intre ele, ca sa intre sirop intre toate si apoi se dau la cuptor.
si sectiune...
Din acest aluat fac si poale'n brau. Prin a rupe din aluat 16 bucati si apoi fiecare bucata o intind cu sucitorul, apoi distribui umplutura de branza pe fiecare foita intinsa, si impachetez unind "colturile". Si respect aceiasi pasi de mai sus...
rezultatul..
Tot din acest aluat mai fac si placinte cu bostan alb/dovleac si imi ies 2.
Intind 2 foi si apoi restiui pe fiecare foaie umplutura de bostan, apoi le rulez, le pun in tave si urmez aceiasi pasi de mai sus... Umplutura o fac din 1-1,200 Kg bostan curatat,se rade apoi se aduga 5-6 linguri zahar,un pic de sare si 2 linguri ulei si peste 20 min se scurge apa lasata.
Varianta integrala
Aici varianta din acelasi aluat dar dintr-un amestec de faina alba + faina integrala (250 integrala+250 alba)
tot din aceasi varinata (250 integrala+250 alba) am facut si poale'n brau
#3
Postat 29 October 2011 - 12:34 AM
O sa incerc si eu aluatul-minune, ca prea m-ai ispitit! Sa vedem cu ce umplutura..
Pup!
#5
Postat 29 October 2011 - 08:32 AM
#6
Postat 29 October 2011 - 02:25 PM
O sa postrez painicile mele in topic separat .
Va pupez .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 30 October 2011 - 07:35 AM
Piscotel, eu nu vad sa fie acelasi aluat, ca ai zis ca-l folosesti si tu... ingredientele difera...E o alta Marie cu alta palarie
Pupici!!
#8
Postat 30 October 2011 - 08:29 AM
Dar ideea e aceeasi .
Ma gandeam ca imbogatesc subiectul adaugandu-l langa al tau .
Dar am editat mesajul si am sa fac postare separata .
Nu-i suparare .
Pupici si tie .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#9
Postat 30 October 2011 - 09:15 AM
Piscotel, la 30 October 2011 - 08:29 AM, a spus:
Dar ideea e aceeasi .
Ma gandeam ca imbogatesc subiectul adaugandu-l langa al tau .
Dar am editat mesajul si am sa fac postare separata .
Nu-i suparare .
Pupici si tie .
Nu era bai sa-l fii adaugat aici si aluatul tau. Mirarea mea a fost ca ai zis ca acelasi aluat il faci si tu si era total diferit, nu numai la ingrediente dar si la modul de preparare... doar formele pancicilor tale erau asemanatoare cu bombitele mele...
Nu m-am suparat deloc ca ai lipit reteta ta . In scris se mai intelege si gresit...
Pupici!!
#10
Postat 30 October 2011 - 02:08 PM
#11
Postat 30 October 2011 - 06:02 PM
Ti-a placut aluatul cum iese?
Pupici!!
#12
Postat 31 October 2011 - 10:50 PM
Am intins o foaie de lauat, am stropit-o cu zahar amestecat cu scortisoara si am pus felii subtiri de mere. Am rulat, am taiat si dupa ce le-am scos din cuptor le-am stropit cu sirop de artar.
#13
Postat 01 November 2011 - 03:52 AM
aura, la 31 October 2011 - 10:50 PM, a spus:
Am intins o foaie de lauat, am stropit-o cu zahar amestecat cu scortisoara si am pus felii subtiri de mere. Am rulat, am taiat si dupa ce le-am scos din cuptor le-am stropit cu sirop de artar.
Wow!! aveam aceleasi gusturi, si eu folosesc sirop de artar, prefer sa fac unele praji mai nedulci si apoi le stropesc cu sirop de artar. Suna tare bine rulourile, am sa le incerc si eu, dar mai sunt multe retete inaintea lor
Multumesc ca ti-ai facut timp si mi-ai raspuns.
Pupici!!
#14
Postat 20 November 2011 - 08:03 PM
Dupa ce le-am scos din cuptor, le-am pozat, le-am uns cu miere deasupra, dupa care au trecut din nou prin cateva blitz-uri. De aceea intr-o poza, doua sunt mai putine stralucitoare ca in alta
Mie nu mi-au crescut atat de mult dar sunt convinsa ca din cauza drojdiei.Mie niciodata nu-mi iasa aluatul cu drojdie uscata la fel de bun ca cel cu drojdie proaspata.Nu stiu de ce,am o enigma,poate imi spune cineva.Si...aaaa, si eu am pus putin ulei.
Dar multumesc de reteta, nu mai este decat o bombita de ieri si pana azi.
#15
Postat 20 November 2011 - 08:40 PM
Eu folosesc numai drojdie uscata si mi-a iesit orice aluat pana acum.
Multumesc de poza pusa cu bombite.
P.S. Arata mai bine bombitele tale decat ale mele
Te pup!!
#17
Postat 08 February 2012 - 08:16 PM
#18 Guest_Gelutza_*
Postat 08 February 2012 - 10:02 PM
#19
Postat 18 February 2012 - 02:56 PM
In concluzie, multumim pentru reteta.