Cafeaua mea preferata este cea pe care o gasaesc doar in pietele (sau din locurile aglomerate, ori la ore la care se beau pe banda) italiene, la masini care fac fara numar in fiecare zi (din pacate pentru noi, chiar daca au aceleasi scule si aceeasi cafea, la noi ori in alta parte, nu iese la fel, pentru ca barmanii nu respecta reteta elaborarii unei cafele de buna calitate Illy - si stiu ce spun de la tehnicienii lor). Prima sau primele cafele de dimineata la baruri se arunca, tocmai ca nu iese o cafea buna pana nu se incinge bine aparatul. E un siretlic pe care cu toata parerea de rau nu il pot folosi si eu acasa. Asa ca ma delectez cu un expresso adevarat cand merg in Italia... ce savoare inegalabila! Cateodata, mai ales in ziua plecarii, mi s-a intamplat sa beau 3-4-5 una dupa alta, de simteam ca imi pocnesc urechile... si tot nu ma saturam de acea desfatare a simturilor prin 25-30ml de cafea bogata, inmiresmata, catifelata, delicioasa si stimulanta, ce contine de fapt mai putina cofeina decat cafeaua preparata printr-o alta metoda.

Mi se pare ca un nectar al zeilor, ce aroma, ce savoare, ce gust inegalabil, o experienta totala, unica, a unei cafele italienesti. In Italia chiar daca nu gasesc bar cu Illy (Dar cand il vad intru ca si cum as fi pe pilot automat) tot e buna orice cafea arabica ... pentru ca respecta procedura de preparare, de curatare, tehnicile de intretinere etc. Degustarea unui expresso este o calatorie in lumea simturilor. datorita concentratiei si consistentei simt cum imi mareste luciditatea, imi mangaie simturile si evoca un numar mare de amintiri si senzatii. Setul de miresme eliberate din ceasca nu are egal, iar perceptia tactila pe care o simti intre cerul gurii si limba este divina. Expresso dureaza doar un moment, generand un scurt dar foarte intens moment de placere, dar degustarea cafelei este pentru mine un moment de rememorare a ritmului zilnic al vietii din Italia, al vacantelor ... . Savurarea unui espresso perfect este o experienta frumoasa care implica simturile si stimuleaza reflectia si socializarea.
Acasa sau in RO, ma multumesc cu ce se poate... . Eu de cand am intalnit-o a fost dragoste la prima vedere:
expressorul meu e tot Francis Francis, dar un model oleak mai vechi (difera extrem de putin ceasul de la bord

) decat acesta din foto, il am din 2003, chiar asa ... ar trebui sa il schimb (am altul nou in cutie de cateva luni bune, dar pentru ca batranica inca mai merge, nu am schimbat-o inca) zilele astea, sau mai bine dupa ce termin cu alaptatul si pot in sfarsit sa beau o cafea normala. Oricum, sincera sa fiu imi place cafeaua bauta la serviciu pentru socializare si in we nu prea beau acasa ... ca zic sa mai profit de Mos Ene... asa oricand daca ma paleste ...

.
Desi o tin mereu pornita si cescuta sus la incalzit, tot nu iese ca aia de la barurile de care spuneam. Asa ca una pe zi dimineata imi e cam de ajuns. Si eu o beau acasa sau la birou ristretto, adica in cescuta speciala de expresso, cu pereti grosi si umpluta doar pana la jumatatea coditei. Am prietene/i care au expresor acasa si cand imi aduc o ceasca de cafea de 100 ml sau peste ... nu o pot bea nici macar din politete

. Mai sunt si baruri care servesc ciorbita ...

La noi de acte ori o servesc ii rog sa mi-o faca ultra-ristretto, le arat si cu degetelele ...degeaba ...tot o mare cafea primesc (minim 50 ml).
Acasa o beau invariabil neagra, uneori lungita cu cateva picaturi de apa fiarta. In Italia (ca sa o pot bea dintr-o sorbitura si mai ales cand vreau sa degusta mai multe) o beau cu jumatate de pliculet de zahar brun.
De cand am ramas insarcinata (iata ca pe 8 ianuarie s-a implinit anul de cand am aflat vestea) servesc doar decoff, ca nu pot sa ma abtin sa nu savurez macar mirosul... chair daca nici acesta si nici gustul nu sunt autentice. Dar acusica o sa pot experimenta si eu din nou ritualul degustarii magicei licori.
Acestea fiind spuse, desi nu sunt o consumatoare care are nevoie de cantitate, e simplu de imaginat ca nu sunt o amanta a cafelelor de la Starbucks, chiar daca prietenele mele se innebunesc cand ne intalnim sa servim astfel de surogate ...

... Prin urmare nu ma atrag nici preparatele din cafea amestecate cu lapte (freddo, caffe lattè, etc- pentru mine sunt indigeste si ingrasa

, deci psihologic mancand

, au devenit interzise).
Odata ce am invatat sa beau cafeaua expresso adevarata, de 25 ml (mi-a luat ceva timp, tot aveam tendinta sa o las sa curga lung ... si atunci se face o mare concentratie de cofeina in ceasca si imi tremurau mainile), nu mai pot reveni la cafeaua la ibric, filtru, ness, ori la o alta marca de cafea... chiar daca si alte cafele arabica sunt acceptabile, sunt departe a avea aceeasi savoare si gust.