moatza, la 15 November 2011 - 08:41 PM, a spus:
ce frumoase-s cescutele, Chef!
fetelor, eu va inteleg pasiunea ptr cafea, da' mie nu-mi spune nik! beau cafea ca sa fiu in rand cu lumea, rar are vreun efect revigorant, in esenta as putea trai f bine fara.
dar ce vreau sa va-ntreb: de ce afara se bea cafea doar facuta la masina? aia de la ibric, de-aia clasica, fiarta...ce-are? e chestie de comoditate, lipsa de timp sau..ce?
Hihihihi, viu eu sa stric subiectul asta asa de frumos elaborat, cu masini care mai de care, sa zic ca traiesc intr-o tara unde poate dupa Italia (doar presupun fiindca inca n-am ajuns sa vizitez

) se beau cele mai bune cafele expresso, dar eu beau cafea la ibric.
Portughezii au aclimatizat arborele de cafea in Brazilia si din anii 1750 importa boabele rezultate amestecandu-le cu cele produse in fostele colonii din Africa.
Aici exista un nume pentru fiecare mod de preparare si servire a cafelei, de 8 ani sunt aici si inca nu le stiu pe toate. Luati notite ca sa stiti ce sa comandati cand viajati in Portugalia. Cu ajutorul internetului vi le zic pe cele mai raspandite. Cafeaua expresso se cheama "bica" (cam 3 inghitituri in cescuta) iar daca doresti mai diluata "bica cheia" (cescuta plina). Competitia e foarte mare intre multele cofetarii si o bica vine mereu cu jumate de desht de spuma. Costa 0,7 € intr-o cafenea obisnuita. Daca doriti energie maxima si palpitatii, cereti "cafe duplo".
Cafeaua expresso amestecata cu cativa stropi de lapte se cheama "pingado". Exista si "duplo pingado".
Expresso se mai serveste si in ceasca obisnuita, ca ale Shefei, cele 3 inghitituri de expresso peste care se toarna lapte cald pana se umple ceasca: "meia de leite de maquina". Aceeasi chestie servita intr-un pahar se cheama "galão".
Daca se doreste ceva mai slabut, exista varianta "garoto", e o cafea trecuta prin masina imediat dupa ce s-a servit un client precedent, adica ar fi a 2-a mana, peste care se toarna lapte pana se umple canutza cea mica pentru expresso.
Sper sa va fie de folos.
Daaaar, cu toata oferta asta bogata, eu nu-mi dezmint originea balcanica si am comandat la pachet din Romania 2 ibrice de inox. Unul e pentru casa, altul pentru servici. La servici fac infuzii de plante.
Eu beau juma' de litru de cafea turceasca (sau pishvasser cum ii ziceti voi) in fiecare dimineata, taie pofta de mic dejun si se adauga la cantitatea zilnica de lichide pe care ma lupt s-o beau.

Daca ar vedea portughezu' de rand cum beau eu cafeaua acasa m-ar declara vrajitoare si m-ar da pe mana Inchizitiei sau a lui Dexter

. Ca pentru Jean Baptiste Grenouille is prea batrâna.
Nici macar soacra nu stie cum fac eu cafeaua. E secret!
Barbate-miu isi face singurel cafeluta la expressorul pe care am avut placerea sa-l cumparam impreuna (ca sa
aproxima-citez un coleg forumist), insa-l foloseste doar el.
Cele mai bune marci locale sunt accesibile ca pret, intre 2,5 si 4,0 € 250g. Mie-mi plac 2 marci: Nicola si Delta
Pentru cafea instant ador Starbucks, aici nu se gaseste, am primit cadou de la o prietena din US of A anul trecut pe vremea asta si inca mai am, o pastrez ca pe sfintele moashte. Cand s-o termina mi-oi comanda de pe net. Da'-i destul de scumpa.