Condimente proaspete-Verdeturi de toate felurile
#1
Postat 13 December 2009 - 08:42 PM
Verdeturile mele se gasesc în casa - în ghivece mici sau mari, cîte un fel sau toate amestecate(o mica jardiniera). Prin unele colturi în gradina sau în ghivece mari(tot afara), diferite culturi/semanate la diferite intervale, pentru a avea tot timpul verdeata proaspata. Ador verdeata în orice mîncare. Nimic nu o poate înlocui! Nici o vegeta de pe planeta asta nu m-ar face sa renunt la aromantii mei naturali. Eu sînt un copil crescut cu vegeta. Mama folosete si acum, la orice! ...fara delikat, bors magic sau vegeta - nu e buna mîncarea, crede ea! Posibil ar fi ca simtul gustativ, sa fie atacat de atîta vegeta
Daca as începe sa povestesc în functie de papila mea, ar trebui sa încep cu usturoiul verde, care din pacate nu mai este, s-a dus. Pentru mine, usturoiul este Aaaa si Oooo!!!
Urmatoarul condiment proaspat pe lista mea,este busuiocul.
Îl am mereu, cel putin forma clasica, si destul de des varainata de
busuioc lamîiat si busuioc rosu.
În afara faptului ca busuiocul este foarte raspîndit pentru mireasma placuta si proaspata din bucatarie
si aroma cu care ne parfumeaza salata de rosii cu mozzarela,este folosit si în multe alte scopuri, în afara bucatariei.
Un ceai puternic din aceasta planta este indicat la migrene.
Busuiocul are un efect antiseptic si linistitor, chiar pentru rani mici.
Frunzele curate se aplica direct pe rana curatata.
Putin zdrobite/sifonate, cît sa lase putin suc, se pot aplica direct pe întepaturi de insecte.
Reduce mîncarimea si sa nu uitam de efectul antiseptic.
Se poate aplica cu încerdere si la copiii care nu vor creme "ca ustraaaa"
Aaaa... si cica ar fi chiar si un bun afrodiziac
La fel o infuzie usoara(deci nu foarte concentrata), consumata zilnic, este buna pentru mamicile care alapteaza.
Ajuta la productia de laptic ,plus ca reduce o parte,sau chiar în totalitate colicile sugarului.
Busuiocul rosu este folosit mai mult pentru decoratii sau proaspat în diverse salate.
Eu nu îl folosesc gatit/fiert. Varianta asta de busuioc se gaseste în diferite nuante.
De la rosu, visiniu, pîna la violet. Iar frunzele difera în forma cît si marime.
Busuiocul lamîiat îl folosesc la peste, salate, decor sau chiar la deserturi de capsuni în combinatie cu ciocolata .
Cimbrul de gradina
si
Thymian-ul(cimbru de cultura)
Ambele le folosesc la fripturi, sosuri, sarmale cîteodata, la marinade pentru carnea grilata.
_________________
Salvia
Salvia, cel putin din cîte am observat eu, este o verdeata care este placuta sau urîta!
"Între" nu am întîlnit: Ori place, ori nu!
Da o aroma deosebita sosurilor albe sau de ceapa, sau sosurilor de rosii.
Bineînteles ca se poate întrebuinta în foarte multe feluri.
O infuzie puternica si fierbinte este foarte buna pentru durerile de gît si tuse.
_________________
Leusteanul
tinerel
matur
Îl ador în ciorbe de orice fel! Cîteodata umplu chiar pastravii cu leustean, pentru aroma.
Înainte de servire îl îndepartez. Infuzia de leustean, aplicata direct pe eczeme sau rani infectate, aduce alinare. Aaaa, si din nou o planta afrodiziaca
_________________
Patrunjelul este nelipsit din bucataria mea.
Nu stiu feluri în care nu-l folosesc.
Îmi place foarte mult patrunjelul cret, mai ales la sosuri sau la carnea de pui.
O cultura mai tînara, semanata cu o luna dupa celalalt.
_________________
Mararul
Vredeata perfecta pentru o salata de castraveti sau în castravetii murati.
2-3 ramurele la fiert, dau o aroma excelenta sarmalelor.
Ador sosurile albe aromatizate cu marar.
_________________
Rozmarin
Ideal la o friptura de miel. Foarte bun si la peste, în marinade, aluaturi dospite - pentru pîine,
grisine si alte aperitive de acest gen. Infuzia ajuta la o buna digestie.
Pasta de rozmarin, obtinuta prin pisarea frunzulitelor în mojar
si aplicata direct pe frunte (masaj usor)este indicata pentru alinarea migrenelor mai usoare/dureri de cap.
_________________
Dafin
Merge bine la sosuri de rosii sau marinade, fripturi...
La muraturi sau cînd fac supa concentrata, care o portionez si congelez.
_________________
Oregano
Cel mai des, îl folosesc la sos de pizza, în rest... la orice, cînd îmi amintesc
_________________
Menta, mi-o place în bauturi racoritoare, salate de fructe, deserturi cu mere, ciocolata..
_________________
Lamîita aromeaza ceaiuri, deserturi, înghetata, salate de fructe... un bun decorator.
_________________
O jardiniera mai veche, pe gemaul din bucatarie.
O amestecatura se salvie, rozmarin, busuioc, oregano. Asta merge si peste iarna si am tot timpul verdeturi proaspete... iar în spate pe pervazul ferestrei, unul din motanii mei(Felix).
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#2
Postat 18 December 2009 - 08:41 PM
Maya a spus:
Verdeturile mele,se gasesc în casa-în ghivece mici,sau mari,
cîte un fel sau toate amestecate(o mica jardiniera).
Prin unele colturi în gradina,
sau în ghivece mari(tot afara),diferite culturi/semanate la diferite intervale,
pentru a avea tot timpul verdeata proaspata.
Ador verdeata în orice mîncare.Nimic nu o poate înlocui!
Nici o vegeta de pe planeta asta,nu m-ar face sa renunt la aromantii mei naturali.
Eu sînt un copil crescut cu vegeta.Mama folosete si acum,la orice!
..fara delikat,bors magic,sau vegeta -nu e buna mîncarea,crede ea!
Posibil ar fi ca simtul gustativ,sa fie atacat de atîta vegeta
Superbă gradina! De ani de zile tot spun că am să fac şi eu una dar nu am reuşit încă - tot ce am un curte este leuştean (pt. că nu se găseşte aici)
Spune-i mamei tale să arunge vegeta aia cît poate de departe, are mai mult monosodium glutamate (MSG) decît vegetale (restul este sare )... Dacă totuşi vrea să folosească altceva în loc de vegetale adevărate Marigold Swiss este mai bun (văd că în Europa este ieftin, la noi este cam $6 o cutie). Dacă nu-l găseşti la magazin, Amazon îl are sigur...
#3
Postat 18 December 2009 - 10:22 PM
#4
Postat 26 December 2009 - 12:14 PM
#5
Postat 10 February 2010 - 08:43 PM
#6
Postat 20 February 2010 - 04:33 PM
poate trebuia sa incep cu inceputul, adica nu ma pricep la flori, plante, ingrijit, insamantat, udat, am avut niste flori ornamentale care au murit din cauza neglijentei mele. dar as vrea tare mult plante aromatice pt ca-mi plac si uscate darmite proaspete.
mi-am luat jardiniere, pamant si seminte de oregano, ceapa ciorii si salvie, si mai am de busuioc. cum ar trebui sa incep, cum se planteaza? sper ca nu par prostuta rau, e prima data cand ma incearca pasiunea asta si simt ca as putea sa am grija de ele.
dupa ce rasar, cum se ingrijesc, ce sa fac sa le fie bine?
Maya, ajutor daca ai timp si chef! multam din suflet pt orice sugestie!
#7
Postat 02 April 2011 - 12:39 PM
Săsoaicele din Neppendorf cu şurţă si cozile făcute colac in vârful capului l-au vândut în pieţele transilvane de când lumea. Ele s-au pribegit si puţinele precupeţe autohtone care i-au deprins gustul şi le-au moştenit grădinile, continuă să-l aducă în fiecare primăvară. Acum ceva timp, am căutat pe internet diversele denumiri inscrise cu plaivazul pe bucaţile de carton ondulat: cherpăr, chirpăr, chelbăr. Nu am găsit nimic. Am sunat-o pe o profesoară de biologie pensionară, săsoaică si ea, care a ramas singură în România sa stingă lumina şi să-şi ingirjească tufele de agrişe, coacăze negre si rozinchine din Burgberg. Vorba stâcită româneşte nu-i suna a nimic. Mi-a cerut răgaz să caute prin atlase. Nichts ... - imi spune lezată în amorul propriu peste două ore.
Apoi pe sară mă sună din nou. KERBEL - Athriscus cerefolium.
Numele românesc vâjâie însă ca o lamă de katana cu rezonanţe nipone: Hasmaţuchi. Unii spun ca aroma delicata a “pătrunjelui franţuzesc” se inrudeşte cu cea a pătrunjelului şi a anasonului. Eu sunt de părere că are ceva din aroma tarhonului, dar mult mai pastelata.
Serviţi-l crud in salate, peste cartofi, ciorbe de cartofi, ori fasole, faceţi-l pesto.
Dar nu uitaţi că-si pierde aroma la caldură. Pentru ciorba pascală de miel, e un clasic, la concurenţă cu leuşteanul in Siebenbuerger. Daca îl tocaţi mărunt şi îl amestecaţi cu brânză de vaci sau urdă, uitaţi de porcăriile din comerţ.
Hasmaţuchi
.
.
Servus!
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#8
Postat 02 April 2011 - 06:12 PM
E tare dragalas,si creste ca nebunul.Sper sa-i mearga mai departe bine,
ca acum,spre deosebire de trecut,folosesc foarte des foi de dafin.
Oare se poate înmulti?Cu o crenuta în apa,sau direct în pamînt?
Daca mentin pamîntul umed,oare face crenguta radacini?
Azi l-am îmbaiat,si l-am scos pe terasa ca e tare frumos afara.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#9
Postat 10 April 2011 - 06:34 PM
si am cumparat
patrunjel
busuioc
sa ma iertati ca va pun numele in italiana
erba cipollina
maggiorana
timo limone
#10
Postat 15 April 2011 - 04:59 PM
Maya, la 02 April 2011 - 06:12 PM, a spus:
E tare dragalas,si creste ca nebunul.Sper sa-i mearga mai departe bine,
ca acum,spre deosebire de trecut,folosesc foarte des foi de dafin.
Oare se poate înmulti?Cu o crenuta în apa,sau direct în pamînt?
Daca mentin pamîntul umed,oare face crenguta radacini?
Azi l-am îmbaiat,si l-am scos pe terasa ca e tare frumos afara.
dafin.jpg
Trebuie sa-mi pozez si eu dafinul, musai. Ai sa întelegi cînd ai sa-l vezi.
#11
Postat 15 April 2011 - 06:27 PM
Alexandru, la 15 April 2011 - 04:59 PM, a spus:
Maya, la 02 April 2011 - 06:12 PM, a spus:
E tare dragalas,si creste ca nebunul.Sper sa-i mearga mai departe bine,
ca acum,spre deosebire de trecut,folosesc foarte des foi de dafin.
Oare se poate înmulti?Cu o crenuta în apa,sau direct în pamînt?
Daca mentin pamîntul umed,oare face crenguta radacini?
Azi l-am îmbaiat,si l-am scos pe terasa ca e tare frumos afara.
dafin.jpg
Trebuie sa-mi pozez si eu dafinul, musai. Ai sa întelegi cînd ai sa-l vezi.
Da,la tine,la Adriana,si la altii...voi aveti dafinul cît casa scînteii,dar la mine nu tine vrajeala!Eu ma bucur si de asta în ghiveci ca e cumintel si se "umfla" in pene,si creste frumos!
Vroiam si eu sa-mi spuna careva daca-l pot înmulti...si tu te dai mare pe aici Poate vezi pe careva cu hîrletul prin ograda ta...
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#12
Postat 15 April 2011 - 08:13 PM
Maya, la 15 April 2011 - 06:27 PM, a spus:
Vroiam si eu sa-mi spuna careva daca-l pot înmulti...si tu te dai mare pe aici Poate vezi pe careva cu hîrletul prin ograda ta...
Ca sa-l înmultesti, trebuie deja sa obtii tije semi-lemnoase, adica sa fie batoase dar elastice spre vîrf.
Cînd obtii astfel de tija de minim 20cm, o tai, pe la mijlocul lui august - începutul lui septembrie, apoi elimini frunzele de la baza cam pe zece centimetri.
O înmoi în hormon de buturaj (se gaseste la dughenele de gradinarit) si plantezi direct în ghiveci. Acoperi butura cu o sticla de plastic careia i-ai taiat fundul (pastrezi dopul).
Pui la umbra, la racoare. Iarna bagi la adapost, dar sa nu fie prea cald. Daca ai noroc, da radacini. Replantezi primavara urmatoare.
#13
Postat 15 April 2011 - 08:33 PM
Alexandru, la 15 April 2011 - 08:13 PM, a spus:
Maya, la 15 April 2011 - 06:27 PM, a spus:
Vroiam si eu sa-mi spuna careva daca-l pot înmulti...si tu te dai mare pe aici Poate vezi pe careva cu hîrletul prin ograda ta...
Ca sa-l înmultesti, trebuie deja sa obtii tije semi-lemnoase, adica sa fie batoase dar elastice spre vîrf.
Cînd obtii astfel de tija de minim 20cm, o tai, pe la mijlocul lui august - începutul lui septembrie, apoi elimini frunzele de la baza cam pe zece centimetri.
O înmoi în hormon de buturaj (se gaseste la dughenele de gradinarit) si plantezi direct în ghiveci. Acoperi butura cu o sticla de plastic careia i-ai taiat fundul (pastrezi dopul).
Pui la umbra, la racoare. Iarna bagi la adapost, dar sa nu fie prea cald. Daca ai noroc, da radacini. Replantezi primavara urmatoare.
Na,poate ma apuc si eu de crescut dafini,ca Dan si-asa creste buxusi.Ar trebui sa-l pun pe el sa faca operatia,ca el e cel înzestrat cu degetul verde
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#14
Postat 16 April 2011 - 11:55 AM
Maya, la 15 April 2011 - 08:33 PM, a spus:
Ma gîndeam sa-ti cer ceva detalii, da' pîna la urma, mai bine nu.
#15
Postat 16 April 2011 - 12:22 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#16
Postat 11 July 2011 - 01:51 PM
Insa anul acesta nu stiu ce lise intampla pentru ca apar pete pe frunze si se ususca toata planta de la radacina.
Acum sunt disperata ca a inceput si rozmarinul care e mare sa se ofileasca atat cateva frunzulite cat si tija.
De la ce se ofilesc? Au ceva boala? Ce le cauzeaza ofilirea?
Busuiocul rosu.
Busuioc
Menta
Voi aveti asemenea probleme cu ele? Ce sa le fac?
#17
Postat 07 August 2011 - 02:05 PM
Mai avea tata niste caramizi prin magazie si le-am refolosit pe post de rasad.
N-am fost inspirata si am pus jumatate de creson si jumatate de iarba ciorii.Dar cum au timp de germinare diferit, iarba ciorii e inca in stand by.Cresonul in doua zile a rasarit.
Creson la caramida.
La gust se aseamana cu rucola.
#18
Postat 21 September 2011 - 05:24 PM
In congelator am deja,dar vreau si uscate
#19
Postat 21 September 2011 - 07:02 PM
petunie, la 21 September 2011 - 05:24 PM, a spus:
In congelator am deja,dar vreau si uscate
S-ar putea ca pe balcon sa ai prea multa umiditate. La noi cam greu de uscat ceva pe-afara
Dar se usuca la aer, nu în lumina directa, în legaturi spînzurate în jos
Iarba ciorii nu cred ca e buna uscata. Eu o prefer proaspata sau congelata. Uscata am vazut în magazin, dar aia e gefriergetrocknet, freeze drying, liofilizare parca îi spune în ro.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#20
Postat 21 September 2011 - 08:34 PM