A inflorit cimbrisorul la munte!
.

.
Offtopic liric:
A ce miroasa cimbrisorul?
Miroasa ca adolescenta incandescenta, ideala si patimasa.
Miroasa ca drumentiile montane ale tinereteii trecute.
Miroasa a ceaiul purpuriu de cimbrisor fiert in bivuac si baut fierbinte din conserva golita de fasole cu costita, in noaptile spuzite de stele in care muntii rasunau de cantecul nostru vesel si tanar.
Miroasa ca stancile incinse de soare de la intrarea in defileul Râmeţilor.
Miroasa cuminte si mirat a prima pereche de sani, dumnezeiesc de perfecti, incredibil de rotunzi, stralucitor de albi, ce s-au dezvelit pentru prima data sfios si increzator in fata adolescentului indragostit care i-a acoperit cu sarutari recunoscatoare si flori vinetii de cimbrisor salbatic.
.

.
Cimbrisorul salbatic (alpin) - Thymus serpillum
"Cimbrisorul numit si buruiana-de-balsam, cimbrusor, cimbru-de-cimp, cimbru-salbatic, iarba-cucului, lamiita, sarpun, tamiita, timian, cimbru creste pe pasune insorite, pe povirnisuri si pe liziere inguste si prefera musuroiul mic de furnici de pe cimpii. Are nevoie de mult cladura si mult soare; de aceea ii plac suprafetele pietroase si pasunile alpine unde caldura pamintului radiaza in mod special.
In arsita soarelui amezii, din pernitele florilor violete se revarsa un parfum foarte aromat care atrage insecte si albine. Au o mireasma cu totul aparte.
Cimbrisorul infloreste din luna mai pina in septembrie,si in perioada de inflorire a plantei se recolteaza partea ei aeriana,care se foloseste atat ca planta medicinala,cat si ca si condiment.Frunzele asezate opus, sunt mici, ovale si cu marginea intreaga, uneori usor recurbata in jos.Florile sunt de dimensiuni mici, roz-purpurii sau albe.
Cimbrisorul nu este o planta pretentioasa. Se cultiva foarte usor si in ghivece, nevoia cea mai mare fiind de lumina si caldura.Astfel vom avea la dispozitie un condiment proaspat tot timpul anului.
Este des folosit la aromatizarea fripturilor,a gratarelor, dar si a sosurilor pentru peste,a mancarurilor cu carne sau cele cu legume,la prepararea carnatilor si a muraturilor.Merge foarte bine in combinatie cu cimbrul de camp,piperul negru,lamaia.
Se usuca la umbra, in incaperi bine aerisite, la o temperatura de cel mult 40°C.Dupa uscare planta trebuie pastrata in saci de pinza in incaperi ferite de umezeala."
Il folosec cu mare placere in ceaiuri, salate cu rosii, vinegrete , pe fripturi, la peste, etc.
Combinatia de cimbrisor, fructe de ienupar, piper verde si cimbru mi se pare personal geniala pentru imbalsamarea pastramelor de vita si porc.