Forum Culinar: Condimente uscate - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Condimente uscate

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 13 December 2009 - 09:02 PM

Personal,nu folosesc foarte multe condimente uscate în bucataria mea.
Am favoritele mele,de care nu pot sa ma despart,cîteodata exagerez,
iar altadata "creez" combinatii dubioase ..pentru gustul unora,nepotrivite din punct de vedere "stiintific" - al altora.
Cred ca fiecare "bucatar",are nota lui personala,
dar si aceasta trebuie din cînd în cînd,nou inventata.
Cine nu experimenteza în bucatarie,nu va atinge niciodata extazul papilar :)


Ce trebuie sa stim despre condimentele uscate:

În primul rînd,e bine de stiut ca nu au data de valabilitate nelimitata.
Pastrate gata macinate,îsi pierd mai repede din intesitatea aromei.
De aceea prefer sa le am în starea/forma nauturala,
si sa le macin,razui,pisez atunci cînd am nevoie.
E bine ca fiecare condiment sa fie pastrat în parte si sa fie bine închis.
Indicate sînt recipientele de sticla.
Nu pastrez niciodata(doar daca asa le cumpar) condimente în doze de plastic,
sau cutii de metal/tabla.
În plastic,se pierde aroma si totodata se combina cu cea a plasticului,
iar în metal/tabla,exista posibilitatea de a oxida.
Nici macar în vase de inox nu este indicata pastrarea.
Papilele mai sensibile simt gustul metalului.
Nici recipientele de sticla transparenta nu sînt indicate,
în cazul în care le pastrati la lumina.
În acest caz,sticla colorata/de culoare închisa este ideala.
Totusi trebuie tinut cont ca lumina directa,razele soarelui,
dauneaza condimentelor chiar si în recipientele în care soarele nu patrunde,
din cauza schimbarii de temperatura care se produce în interior.
Umiditatea,este un alt factor,care distruge condimentele deorice fel.
Nu le pastrati în jurul locului unde gatiti,unde au zilnic baie de aburi..
(asta daca nu gatiti într-un restaurant,unde folositi zilnic condimente, în masa)
Cumparate în cantitati mai mici,condimentele vor fi mereu aromate.

Condimentele uscate,pe care le am mereu prin preajma:



Sare


Cel mai des folosesc sarea marina,sarea de Himalaya,sau sarea de masa normala,cu iod si fluor.
Sarea marina,o cumpar grob sparta,o pastrez în borcan de sticla închis ermetic,
si cum se goleste rîsnita,o umplu.La fel cea de Himalaya.
Sistemul de macinare al rîsnitei este din ceramica,deoarece cel de metal/chiar inox,
produce o anumita umiditate,ceea ce duce la oxidarea sarii.
Asa ca fapt divers: 1 L de apa din mare contine circa 35 g sare.
Sarea ,savurata în cantitati prea mari,stie fiecare ca nu e sanatoasa.
Eu ador mîncarea sarata..mai mult decît trebuie :D

Imagine postata


Sarea de Himalaya,revin cu imaginea!


Piperul


Imagine postata



-negru-se obtine din cel verde necopt,sau pîna ajunge galbui/portocaliu,
care dupa uscare devine sifonat si negru.

-alb-este piperul copt bine,apoi decojit.

-rosu- piperul ajuns la maturitate,copt bine.
Se gaseste si în borcane în amestec de apa cu sare.
Cel mai rar se întîlneste sub forma uscata.

-verde-se recolteaza înca necopt,si se tine în saramura,
sau i se extrage umiditatea,pentru a pastra culoarea verde.

Orice sortiment de piper am,e în general sub forma de boabe,care ajunge în rîsnita,sau mojarul din marmura.

Imagine postata



Susanul negru


Imagine postata

Îmi place pe pîinea turceasca,sau presarat peste saratele,
cornuri,chifle..alte aluaturi .


Cayenne

Imagine postata

Îl cumpar macinat,în doza de plastic,folosesc cît am nevoie,
dar dupa cîteva luni îsi pierde intensitatea aromei.
"Piperul cayenne" este de fapt un soi de chili macinat.
Este un condiment iute,cu o aroma usor afumata.
Din gama "ardei macinati",mai folosesc des boiaua dulce de ardei,si cea iute.
Cumpar în recipiente de sticla,în cantitati mici.


Chili

Imagine postata


Îl cumpar sub mai multe forme.
Întreg si uscat,macinat grob direct în rîsnita de unica folosinta,
combinat cu sare marina, sub fosrma de pasta(Sambal oelek),
sau pastrat în ulei din sîmbure de struguri.


Imagine postata



Cuisoare

Imagine postata


Cuisoarele,se folosesc la saraturi cît si la dulcegarii.În marinate pentru carnuri,la fripturi..pîna la fursecurile de Craciun.




Safran

Imagine postata


E un soi de brîndusa foarte scumpa :D
Pentru a obtine un kilogram de safran,este nevoie pîna la 150.000 de flori
(recolta de pe 1000 m²)
Recolta se face doar manual,iar o persoana aduna maximal pînala 80 g pe zi.
În comert,se gaseste cu pîna la 15 euro pe gram.
Safranul are un gust amarui/iute.
Dar folosit în cantitati mici,parfumeaza usor,si da o culoare galbena mîncarii.



Coriandru


Imagine postata

Îl gasesc rar sub forma proaspata,asa ca-l cumpar macinat/uscat.
Nu am gasit niciunde seminte,ca încercam cu un ghiveci în gradina.



Usturoiul


Imagine postata

E un alt condiment,fara care eu nu pot sa traiesc.
În afara de proaspat sau catei,îl am uscat în rîsnita,
sau pastrat felii în ulei din sîmburi de struguri.



Chimen

Imagine postata

Cel mai des îl folosesc presarat peste grisine,chifle sau cornuri.
Cîteodata îl prajesc pe o tigaie teflonata ,fara nici un adaos de grasime,
apoi îl prepar cau apa fiarta..ceai :pupic:
În mîncare,sau aluaturi,nu ma pasioneaza.Nu e pe gustul meu.




Cimbru

Imagine postata


Rozmarin


Imagine postata


Dafin

Imagine postata


Salvie


Imagine postata


Le am uscate,cît si proaspete(în gradina,sau ghivece),iar unele chiar congelate.
Cele uscate,le macin,pisez,sau le folosesc asa întregi pentru aromatizare.


Scortisoara

Imagine postata

Scortisoara,o folosesc macinata sau coaja..depinde ce prepar.
O ador,în deserturi cu lapte,sau în combinatie cu mere si stafide .
O mai folosesc în bucatria asiatica.

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 14 December 2009 - 12:08 PM

Super topic Maya!
Pe gustul (si mirosul :?: ) meu. :porc:

Am sa scriu si aici (a treia oara si promit ca ultima) despre ardeii iuti uscati.
Am vazut la televizor la o emisune culinara niste chicas (fătuce) din Oaxaca, cum prajeau ardeii iuti uscati intr-o "tigaie" de piatra in vederea prepararii mole-ului. Am furat si eu jmekeria :) si inainte de folosire, ardeiul iute uscat il parlesc un pic la flacara aragazului (cand mi-e lene sa iau tigaia. In tigaie fara ulei).
Nu pierde din iuteala catusi de putin, iar aromele se diversifica si se accentueaza. Başca gustul smoky.
Tai apoi circa 1 pana la 2 cm din ardei si il pisez in mojarul de piatra. Daca am "egoism" pe un invitat, las si semintele :twisted:

Abia in faza asta, ma gandesc in ce mancare sa-l pun in ziua respectiva :D
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#3 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 14 December 2009 - 04:34 PM

Sheik d'gaha'ar
.


Mi-am mai preparat azi, o portie de za'atar. Sorry Sheik d'gaha'ar ( fonetic Shef de gara :( ) - ca sa nu se supere cadanele fundamentaliste de pe culinar.
Am incercat o variatiune pe tema clasica a cunoscutului condimentului arab, inlocuind cimbrul cu un amestec de de ierburi uscate mediteraneene, continand si cimbrisor salbatic, mult busuioc, oregano. Toate uscate si maruntite in mojarul de granit. Sumak-ul e prezent, la fel si semintele prajite de susan, insa mai contine si usturoi granulat.

Pai sa vedem: Busuioc, usturoi, seminte. Asta aduce pe undeva cu un pesto uscat nespa? :salut:

Condimentul respectiv l-am presarat din abundenta pe o focaccia din comert, condimentata cam ... de criza, dar il mai presar si pe cartofi fierti/copti sau pe branza de vaci.
Foarte interesant mi se pare faptul ca sumakul, fiind acrisor, mix-ul nu necesita atat de multa sare.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#4 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 14 December 2009 - 06:15 PM

Splendida idee , Maya.
Pun si eu ce mai am.Mai nou folosesc ienupar la mancaruriile din vanat, dar si la o friptura de porc mai sanatoasa.

Imagine atasata: 59_44fadec88ed03ec808b4b7372428186f.jpg

Si sarea mea de Himalaya.

Imagine atasata: 59_2a4fc584538ba9341bdb6e5c4eba468c.jpg

#5 Useril este offline   Misha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 346
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationtimisoara

Postat 13 January 2010 - 08:10 PM

waw...
super topicul MAYA!!!!!
Imagine postataImagine postata

#6 Useril este offline   Nicoleta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 178
  • Inregistrat: 02-December 09

Postat 13 January 2010 - 09:42 PM

am primit o sare afumata , cred ca e ideal pentru a face grilluri pe timp de iarna cu parfum de vara :salut:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: 338_6740124d2f8203565206a22701261c35.jpg

"Maybe this world is another planet's Hell." - Aldous Huxley (1894-1963)

#7 Useril este offline   Nico 

  • bunicuta lui David
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 709
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationuk

Postat 10 February 2010 - 06:45 PM

am si eu un condiment preferat
sarea roz de Himalaya,promovata de Jamie O.noi nu prea mancam foarte sarat,dar o sare buna face diferenta :-*
are un gust tare bun sarat dulceag,foarte bine merge cu ,carnea de orice fel.
fara condimente nici n-as putea gati. :scratch:
si eu exagerez cateodara, da` asta e!
si indeosebi, dintre cele uscate imi place cajun-ul , cel de buna calitate... merge super fain la cartofi. orez si friptura



Imagine atasata: monthly_02_2010/post-119-126582025851.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-119-126582029987.jpg


Adriana ,daca-ti lipseste din colectie , numa sa zici :D

#8 Useril este offline   Bebe 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 323
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationNY

Postat 10 February 2010 - 07:41 PM

Vezi postareaMaya, la 13 December 2009 - 09:02 PM, a spus:


Piperul

-rosu- piperul ajuns la maturitate,copt bine.
Se gaseste si în borcane în amestec de apa cu sare.
Cel mai rar se întîlneste sub forma uscata.

Foarte greu de găsit, uscat (freeze dried) sau în saramură!
Cînd lucram vis-a-vis de Chelsea market mai găseam (mergeam acolo pentru lunch aproape în fiecare zi) ... dacă nu-l cumpăram imediat dispărea pîna a doua zi..
Foarte bun pt. seafood sau cu brînză de capră...

Acum m'ai forţat să merg acolo, şi ninge afară! Dacă răcesc, este numai vina ta!!!
There are 10 kinds of people in this world: those who understand binary, and those who don't.

#9 Useril este offline   mariette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: kaky
  • Postari: 281
  • Inregistrat: 01-December 09

Postat 10 February 2010 - 08:34 PM

Adaug si eu cateva:

Curry


Se obtine din: amestecul a mai multe condimente, precum piperul, ardeiul gras, chili, ghimbirul, coriandrul si cuisoarele
• Se gasesc- sub forma de praf
• Gust/aroma: iute-picant
• Poate fi folosit: la bucataria asiatica, in principal la sortimente de mancare din India, la orez, la peste, la mancarurile pe baza de carne de pasare, la mancarurile cu carne


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-264-12658262674.jpg


Ghimbir

Se gaseste.proaspat, uscat sub forma macinata sau de bucatele Gust/aroma: iute-dulcisor • Poate fi folosit: la bucataria asiatica, la prajituri si la dulciuri •

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-264-126582635354.jpg

Boia

Alta denumire: ardei capia • Se prepara: din ardeiul rosu gras sau iute • Se gaseste: uscat intreg sau macinat • Gust/aroma: iute, de la cea mai blanda aroma pana la cea mai puternica • Poate fi folosita: la sosuri, la prajeli, la felurile de mancare pe baza de cartofi si de orez, la mancarurile de peste si de zarzavaturi, la slanina, la cascavaluri

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-264-126582640881.jpg

Frunza de dafin

Frunzele dafinului se gasesc sub forma uscata, intregi sau bucati, sau sub forma de praf, Gust/aroma: puternic condimentat • Poate fi folosit la supe, sosuri, mancaruri pe baza de peste, la saramura, la castravetii murati.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-264-126582647345.jpg

#10 Useril este offline   Bebe 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 323
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationNY

Postat 10 February 2010 - 09:00 PM

Vezi postareamariette, la 10 February 2010 - 08:34 PM, a spus:

Ghimbir

Se gaseste.proaspat, uscat sub forma macinata sau de bucatele Gust/aroma: iute-dulcisor • Poate fi folosit: la bucataria asiatica, la prajituri si la dulciuri •



:whip2: ghimbir = ginger

..cine spunea că's prea batrîn să mai învăţ GRESEŞTE!!!
There are 10 kinds of people in this world: those who understand binary, and those who don't.

#11 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,276
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 February 2010 - 11:36 PM

Vezi postareaNico-Vya, la 10 February 2010 - 06:45 PM, a spus:

Adriana ,daca-ti lipseste din colectie , numa sa zici :D

O am dar nu asa frumoasa ca a ta :D a mea e deja macinata
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126583772636.jpg4
aici comparata cu cea normala
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-12658378435.jpg

#12 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 11 February 2010 - 05:18 AM

M-ati inebunit cu sarea voastra roz. Eu sint eliptica de ea, tre' sa remediez problema!
raluca elena

#13 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,276
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 11 February 2010 - 09:22 AM

Vezi postareamariette, la 10 February 2010 - 08:34 PM, a spus:

Frunza de dafin
Fruniele dafinului se gasesc sub forma uscata, intregi sau bucati, sau sub forma de praf,

Sau, la mine in curte se mai gasesc si in copac :D

#14 Useril este offline   mariette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: kaky
  • Postari: 281
  • Inregistrat: 01-December 09

Postat 11 February 2010 - 11:00 AM

Vezi postareaAdriana, la 11 February 2010 - 09:22 AM, a spus:

Vezi postareamariette, la 10 February 2010 - 08:34 PM, a spus:

Frunza de dafin
Fruniele dafinului se gasesc sub forma uscata, intregi sau bucati, sau sub forma de praf,

Sau, la mine in curte se mai gasesc si in copac =))

=)) mai fain asa!dar aici...nu e =))

#15 Useril este offline   Nico 

  • bunicuta lui David
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 709
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationuk

Postat 11 February 2010 - 04:26 PM

Citeaza

Adriana
O am dar nu asa frumoasa ca a ta :) a mea e deja macinata


:scratch: stiu ca esti colectionara de saruri,iti trimit una numaidecat, sa verific dincolo daca mai am adresa, sau mai bn trimite-o te rog inca o data :D

#16 Useril este offline   Nico 

  • bunicuta lui David
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 709
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationuk

Postat 11 February 2010 - 04:32 PM

Vezi postarearaluca elena, la 11 February 2010 - 05:18 AM, a spus:

M-ati inebunit cu sarea voastra roz. Eu sint eliptica de ea, tre' sa remediez problema!


raluca , trimite-mi adresa te rog ,...sa vezi ce gust bun are pe carnea de miel, ajunge pan la Pasti :scratch:

#17 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 12 February 2010 - 09:29 AM

Vezi postareaNico-Vya, la 11 February 2010 - 04:32 PM, a spus:

Vezi postarearaluca elena, la 11 February 2010 - 05:18 AM, a spus:

M-ati inebunit cu sarea voastra roz. Eu sint eliptica de ea, tre' sa remediez problema!


raluca , trimite-mi adresa te rog ,...sa vezi ce gust bun are pe carnea de miel, ajunge pan la Pasti Imagine postata


Sarea aia ii asa faina ca eu numa m-as uita la ea.Imagine postata Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#18 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 12 February 2010 - 09:44 AM

iaca si sarea mea.
ps pisco , da-mi adresa pe pm si-ti trimit un flaconas :occasion14:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_02_2010/post-16-126596064495.jpg


#19 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 12 February 2010 - 01:31 PM

Vezi postareastella, la 12 February 2010 - 09:44 AM, a spus:

iaca si sarea mea.
ps pisco , da-mi adresa pe pm si-ti trimit un flaconas :)



De unde luati voi sarurile astea? :albino: Sunt tare faine, da' io nu le vaz p-aci nicaieri. :unsure: Or fi nemtii mai altfel ori n-am dibuit io magazinele care vand asa ceva? :scratch:

#20 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 12 February 2010 - 03:17 PM

Foxyy,cam peste tot pe unde este sare,este si de asta.Eu cumpar de la Globus,asa groaba-la juma' de kil.
În Aldi,Norma,Lidl,Penny...nu se gaseste.Tre sa vezi Kaufland,Globus,poate Netto...
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi