Turta dulce My way
#1
Postat 08 December 2011 - 04:47 PM
Cand primeam turta dulce de Mos Nicolae, primul gand era: "Sper sa nu-mi rup dintii".In cel mai fericit caz, manacam doar glazura.
Cand aveam noroc, nimeream turta moale si buna de-ti era mare dragul sa o mananci.
Reteta asta e reteta mea preferata: e reteta pefecta!Pentru mine.
250 gr faina
75 gr migdale
85 gr de unt
200 gr miere.Eu am folosit malt de orez.
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita de praf de copt
scortisoara, ghimbir, cuisoare.
Pentru glazura
1 albus de ou
zahar pudra
coloranti alimentari
Am topit untul cu maltul pe foc mic.
Am amestecat faina si restul ingredientelor uscate.
Am amestecat cele doua compozitii.Am obtinut un aluat omogen.L-am lasat un pic la rece.
Am format un sul.L-am taiat in parti egale.Am format mingiute pe care le-am asezat in tava pe hartie de copt.
Am copt 15-20 minute la 190 grade.
Le-am lasat la racit.Am pregatit o glazura cu albusul usor batut si zahar pudra suficient sa obtin o pasta curgatoare.
Am acoperit fiecare turtita cu glazura.
Si decorate:
Sper sa-i placa si Mosului.
#2
Postat 08 December 2011 - 05:02 PM
Eataly, la 08 December 2011 - 04:47 PM, a spus:
Mai ,mosu-i batran si are proteza.
Treba lui daca-i plac sau nu ,dar eu m-am indragosti pe loc de turta ta .
E asa draguta si finuta ca nu-ti vine s-o mananci.
Poti decora bradul cu ea.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#3
Postat 08 December 2011 - 05:12 PM
Ii pun mosului si un pahar cu lapte.
#4
Postat 08 December 2011 - 05:16 PM
Si noi punem lapte pentru mos. Sa vedem ce reteta de cookies pregatim anul asta. Am pus turta ta dulce pe lista.
#6
Postat 08 December 2011 - 05:19 PM
Eataly, la 08 December 2011 - 05:12 PM, a spus:
Ii pun mosului si un pahar cu lapte.
Ce e fai la Turta dulce e ca se pastreaza mult timp proaspata ,asa ca putem s-o facem deja pentru Craciun.
Eu o astept pe Anda .Prepararea turtei e un fel de "mantra" sau "asana" sau cum le-or fi numind yoghinii.
E un fel de exercitiu-ritual mama-fiica ,pe care il exersam in fiecare an.
La fel ca decoratul oualor de Pasti.
Abia o astept ,tzuce-o mama pe ea .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 08 December 2011 - 06:28 PM
si-mi place i servetul de sub ele
#8
Postat 08 December 2011 - 07:09 PM
La-Chef-A, la 08 December 2011 - 05:16 PM, a spus:
Si noi punem lapte pentru mos. Sa vedem ce reteta de cookies pregatim anul asta. Am pus turta ta dulce pe lista.
Multumesc Gabitza!
Noi turta dulce o primeam de Mos Nicolae, dar o primeste si Mos Craciun.
Adriana, la 08 December 2011 - 05:19 PM, a spus:
Daaaaa!
Piscotel, la 08 December 2011 - 05:19 PM, a spus:
E un fel de exercitiu-ritual mama-fiica ,pe care il exersam in fiecare an.
La fel ca decoratul oualor de Pasti.
Abia o astept ,tzuce-o mama pe ea .
Asta sper si eu.sa mentin traditia.Si cand Manu o sa creasca mare.
Ioana, la 08 December 2011 - 06:28 PM, a spus:
si-mi place i servetul de sub ele
Sunt simple si rapide.Ah, si-s buuneee!
Da, servetele astea o sa le tot vedeti.Ca-s de la mama si am toate culoriile.
#9
Postat 08 December 2011 - 07:48 PM
Eataly, la 08 December 2011 - 07:09 PM, a spus:
Nu fii rea .
Dupa sarbatori cand om avea mai mult timp invata-ne si pe noi cum se fac.
Eu faceam candva demulllt tare .Dar am uitat.
Tin minte ca-i ceva cu "picioruse " .
In februarie cand vine mama ta ,stau pe receptie .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#10
Postat 08 December 2011 - 09:40 PM
Piscotel, la 08 December 2011 - 07:48 PM, a spus:
Nu fii rea .
Dupa sarbatori cand om avea mai mult timp invata-ne si pe noi cum se fac.
Eu faceam candva demulllt tare .Dar am uitat.
Tin minte ca-i ceva cu "picioruse " .
In februarie cand vine mama ta ,stau pe receptie .
Pai mama a invatat de la UpG, uite aici ce si cum.
Eu nu le am si pace cu crosete, andrele, ace.
#11
Postat 08 December 2011 - 09:49 PM
Se usuca repede glazura asta?
#12
Postat 08 December 2011 - 10:50 PM
moatza, la 08 December 2011 - 09:49 PM, a spus:
Se usuca repede glazura asta?
Moztulina, esti prea buna cu mine.
Mie mi-au iesit 17 bucati destul de mari.Si pana am terminat de galazurat ultimele, primele erau deja uscate si am putut sa desenez si bradutii.
#13
Postat 08 December 2011 - 11:44 PM
Si pentru ca tot mi-ai facut pofta, ma duc sa mai rup o bucatica din casuta
#15
Postat 11 December 2011 - 10:11 PM
#16
Postat 12 December 2011 - 05:41 AM
#17
Postat 12 December 2011 - 10:49 AM
Eu am preparat o singura data turta dulce acum ... (Doamne ce batran sunt !) 24 de ani, pentru mama cand era in spital operata.
Reteta mi-a dat-o o colega de servici apicultoare si tot dansa mi-a spus o taina secreta:
Nu-i bai daca turtitele sunt tari asa se si pastreaza un timp nedefinit. Se pun seara intr-o punga de nylon impreuna cu un mar.
Mierea e hidrofila.
It works like charm!
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#18
Postat 16 December 2011 - 10:23 AM
W Mamadeus Paparotti, la 12 December 2011 - 10:49 AM, a spus:
Nu-i bai daca turtitele sunt tari asa se si pastreaza un timp nedefinit. Se pun seara intr-o punga de nylon impreuna cu un mar.
Mierea e hidrofila.
It works like charm!
Daca stiam secretul asta acu 30 de ani, nu mai plangeam langa turte ca mi-e pofta si nu pot sa le mananc.