Anul asta a fost primul cand m-am gandit sa pozez mancarurile, de cand cu artaculinara ...

Incep cu ultima:
Napoli si imprejurimi
Experiente culinare prin ochiul/palatinul turistului
26 noiembrie - 3 decembrie 2011
aceasta mi-e cea mai proaspata, pe masura ce mai am timp o sa mai pun si din urma.
Nu sunt sigura ca mai nimeresc denumirea felului de mancare, dar incerc:
Pene arrabbiate (nu foarte napoletan, dar italienesc si foarte bune in Napoli):

calamarata al sapor di mare, calamarata (pasta tipica di Gragnano - regiunea Napoli)

Grigliata mista di pesce (tot pestele si fructele de mare grozave in zona)

Calamar la gratar

O modalitate traditionala de a consuma pizza in Napoli este să o cumpere şi să o mănânce pe stradă. În centrul istoric se vinde în continuare pizza cu numar de rezervare (iei bon de ordine de la casa si stai la coada afara pana se elibereaza o masuta inghesuita intre alte doua masute si esti invitat sa iei loc la masa - mananci in goana si pleci, asa ca merge repede coada), sau pizza "la portofel", o pizza mai mică decât pizza pe care ai mânca-o la masă, pliata în patru, invelita intr- o foaie de hârtie pentru alimente, aceasta pizza a fost facuta celebra de Bill Clinton, în Napoli pentru reuniunea a G7, din 1994, cand a gustat aceasta pizza. (Text inspirat de pe wikipedia)
Pizza margheritta con doppia mozzarella, Pizzeria da Michele dal 1870, din ce am citit - cea mai faimoasa din Napoli, mama pizzei, deci ar fi cea mai buna pizza din lume, da?

Pe pereti erau foto cu Giulia Roberts, Maradona, Robert de Niro etc... Pun si foto cu doua tablouri in care este elogiata pizza margherita, adevarata si originala pizza, cu ingrediente putine, naturale si simple (pt cine reuseste sa priceapa dialectul napoletan), meniul (cu doar 2 feluri de pizza margherita si marinara) si cu versoul tricoului chelnerilor pe care scria ca te gasesti in Templul Pizzei.

Pasta alla Ischitana (specifica pe insula Ischia: pomodori, basilicum si mozzarella) fff bune

Paccheri alla pescatora (tot pe insula Ischia le-am mancat) fooooarte bune (paccheri au aparut ca mancarea saracului in zona Napoli - era nevoie de foarte putine bucati sa umpli farfuria)!

Pizza quatro formagi:

spremuta fresca di limoni e di arancia, servita la Pompei inainte de a intra sa vizitam siteul de ruine, dupa ce am urcat si coborat Vezuviul:

Pomello

1 decembrie si ne.am plimbat in insule si in Sorrento prin gradini intregi portocali si lamai cu fructele mari si coapte
Paccheri al Ettore

Caneloni al ragù

Tot la restaurantul asta ne-au dat si un aperitiv din partea casei niste chestii fripte, crocchè, dar vad ca nu am poza, pun una cu ceva similar de pe net:
Si tot aici am mancat si cozze all'impepata, dar si pe asta am uitat a o poza, insa o stiti ... as manca 2 kg

Torta salata ai carciofi (delicioasa, o aveam in fiecare dimi la micul dejun, sau cu dovlecei - invizibili - doar ca era cu blat de coca, nu cu faina incorporata ca al lui Eataly). Tot aici, alaturi e si o bucata de paine - in Napoli am mancat cea mai buna paine din viata mea si peste tot era la fel de buna si la fel facuta ... nu stiu secretul, dar era o minunatie, coapta al forno legno si cu coaja tare si crocanta, miez nepufos - fara afanatori sigur.

pun si doua- 3 torte de la MD, ca eu nu prea mananc dulciuri (am luat o data de gust si de poza

BIRRA MORETTI ... CIAO!

tortelloni riempi con riccotta alla salsa di pomodoro e basilico fresco

Gli spaghetti ai frutti di mare (v-am avertizat: idei putine, dar fixe

Tiramisu nu-l mai postez ca mi-am amintit spre sfarsit de poza, dar macar crostata de capsuni:

si un omagiu de final de masa (astea ultimele 4 sunt din Sorrento, ne-au dat si 2 degetare de limoncello, dar pe alea nu le.am pozat, le stiti... ):

Adaug cateva poze cu magazinele stradale din Sorrento cu produse tipice locale (nu e total off topic, ca sunt si multe preparate culinare locale gen diverse paste, condimente, lichioruri, gemuri etc):

O pizza mancata la di Matteo, la fel L'antica pizzeria si frigittoria, el prosciuto si eu quatro stagioni. Pun foto si cu coada de la pizza (si inauntru pe 2 nivele plin) si nu era chiar ora mesei, era vreo 22 nu credeam sa mai gasim deschis ...

urmeaza o tura de tagliatele cu greieri de mare:

Grigliata mista (crevetele i-l furasem eu ca domnul nu mananca de mare, ce are tentacule si picioare, in afara de calamar). Pestele spada la putere in Napoli si imprejurimi.

Melonello (Adica precum limoncello, dar din melone):

Risotto alla pescatora vad ca nu-l mai gasesc ... neh si mai aveam ceva ... ori nu le.am dat jos de pe aparat, ori nu le mai dibuiesc acum
Si nenea pizzaiolo ... usor nebun ..., am dat de un restaurant unde toti chelnerii parea sa aiba un usor retard ... , dar asta nu e ceva de mirare in Napoli - un procent foarte mare de populatia orasului e destul de ciudata ...

Si imediat ce am ajuns acasa le-am trantit a doua zi si eu pe cele proprii! Din pacate gustul indiscutabil mai altfel ... (a pus fructele de mare congelate anyway ...)

Cred ca e unul din primele mele topice deschise, asa ca va rog sa ma scuzati pt stangacii sau daca m-am lungit prea mult si am plictisit