Experiente culinare prin ochiul/palatinul turistului
4 - 14 septembrie 2011
Produsele culinare siciliene tind sa fie mai picante decat cele din bucataria italiana in general si sunt bogate in sosuri de tomate proaspete si coapte. Daca iti plac produsele de tip fast food, Sicilia nu iti poate satisface acest capriciu. Invazia constanta a insulei de catre popoare straine a lasat o amprenta de nesters pe traditiile sale culinare. De exemplu, atunci cand arabii au venit in Sicilia in secolul noua, au inceput sa cultive orez si trestie de zahar si au luat zapada si gheata de pe Muntele Etna - pentru a prepara sorbeturi si gelato. Ei au impus traditia de a combina fructe cu coaja, peste, ierburi si paine, au adus reteta de Pasta con Le Sarde realizata cu sardine proaspete, fenicul, ceapa, stafide si pesmet. Orezul este utilizat pentru a face gustarea siciliana numit arancini - chiftelute de orez prajite in forma de portocala si umplute cu sos de carne, branza sau legume. Apropierea insulei de Africa a adus si o influenta culinara din Tunisia, asa ca sicilienii prepara acum cuscus cu legume, carne sau peste.
In ciuda faptului ca este una dintre cele mai sarace zone din Italia, Sicilia este binecuvantata cu o multime de soare si cu sol vulcanic bogat, care produce fructe si legume aromate. Vanata joaca un rol major in dieta italiana si este pregatita in mai multe moduri creative, dar este folosita si in Pasta alla Norma - vinete prajite si paste cu topping de rosii, branza ricotta sarata si busuioc proaspat.
Insula se bazeaza foarte mult si pe bucataria mediteraneeana. Fructele de mare nu lipsesc din principalele feluri de mancare, iar pestele-spada este pregatit in rulouri (involtini), umplute cu nuci de pin, pesmet, stafide sau la gratar (impannato). Tonul este un alt peste pretuit, fiind cel mai bine pregatit aici. Am ales fie tonul la gratar pe care sa storc sucul unei lamai locale si ulei de masline extravirgin - sau am optat pentru acele minunate aperitive mixte care contin si carpaccio di tonno.
Pai cum ii sta bine turistului in Italia, sa inceapa o vacanta decat cu o pizza?
Ei bine, cred ca stiti deja: In Italia, pizza e o desfatare fiindca poti simti clar gustul fiecarui ingredient.
In Italia nu se face tocanita din pizza, iar sucul e din rosii proaspete, coapte de un soare torid, care le face dulci si buneee. — foto la Mazzeo, Taormina mare.

Grigliata mista di pesce— la Mazzeo, Taormina mare. (contine: cotlet de peste spada, un crevete maricel, involtini de peste spada specifici zonei si un pestiuc din marea ionica locala, nu stiu cum il cheama - cred ca e bibanel de mare


Granita siciliana (legenda spune ca este nascuta in aceasta zona, una din unicele din lume care are pesteri vulcanice. In aceste pesteri vulcanice a aparut cate o spartura ca un tunel in tavanul grotei. Pe muntele Etna ningea iarna destul de mult (2.500m altitudine). Astfel in grota se strangea multa zapada ca un dop in aceasta spartura ca un tunel din tavan. Locuitorii Siciliei taiau dopul de gheata in cuburi mari si le duceau jos la mare unde le vindeau. Locuitorii rivierei amestecau aceasta gheata cu fructe macinate - astfel se spune ca s-a nascut granita. De asemenea, gheata carata de pe Etna o foloseau si pentru a prepara inghetate si sorbetto. Aceasta este o legenda pe care ne-a povestit-o ghidul, de meserie vulcanolog, cu care am urcat pe Etna, Edy. Daca el ne-a pacalit, eu povestesc istorisirea doar cum am auzit-o.)- servita pe Riviera dei Ciclopi

Alta grigliata mista di pesce, dupa ce ma repezisem deja in ea, uitasem de foto -


Spaghetti carbonara— la Taormina

O alta grigliata di pesce, pe o parte devorata ...— la Taormina.

si o portie de calamari la gratar, nici de astia nu ne.am amintit in primul moment sa facem foto - foame mare ...

Continui cu foto de la magazinele stradale de produse locale, pe care le consider on topic, asa ca va rog sa nu va sfiiti sa le lipiti si pe ale voastre!








urmate de foto de la cea mai renumita pasticerie din Tormina. Tot ce vedeti nu este butaforie/plastic, sunt dulciuri reale, din martipan, ce pot fi cumparate:










Dulciurile sunt mai degraba produse de arta. Desertul cel mai renumit este cannoli - un produs de patiserie în forma de cilindru umplut cu lapte de oaie îndulcit (ricotta). Cassata siciliana este un fel de cozonac cu fructe confiate si bucati de ciocolata. Timp de secole, calugari si calugarite au fost principalii producatori de produse de patiserie, pe care le-au vandut catre public pentru a sprijini ordinele lor religioase. Fiecare manastire avea propriile sale de specialitati, cum ar fi Pasta Reale produse de manastirea Martorana din Palermo. Martipanul (pasta de migdale), este pictat si sculptat, fiind numit regele patiseriei.
Vara, cele mai bune deserturi sunt cele reci: înghetata granita aromatizata cu espresso si acoperita cu smantana proaspata batuta sau cu suc de fructe. Gelato (înghetata) este facut din cele mai proaspete ingrediente locale. Numarul de arome este uluitor! Gelato cu fistic cultivat pe flancurile Muntelui Etna, este ceva ce nu poti sa asemui cu alta inghetata de fistic! Sicilienii manaca Gelato în briose ca un sandwich la micul dejun!
Va urma ... tot din Sicilia, mai sunt foto in tolba ...