Partea culinara a calatoriilor noastre ce am degustat bun pe unde am fost in vacanta
#21
Postat 09 December 2011 - 05:47 PM
Experiente culinare prin ochiul/palatinul turistului
4 - 14 septembrie 2011
Produsele culinare siciliene tind sa fie mai picante decat cele din bucataria italiana in general si sunt bogate in sosuri de tomate proaspete si coapte. Daca iti plac produsele de tip fast food, Sicilia nu iti poate satisface acest capriciu. Invazia constanta a insulei de catre popoare straine a lasat o amprenta de nesters pe traditiile sale culinare. De exemplu, atunci cand arabii au venit in Sicilia in secolul noua, au inceput sa cultive orez si trestie de zahar si au luat zapada si gheata de pe Muntele Etna - pentru a prepara sorbeturi si gelato. Ei au impus traditia de a combina fructe cu coaja, peste, ierburi si paine, au adus reteta de Pasta con Le Sarde realizata cu sardine proaspete, fenicul, ceapa, stafide si pesmet. Orezul este utilizat pentru a face gustarea siciliana numit arancini - chiftelute de orez prajite in forma de portocala si umplute cu sos de carne, branza sau legume. Apropierea insulei de Africa a adus si o influenta culinara din Tunisia, asa ca sicilienii prepara acum cuscus cu legume, carne sau peste.
In ciuda faptului ca este una dintre cele mai sarace zone din Italia, Sicilia este binecuvantata cu o multime de soare si cu sol vulcanic bogat, care produce fructe si legume aromate. Vanata joaca un rol major in dieta italiana si este pregatita in mai multe moduri creative, dar este folosita si in Pasta alla Norma - vinete prajite si paste cu topping de rosii, branza ricotta sarata si busuioc proaspat.
Insula se bazeaza foarte mult si pe bucataria mediteraneeana. Fructele de mare nu lipsesc din principalele feluri de mancare, iar pestele-spada este pregatit in rulouri (involtini), umplute cu nuci de pin, pesmet, stafide sau la gratar (impannato). Tonul este un alt peste pretuit, fiind cel mai bine pregatit aici. Am ales fie tonul la gratar pe care sa storc sucul unei lamai locale si ulei de masline extravirgin - sau am optat pentru acele minunate aperitive mixte care contin si carpaccio di tonno.
Pai cum ii sta bine turistului in Italia, sa inceapa o vacanta decat cu o pizza?
Ei bine, cred ca stiti deja: In Italia, pizza e o desfatare fiindca poti simti clar gustul fiecarui ingredient.
In Italia nu se face tocanita din pizza, iar sucul e din rosii proaspete, coapte de un soare torid, care le face dulci si buneee. — foto la Mazzeo, Taormina mare.
Grigliata mista di pesce— la Mazzeo, Taormina mare. (contine: cotlet de peste spada, un crevete maricel, involtini de peste spada specifici zonei si un pestiuc din marea ionica locala, nu stiu cum il cheama - cred ca e bibanel de mare )
Granita siciliana (legenda spune ca este nascuta in aceasta zona, una din unicele din lume care are pesteri vulcanice. In aceste pesteri vulcanice a aparut cate o spartura ca un tunel in tavanul grotei. Pe muntele Etna ningea iarna destul de mult (2.500m altitudine). Astfel in grota se strangea multa zapada ca un dop in aceasta spartura ca un tunel din tavan. Locuitorii Siciliei taiau dopul de gheata in cuburi mari si le duceau jos la mare unde le vindeau. Locuitorii rivierei amestecau aceasta gheata cu fructe macinate - astfel se spune ca s-a nascut granita. De asemenea, gheata carata de pe Etna o foloseau si pentru a prepara inghetate si sorbetto. Aceasta este o legenda pe care ne-a povestit-o ghidul, de meserie vulcanolog, cu care am urcat pe Etna, Edy. Daca el ne-a pacalit, eu povestesc istorisirea doar cum am auzit-o.)- servita pe Riviera dei Ciclopi
Alta grigliata mista di pesce, dupa ce ma repezisem deja in ea, uitasem de foto -)) foto in Taormina.
Spaghetti carbonara— la Taormina
O alta grigliata di pesce, pe o parte devorata ...— la Taormina.
si o portie de calamari la gratar, nici de astia nu ne.am amintit in primul moment sa facem foto - foame mare ...
Continui cu foto de la magazinele stradale de produse locale, pe care le consider on topic, asa ca va rog sa nu va sfiiti sa le lipiti si pe ale voastre!
urmate de foto de la cea mai renumita pasticerie din Tormina. Tot ce vedeti nu este butaforie/plastic, sunt dulciuri reale, din martipan, ce pot fi cumparate:
Dulciurile sunt mai degraba produse de arta. Desertul cel mai renumit este cannoli - un produs de patiserie în forma de cilindru umplut cu lapte de oaie îndulcit (ricotta). Cassata siciliana este un fel de cozonac cu fructe confiate si bucati de ciocolata. Timp de secole, calugari si calugarite au fost principalii producatori de produse de patiserie, pe care le-au vandut catre public pentru a sprijini ordinele lor religioase. Fiecare manastire avea propriile sale de specialitati, cum ar fi Pasta Reale produse de manastirea Martorana din Palermo. Martipanul (pasta de migdale), este pictat si sculptat, fiind numit regele patiseriei.
Vara, cele mai bune deserturi sunt cele reci: înghetata granita aromatizata cu espresso si acoperita cu smantana proaspata batuta sau cu suc de fructe. Gelato (înghetata) este facut din cele mai proaspete ingrediente locale. Numarul de arome este uluitor! Gelato cu fistic cultivat pe flancurile Muntelui Etna, este ceva ce nu poti sa asemui cu alta inghetata de fistic! Sicilienii manaca Gelato în briose ca un sandwich la micul dejun!
Va urma ... tot din Sicilia, mai sunt foto in tolba ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#22
Postat 09 December 2011 - 05:49 PM
Primele sunt la restaurantul Japonez "Asiana - oriental food"
Intrarea:
Interiorul:
Spring roll:
Vegetable rice:
Somon intr-un sos delicios, putin dulceag si cu ceva crocant deasupra servit cu un pure de sfecla rosie cu morcovi si fried rice:
Desert cu inghetata invelita in crusta fierbinte:
Un fel de tapioca pudding invelita intr-o felie extra-fina de pepene galben:
Inghetatat de ceai verde:
Voi reveni cu cateva imagini de la restaurantul argentinian.
#23
Postat 09 December 2011 - 07:55 PM
Nu mi-e jena deloc sa fac poze de fata cu ospatarii sau bucatarii, mie mi se pare chiar un gest de apreciere, iar ei sint mindri si pozeaza cu multa placere
#24
Postat 09 December 2011 - 08:12 PM
Dar imi place sa ma uit la ale voastre !
#25
Postat 09 December 2011 - 09:29 PM
Eu-s doar cu privitul pe-aici.Nu prea am avut multe calatorii si nici n-as indrazni sa pozez mancarea la restaurante.Bine ca ai avut ,Daniella, curaj si cine mai vine cu pozele aici,pentru ca asa mai vedem si noi ce mai mananca lumea,daca tot n-am fost acolo.
Izuk,da' sa dai 15 euro pe-o pizza cum ti se pare?Noroc ca nu suntem mari mancatori de pizza...
#26
Postat 09 December 2011 - 11:13 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#27
Postat 09 December 2011 - 11:19 PM
Daniella, la 09 December 2011 - 05:47 PM, a spus:
Cassata siciliana este un fel de cozonac cu fructe confiate si bucati de ciocolata.
Eu ma bucur tare mult ca ai apreciat bucataria siciliana, dar trebuie sa spun ca, cassata siciliana nu e cozonac, nici pe departe. Ai mancat? Sper ca ti-a placut.
Cassata e facuta din pandispan, crema de ricotta, fructe confiate si bucatele de ciocolata.
#28
Postat 09 December 2011 - 11:25 PM
Carmella, la 09 December 2011 - 07:55 PM, a spus:
Nu mi-e jena deloc sa fac poze de fata cu ospatarii sau bucatarii, mie mi se pare chiar un gest de apreciere, iar ei sint mindri si pozeaza cu multa placere
Carmella bine ai venit pe acest topic! Chiar ma intrebam de ce nu te mai vad prea des pe forum in ultima vreme! Imi pare bine ca iti place ideea topicului si da-i drumul: am cerut voie sa ocupam un forum intreg. Asa este, precum spui! Si eu de la prima calatorie pe anul asta, cand m-au frapat mezele la ciprioti si astfel a fost prima oara am fotografiat mancarea gatita de altii, am dorit sa fac un topic. Saptamana asta am realizat ca mai sunt doar cateva zile si se incheie anul curent. Asa ca am zis ca-i musai sa fac un topic cu calatoriile mele culinare de anul acesta, cat mai tin minte ce si cum. Apoi am realizat ca ar fi interactiv si mult atractiv pentru mai multe persoane sa punem cu totii aici experientele noastre culinare din afara casei.
Intr-adevar,sa stii ca prima oara si eu fotografiam cu jena, dar acum m-am experimentat si nu mai am asa de mult trac: scot tacticoasa aparatul pe masa dupa ce comand, ca altfel e clar ca uit de foto cand vine mancarea si ma infig in preparat... . Astept cuminte sa soseasca platourile. Cand chelnerul face stanga imprejur blitz la mine, blitz la tati si gata am capturat cele 2 imagini. Uneori m-au surprins alti chelneri sau alti clienti, dar asa e chelnerii par mandri, iar in general in strainatate pe ceilalti (clienti) nu prea ii pasioneaza ce fac altii. Acum ca am deja 5 experiente de vacanta de acest fel, mi se par amintiri frumoase aceste preparate culinare, pe care aici le pretuiesc parca si mai mult decat acolo, exact ca si cu pozele ce ne evoca amintirea imaginilor ce ne-au ramas pe retina si s-au cuibarit intr-o circumvolutiune de pe scoarta.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#29
Postat 09 December 2011 - 11:26 PM
any_annette, la 09 December 2011 - 08:12 PM, a spus:
Dar imi place sa ma uit la ale voastre !
Pariu ca eu sunt una dintre cele mai timide persoane care exista !? Ia si incearca o data, apoi te vei obisnui si din doua apasari de buton ai capturile !
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#30
Postat 09 December 2011 - 11:27 PM
Mi-e dor de Italia
#31
Postat 09 December 2011 - 11:28 PM
Salata servita intr-o foaie crocanta de tortilla:
Frigarui de shrimpi:
Filet Mignon cu garnitura de cartofi:
Arrachera (flank steak) cu cartofi si legume:
Tarta de Manzana Caliente/ Placinta traditionala de mere servita fierbinte:
Ensalada de Fruta con Crema/ Salata de fructe cu frisca:
Alfajones de Maizena y coco/ Biscuiti crocanti cu crema de cocos:
In afara de asta, in timpul zilei se servea bufet la care exista o mare varietate de preparate dar ceea ce m-a impresionat au fost acesti pepeni sculptati de decor si pe care ii schimbau zilnic. Iata cateva exemple:
#32
Postat 09 December 2011 - 11:28 PM
Ellani, la 09 December 2011 - 09:29 PM, a spus:
Eu-s doar cu privitul pe-aici.Nu prea am avut multe calatorii si nici n-as indrazni sa pozez mancarea la restaurante.Bine ca ai avut ,Daniella, curaj si cine mai vine cu pozele aici,pentru ca asa mai vedem si noi ce mai mananca lumea,daca tot n-am fost acolo.
Izuk,da' sa dai 15 euro pe-o pizza cum ti se pare?Noroc ca nu suntem mari mancatori de pizza...
Ellani, ai timp, noi suntem mai purii ... Macar vei avea indicii culinare de prin diverse parti ale lumii ... vei sti ce sa ceri/alegi si la ce sa te astepti, sau oricum afli lucruri noi din experienta gastronomica a altor popoare ...
Oricum in perioada asta dificila sunt biletele de avion si preturile la excursii jos, asa ca merita de calatorit acum pt cine e posibil.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#33
Postat 09 December 2011 - 11:35 PM
any_annette, la 09 December 2011 - 11:19 PM, a spus:
Daniella, la 09 December 2011 - 05:47 PM, a spus:
Cassata siciliana este un fel de cozonac cu fructe confiate si bucati de ciocolata.
Eu ma bucur tare mult ca ai apreciat bucataria siciliana, dar trebuie sa spun ca, cassata siciliana nu e cozonac, nici pe departe. Ai mancat? Sper ca ti-a placut.
Cassata e facuta din pandispan, crema de ricotta, fructe confiate si bucatele de ciocolata.
Am mancat, da, o lingurita- doua de la tati, ca eu nu prea comand dulciuri, probabil ca ai dreptate, dar la mine chek, pandispan sau cozonac oricum nu sunt la favorite. Nu-mi aminteam ca avea si crema de ricotta. Am luat, pardon a luat-o chiar de doua ori, o data la un restaurant si o data de la pasticeria aceea din Tormina unde in fiecare seara ne goleau de 17 euro pe cateva prajiturele. E clar ca nu mai tin bine minte, dar parca retin ca nici pe el nu l-a dat pe spate, caci nici lui nu-i place coca/blatul de pandispan/chec. Asa ca daca mai dau rateuri, te rog sa ma mai corectezi, ca uite ca ma mai lasa memoria, desi ce e din septembrie pana acum? Trebuie sa mai dau o fuga bag seama sa-mi reamintesc !
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#34
Postat 09 December 2011 - 11:40 PM
Kiva, la 09 December 2011 - 11:27 PM, a spus:
Mi-e dor de Italia
Kiva ! Ma bucur ca iti place topicul! Hai cu noi aici, ca ai ce sa ne pui si de pe unde esti si te plimbi tu ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#35
Postat 09 December 2011 - 11:47 PM
La-Chef-A, la 09 December 2011 - 11:28 PM, a spus:
Foarte, foarte, foarte bine arata toate ... ce grozav stiu altii sa serveasca si sa decoreze preparatele, spre deosebire de restaurantele tradizionale de la noi... care e drept unele au farmec, dar putine stiu sa prezinte preparatele la o valoare ca cele de mai sus ...
Sclupturi din acelea in pepeni rosii, galbeni, albi, verzi am vazut si eu pe vapor, in croaziera. Cand ajung la vacanta aceea o sa pun si eu.
Pozele sunt foarte bune, daca nu ai avut aparatul la tine, doar nu vrei sa spui ca le-ai facut cu telefonul? Mi-ai facut o pofta de muschi de vita argentiniana... nu am mancat de un secol ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#36
Postat 10 December 2011 - 12:07 AM
Angel, la 09 December 2011 - 12:53 PM, a spus:
asta e restaurantul, e la o aruncatura de bat de mine si eu habar nu aveam ca exista. abia astept sa ma duc
keep in touch
http://www.leopardlodge.com.au/
Angel, m-am uitat pe site, abia astept sa vad experienta ta culinara ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#37
Postat 10 December 2011 - 03:56 AM
Daniella, la 09 December 2011 - 11:47 PM, a spus:
Sclupturi din acelea in pepeni rosii, galbeni, albi, verzi am vazut si eu pe vapor, in croaziera. Cand ajung la vacanta aceea o sa pun si eu.
Pozele sunt foarte bune, daca nu ai avut aparatul la tine, doar nu vrei sa spui ca le-ai facut cu telefonul? Mi-ai facut o pofta de muschi de vita argentiniana... nu am mancat de un secol ...
Multumesc Daniella. Nu toate restaurantele de pe aici servesc mancarea in felul acesta. Noi am avut ceva motive serioase de sarbatorit in vacanta asta. La japonezi am sarbatorit frumoasa varsta de 40 a lui Mr. La-Chef-A (sotul adica, eu-s ceva mai tanara.......nu cu mult dar cert mai tanara ) iar la argentinieni am sarbatorit cei 11 minunati ani de casnicie. De aceea si paharele de tequila pe masa, margarita, sampanie, etc, etc....care se vad in fundal daca te uiti mai cu atentie si incerci sa te detasezi de mancare...
Pozele insa, tocmai aici e buba, aunci cand l-am avut la mine le-am facut cu aparatul meu Pentax-Kr care nu numai ca e mare cat o zi de post dar mai e si rosu pe deasupra!!!!!! Am incercat sa-l palmez si nu a mers dar cel putin nu am folosit blitzul.
#38
Postat 10 December 2011 - 09:41 AM
La-Chef-A, la 10 December 2011 - 03:56 AM, a spus:
Pozele insa, tocmai aici e buba, aunci cand l-am avut la mine le-am facut cu aparatul meu Pentax-Kr care nu numai ca e mare cat o zi de post dar mai e si rosu pe deasupra!!!!!! Am incercat sa-l palmez si nu a mers dar cel putin nu am folosit blitzul.
Multi ani fericiti si sanatosi inainte Mr. La-Chef-A, alaturi de Mrs. La-Chef-A si de cei doi juniori La-Chef-A! Aaaaam inteles: sunt restaurante high-class, pentru ca meritati ! Observasem eu paharelele, dar am zis ca oamenii se cinstesc la masa si cu o bautura in ton cu specificul restaurantului!
Intelesesem ca nu ai avut pentax-ul la tine cand ai fost la cele doua locatii si eram plina de mirare, cum ai capturat preparatele ... cu atata arta. Daca aveati party era si mai usor ca putea sa para ca va faceti foto unii altora cu petrecerea....
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#39
Postat 11 December 2011 - 12:59 AM
Daniella, la 08 December 2011 - 10:49 PM, a spus:
Ioana, la 08 December 2011 - 08:47 PM, a spus:
Napule
t'o raccontano Napule
nfaccia e mure de viche
può lleggere a storia e sta bella città
Ioana, asa e! Nu am pomenit de arta si istorie, ca am zis sa fac topic culinar, dar intr-adevar orasul este incarcat de o multime de castele, palate regale sau nobiliare, de biserici si manastiri, care dovedesc importanta orasului, ce a fost capitala pentru Regatului Napoli si pentru Regatul celor Doua Sicilii. Diversitatea de stiluri arhitectonice de la gotic la baroc infrumuseteaza orasul si desi amestecul de nou cu vechi este surprinzator la prima vedere, in final constati ca ele coexista armonios. Bisericile istorice au fatade atipice si intrari cotite..., ceea ce e destul de straniu. Pacat ca e locuit... de o populatie care azi nu mai e deloc civilizata (probabil enorm de multi emigranti), astfel ca e un oras de 10 ori mai murdar decat Bucurestiul, Roma, Milano si Parisul la un loc. Domo din Napoli mie mi s-a parut tare frumos si interesant prin legenda sfantului cel patroneaza ..., este de altfel singura cladire construita in stil romanic din oras... . Mi-a placut legenda legata de fiolele cu sangele Sfantului Gennaro (Sfantul ianuarie), ce sunt pastrate in capela imensa dedicata acestuia, in al carui altar din argint sunt pastrate. Se crede ca acest sange uscat se lichefiaza de trei ori pe an, in timpul slujbelor din 19 septembrie cand este sarbatoarea sa, la 16 decembrie si in ultima sambata dinaintea primei duminici din mai, cand se comemoreaza mutarea moastelor sale in Napoli.
Orasul este extrem de contradictoriu prin istorie si prin actual: iti produce teama/adrenalina prin haosul din trafic, prin figurile suspecte de la tot pasul, prin aglomeratie si galagie (scutere ce tasnesc la tot pasul de neunde, ale caror claxoane stridente te fac sa sari in laturi), prin imigrantii (negri, pachistanezi etc) care vand pe cearsafuri- pe trotuare marfuri ieftine sau copii, vechi sau noi, prin negrii care de dimineata pana seara cara saci mari de plastic bleu in sus si in jos (cu marfuri, nu va ganditi ca fac curat), prin muntii de gunoaie care il domina mai ceva decat Vezuviul. Nu am vazut nici un maturator in 8 zile, era o mizerie pe strazi ce nu am putut sa cred ca exista.
In schimb am vrut sa scriu despre partea buna si frumoasa, cea culinara, care a fost fara repros... yummy...
Iar odata ce ai iesit din Napoli in imprejurimile sale, este o lume fantastica: incepand cu insulele Capri, Ischia, Procida, continuand cu Vezuviul, Pompei si Herculaneum, continuand cu Sorrento, Salerno si riviera Amalfitana care are peisaje ce iti taie rasuflarea, mai ceva decat cele din Sicilia/Taormina, despre care am crezut ca sunt cel mai frumos loc de pe pamant. Gata, am raportat
Nici eu n-am vazut Napole, da cand ai pomenit, asta a fost primul lucru venit in minte, refrenul melodiei cantate de Gigi D´Alessio
Chestia cu mizeria din Napoli persista de ani de zile din pacate.
Daniella, la 09 December 2011 - 05:47 PM, a spus:
Granita siciliana (legenda spune ca este nascuta in aceasta zona, una din unicele din lume care are pesteri vulcanice. In aceste pesteri vulcanice a aparut cate o spartura ca un tunel in tavanul grotei. Pe muntele Etna ningea iarna destul de mult (2.500m altitudine). Astfel in grota se strangea multa zapada ca un dop in aceasta spartura ca un tunel din tavan. Locuitorii Siciliei taiau dopul de gheata in cuburi mari si le duceau jos la mare unde le vindeau. Locuitorii rivierei amestecau aceasta gheata cu fructe macinate - astfel se spune ca s-a nascut granita. De asemenea, gheata carata de pe Etna o foloseau si pentru a prepara inghetate si sorbetto. Aceasta este o legenda pe care ne-a povestit-o ghidul, de meserie vulcanolog, cu care am urcat pe Etna, Edy. Daca el ne-a pacalit, eu povestesc istorisirea doar cum am auzit-o.)- servita pe Riviera dei Ciclopi
IMG_0816.JPG
cu asta m-ai lovi, una la mana ca-mi place granita, mai ales cea de dude, doi la mana cand am vazut unde ai mancat
La Chef, m-as infige in ecran poate reusesc sa inhat ceva din pozele tale.La multi ani sotului, "ie" tinerel
#40
Postat 11 December 2011 - 09:55 AM
Ioana, la 11 December 2011 - 12:59 AM, a spus:
Granitele in Sicilia nu se serveau la pahar cu pai, provenite de la aparat de ala care roteste gheata pe strada, cum le-am vazut eu in restul Italiei, ci la paharel ca o inghetata, de mancat cu lingurita, la terasa...d e nici nu stiam ce-i la inceput ... . Si aveau milioane de arome si de combinatii. Eu parca am luat cu fructe de padure si cafea, tati nu mai stiu ceva cu migdale si ... Foarte bune. Nu stiu dc era si de dude, ca nici nu stiu cum le zice in italiana ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!