1-8 mai 2011
Un motiv pentru care mancarea, in Cipru sau Grecia, este foarte gustoasa este faptul ca nu se congeleaza si, pastrandu-si calitatile naturale, legumele, carnea si pestele au o savoare deosebita.
Cipriotii, la fel ca si grecii, apreciaza foarte mult in bucataria lor traditionala legumele proaspete. Se folosesc foarte des castravetii, ardeiul gras, morcovii, fasolea verde, mazarea si rosiile. In meniul din Cipru se regasesc multe feluri de mancare pe care le vom intalni si in Grecia. Alaturarea teritoriilor a permis schimbul de obiceiuri culinare si nu putem decat sa ne bucuram deoarece un fel de mancare a fost imprumutat de altcineva si imbunatatit dupa propria reteta, asadar noi vom primi ceea ce este mai bun.
Majoritatea felurilor de mancare vor contine o combinatie intre aceste legume. Nu trebuie sa va temeti in privinta calitatii acestora deoarece, in cele mai multe cazuri, restaurantele sau tavernele apeleaza la culturi proprii sau la alte persoane de incredere care le furnizeaza in fiecare zi legume proaspete.
La fel se intampla si cu pestele si fructele de mare. Sunt aduse in fiecare zi de catre pescarii care pleaca dimineata devreme si se intorc inainte de deschiderea tavernelor si livreaza peste si fructe de mare direct din mare. Mai proaspat de atat nu credem ca exista.
Meze cipriote de carne
(Adicatelea o gustarica cipriota) - aici avem de-a face (tot ce se vede mai jos) cu doar 1 portie pentru 2 persoane
paine calda si unt, pateu de masline, iaurt cipriot

paine cipriota facuta acolo la ei la restaurant, cu masline si ardei, fierbinte si bunaaa

salata cipriota Valentino's (Asa se numea restarantul acesta, dar la orice portie de meze, iti aduce si o salata traditionala greceasca/cipriota) pt 2 pers:

Humus, tahini, icre tarama, salata de vinete, tzatziki, pasta de branza si in mijloc un sortiment de legume parca murate ...parca trase la tigaie ... nu sh cum dar f bune

masline coapte

Daca aveti ocazia sa ajungeti in aceasta tara de o frumusete rapitoare, aveti toate sansele sa gustati din halloumi, un fel de branza realizata din lapte de capra combinat cu lapte de oaie, servita fie proaspata, fie la gratar, ca aperitiv. Aici frigaruie de branza halloumi cu rosioare. Smochine la gratar in bacon.

suprpriza din smochine: o frunzulita de salvie cu o feliuta subtire de branza halloumi

frigaruie de carnat cu rosioara cipriote

dovlecei prajiti

branza feta pane in crusta de cereale crocante

sexiunea branzei feta pane

ficatei de pui gourmet (In mijlocul foietajului erau niste ficatei de pui condimentati intr-un fel de-ti lingeai degetele ..., iar sosul ala o bunatate ... miammi!)

Un alt fel traditional cipriot este carnea marinata in coriandru uscat. ...... usturoi si ulei de masline, dolma (frunze de vita de vie, ...etc). Aici au sosit prima parte din gratarele din carnuri de tot felul marinate (miel, berbecut, pui, vitel, porc, purcel ...) cu coriandru uscat si rozmarin ... condimentele preferate ale cipriotilor pentru gratareala.

scaricica

file de porc marinat la gratar

ficat de porc marinat la gratar

piept de pui marinat cu coriandru uscat la gratar

cotlete de berbecut fragede de tot si suculente cum nu am mai mancat vreodata

Sheftalia- o specialitate cipriota de chiftele trase in prapure

Sheftalia sectionata, fara membrana:

carne de vita cu legume intre frunze de vita de vie, in oala de lut la cuptor ... scuzati ca nu mai stiu denumirea cipriota! dar vine ea Carmen si ma ajuta


stifado de vita (scuzoaiele mele pt poza neclara)

macaroane cu branza la cuptor, preferatele lui tati, le-a papat pe toate ...


la atata carnaraie se cerea si garnitura, cartofi prajiti:

vedere de ansamblu

vinul acompaniant nu face parte din meze

dar desertul traditional cipriot face (un fel de bucinca insotita de o zeama de trandafiri:

Tot ce ati vazut pana acum sunt un fel de mancare pentru doua persoane. Asta m-a uimit si m-a determinat anul acesta sa pozez mancarurile

Mezele de carne nu le-am putut dovedi. A fost enorm de mult!