Partea culinara a calatoriilor noastre ce am degustat bun pe unde am fost in vacanta
#81
Postat 27 December 2011 - 07:14 PM
1-8 mai 2011
Un motiv pentru care mancarea, in Cipru sau Grecia, este foarte gustoasa este faptul ca nu se congeleaza si, pastrandu-si calitatile naturale, legumele, carnea si pestele au o savoare deosebita.
Cipriotii, la fel ca si grecii, apreciaza foarte mult in bucataria lor traditionala legumele proaspete. Se folosesc foarte des castravetii, ardeiul gras, morcovii, fasolea verde, mazarea si rosiile. In meniul din Cipru se regasesc multe feluri de mancare pe care le vom intalni si in Grecia. Alaturarea teritoriilor a permis schimbul de obiceiuri culinare si nu putem decat sa ne bucuram deoarece un fel de mancare a fost imprumutat de altcineva si imbunatatit dupa propria reteta, asadar noi vom primi ceea ce este mai bun.
Majoritatea felurilor de mancare vor contine o combinatie intre aceste legume. Nu trebuie sa va temeti in privinta calitatii acestora deoarece, in cele mai multe cazuri, restaurantele sau tavernele apeleaza la culturi proprii sau la alte persoane de incredere care le furnizeaza in fiecare zi legume proaspete.
La fel se intampla si cu pestele si fructele de mare. Sunt aduse in fiecare zi de catre pescarii care pleaca dimineata devreme si se intorc inainte de deschiderea tavernelor si livreaza peste si fructe de mare direct din mare. Mai proaspat de atat nu credem ca exista.
Meze cipriote de carne
(Adicatelea o gustarica cipriota) - aici avem de-a face (tot ce se vede mai jos) cu doar 1 portie pentru 2 persoane
paine calda si unt, pateu de masline, iaurt cipriot
paine cipriota facuta acolo la ei la restaurant, cu masline si ardei, fierbinte si bunaaa
salata cipriota Valentino's (Asa se numea restarantul acesta, dar la orice portie de meze, iti aduce si o salata traditionala greceasca/cipriota) pt 2 pers:
Humus, tahini, icre tarama, salata de vinete, tzatziki, pasta de branza si in mijloc un sortiment de legume parca murate ...parca trase la tigaie ... nu sh cum dar f bune
masline coapte
Daca aveti ocazia sa ajungeti in aceasta tara de o frumusete rapitoare, aveti toate sansele sa gustati din halloumi, un fel de branza realizata din lapte de capra combinat cu lapte de oaie, servita fie proaspata, fie la gratar, ca aperitiv. Aici frigaruie de branza halloumi cu rosioare. Smochine la gratar in bacon.
suprpriza din smochine: o frunzulita de salvie cu o feliuta subtire de branza halloumi
frigaruie de carnat cu rosioara cipriote
dovlecei prajiti
branza feta pane in crusta de cereale crocante
sexiunea branzei feta pane
ficatei de pui gourmet (In mijlocul foietajului erau niste ficatei de pui condimentati intr-un fel de-ti lingeai degetele ..., iar sosul ala o bunatate ... miammi!)
Un alt fel traditional cipriot este carnea marinata in coriandru uscat. ...... usturoi si ulei de masline, dolma (frunze de vita de vie, ...etc). Aici au sosit prima parte din gratarele din carnuri de tot felul marinate (miel, berbecut, pui, vitel, porc, purcel ...) cu coriandru uscat si rozmarin ... condimentele preferate ale cipriotilor pentru gratareala.
scaricica
file de porc marinat la gratar
ficat de porc marinat la gratar
piept de pui marinat cu coriandru uscat la gratar
cotlete de berbecut fragede de tot si suculente cum nu am mai mancat vreodata
Sheftalia- o specialitate cipriota de chiftele trase in prapure
Sheftalia sectionata, fara membrana:
carne de vita cu legume intre frunze de vita de vie, in oala de lut la cuptor ... scuzati ca nu mai stiu denumirea cipriota! dar vine ea Carmen si ma ajuta
stifado de vita (scuzoaiele mele pt poza neclara)
macaroane cu branza la cuptor, preferatele lui tati, le-a papat pe toate ...
la atata carnaraie se cerea si garnitura, cartofi prajiti:
vedere de ansamblu
vinul acompaniant nu face parte din meze
dar desertul traditional cipriot face (un fel de bucinca insotita de o zeama de trandafiri:
Tot ce ati vazut pana acum sunt un fel de mancare pentru doua persoane. Asta m-a uimit si m-a determinat anul acesta sa pozez mancarurile
Mezele de carne nu le-am putut dovedi. A fost enorm de mult!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#82
Postat 27 December 2011 - 10:11 PM
moatza, la 26 December 2011 - 11:01 PM, a spus:
Du-l cu vaporul. Dupa aia s-ar putea sa te roage sa-l iei cu avionul
#83
Postat 27 December 2011 - 10:20 PM
Eu ador emisiunea asta pe travel &living...
http://www.youtube.c...feature=related
Fata asta e bestiala...
#84
Postat 27 December 2011 - 11:01 PM
Alexandru, la 27 December 2011 - 10:11 PM, a spus:
si io zic moatzo ca-l pacalesti tu cumva ... incearca de pe acum zbatere de gene ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#85
Postat 27 December 2011 - 11:04 PM
Geany, la 27 December 2011 - 10:20 PM, a spus:
Eu ador emisiunea asta pe travel &living...
Fata asta e bestiala...
sa stii ca au o bucatarie tare inspirata, imi place mai mult decat cea greceasca, parca nu e asa de grasa ...mai ales ca e totul proaspat si condimentele sunt speciale ...
Sa stii ca mm pus intai mezle de carne, ca m-am gandit la tine, ca te-am cam bombardat cu pestele si goanjele pana acum pe topicul asta, dar maine le vine randul si celor de peste, daca oi avea juma de ora sa le urc. Ma gandesc ca pana la urma tot te spurc eu la peste ... Stii ca-s taur !
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#86
Postat 27 December 2011 - 11:07 PM
#87
Postat 27 December 2011 - 11:11 PM
Geany, la 27 December 2011 - 11:07 PM, a spus:
ahaha ...cu scobitoarea? pai sa vedem: chiftelute, involtini, ... am impresia ca tu te arunci direct la sushi
Pe bune, involtini de peste spada ti se potrivesc la perfectie! sa zica Any ingredientele sa vezi daca nu te-ai risca!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#88
Postat 28 December 2011 - 11:59 AM
Meze de peste
aici avem o portie de meze x 2 persoane (si la mezele de peste se repeta prima parte)
paine calda cipriota, facuta de ei in casa (un fel de foccacia cu masline):
salata greceasca
platoul de sosulete si salatele
pasta de masline si minunatul iaurt grecesc de capra
maslinele coapte
chiftelute de peste
file de peste marinat cald
caracatita in sos de vin
sepia in sos
file de peste marinat
scoici si creveti in sos alb
fructe de mare in sos rosu
musaca de peste cu felii de vinete, ragu de peste, bechamel si branza:
imagine de ansamblu la aperitive
creveti la gratar
calamar la gratar
seabass la gratar:
dezosat si impartit la doi:
sau in alta zi ne.au servit gratarele toate pe un platou:
desertul traditional cipriot (alta data ne-au dat o curmala din dulceata, sau alte dati - iarna - portocale si mandarine proaspete)
tot ce e pana aici este 1 fel din meniu = meze de peste, pentru 2 persoane
si in afara de portia de meze am comandat extra doar vinul insotitor ..., Chardonnay-ul acesta ne-a placut noua mult si l-am tot luat in fiecare zi (si restaurantul acesta la fel, am ramas cam fideli lui).
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#89
Postat 28 December 2011 - 12:29 PM
bisque (supa crema de peste si fructe de mare)
file de peste in crusta de susan cu sos de iaurt grecesc aromat
muschi de vita la gratar in crusta de fistic, cu sos de funghi porcini, inostit de jackpotatoes
inevitabil orice comanzi in Cipru la inceput iti aduc din partea casei: paine calda, unt, pasta de masline si iaurt grecesc, o salata greceasca si o farfurie mare de cartofi prajiti (nu congelati):
In afara de felurile traditionale regasite in meze, nu veti regreta daca incercati souvlaki, un fel de mancare, format din mix de carne de porc si de pui gatita pe carbuni. Si sovlaki vine insotit cu un jackpotatoes pe langa cartofi prajiti, salata, etc
si un seabass la gratar, pe care am apucat de l-am macelarit inainte sa-mi aduc aminte de poza:
si ceva ce mancam dimineata la MD, capsunile erau aproape crude ca textura/consistenta si gust, iar pelteaua aia nu era dulce, era doar un sosulet usor ... nu stiu cum era facut preparatul, dar fooooarte bun:
si pentru ca de ziua mea "ne-am nimerit" acolo, cand am revenit de la micul dejun, ce surpriza am gasit in camera din partea hotelului?
Si am incalecat pe o sa si v-am spus si povestea mea din Cipru culinar asa!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#90
Postat 28 December 2011 - 12:35 PM
Multumesc!
#91
Postat 28 December 2011 - 12:51 PM
Sper sa va incante imaginile si sa va inspire.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#92
Postat 30 December 2011 - 09:41 AM
#93
Postat 30 December 2011 - 01:10 PM
Topicul e deschis sa posteze toata lumea cand pleaca de pe acasa si da peste preparate gastronomice savuroase, sau peste curiozitati ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#94
Postat 30 December 2011 - 10:22 PM
Daniella, la 27 December 2011 - 11:01 PM, a spus:
intai i-am bagat-o p-aia cu vaporul, dupa aia am zbatut serios din gene, ca mi se zbate si ochiu', iar acuma tocmai mi-a zis ca daca rezervam azi avion ptr septembrie -atunci vrem noi-ne costa sub 200de euro drumul. supertare! am falfait cu succes!
cre' ca ma bag!
#95
Postat 31 December 2011 - 11:33 AM
sa te documentezi bine pe net unde se mananca bine si pe gustul vostru ... altfel poti nimeri nu prea grozav ca si turist ... (e valabil in orice destinatie)
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#96
Postat 09 May 2013 - 08:25 AM
#97
Postat 09 May 2013 - 12:48 PM
Nota: Dupa doi ani noi am decretat ca a ramas cea mai faina varianta de vacanta croaziera, potrivita pt plimbareti ca mine, care nu au stare sa stea intr-un loc la soare, dar care iubesc marea in diversitatea ei si nu iese nici asa de scump ca in cazul inchirierii masinii si plimbatului de colo colo pe cont propriu.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#98
Postat 13 June 2013 - 04:44 PM
O sa imi ia cateva zile, sper sa am inspiratie, pace si timp.
Incep cu chestii simple de pe la noi:
Din zona Transalpina, un platou de aperitive traditionale si o ciorba ardeleneasaca cu afumatura, dreasa cu zer
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#99
Postat 13 June 2013 - 04:58 PM
Si o destrabalare culinara, cum nu se poate mai neautentica pt Poiana Tapului , un platou mixt cu pachetele de primavara, cartofi noi prajiti, piept de pui la gratar si diverse alte ... prajeli ... nu eram noi capii mesei, se vede rar in pozele mele, deci merge, luati cu ... hrana nesanatoasa
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#100
Postat 13 June 2013 - 05:19 PM
Un platou de aperitiv mixt de mare (Sardine proaspete marinate, icre, peste afumat si carne marinata de melc de amre taiata bucatele mici). O sa le vedeti des platourile mixte in alegerile mele (cate putin din fiecare si multe feluri de degustat):
Midii natur, o sa-mi permit un comentariu negativ: nu mi-au placut deloc, nu stiau de nimic, nici macar sare nu aveau, nu tu vin, strop de ulei/usturoi/patrunjel, nada de nada, dar proaspete si foaaarte mici inauntru
si midii cu sos marinara, alt comentariu negativ: erau cu sos uncle ben's! blesfamie!
O sa inchei cu o recomandare: noi cochetam de mult sa ajungem la Dalboca pt midiile si mesele de peste de care auzisem numai laude, asa ca la asteptari mari dezamagire mare. Singurul lucru care merita aici este peisajul si atat! La pregatirea preparatelor din mare sunt de ras! Daca plecati insa fara asteptari culinare, probabil ca o sa fiti incantati de peisajul marin de la vecini: cobori printre doua dealuri inalte si ajungi pe o crevasa jos la mare: pe stanga restaurant, pe dreapta restaurant.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!