Sar peste ce mai am de prin calatoriile locale din weekendurile 2012 la: partea culinara a calatoriei in
Portugalia, 27 aprilie - 5 mai, 2013.
Vali, fii pe faza
Traseul minunat pe care l-am ales in Portugalia, se datoreaza Laurei_Lala, care m-a ajutat cu un foarte documentat si inspirat jurnal de calatorie.
In Portugalia, se mananca excelent, o bucatarie pe baza de peste si lighioane marine proaspete. Bachalau (cod uscat sarat) este regele gastronomic al farfuriilor traditionale si mi-a placut in toate variantele incercate, desi am pornit cu mare reticenta versus acest preparat.
Trebuie sa stiti ca atunci cand te asezi la masa in Portugalia, la orice restaurant, obisnuiesc sa-ti aduca un aperitiv cu paine, unt, pateu de peste, ceva branza deosebita de capra si alte minciunele (chiftelute de peste, sau sardine fripte). Chiar daca nu le comanzi, e o traditie a lor, iar daca le accepti le vei regasi pe nota de plata. Eram avizata, totusi pe unele le-am acceptat. Nu se simt insa ofensati, poti refuza si comanda aperitivul dorit.
Primele 2-3 zile am poposit in
Porto, al doilea oras ca marime si importanta din Portugalia, situat la gura de varsare a Raului Duoro in Oceanul Atlantic, capitala zonei de nord a tarii si o statiune turistica foarte frecventata. In oras sunt 6 poduri peste rau, fiecare cu alta arhitectura, unul dintre cele mai cunoscute este podul Maria Pia, proiectat de Eiffel, designerul arhitect al turnului din Paris. Apoi mai este podul Don Luis (proiectat de un student al lui Eiffel), pe 2 nivele, ce conecteaza orasul cu noul Vila Nova de Gaia (noul Porto), un oras presarat cu multe crame de degustare ale celebrului vin de Porto. E foarte inspirata despartirea in doua a noului de vechi, astfel principii arhitecturale au reusit a fi pastrate in vechiul oras.
Am mancat in prima seara cina pe riviera raului ... nu foarte inspirata alegerea localului, dar peisajul foarte frumos ... drept la "promenada".
Aperitiv din oficiu, unt, branza, chiftele de peste, salata, masline:
De asemenea, felurile de mancare comandate vin cu garnitura de barabule - nelipsite, ceva salata verde cu morcov ras si ceapa, felii de rosii.
Aici comandasem:
supa de peste
creveti tiger la gratar ... au venit insotiti de multe leguminoase.
si
caracatita la gratar, la fel cu multa garnitura
pt ca habar nu aveam de acest obicei comandaseram si o
salata mixta
cel mai bine (si ieftin) din zona Porto se mananca, intr-un orasel de pescari, numit Matosinhos, in restaurante unde fac gratarul de peste, chiar in fata restaurantului, la carbuni.
Aperitivele din oficiu. Le-am acceptat si bune au fost:
peste pane si hamsie infarinata prajita rapid.
Sunt atat de bune hamsiile proaspete la ei, fie pe gratar, fie pane, cum nu am mai mancat vreodata. Proaspete, dimineata scoase din apa!
Aici am luat :
sepii, care in meniu erau trecut ca si
coconut fish, eu iar habar nu aveam ca se cheama asa. L-am comandat ca gasisem review-uri bune pe tripadvisor despre acest fel de mancare, la acest restaurant. Alaturi de nelipsitele barabule.
Si
caracatita la gratar cu un sos cald, super bun din patrunel, ulei, usturoi si lamaie, exact asa cum sta bine pestelui la gratar. Doar ca erau mozoliti si cartofii in acest sos, ceea ce i-a facut tare gustosi.
Supa crema de peste, au uitat de ea si mi-au adus-o la sfarsit
![Imagine atasata: monthly_06_2013/post-685-13715680272107.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_06_2013/post-685-13715680272107.jpg)
... ingrosata cu multe barabule, of course!
![:)](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/24.gif)
... totusi continea si mult peste, bineinteles fara oase. Btw, am tras concl ca doar la noi se serveste supa/ciorba de peste cu bucati cu pesti cu tot cu oase si mai ales capete ... in zeama
Am avut si un
desert traditional in zona, din crema de lapte cu fructe si aromata cu scortisoara
PS: As fi vrut sa scriu mai mult si despre partea obiectivelor turistice din calatorii si sa pun foto cu peisajele incantatoare, dar daca am facut topic culinar, acum las asa ... topice de calatorii sunt altele deschise ... , doar ca eu nu am apucat sa-mi scriu impresiile pe acolo ... posibil sa am mai mult timp de la toamna incolo ...
![:)](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/smile.gif)
Cel mai mult in Portugalia, ne-au impresionat curatenia deplina (nu era o hartiuta sau un muc de tigare pe jos, nici in pietele turistice, nici unde inainte cu o ora jucasera fotbal copii, nici pe plaja, nici in pasajele subterane), precum si infrastructura. O tara de o frumusete si o diversitate uimitoare.
2 seri am avut in Porto, apoi am plecat spre Estoril/Cascais. Va urma...