Bezele
#1
Postat 22 December 2011 - 09:17 PM
Am facut de 2 ori bezele in viata mea si tot de atatea ori le-am ratat.
Le fac asa: 1lg zahar la 1 albus. Bat spuma pana devin tepene, pun guguloaie in tava, la foc mic spre f mic pana incep sa se aureasca.
De ce imi ies cleioase? Le las prea mult sau prea putin? Focul e prea tare?
#2
Postat 22 December 2011 - 11:33 PM

Depinde f mult de cuptor...sper sa vina fetele mai experimentate sa ne spuna mai multe ca de cand imi doresc sa fac bezele, insa tot aman de teama ca nu o sa-mi iasa...
#3
Postat 22 December 2011 - 11:45 PM
aura, la 22 December 2011 - 09:17 PM, a spus:
Am facut de 2 ori bezele in viata mea si tot de atatea ori le-am ratat.
Le fac asa: 1lg zahar la 1 albus. Bat spuma pana devin tepene, pun guguloaie in tava, la foc mic spre f mic pana incep sa se aureasca.
De ce imi ies cleioase? Le las prea mult sau prea putin? Focul e prea tare?
Prea mult poate, si foc prea tare... posibil.
Daca vrei sa ramîna albe, guguloaiele, trebuie sa le lasi multe ore, la temperatura mica, eventual si cu ventilatie si usa cuptorului putin întredeschisa, daca nu esti sigura cu temperatura/ daca ti se pare ca se maronesc prea repede.
Trebuie sa bati spuma pîna devine foarte batzoasa si foarte densa ca textura.
Aaaa, si cred ca pui prea putin zahar pro albus. As zice macar 50 g zahar/albus iese bine. Chiar 60 g daca albusul e mare

Bezelele se lasa în cuptor pîna la racirea completa.
Uite aici am facut bezele la temperatura mai maricica, ca asa s-a cerut mai aurite, si au iesit crocante, uscate...
http://artaculinara....sici-parfumate/
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#4
Postat 22 December 2011 - 11:50 PM
copt 2 ore la 100°C, unii lasa cuptorul putin deschis ca amenintarea cea mai mare pentru ele e umiditatea
mie cu reteta asta imi vin mereu foarte bine
#5
Postat 23 December 2011 - 08:28 AM
Blatul de la tortura de bezea sta in cuptor vreo 4 ore.... Ca sa-ti faci o idee cu timpul.
#6
Postat 23 December 2011 - 11:23 AM

Dar intii bat albusurile pina se tin băț, pun zaharul si bat pina se dizolva, si pun la copt imediat ce am terminat de batut, sa nu se lase. Temperatura pentru bezele trebuie sa fie undeva la 110 grade si bezeaua se lasa muuult la cuptor la temperatura asta, mai mult se usuca decit se coace. Cuptor pe gaz, la cel electric banuiesc ca sint alte conditii...
#7
Postat 23 December 2011 - 03:36 PM
Merci mult fetelor. Azi le repet.
#8
Postat 24 December 2011 - 05:41 PM
spor azi

#9
Postat 24 December 2011 - 07:34 PM
Adriana, la 24 December 2011 - 05:41 PM, a spus:
spor azi

da, am sa cobor temp si eventual am sa las si usa deschisa.
#10
Postat 24 December 2011 - 09:08 PM
Daca l-ai pus la 250 F (120 C) e ok, dar depinde de cuptor, eu pe al meu trebuie sa-l reglez in general cu 25-50 grade mai jos decat temperaturile din retete.
Sa stii ca si eu pun albusul de la inceput si in bezele, si in pandispanuri, n-are nimic. Dar la bezele las si eu usa deschisa. Si, evident, trebuie pus mai mult zahar, cum au zis fetele.
#11
Postat 25 December 2011 - 02:52 AM
pentru ca am avut emotii, am cumparat niste marshmallow si am facut omul de zapada. Bezelele am sa le incerc eu cand nu am sa fiu stresata de timp si de rezultat

#13
Postat 27 December 2011 - 12:12 AM
moatza, la 26 December 2011 - 08:24 PM, a spus:
m-am gandit si la asta, dar nu am avut cioco alba. Si mi se pare cam complicat sa fac guguloaie din cioco.