Ajung si eu incet incet sa postez Craciunul de anul asta.
Bucatele asemanatoare cu cele de anul trecut, tot iepure doar ca difera umplutura, supa de clapon ca fara nu se poate, asa ne-am obisnuit si binenteles sarmale ca sa simt mirosul sarbatorilor de acasa din Ro.
Am inceput cu gustarea:
- bile de branza proaspata de capra, peste care am pus bastonase de speck. Am avut 2 felii de speck taiate mai gros de cativa mm, pe care eu le-am taiat bastonase si dupa ce am facut bilutele de branza am pus bastonasele de jur imprejur. Cu 160 de gr de branza si 2 felii de speck de 70 de gr fiecare, am facut 24 de bilute
- vol au vent facuti cu foietaj cumparat, umpluti cu crema de prosciutto cotto si branza philadelphia (jumatate prosciutto, jumatate branza, am pus totul in thermomix si am amestecat pana ce a rezultat o crema fina).
- smochine seci preparate de dl. Any pentru ca eu eram deja in criza de timp, asa ca pe astea le-a facut el. Crema de branza am facut-o eu, simplu de tot, branza philadelphia frecata bine ca sa devina o crema, amestecata cu ceva miez de nuca grob.
Se taie codita la smochine, apoi se taie in cruce cat sa facem putin de spatiu inauntru ca sa punem crema de branza cu o lingurita. Deasupra se pune miez de nuca intreg. Excelente.
- tartine cu zacusca de vinete
- tartine cu zacusca de ghebe facuta si trimisa de mama, asta a fost ultimul borcan
- biscuiti sarati cu fistic. O parte i-am decorat cu gorgonzola si mascarpone (am frecat bine jumatate gorgonzola si jumatate mascarpone pana ce am obtinut o crema fina) si decorat cu fistic, iar o parte cu branza philadelphia si deasupra am pus o boaba de rodie.
- branzeturi cu dulceata de nuci, facuta si trimisa de mama, o dulceata extraordinara!!
- salata de legume cu maioneza
- salata de vinete cu maioneza
- am continuat cu tortellini in supa de clapon
- seara am mancat carnea de clapon incalzita in restul de supa
- ca fel principal, iepure umplut cu prosciutto crudo,carne tocata si fistic cu garnitura de cartofi duchesse. Cartofii duchesse i-am facut intotdeauna la mana, fara robot, acum am zis sa incerc sa-i fac mai rapid, i-am pus in bimby (thermomix) si imi venea sa plang cand am vazut ce crema a rezultat, curgea toata, n-aveam ce sa pun in sac a poche ca nu iesea nimic. Asa ca m-am apucat sa pun din nou cartofi la fiert si i-am facut la mana ca de obicei, of viata mea imi venea sa urlu de ciuda. Si au iesit ok.
- sarmalute in foi de vita fierte cu scarita afumata (in poza inca crude, gata de bagat la cuptor)
- anghinare la cuptor
- cozonac (reteta Geany ), dar si panettone artizanal cu fistic cumparat, nelipsit in fiecare an, anul asta fara poza (e la fel ca in poza de anul trecut)
- platou cu biscuiti : biscuiti umpluti cu nutella si glazurati cu putina ciocolata, biscuiti cu o baza de aluat unt cu nutella peste care am lipit o bezea, islere umplute cu dulceata de fragi si altele cu nutella si glazurate cu ciocolata (reteta Kiken), chocolate crinkles (reteta aici ), trufe cu ciocolata ale Stellinei (reteta aici ), biscuiti umpluti cu dulceata de caise (reteta aici ) si biscuiti umpluti cu dulceata de fragi.
- ananas, cafea cu lingurite de ciocolata facute in forme de silicon, vin rosu si sampanie
Si acesta a fost Craciunul la mine acasa...cu parfum de cozonac, biscuiti si mancare buna facuta in casa de la a la z, asa cum am fost obisnuita s-o vad facind pe mama. Si sunt multumita si mandra sa duc anumite traditii mai departe. Atat cat pot eu.