Meniurile mele de Ajun, Craciun si Sf.Stefan 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2020, 2022, 2023 si 2024
#1
Postat 27 December 2011 - 06:12 PM
Masa, alb cu rosu, noutate fata de masa si traversa primita cadou de la sorella mea care s-a potrivit foarte bine cu fata de masa noua. Totul pe baza de peste.
Meniul, le-am facut pe toate pe siteul recomandat de Maya
Aperitive:
Creveti in pastela, cumparati congelati de la Bofrost, trebuie doar copti in cuptor
Salata de fructe de mare cu parfum de portocale, cumparata gata facuta, i-am scos uleiul si l-am inlocuit cu altul bun si sucul de la o portocala
Salata de macrou, rosioare si masline pe pat de salata, am aranjat salata pe farfurie, apoi rosioarele, apoi bucatelele de macrou afumat si in cele din urma maslinele, sare, piper si ulei
Tartine din piine neagra cu somon afumat, am uns piinea neagra cu putina philadelphia si pus bucatile de somon deasupra
Felul I:
Spaghetti cu fructe de mare, sosul l-am facut cu o punga de amestec de fructe de mare si una de vongole congelate, coapte toate in putin ulei, adaugat spaghetti-le fierte si la sfirsit amestecat cu un cubulet de unt cu aroma de usturoi si verdeata
Felul II:
Somon cu cartofi natur si unt aromat, bucatile de somon le-am stropit cu ulei si suc de portocale, sare si piper roz si le-am copt in cuptor, cartofii bucatele i-am copt in microunde si cind erau gata amestecati cu un cubulet de unt cu aroma de usturoi si verdeata
Desert:
Semifreddo de lamiie, revin cu reteta
Totul stropit cu sampanie Hoffmann
#2
Postat 27 December 2011 - 06:40 PM
Masa, rosu si auriu
Meniul
Aperitive:
Flan de praz si gulie cu fonduta si seminte de floarea soarelui, am copt in tigaie prazul si gulia taiate marunt, le-am amestecat in robot cu smintina si ou (la 200 de gr de legume coapte am pus 200 de ml de smintina si 2 oua) si copt la 200°C in cuptor in tava plina cu apa, le-am facut acu citva timp, congelate in forme si acum decongelate, incalzite si pus fonduta deasupra. Fonduta care e o crema de brinza traditional facuta cu una numita fontina se poate face pe acelasi principiu si cu altele. Eu o fac in Thermomix acum dar aici e reteta explicata bine http://artaculinara....__1
Salata de pui, telina si nuci, am fiert pieptul de pui cu cartofii si morcovii pentru salata boeuf, am taiat marunt de tot pieptul, tija de telina si nucile, amestecat cu ulei, sare si piper
Tartine cu crema de ciuperci champignon, piine prajita sau nu peste care am pus crema de ciuperci a Mayei http://artaculinara....ma-de-ciuperci/
Salata boeuf
Felul I
Agnolotti umpluti cu carne cu sos de varza, sosul de varza l-am facut pur si simplu prajind rapid un pic de varza taiata fideluta intr-un strop de ulei, mai intii fara capac apoi cu, citeva minute cit sa se inmoaie, am amestecat apoi cu agnoloti-i fierti si parmigiano ras. Sosul de varza trebuia sa fie si cu praz dar n-am mai gasit vineri asa ca l-am redus.
Felul II:
Rulada de iepure cu sformato de cartofi si ciuperci, rulada de iepure e umpluta cu un pic de prosciutto crudo, eu o prajesc rapid in putin ulei pe toate partile, apoi deglasez cu putin vin alb sec dupa care adaug supa si o las sa fiarba mult si bine, o las sa se raceasca si o tai felii punind sosuletul deasupra, cind trebuie sa o servesc o incalzesc in cuptor. Sformato nu stiu cum sa-l traduc, am fiert cartofii intregi cu coaja, curatat, pisat si amestecat cu oua si ciuperci (le aveam congelate, le-am gatit in tigaie in putin ulei si apoi pina ce si-au consumat apa lasata), sare piper, pus in forma si copt in cuptor la 200°C vreo ora in forma dreptunghiulara.
Desert: Panbriacone, e un panettone siringat cu vin santo
Totul stropit cu vin d'orange amestecat cu sampanie Morlet si pentru panbriacone un Moscato.
Vin d'orange e tipic sudului Frantei si se serveste cu aperitive, la cantitatea pe care o aveam si la persoanele care eram l-am servit pe tot timpul mesei Pregatirea lui incepe cu 2 luni inainte cind se amesteca o sticla de vin rosè cu 100 gr de zahar si un lichior, eu am pus Gran Marnier, 250 ml. In acest amestec se pune o pastaie de vanilie, 4 portocale si o lamiie taiate in sferturi, se inchide si se pastreaza la loc rece si intuneric amestecind din cind in cind. La Craciun se filtreaza si se amesteca cu sampanie, noi am folosit o sticla de Pierre Morlet.
#3
Postat 27 December 2011 - 07:08 PM
Masa
Meniu
Aperitive:
Vitello tonnato bucata de carne am fiert-o cu pieptul si legumele de la salata boeuf, cind era rece am taiat-o felii foarte subtiri si deasupra am pus sosul facut din maioneza, ton din conserva si citeva capere
Cuburi de mamaliga cu crema de ciuperci champignon, am facut mamaliga si am pus-o in formele de silicon, inainte de a servi am incalzit-o si pus crema deasupra, crema e aceeasi de mai sus, initial vroiam sa fac un sos de ciuperci congelate care e foarte bun, dar cum ramasese din crema cu champignon am decis sa o folosesc pe ea ca sa nu mai creez alte resturi apoi, a fost foarte bine si asa.
Tartine cu foie gras si marmelada de smochine, piine prajita, foie gras cumparat in Franta si marmelada de smochine cumparata de la producatorul de sampanie Hoffmann.
Felul I:
Clatite cu ragu din cirnat si varza, mama a facut clatite, ragù-ul l-am facut prajind in sos propriu cirnatii, adaugind varza si apoi supa pina cind totul a fost bine copt, am umplut clatitele, le-am pliat in patru, asezat in forma, pus sos bechamel deasupra si incalzit la cuptor
Felul II:
File cu sos de gorgonzola, file-ul din carne de vitel l-am prajit citeva minute pe parte in putin ulei si deasupra am pus sosul facut topind pe foc mic gorgonzola amestecata cu putina smintina. Trebuia sa fie cu Roquefort dar nu l-am gasit in ultimele zile asa ca am schimbat cu gorgonzola
Trebuia sa fac ca desert Padurea Neagra dar mi-am dat seama duminica cind trebuia sa-l fac ca n-aveam smintina pentru frisca asa ca am renuntat, inlocuindu-l cu panbriancone-ul din ziua precedenta.
Totul stropit cu un Barbaresco
si un Sauvignon Blanc
#4
Postat 27 December 2011 - 08:03 PM
#5
Postat 27 December 2011 - 08:18 PM
Si ce frumos ca ati avut soare! La noi a fost întunecat de dimineata pîna seara, iar deja de la 15.00 se crapa de noapte!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#6
Postat 27 December 2011 - 08:25 PM
Felicitari si inspiratie pentru meniurile viitoare!
#7
Postat 27 December 2011 - 08:26 PM
Ai avut mare rabdare la cel mai mic detaliu, eu una nu cred ca o am. Felicitari!!
#8
Postat 27 December 2011 - 08:49 PM
#9
Postat 27 December 2011 - 09:03 PM
Pun reteta micsorata de mine pentru ca aveam doar o cutie de smintina, in felul asta mi-au iesit 6 forme ca cele din poza plus mi-a mai ramas compozitie sa zic de vreo inca 2-3 pe care le-am pus intr-alta forma. Reteta circula pe forumul italian de foarte multi ani si a avut mereu succes, toti cei care o incearca ramin cuceriti. E cunoscuta cu numele de Matonella al limone di Babette.
200 ml smintina de frisca
2 galbenusuri
1 albus
100 gr zahar pudra
sucul de la o lamiie
coaja rasa de la o lamiie
Am facut frisca din smintina si o lingura de zahar praf, am batut albusul spuma cu o lingura de zahar si apoi galbenusurile cu restul de zahar. Peste galbenus am adaugat mai intii sucul de lamiie si coaja apoi amestecind incet si in acelasi sens frisca si albusurile.
Am pus compozitia in forme
si am pus-o la congelator, cind a trebuit sa o servesc am scos-o direct din congelator, am scos-o din forma si asezat-o in farfurie si am decorat-o si servit-o.
#10
Postat 27 December 2011 - 09:05 PM
Ps ...cred ca semifreddo e international...sau daca vrei sa-i spui inghetata din "spuma de lamaie"
#11
Postat 27 December 2011 - 10:56 PM
moatza, la 27 December 2011 - 08:25 PM, a spus:
Felicitari si inspiratie pentru meniurile viitoare!
Fix la asta m-am gandit si eu,doar ca tu ai formulat mai bine!
Dar cred ca deja merge totul pe regim automat,la cate mese festive ai facut Adriana.Nu am in vedere ca nu-i munca,ba dimpotriva,ci faptul ca ai o experienta vasta la amenajat,combinat,alcatuit,etc.Foarte fain
#12
Postat 27 December 2011 - 11:02 PM
Meniu si traditional si inovativ, irezistibil betivul ala dulce si vinurile.
Gran classe!
#13
Postat 27 December 2011 - 11:07 PM
Ca de obicei ne umilesti pe toate la modul cum aranjezi masa ,cum decorezi,scrii menurile si ai grija de detalii pana la amanunt .
Esti perfectionista .
Iti doresc multa sanatate si fericire alaturi de baietii din viata ta si un An Nou plin de impliniri .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#15
Postat 28 December 2011 - 12:58 AM
Mesele decorate si asortate super! Cel mai tare ma atrage ovcourse meniul din Ajun, cel de Peste! In schimb declar ca preferat decorul mesei de Craciun. Iau si un pahar de Sauvignon Blanc
Faine pregatiri, multa munca si daruire! Felicitari!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#16
Postat 28 December 2011 - 08:33 PM
Daniella, la 28 December 2011 - 12:58 AM, a spus:
Mesele decorate si asortate super! Cel mai tare ma atrage ovcourse meniul din Ajun, cel de Peste! In schimb declar ca preferat decorul mesei de Craciun. Iau si un pahar de Sauvignon Blanc
Faine pregatiri, multa munca si daruire! Felicitari!
Multumesc frumos, Sauvignonul s-o terminat dar gasim noi altceva
#17
Postat 28 December 2011 - 08:35 PM
Eataly, la 27 December 2011 - 11:02 PM, a spus:
Meniu si traditional si inovativ, irezistibil betivul ala dulce si vinurile.
Gran classe!
Eataly, la 27 December 2011 - 11:13 PM, a spus:
Auguri Stefano!
Grazie
Am incercat sa fac chestii cit mai simple, dat fiind comesenii dar cite un strop de inovatie trebuia sa pun ca daca nu ma plictiseam si nu mai aveam chef de munca
#18
Postat 28 December 2011 - 08:41 PM
Piscotel, la 27 December 2011 - 11:07 PM, a spus:
Ca de obicei ne umilesti pe toate la modul cum aranjezi masa ,cum decorezi,scrii menurile si ai grija de detalii pana la amanunt .
Esti perfectionista .
Iti doresc multa sanatate si fericire alaturi de baietii din viata ta si un An Nou plin de impliniri .
Multumesc din suflet da' nu vreau sa umilesc pe nimenea, fac totul cu placere si povestesc, daca asta poate da idei si chef si altora
Incerc sa fac totul cit mai bine, mai ales ca anul asta totul a fost mai trist din cauza socrului meu care e in spital. Asa ca am incercat sa ma organizez cit mai bine si intre 2 drumuri pe zi la spital am reusit desi au aparut si citeva chestii neprevazute in ultimul moment.
Binenteles ca totul a fost facut cu ajutorul esential si de nepretuit al mamei care nu numai ca a executat toate ordinele dar mi-a si suportat nervii
#19
Postat 28 December 2011 - 08:50 PM
Mie mi-au tare făcut cu ochiul clătitele şi îngheţata, le-am şi pus pe lista de revelion.
Multă sănătate socrului tău, îmi dau seama că tot ce ai făcut a fost sub stresul de a avea un membru al familiei în spital, dar asta arată cu atât mai mult priceperea ta şi efortul de a asigura familiei tale câteva zile de sărbătoare în care să vă bucuraţi împreună de familie...atât cât se poate în asemenea circumstanţe... aşteptăm veşti bune despre socrul tău.
#20
Postat 28 December 2011 - 10:20 PM